Korintija i Argolida – antičko srce Peloponeza

Peloponez je neiscrpna riznica za ljubitelje antike, knjiga mitova koja nema kraja, umetnička kolekcija najlepših pejzaža. U njegovom severoistočnom delu smestile su se Korintija i Argolida, oblasti sa mnoštvom značajnih antičkih lokaliteta. Bez preterivanja, ovde na svakom kilometru nailazite na putokaz ka nekom od njih.

Leta su ovde nestvarno lepa. Živopisni brežuljci obrasli aromatičnim mediteranskim biljem, nepregledni maslinjaci i plantaže pomorandži i nestvarne nijanse morskog plavetnila stvaraju jedinstven nezaboravan ambijent kojem ni oni najzahtevniji ne mogu naći manu.

 

Gde odsesti?

Korintski kanal

U ovom delu postoji mnogo mesta gde možete potražiti smeštaj, ali ako vašu antičku avanturu vezujete sa letovanjem svakako je najbolje odsesti u nekom od primorskih mesta. Našu pažnju su posebno okupirala 2: urbani Lutraki i tradicionalni Tolo.

 

Lutraki

Lutraki, Grčka

Lutraki je jedan od najlepših grčkih primorskih gradova. Smešten je u Korintskom zalivu, na samo 4 kilometra udaljenosti od Korintskog kanala i oko 70 kilometara od Atine. Lutraki je najstarija banja u Grčkoj o kojoj je pisao i antički pisac Ksenofont (IV vek pre nove ere). Po njegovim zapisima ovde su dolazili spartanski ratnici na oporavak. Zbog termalnih izvora temperatura mora je ovde uvek prijatna. Duž celog grada se proteže šljunkovita plaža duga oko 4 kilometra, uz koju se nalazi prelepo uređeno šetalište puno palmi, lepih taverni i restorana. 

Lutraki je urban turistički grad koji živi tokom cele godine. Veoma je popularan među Grcima, a poslednjih decenija ga rado posećuju turisti iz raznih krajeva sveta. Iako se smatra elitnim letovalištem sa najpoznatijim kazinom u Grčkoj, po cenama se to ne bi reklo. Zbog svog položaja idealan je za ljubitelje aktivnog odmora koji žele da bolje upoznaju antičku istoriju ovih prostora.

 

Tolo

Tolo, Grčka

Nasuprot Lutrakiju, Tolo je malo tradicionalno mesto smešteno u blizini grada Nafplija. Od Korinta je udaljen oko 65 kilometara, a od Atine oko 130. Karakteriše ga jedna dugačka jednosmerna ulica iz koje na jednu stranu kraće ulice vode ka plaži i moru, a na drugu stranu ka magistrali. Duž mesta se prostire prelepa peščana plaža sa dugim plićakom i toplom vodom, što je čini izuzetno pogodnom za porodice sa malom decom. Gde god da ste smešteni u Tolu, do plaže će vam trebati najviše 5 minuta.

Iako malo mesto, Tolo ima sve potrebne sadržaje za ugodan odmor. Duž glavne ulice nalazi se nekoliko dobro snabdevenih marketa, pekare, poslastičarnice, brojne taverne, hoteli, koktel bar, noćni klub, igraonica za decu, pošta, rent-a-car agencije,… Ono što će nekima možda nedostajati je klasično šetalište koje ovde ne postoji. Večernje šetnje su ili na glavnoj ulici ili duž plaže, gde bukvalno uz samo more možete i večerati u nekoj od taverni koje nude lokalne specijalitete po sasvim pristojnim cenama. Velika većina turista ovde su Grci, a celim mestom vlada iskonska opuštenost.

Poseban šarm mestu daje 5 ostrvaca smeštenih u zalivu ispred Tola, među kojima se izdvaja Koronisi sa crkvom svetih Apostola gde se održavaju venčanja. Posebno je lepo noću kada je crkva osvetljenija.

 

Šta je uopšte antika?

Antika je reč koja se vezuje za period evropske političke i kulturne istorije u kojem su dominantnu ulogu imale stara Grčka i Rim. Istoričari se razilaze u mišljenju po pitanju početka antičkog perioda u Grčkoj. Jedni smatraju da antika obuhvata i periode minojske i mikenske civilizacije od 1600 – 1100. godine pre nove ere, drugi njen početak vezuju za prve Olimpijske igre održane 776. godine pre nove ere, a oni treći i najbrojniji tvrde da antika počinje 1000. godine pre nove ere. S obzirom da je poseta Mikeni neizbežna prilikom obilaska ovog dela Grčke, mi ćemo se držati mišljenja prve grupe istoričara.

 

Šta sve obići?

