Sela na Krfu – egzotika u ruralnom okruženju

Uopšteno o Krfu

Krf ili Kerkira najsevernije je iz grupe jonskih ostrva. Prema grčkoj mitologiji, ime je dobilo po nimfi Kerkiri, koju je bog mora Posejdon doneo na ovo ostrvo. Dugačko 64km i široko najviše 20km svojim izduženim oblikom mnoge podseća na sirenu.

Umerena klima i visoka vlažnost čini vegetaciju ostrva izuzetno bujnom, zbog čega je među Grcima uvrežen naziv i “zeleno ostrvo”. Pored bujnih maslinjaka, ovde se najviše obrađuju vinogradi I plantaže kumkvata. Domaći proizvodi od kumkvata postali su zaštitni znak ostrva.

Na samo 2-3km severoistočno od ostrva je albanska obala, dok su mu najbliži delovi grčke obale udaljeni oko 15km. Zapadnu obalu Krfa krase duge peščane plaže, ali je na ovoj strani more za nijansu hladnije, uglavnom je vetrovito, a talasi su nekad toliki da plivanje čine neprijatnim. Na istočnoj strani plaže su sa sitnijim ili krupnijim kamenjem, ali je more toplije i mirno. Upravo ova raznolikost privlači mnoge turiste i čini da svako nađe plažu po svom ukusu.

 

Kroz istoriju i legende

U severnom delu ostrva nalazi se planina Pantokrator, na čijem vrhu je istoimeni manastir posvećen Preobraženju gospodnjem. Manastir datira iz XIV veka, a u porti se pored manastirske crkve nalazi i trpezarija sa 11 otvora u kojoj je 11 stolova. I sve ovo nije slučajno.

Kada je lokalno stanovništvo molilo Venecijansku vlast da im dozvoli da izgrade crkvu nisu naišli na neodobravanje, ali su dobili rok za izgradnju od 1 dana. Da bi zadovoljili svoju želju i potrebu, a opet da ne bi razljutili vlast, sakupili su se stanovnici iz 11 okolnih sela i podigli crkvu za 1 dan.

U znak sećanja na taj događaj podignuta je ova trpezarija i u njoj se tradicionalno svake godine na dan Preobraženja gospodnjeg i dan danas okupljaju predstavnici ovih 11 sela.

Krf ima dugu i burnu istoriju. U antičko doba su ga kolonizovali Korinćani, a kasnije postaje prva rimska provincija na teritoriji Grčke. Osvajači su dolazili i prolazili. Ostrvom su vladali Saraceni, Normani, epirski despoti, napuljska kraljevina, Venecija, Francuska, Rusija, Engleska, ali za Turke je ostrvo ostalo neosvojivo.

Glavne zasluge pripisuju se svetom Spiridonu koji je, iako rođen na Kritu, postao zaštitnik Krfa. Naime, postoji verovanje da su se Krfljani posle jednomesečne opsade ostrva od strane Turaka, 1716. godine, molili nad moštima ovog sveca, posle čega je usledila velika bura koja je potopila Turske lađe i zauvek oterala ove osvajače od krfskih obala.

 

Bogata turistička ponuda

Ako ste već na Krfu, pored predivnih plaža, raskošnih muzeja i brojnih kulturnih manifestacija koje se organizuju u glavnom gradu, svakako ne treba propustiti obilazak živopisnih krfskih sela.

To će vam u potpunosti dočarati život lokalnog stanovništva i saživeti vas sa ostrvom. Bilo da u obilazak krenete planski ili spontano, svaki korak će vam predstavljati nezaboravno iskustvo.

 

Selo Stara Peritia

Kuće Stare Peritije

Stara Peritia, ili grčki Palea Peritheia, je najstarije selo na ostrvu. Skriveno u podnožju planine Pantokrator u severoistočnom delu ostrva, čuva mnoge priče koje verovatno nikada neće biti ispričane. Selo je naseljeno još u XIV veku, a po nekima i mnogo ranije. Njegovi stanovnici bili su veoma pobožni, o čemu svedoči 8 crkava u selu, a i u samom imenu se krije reč thios što znači pobožan.

