Kipar – najsunčaniji dragulj Mediterana

U severoistočnom delu Sredozemlja, na samo 75 kilometara od turske obale, nalazi se Kipar, specifično ostrvo po mnogo čemu. Položaj Kipra je izvanredan – praktično je smešten na samom raskršću 3 kontinenta, Evrope, Azije i Afrike. Sa izuzetnom klimom, fantastičnim pejzažima i plažama, odličnim geografskim položajem i mnogo prirodnih atrakcija, Kipar privlači veliki broj turista. Ostrvo je podeljeno na grčki i turski deo, a glavni grad oba dela, tj. celog ostrva je Nikozija

 

Geografski položaj Kipra

Posle Sardinije i Sicilije, Kipar je treće ostrvo po veličini u Sredozemnom moru. Veoma je blizu afričkog kontinenta – od Egipta je udaljeno 375 kilometara. Vazdušni i pomorski saobraćaj na Kipru je odlično razvijen. Budući da je Kipar pozicioniran na raskrsnici pomorskih puteva i da je njegova obala prilično razuđena, svi brodovi na svom putu ka istoku, zaustavljaju se u nekoj od kiparskih luka. Avionski saobraćaj je takođe dobro razvijen – glavni međunarodni aerodrom je u Larnaki, a drugi se nalazi u Pafosu na jugozapadu ostrva. Aerodrom u Pafosu namenjen je uglavnom za sezonske letove, dok iz naše zemlje ne postoje letovi ka njemu. 

Ukoliko razmišljate o najpovoljnijem letu do Kipra, treba da imate na umu da se skoro čitave sezone preko Wizzaira može pronaći veoma povoljna avionska karta. Pored kompanije Wizz Air, do aerodroma u Larnaki  prevozi i naš nacionalni avio prevoznik Air Serbia. Let od Beograda do Kipra traje oko 2 i po sata.

 

Klima na Kipru – večno leto

Zalazak sunca, Kipar

Kada je u pitanju klima na ovom sredozemnom ostrvu, možete biti spokojni kada god da krenete na putovanje. Kipar ima čak 340 sunčanih dana na godišnjem nivou, što ga čini najsunčanijim ostrvom u Evropi. Osim toga, temperatura mora se u sezoni od maja do septembra kreće u intervalu od 22 do 28 stepeni. Kipar ima idealnu klimu – toplu mediteransku. To je ostrvska zemlja sa dosta atraktivnih plaža, bujnom vegetacijom i razuđenom obalom. U pravom letu možete uživati čak do kraja oktobra. Ipak, ono što najviše smeta lokalnom stanovništvu je visoka vlažnost vazduha gotovo tokom čitave godine. U svakom slučaju, Kipar je sa svojim osunčanim predelima jedna od najtoplijih, a time i najpoželjnijih destinacija na čitavom Mediteranu.

 

Kipar – istorija

Kurium, Kipar

Kipar vodi poreklo od reči cuprum što znači bakar. U dalekoj prošlosti, Kipar je bio jedno od najvećih nalazišta bakra. Grci se na ovo područje naseljavaju u bronzanom dobu i osnivaju prve gradove. Ostrvo su osvajali Egipćani i Persijci, a vladavina Rimljana, kasnije i Vizantije, ostaviće svoj uticaj na Kipru. Krajem 15. veka vlast nad ovim mediteranskim ostrvom preuzimaju Mlečani, da bi ih nedugo zatim proterali Turci koji će započeti masovno naseljavanje Kipra. Vremenom oni postaju znatno brojniji od Grka, pa bi se moglo reći da burna politička zbivanja iz novije istorije svoje korene imaju u srednjem veku. Osmanlijsku vladavinu zameniće Velika Britanija čiji je uticaj i danas veoma vidljiv na ostrvu.

U drugoj polovini 20. veka, tačnije 1960. godine, Kipar dobija nezavisnost. Ipak, previranja u političkom smislu su prisutna sve vreme. Vrhunac tih previranja bila je 1974. godine kada se dogodio državni udar. Na čelu Kipra bio je Makarios, nacionalni vođa Grka, arhiepiskop i predsednik, koji se zalagao za nesvrstanu politiku i koji je održavao dobre odnose sa tadašnjom Jugoslavijom i Titom. Nakon udara Makarios je svrgnut sa vlasti i otišao iz zemlje, a posledica tih burnih dešavanja je podela Kipra tzv. zelenom linijom na 2 dela: grčki i turski. Takva situacija zadržala se i danas. Istovremeno, zelena linija deli i prestonicu Kipra Nikoziju na 2 dela, pošto prolazi kroz nju. Severni deo pripada Turskoj, dok južni deo Kipra pripada Grčkoj. 