Most Rio - Antirio, Korintski zaliv

Ovo je zaista pravo pitanje. Lokalne turističke agencije imaju u svojoj ponudi organizovane izlete do svih većih antičkih lokaliteta, ali je možda bolje da se sami organizujete jer ćete tako proći jeftinije, a moći ćete da uživate i u nekim zaista lepim mestima koja se sa agencijama ne obilaze. Putevi u ovoj oblasti su izuzetnog kvaliteta i dobro obeleženi, pa nema bojazni da ćete se izgubiti čak i ako nemate navigaciju.

Jedno od najposećenijih mesta kada krenete iz ovih oblasti je Atina. Možete pročitati više o Atini na našem tekstu: Atina – grad koji se voli

 

Antički lokalitet Hereon

Severno od Lutrakija nalazi se brdo Geranija na čijim su obroncima u maloj uvali, u prelepom ambijentu neverovatno plavog jezera Vougliameni, smešteni ostaci svetilišta Hereon posvećenog čuvenoj boginji Heri. U blizini se nalazi i prelepi manastir posvećen svetom Gerasimu.

 

Današnji grad Korint

Pegazova statua, Korint

Korint je administrativni centar i glavni grad oblasti Korintije. Smešten je uz Korintski kanal koji povezuje Jonsko i Egejsko more.

Ako vidite brod koji plovi kanalom Grci kažu da će vas pratiti sreća.

Korint je klasičan moderan grad sa izuzetno lepo uređenim priobalnim delom. Duh antike se nazire samo kroz statue antičkih junaka i mitskih ličnosti, a najimpresivnija je statua Pegaza smeštena u centru raskošne fontane.

Obavezno posetite crkvu svetog Pavla, zaštitnika Korinta. Ova monumentalna građevina zbog neutralne boje svoje fasade na prvi pogled deluje skromno. Tek kad zakoračite unutra shvatićete koliko je ustvari raskošna. Bogat freskopis, pozlata na ikonostasu i masivni kristalni lusteri čine je jednom od najlepših u Korintu. Na ulazu u crkvu se nalazi i poslanica apostola Pavla.

 

Antički Korint

Apolonov hram, antički Korint

Antički Korint se nalazi na mestu nekadašnjeg antičkog grada. Lokalitetom dominira Apolonov hram sa stubovima u dorskom stilu. Oko njega se vide ostaci agore, pozorišta, fontana, javnih zgrada. U okviru lokaliteta nalazi se i muzej sa velikim brojem eksponata iz različitih istorijskih perioda.

Iznad antičkog Korinta uzdiže se brdo Akrokorint na čijem vrhu se nalazi prilično očuvana srednjovekovna tvrđava sa koje se pruža predivan pogled na Korint i okolinu.

 

Arheološki lokalitet Istmia

Istmia, Grčka

Oko 7 kilometara od Korinta nalazi se selo Istmia, u čijoj je neposrednoj blizini i istoimeni arheološki lokalitet. Pored ruševina Posejdonovog hrama, drevnog stadiona i antičkog pozorišta ovde možete videti ostatke rimskih termi i predivne mozaike. Tu je i mali, ali veoma lep muzej koji vredi posetiti.

U Istmiji su se u antičko doba održavale Istmijske igre koje su podrazumevale takmičenje u atletici i konjskim zapregama, a kasnije i u muzici i poeziji.

 

Antička Nemea

Zevsov hram, Olimpija

Prema grčkoj mitologiji ovde je Herkul udavio nemejskog lava kojeg nije bilo moguće usmrtiti strelom. Ovim činom Herkul je utemeljio čuvene nemejske igre koje su se održavale svake druge godine u čast boga Zevsa. Stoga i ne čudi što ovim lokalitetom dominiraju ostaci Zevsovog hrama sa stubovima u dorskom stilu. 

Pored hrama, ovde možete videti i antički stadion sa tunelom i pozorište koji datiraju iz IV veka pre nove ere. U sklopu lokaliteta je i arheološki muzej sa brojnim antičkim eksponatima pronađenim na ovom području, a tu je i više maketa koje ukazuju na nekadašnji izgled Nemee.

 

Mikena

Atrejeva riznica, Mikena

Period između 1600. i 1100. godine pre nove ere u Grčkoj se u istoriji naziva mikenski period, a sama Mikena je bila najznačajniji centar grčke civilizacije i dominantno vojno utvrđenje. Mikenski akropolj zidan je ogromnim kamenim blokovima, zbog čega se verovalo da su ga gradili jednooki džinovi – Kiklopi.

