Krit – za ljubitelje drevnog i savremenog 

Krit je najveće ostrvo Grčke i nalazi se na krajnjem jugu ove zemlje. Naziv ostrva Krit, na grčkom se izgovara ,,Kriti” i brojni ovo ime povezuju sa mitologijom Krita. Najpopularnija legenda vezana za ime ovog ostrva, je legenda o Kreti, iz plemena Kuretes, koja se udala za Amona. Kreta je poznata to tome što je navodno preimenovala ostrvo, koje je pre toga nosilo naziv Idaea

Najveći i ujedno glavni grad ovog ostrva zove se Iraklion, koji ima i luku i aerodrom. Čuveni Iraklion je dostupan turistima zahvaljujući dobroj povezanosti sa ostatkom ostrva. Turisti tako mogu da uživaju u blagodeti samog ostvra i nesvakidašnjeg prizora. Ujedno, jaka infrastruktura ostrva olakšava svakodnevni život i lokalcima, koji mogu da se brže kreću unutar ostrva. 

 

Drevna istorija Krita – kolevka  Minojske civilizacije

Na Kritu se nalazi jedan od značajnih arheoloških nalazišta u Grčkoj, čuvena palata u Knososu i ostaci Minojske civilizacije koja je nastala oko 3.000 godina p.n.e., a ime nosi po vladaru Minosu. Veruje se da su Minojci došli sa kopna Grčke, i da su se naselili na Kritu zbog pogodnih uslova za život. Glavni grad Minojske civilizacije bio je Knosos, sa čuvenom palatom u centru grada u kojoj je živeo vladar Minos. 

Legenda o kralju Minosu govori nam o zloj nameri Posejdona, koji je Minosu poklonio bika, sa kojim je lepa Minosova žena Pasifi imala ljubavni odnos. Plod te strasti je mitološko biće Minotaur. Kako bi sakrio sramotu, kralj Minos je naredio da se sagradi Lavirint građevina ispod palate, u kojoj je Minotaur proveo svoj život u zatočeništvu, hraneći se ljudskim mesom. 

Palata u Knososu je čuvena po svojoj izuzetno kompleksnoj arhitekturi i iznenađujuće očuvanim ostacima i predstavlja pravu atrakciju za sve posetioce koje zanima arheologija i drevna kultura Grčke. Štaviše, ovo zdanje je toliko nesvakidašnje da će i oni koji nisu primarno zainteresovani za arhitektutu želiti da vide ovo spoj različtih stilova. 

Radoznali će uživati u maštovitim mitovima i legendama sa ovog ostrva. Naime, postoji čuvena legenda o palati u Knososu, koju je navodno izgradio neimar Dedal, po Minosovom nalogu kako bi zatočio Minotaura. Dedal je toliko detaljno i kompleksno gradio lavirint, da se sam izgubio u njemu nakon što ga je konačno završio. Izbavio se tako što je sagradio sebi krila i preleteo na Siciliju. 

Svakako, legende postoje da zabavljaju ljude, ali palata u Knososu je primer izvandrednih dostignuća drevnih civilizacija, i predstavlja pravi ponos ostrva. 

Međutim, ostrvo Krit nije bilo privlačno samo Minojcima, već i mnogim drugim drevnim kulturama. Stoga, danas na arheološkim nalazištima na Kritu možemo videti ostatke predmeta koji potiču iz Egipta i Mesopotamije (današnjeg Iraka i Sirije). 

To je povezano sa izuzetno razvijenom trgovačkom mrežom koja je postojala na ovom ostrvu, najviše zbog geografskog položaja i bogate vegetacije.

 

Jedinstvena kultura Krita – Krićani najponosniji ljudi!

Ostrvo Krit je izuzetno bogato istorijom i tradicijom koja se danas interpretira u šarenolikom i veselom duhu razigranih Krićana. Oni su toliko ponosni na svoju dinamičnu i dugu istoriju, da će neretko skoro svakom posetiocu ostrva lične preporičati svaku živu legendu ostrva.

Krićani neguju svoju tradiciju, i posetiocima često deluju kao ljudi bez briga koji uživaju blagodeti ostrvskog življenja. Često su predmet romantizovanja, a glavni razlog za to je dinamika društvenog života na Kritu.  

Najbolji način na koji će vam oni ispričati svoju istoriju, ili izraziti ljubav i tugu je pesma i ples. Izuzetno muzikalni i talentovani, Krićani će vam pokazati kako da plešete kritske plesove koji vuku korene iz Minojske civilizacije i nasmejaće vas čuvenim rizitikomkritskim načinom za ispoljavanje društvene kritike i pevanja o zabranjenim temama, nešto slično ,,rembetiku” ali u kritskom kontekstu. 

Svakako, ništa od ovog ne bi bilo moguće da nema čuvene kritske lire, koja čini osnovni instrument kritske muzike. Nastala u 17. veku, pomoću svoje specifične melodije oživljava istoriju kritske kulture, drevne mitove i legende svaki put kad se svira. 

Posetioci koji imaju priliku da gledaju Krićane kako plešu uživo, imaće priliku da vide njihove narodne nošnje. Tradicionalne nošnje su uglavnom obojene u tamnije boje, dok su neke čak skroz crne. Mnogi se pitaju kako ovoliko veseo narod nosi crninu, ali zbog tmurne prošlosti i čestih ratova, koji su odneli živote miliona Krićana, u čast njima, iz poštovanja i žalosti nastala je i ova nošnja

Pored nošnje, tradicionalni izgled Krićana su veliki brkovi, koji oslikavaju snažnu patrijarhalnu kulturu i mušku snagu. Ovi obrasci kulture su vidljivi i danas, tako da su tradicionalne vrednosti i porodica prve stavke koje će vam ostrvljani spomenuti kao najbitnije.