Sa svojih 130 kuća, koliko ih je bilo u XVII veku, ovo je selo vrvelo od života I bilo najbogatije na ostrvu. Vremenom je opustelo jer su se stanovnici selili bliže moru. Danas u selu postoji oko 100 autentičnih kamenih kuća od kojih su neke restaurirane, a neke prilično ruinirane.

Dok šetate uskim kamenim ulicama imaćete utisak da šetate kroz vekove. Istovremeno ćete uživati u besprekornom miru kojim odiše čitav predeo, ali i osećati setu za prošlim vremenima kada je ovo mesto bilo puno života.

Ipak, postoji nada da bi selo u bliskoj budućnosti moglo dostići stari sjaj jer je kao destinacija postalo interesantno mnogim poznatim ličnostima koje su za ovdašnji mir spremne dati i celo malo bogatstvo. U selu postoje i 4 taverne koje na ponudi imaju lokalne specijalitete, a ostrvljani kažu da je baš ovde jagnjetina najukusnija.

 

Selo Nimfes

Nimfes je seoce ušuškano u zelenim brdima severnog dela ostrva. U čarobnom prirodnom ambijentu maslinjaka, visokih čempresa, hrastova i platana krije se biser ostrva – vodopad Nimfes. Lokalna legenda kaže da je dobio ime po nimfama koje su u antičko doba ovde dolazile da se kupaju. Visok je 10 metara, a u blizini se nalaze i 2 manja.

 

Selo Peroulades

Peroulades, nešto urbanije selo, nalazi se na severozapadu ostrva, na samoj obali mora. Ovde se nalaze vidikovci sa kojih se pružaju pogledi od kojih zaista zastaje dah. Jedan od zaštitnih znakova mesta je neobična Logas plaža sa crvenkastim peskom koja deluje kao usečena u liticu izrezbarenu morskim talasima.

Do nje se spušta nešto strmijom asfaltnom stazom na koju se nadovezuje prilično konforno stepenište. Ono što u Peroulades dovodi najveći broj posetilaca su čarobni zalasci sunca, zaista jedinstven prizor uranjanja vatrene lopte u more koji treba doživeti.

 

Selo Afionas

Afionas, živopisno selo bogate vegetacije, smešteno je na malom poluostrvu na severozapadnoj obali ostrva, na oko 300 metara nadmorske visine. Ovakav jedinstven položaj pruža mogućnost uživanja u pogledu na plažu Agios Georgios na jednoj i plažu Arilas na drugoj strani poluostrva, kao i u pogledu na kopneni deo, sve do planine Pantokrator.

U neposrednoj blizini Afionasa je i jedna od najlepših plaža na ostrvu – Porto Timoni. Međutim, koliko je lepa, toliko je i nepristupačna. Do nje se spušta uskom strmom stazom koja zahteva malo više napora I fizičke spretnosti za savladavanje. Poseban vizuelni doživljaj pruža šetnja selom.

Ovde nema automobila. Uske kamene ulice, stare tradicionalne kuće zagrljene bujnim granama bugenvilije i prodavnica suvenira koja podseća na omanji muzej upotpunjuju sveukupan doživljaj boravka u ovom selu.

 

Selo Makrades

Makrades, jedno od starijih sela, smešteno je u severozapadnom delu ostrva. Uprkos starosti, sačuvalo je autentičnost svoje arhitekture. Uske ulice popločane kamenom koje blistaju na suncu i ukusno ukomponovane intenzivne boje fasada i žaluzina ostavljaju jedinstven utisak na posetioce. Ako planirate da kupujete suvenire ili lokalne proizvode, uradite to baš u Makradesu.

Ovde ćete naići na veliki broj prodavnica. U jednima možete kupiti razne suvenire, nakit, ukrasne predmete kakve možete i ne možete zamisliti. U drugima se pak prodaju razni lokalni proizvodi kao što su domaće maslinovo ulje, marinirane masline, med, slatko, likeri, džemovi,… Svaki proizvod možete probati, a ako ste dobar kupac dobićete nešto i na poklon.