Najočuvaniji spomenik koji i danas svedoči o takvom stilu gradnje je Lavlja kapija, čija visina doseže 10 metara. Prolaz je sačinjen od 3 jako velika kamena bloka, neverovatno precizno uklopljena. Iznad prolaza je trougaona ploča sa reljefom na kojem su 2 lava bez glava i stub između njih. Smatra se da su lavlje glave bile od gvožđa i da su sa lokaliteta nestale pre nego što su i počela arheološka istraživanja.

Unutar grandioznih mikenskih zidina nekada je dominirala centralna palata Megaron. Ona je bila višenamenska i istovremeno je predstavljala kraljevu palatu, hram, većnicu i pozornicu.

U okviru drevne Mikene pronađeno je i 9 grobnica – tolosa, a najveća među njima, poznata kao Atrejeva riznica, smatra se Agamemnonovom grobnicom. Grobnice su kružnog oblika sa kupolom i iznutra podsećaju na ogromne košnice.

U neposrednoj blizini Lavlje kapije je i mikenski muzej sa impresivnom kolekcijom od preko 2500 predmeta, a neki od njih stari su i po 5000 godina. Ovde se mogu videti ćupovi, amfore, nakit, oruđa, oružja, mozaici, ali i predmeti iz grobnica – tolosa. Posebno su zanimljivi predmeti iz Atrejeve riznice. Celokupan kompleks Mikene nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Ako ste u mogućnosti da birate, izaberite za Mikenu dan sa najmanje sunca kako bi vam obilazak bio prijatniji. Ili bar ponesite šešir i dosta tečnosti, najbolje vode.

 

Argos

Antički amfiteatar, Argos, Grčka

Grad Argos je drugi po značaju, ali ne i glavni grad oblasti Argolida, iako je ona po njemu dobila ime. Posebno je lep njegov stari deo sa tradicionalnim kućama, živopisnim ulicama i drvenim balkonima ukrašenim cvećem. U gradu se nalazi više muzeja – vojni, arheološki i muzej Vizantije. U blizini grada se nalaze i ostaci Herinog hrama, čiji se kult ovde i danas slavi.

Iznad grada je brežuljak na kojem se nalazi srednjovekovno utvrđenje Larisa. Iako je u prilično ruiniranom stanju vredi ga posetiti zbog pogleda koji se odozgo pruža na grad. U neposrednoj blizini utvrđenja je i manastir posvećen svetoj Marini.

Posebna atrakcija u Argosu je antički amfiteatar uklesan u steni, gde se i danas održavaju razne manifestacije.

 

Mesto Kefalari

Kefalari, Argolida

Ako budete imali vremena, obavezno posetite mestašce Kefalari. Ovde se u živopisnom ambijentu nalazi crkva Zoodochos Pigi, što u prevodu znači izvor života. Ispod crkve je izvor mineralne vode, koja se preliva u nekoliko bazena, a iza crkve sveta pećina, iz koje postoji bočni ulaz u crkvu.

 

Antički Tirins

Tirins, Argolida

Tirins je arheološki lokalitet koji se nalazi 6 kilometara od grada Nafplija. Bio je naseljen još u neolitu, a u bronzanom dobu je postao veliki kulturni centar. Prema mitologiji, njime je vladao Persej, a Herkul je ovde služio kralja Euristeja izvršavajući njegovih 12 zadataka. Lokalitet nije veliki, ali ga vredi posetiti jer je s obzirom na svoju starost prilično dobro očuvan.

 

Grad Nafplio

Nafplio

Grad Naflio, danas administratini centar i glavni grad oblasti Argolida, bio je prva prestonica savremene Grčke (1829 – 1834.). Njegova savremena istorija mnogo je značajnija od antičke.

Grad je izuzetno šarmantan. Od centralnog trga Sintagma širi se mreža uskih uličica, popločanih kamenom i bogato ukrašenih mediteranskim cvećem. U ovom delu nema saobraćaja, pa je pogodno za opuštenu šetnju čak i sa malom decom.

Od 1388. godine gradom su naizmenično vladali Mlečani i Turci, što je ostavilo značajan trag u arhitekturi. Mešavina venecijanskog i istočnjačkog stila vidljiva je posebno u starom delu grada. Ispred gradske luke je ostrvce sa tvrđavom Bourtzi, koja je prvobitno imala odbrambenu namenu, a danas se ovde izvode letnje kulturne manifestacije.

Pored arheološkog muzeja sa izuzetno bogatom kolekcijom eksponata, ne propustite da posetite i dobro očuvanu tvrđavu Palamidi koju su Mlečani izgradili za samo 3 godine. Iz grada do tvrđave vodi hiljadu stepenika, pa je možda bolje da joj priđete kolima sa druge strane. S obzirom da je smeštena na brežuljku na nadmorskoj visini od 200 metara, sa nje se pruža neverovatan pogled na ceo Nafplio i Argolski zaliv sa neverovatnim nijansama tirkizno plave boje.