 

Hrana sa Krita – drugačija, a opet poznata

Ono što je neverovatno zanimljivo ljudima sa naših prostora, je činjenica da je hrana neobjašnjivo slična našoj. Mnogi turisti koji su posetili ostatak Grčke i Krit, primetili su kako se hrana poprilično razlikuje od kopnenog dela ove zemlje. Imaju svoju verziju kajmaka, a i sir koji se pravi na specifičan način, zbog planinskog predela, podseća na sir iz jugoistočne Srbije

Čuveni kritski sir je nešto što se ne sme propustiti na ovom ostrvu. Pravi se isključivo od kozijeg i ovčijeg mleka, i mnoga domaćinstva koriste staru recepturu po kojoj je ovaj sir postao prepoznatljiv. Pominjemo da se na Kritu, kao i u ostatku Grčke, koristi isključivo maslinovo ulje, koje je veoma ukusno i izuzetno zdravo, stoga svako jelo ima specifičan ukus. 

Pored toga, na Kritu, zbog planinske vegetacije, postoji šarenolik izbor začinskog bilja, koje Krićani vešto koriste u svojoj kuhinji za spremanje raznoraznih jela. Oni koji vole neobičnu hranu, uživaće na Kritu, jer su puževi glavno jelo u kritskoj kuhinji, pored školjki i mesa. Kombinacija pomorandži, maslinovog ulja, badema, nara, začinskog bilja, svežeg mesa i sira je nešto što možete naći na trpezi u svakoj kuhinji na ovom ostrvu. 

 

Najlepše plaže Krita

Najlepši, ujedno i glavni razlog dolaska na Krit, jesu plaže koje se prostiru dužinom ostrva. Prednost ovog ostrva jeste to što je najveće u Grčkoj, samim tim, posetioci imaju veliki izbor plaža pred sobom. 

 

Elafonisi

Prvo što čujete kada pitate za plaže na Kritu, jeste čuvena roze plaža Elafonisi, koja je najposećenija plaža na ostrvu. Zbog čudesnog spoja kristalno čistog mora i koralnog peska koji stvara rozlikastu boju, ova plaža je zaista posebna. Takođe, ova plaža je najposećenija i zbog toga što se plićak prostire do nekoliko kilometara u dužinu, što je čini idealnom za porodice. 

 

Balos

Međutim, oni koji žele da se izoluju, i imaju “Plava Laguna” iskustvo, odlaze na laguna Balos plažu. Do nje se stiže najčešće brodićem, mada ima i onih koji rizikuju i upuštaju se u avanturu automobilom po krivudavim i nepreglednim putevima ostrva. Prave ljubitelje prirode će oduševiti ovo malo parče plavog raja, jer su plaže još uvek divlje i očuvane u svom prvobitnom obliku, ali će predstavljati pravi izazov za roditelje sa decom. 

Ono što ne želite da propustite dok ste na Kritu, jeste ostrvo Gramvousa, koje se nalazi naspram lagune Balos. Ovo ostrvo krasi Venecijanska tvrđava i popularna olupina broda koja je ostala tu i dan danas i postala je simbol ostrva. 

 

Preveli

Plaža Preveli je specifična po tome što se nalazi na ušću reke Kourtaliotis i uliva se u Libijsko more, što znači da se posetioci ovde mogu istovremeno kupati u slatkoj i slanoj vodi. Plaža Preveli je druga najposećenija plaža na Kritu, baš zbog ovog prirodnog fenomena. 

 

Vai

Za sve one koji su ludi za morem, ali ne podnose izležavanje na Suncu, plaža Vai je idealno mesto. Nalazi se u Lasiti i uživati u jednoj od najvećih palminih šuma u Evropi. Nekoliko hiljada palmi će vas okruživati na ovoj plaži, dok uživate u kristalno čistom moru i autentičnoj prirodi. 

 

Matala

Plaža Matala je u prošlosti bila poznata po hipi zajednicama, a hipike je najviše privukla izolovanost ovog mesta i male pećine u stenama nadomak plaže u kojima su često boravili mesecima. Danas ovo više nije slučaj, ali ideja slobodnog duha i konekcije sa prirodom je ostala.

Međutim, napominjemo da je slobodno kampovanje zabranjeno na većini ostrva u Grčkoj, ali zbog toga postoji mnoštvo zvaničnih kampova, koji imaju tuš kabine, struju i ostale pogodnosti, i u kojima možete bezbrižno boraviti. 

 

Krit vas čeka – zaronite u nepoznato

Krit je ostrvo koje krasi plavetnilo toplog mora i belina snežnih pokrivača na planinama, i to često u isto vreme. Ovi idealni klimatski uslovi, Krit smeštaju na destinaciju broj jedan u planinarenju i pešačenju u Evropi. 

Spoj drevne civilizacije sa modernom kulturom stvara ono što Krićani zovu svojom autentičnom krićanskom kulturom, često ume da bude predmet mnogih rasprava o odvojenom identitetu koji nema mnogo sličnosti sa ostatkom Grčke, i to je srž ovog ostrva i njegove lepote. 

 

Autor teksta: Katarina Panajotović