Na samo kilometer udeljenosti od Makradesa je srednjovekovna tvrđava Angelokastro iz perioda Vizantije sa koje se pruža prelep pogled na uvale čuvene Paleokastrice.

 

Selo Lakones

Lakones sa svojim 200 godina starim kućama smešten je na uzvišenju iznad Paleokastrice. Glavna ulica u selu je toliko uska da se 2 automobila ne mogu mimoići, pa je sa obe strane na ulazu postavljen semafor na kojem se signalizacija menja na svakih 7 minuta i 30 sekundi.

Toliko vremena je potrebno automobilima iz suprotnog smera da prođu kroz uski centralni deo sela. U selu postoji nekoliko restorana sa čijih se terasa Paleokastrica vidi kao na dlanu. Ovo mesto je kao stvoreno za ljubitelje lepe fotografije.

 

Selo Pelekas

Pelekas je smešten na zapadnoj strani centralnog dela ostrva. Poznat je po čuvenom Kajzerovom tronu, odakle je početkom XX veka nemački car Vilijem II uživao u zalascima sunca. Odavde se pruža predivan pogled i na istočnu i na zapadnu obalu ostrva i zaista vredi doći. U blizini Pelekasa je i poznata duga peščana plaža Glifada, na kojoj je uglavnom gužva.

 

Selo Agios Mateos

Agios Mateos je simpatično planinsko selo izgrađeno u obliku amfiteatra. Smešteno je u južnom delu ostrva. Za nas ovo mesto ima poseban značaj jer su preživeli borci Drinske divizije 1916. godine ovde podigli spomenik svojim poginulim saborcima na zemlji koja je pripadala ne mnogo bogatom, ali plemenitom Grku Janisu Janulisu.

On je dao svoju njivu kako bi se sahranili srpski vojnici, a za uzvrat Srbija mu je podigla spomenik u porti crkve svetog Mateje u njegovom rodnom Agios Mateosu. U blizini sela se nalazi i vizantijska tvrđava Gardiki iz XIII veka.

 

Selo Hlomos

Hlomos se nalazi nešto južnije od letovališta Moraitika. Jedno je od najstarijih i najslikovitijih sela. Zbog očaravajućeg pogleda na južni deo ostrva i istočnu obalu selo se naziva i “Balkon Krfa”. Ovde se nalazi kuća koja je 1916. godine bila oficirski klub naših vojnika. Kuća je prilično ruinirana i ne može se ući unutra.

 

Selo Strongili

Strongili je selo na istočnoj strani južnog dela ostrva u kojem se nalazi najstarije drvo masline na Krfu. Starost masline je procenjena na 1200 godina i zakonom je zaštićena. Uprkos godinama, još uvek rađa i daje zdrave plodove. Osim toga, u ovom selu se nalazio logor Timočke divizije.

 

Selo Spartilas

Spartilas je selo razvučeno uz put koji vodi ka planini Pantokrator. Zbog mnoštva vidikovaca sa kojih se pruža pogled na Ipsos i grad Krf nazivaju ga i “prozor Krfa”. Interesantno je i to da su u ovom selu snimane scene za film iz James Bond serijala “Samo za tvoje oči”.

 

Mačke kao zaštitni znak

Pored naziva “Zeleno ostrvo”, Krfu bi u potpunosti odgovarao i naziv “Ostrvo mačaka”. One su ovde postale zaštitni znak. Ima ih svuda u velikom broju i veoma su umiljate, nemojte se iznenaditi ako vam se neka ušunja u kadar pri pokušaju da napravite neku fotografiju.

 

Nadamo se da smo vas ovim tekstom zainteresovali da posetite bar jedno od ovih očaravajućih sela Krfa. Nekada prija odvojiti se od popularnih plaža i punih gradova i dati šansu i manje posećenim destinacijama kao što su ova mesta. Srećan put!

 

Autor teksta: Danica Utješinović