 

Selo Ligurio

Crkva svetog Jovana, Ligurio, Grčka

Na putu od Nafplia prema čuvenom Epidaurusu prolazi se kroz, na prvi pogled, sasvim obično selo Ligurio. Ovde nema tradicionalne arhitekture kao što smo navikli po grčkim selima. Ipak, selo ne treba zaobići jer se ovde nalazi veći broj crkava koje potiču još iz srednjeg veka. Iako nisu velike, one plene svojom arhitekturom, ali i zanimljivom unutrašnošću.

Takođe, ovde možete obići veoma zanimljiv Prirodnjački muzej, gde možete videti razne eksponate, od fosila praistorijskih životinja, preko uzoraka minerala, do prepariranih primeraka raznih insekata.

 

Veličanstveni Epidaurus

Celokupna arhitektura arheološkog parka Epidaurus zajedno sa idiličnim prirodnim ambijentom u kojem je smešten, čini neraskidivu celinu koja svakog posetioca ostavlja bez daha već na prvi pogled. Zvuci insekata, miris mediteranskog bilja i prijatna hladovina borova čine ovdašnju atmosferu rajski opuštajućom.

Savršena zvučnost čuvenog antičkog amfiteatra u Epidaurusu vekovima okupira naučnike, ali bez rezultata. Sa 53 reda i preko 12 hiljada mesta ovo je najveći amfiteatar u Grčkoj. Godišnje ga poseti nekoliko stotina hiljada turista. Ovde su se nekada održavale Dionizijske svečanosti, a danas se tokom leta održava Epidaurus festival.

Osim grandioznog amfiteatra, Epidaurus krase i ostaci Asklepijevog svetilišta, ostaci rehabilitacionog centra, stadion i muzej. Epidaurus je bio veoma poznat isceliteljski centar u staroj Grčkoj, a u njegovoj blizini se nalaze mineralni izvori koji su korišćeni u lečenju. U muzeju se nalazi veliki broj statua, ali i medicinskih instrumenata od kojih mnogi podsećaju na današnje.

Asklepije, Apolonov sin, bio je bog medicine, a jedan od njegovih naslednika je i čuveni Hipokrat. Prikazuje se kao starac sa štapom oko kojeg je omotana zmija.

Celokupan kompleks Epidaurusa je na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

 

Plaže u okolini

Plaža Tolo, Tolo, Grčka

Naglašavamo da je ova oblast prvenstveno namenjena zaljubljenicima u antiku. Lovci na plaže će verovatno biti razočarani činjenicom da plaže ovde nisu tako lepe kao one na zapadnoj strani Peloponeza, na Kritu ili jonskim ostrvima Lefkadi i Kefaloniji.

Da biste videli mesta sa lepšim plažama pročitajte tekst na našem sajtu: Najlepša grčka ostrva

Osim plaže u Lutrakiju, korintska oblast se može pohvaliti jako lepom i uređenom šljunkovitom gradskom plažom Kalamia, sa tuševima i svlačionicama. Pored plaže je veliki broj kafića i restorana gde se možete osvežiti ili pojesti nešto ukusno iz bogate ponude.

Kada je u pitanju Argolida, osim već pomenute plaže u Tolu, izdvajamo još 3 najznačajnije:

Plaža Arvanitia se nalazi u Nafpliju. Smeštena je u jako lepom ambijentu, ispod zelenog brežuljka na kojem se uzdiže tvrđava Palamidi. Šljunak, čista voda prelepe plave boje, suncobrani poređani u formi amfiteatra i moderan bar sa prijatnom muzikom savršeno se uklapaju u celokupnu atmosferu Argolide.

Karatona je zaista lepa peščana plaža smeštena u slikovitoj uvali između Nafplija i Tola. Prilično je velika i uređena, sa tuševima, suncobranima i nekoliko barova. Na rtu koji se nalazi na samom ulazu u uvalu smeštena je mala crkva svetog Nikole, što posmatraču sa mora upotpunjuje doživljaj.

Drepano je veoma duga plaža istočno od Tola u blizini koje se nalazi nekoliko organizovanih kampova, pa je pogodna za one koji preferiraju ovakav vid letovanja. 

 

Možda naša priča nije dovoljna da bi vam u potpunosti dočarala ovaj jedinstven spoj antike i Vizantije, protkan venecijanskim i istočnjačkim stilom, lepotama prirode i tradicionalnim ukusima, ali verujemo da već pakujete kofere i čekamo vaša iskustva. Srećan put!

 

Autor: Danica Utješinović