Kako spakovati kofer za avion?

Da li i vi mrzite pakovanje kofera kao mi? Bez brige, pronašli smo super načine kako spakovati kofer bez muke. Obožavate putovanja, ali na samu pomisao pakovanja kofera diže vam se kosa na glavi? Mi imamo odgovor kako što lakše spakovati sve što ste naumili.

 

Urolajte stvari

Isprobajte rolanje umesto standardnog slaganja stvari u kofer. Jednostavno urolajte najpre pantalone i veće stvari kao što su jakne i džemperi. Prvo presavijte pantalone na pola po dužini, zatim ih urolajte od nogavica ka struku. Odmah ćete primetiti koliko malo mesta zauzimaju. Isto uradite sa majicama i bluzama. Presavijte na pola po dužini, ubacite rukave unutra i rolajte od donjeg ka gornjem delu. Čarape urolajte i stavite u kesicu, pa u patike ili obuću koju nosite. Na ovaj način uštedećete na prostoru. Kaiševe umotajte i stavite u kragnu od košulja. Kablove i punjače spakujte u kutiju za naočare. Peškire isto urolajte i stavite na dno kofera.

Ovaj način pakovanja omogućiće vam da ponesete sve što vam je potrebno, bez mnogo muke. Spakovaćete se za tili čas. Možete se sami uveriti u prednosti ove tehnike tako što ćete isprobati da spakujete stvari na uobičajan način, a zatim pokušajte da iste stvari spakujete tako što ćete ih urolati. Videćete jasnu razliku u količini stvari koje će na ovaj način stati u vaš kofer. Kada se stvari rolaju one se ne gužvaju i sve vam je preglednije i jasnije spakovano. 

 

Koristite vakum vreće

Vakum kesa

Ukoliko u vaš kofer ne može da stane sve što ste isplanirali, pokušajte da stvari prvo spakujete u vakum vreću. Izvucite vazduh iz kese usisivačem i videćete odmah razliku. Ovo je super ideja, ali vodite računa, jer će vam se na ovaj način stvari više pogužvati. Ovo je dobra ideja, ako na destinaciji imate peglu za veš i usisivač kako biste i u povratku mogli da se spakujete na isti način. 

 

Napraviite plan pakovanja

Kada odlučite na koji način ćete spakovati svoje stvari, red je da napravite plan. Koristite papir i olovku i zapišite sve što vam je potrebno da ponesete, kako slučajno ne biste nešto zaboravili. Kako spakujete stvari sa spiska u kofer, tako ih precrtavajte. Na ovaj način ništa nećete zaboraviti kod kuće. Uvek prvo spakujte peškire i obuću koju ste ispunili čarapama i donjim vešom, kako se ne bi izlomila ili ugnječila. Sigurno ne želite deformisane cipele na vašoj destinaciji. U šupljine koje će napraviti obuća polako pakujte ostatak stvari, tako da vam na vrhu ostane mesta za sitne stvarčice i odeću koja se gužva. 

Kod pakovanja kozmetike koristite ambalažu za putovanja, odnosno sipajte vaše omiljene šampone i kupke u posebne bočice predviđene baš za ovu namenu. Tako nećete morati da nosite ceo šampon, već samo onoliko koliko vam je zaista potrebno. Birajte plastične nesesere za šminku i kozmetiku, jer iako se nešto prospe ili iscuri neće vam napraviti haos po stvarima. Lekove izvadite iz kutija i samo ukoliko vam je potrebno ponesite uputstva i stavite ih u poseban neseser koji ćete staviti na vrh kofera kako biste ih lakše pronašli ukoliko vam zatrebaju tokom puta. Uvek sa sobom ponesite antibiotike širokog spektra, flastere, sredstvo za dezinfekciju, probiotik, analgetike, nešto za alergije i lekove koje redovno koristite. 

Kofer

Dokumenta spakujte u posebnu torbu ili futrolu koju ćete držati u vašem ručnom prtljagu. Na ovaj način izbeći ćete rovarenje po torbi prilikom pasoške kontrole. Nakit spakujte u posebne vrećice i stavite između stvari u dubinu kofera. Ukoliko nosite vredniji nakit, njega obavezno nosite sa sobom u ručnom prtljagu. Na ovaj način izbećićete neprijatnosti, ako se vaš kofer zagubi u putu. 

Ukoliko nosite neki uređaj kao što su fen za kosu, pegla za kosu i slično, bilo bi dobro da kupite uređaje namenjene pakovanju. Odnosno danas za jako malo novca možete kupiti putnu peglu ili fen. Ove uređaje gurajte između stvari kako se ne bi oštetili. Ako kupujete suvenire koji su lomljivi spakujte ih u čarape ili ih urolajte zajedno sa odećom, na ovaj način smanjujete šanse da vam se suveniri polome ili oštete. 

 

Šta je važno spakovati

Otvoren kofer

Kada završite sa pakovanjem kofera, pogledajte ponovo spisak i proverite da niste nešto zabravili. Proverite da li ste spakovali punjače za vaše uređaje, naočare za sunce, lekove, dokumenta i novac. Ove stvari su vam neophodne, a često se dešava da baš njih zaboravite. U ručni prtljag spakujte dokumenta, novac, vredan nakit i uređaje (fotoaparat i sl.), lekove koji vam mogu zatrebati u putu ( lekovi protiv bolesti vožnje), vlažne i papirne maramice, neki gel za dezinfekciju ruku, notes i olovku i obavezno neki slatkiš!

Spakujte samo ono što vam je zaista potrebno. Nemojte nositi previše garderobe i obuće koju nećete stići da obučete ili obujete. Ukoliko idete na destinacije gde je učestala pojava kiše, ponesite kabanicu umesto kišobrana. Ako idete na neko letovanje obavezno ponesite kremu sa zaštitnim faktorom, neki repelent za komarce i šešir ili kačket. Zaista ne preterujte sa bespotrebnim stvarima koje ni kod kuće često ne koristite. Ne želite da vratite polovinu odeće koju niste nosili ili sitnice koje ste zaboravili da ste poneli. Ne opterećujte se materijalnim stvarima, već uživajte u stvaranju uspomena za ceo život.

Sve ostalo što vam bude potrebno možete kupiti na samoj destinaciji ili usput. Nemojte zaboraviti neku dobru knjigu ili časopis da prekratite vreme i opustite se. Vaš kofer je spreman bez muke i nervoze, a vi sada možete da se prepustite čarima putovanja bez stresa.

 

Autor teksta: Magdalena Racić