Kipar je članica Evropske unije.

 

Nikozija – glavni grad Kipra 

Nikozija, Kipar

Na tlu Kipra Nikozija je najveći, ujedno i glavni grad. U njemu se nalazi sedište predsednika Kipra i sedište vlade, kao i svi značajni poslovni objekti. Nikozija je podeljen grad i kao takav je jedinstven u svetu. Kroz Nikoziju prolazi tzv. Zelena linija koja grad deli na grčki i turski deo. Veći deo Nikozije je grčki nego turski, a linija koja prolazi kroz grad je neutralna zona i kontrolišu je Ujedinjene nacije. Grad je turistički, ugostiteljski i turistički centar Kipra i privlači veliki broj turista kojima je upravo zelena linija zanimljiva. Stari deo Nikozije je veoma simpatičan i dosta uređen sa uličicama koje su po svojoj krivudavosti i uzanosti karakteristične za ovaj deo sveta. Šarenolikost malenih zanatskih radnji, galerija i tradicionalnih kućica budi radoznalost i impresije u oku putnika. 

Nikozija je smeštena u samom središtu Kipra. Jedan je od bogatijih gradova sveta. Ukoliko vas zanimaju njene znamenitosti, treba istaći da je na spisku obaveznih Crkva Svetog Jovana iz 17. veka koja poseduje izuzetno vredne umetničke predmete. Njena unutrašnjost oslikana je scenama iz Biblije, a impozantne su i crkvene relikvije po kojima je crkva poznata. Sedište Patrijaršije i pravoslavne crkve je takođe u Nikoziji. 

 

Limasol – festivalski grad

Limasol, Kipar

U južnom delu Kipra nalazi se Limasol, glavni trgovački centar sa najvećom lukom na ostrvu. Grad obiluje hotelima, restoranima, noćnim klubovima koji su uglavnom smešteni na obali. Limasol je poznat po prelepom dugom šetalištu, a i po kiparskom džet setu koji uglavnom živi u ovom gradu. Ima veoma dobru lokaciju i odlično je povezan sa glavnim gradom, kao i sa Larnakom u čijoj je blizini međunarodni aerodrom. Limasol je grad u kom se tokom čitave godine održavaju festivali, a najznačajniji je festival vina koji se održava od 8. do 18. septembra. Ovaj festival je veoma posećen, a Kiprani tvrde da je njihovo vino najstarije na svetu. Poznato je slatko vino Komandarija koje možete degustirati na ovom festivalu. 

Osim luksuznih odmarališta i modernog dela, Limasol ima stari deo sa pešačkom zonom u kojoj možete uživati u živopisnim uličicama sa mnoštvom radnji, suvenirnica, taverni. Limasol nudi sve – i luksuz, i odmor, i tadicionalne radnje, i duge šetnje pored mora. Restorani su naročito posećeni, pa je ovaj grad odlično mesto na kom možete probati fantastičnu grčku musaku i halumi sir koji se pravi samo na Kipru. 

 

Larnaka i drvored palmi

Larnaka, Kipar

Larnaka je najstariji grad na Kipru i treći je po veličini. Na samo 5 kilometara od centra Larnake nalazi se međunarodni aerodrom. U Larnaki se nalazi mnogo lepih peščanih plaža, a među njima je najposećenija plaža Mekenzi. Naročito je popularna među mladima koji se ovde odlično provode uz neke od koktela i jaku muziku.

Larnaka je luksuzno mondensko letovalište u čiju luku često uplovljavaju skupe jahte. Osim što ćete uživati na prelepim plažama i šetati Bulevarom palmi, u Larnaki vam se pruža mogućnost da obiđete i Crkvu Svetog Lazara, veoma posećenu od strane turista. Ova pravoslavna crkva je jedna od najznačajnijih vizantijskih građevina na Kipru i predstavlja simbol Larnake. U blizini Larnake je i Veliko slano jezero koje je poznato po ružičastim flamingosima. 

 

Trodos i kulturna istorija Kipra 

Planinski venac Trodos, Kipar

Osim lepih belih peščanih plaža, Kipar u svojoj ponudi ima i planinske lance, a najpoznatiji među njima je Trodos. Ovde dolaze pravi zaljubljenici u prirodu i kulturnu istoriju. Trodos je od Nikozije udaljen oko 80 kilometara, a na njemu se nalazi grob Makariosa, značajne figure u nacionalnoj istoriji Kipra, prvog predsednika nezavisne Republike Kipar, velikog zagovornika ideje pomirenja Grka i Turaka koja je ostala nerealizovana u stvarnosti.

Na Trodosu se nalazi veliki broj manastira, a najpoznatiji, najraskošniji, stoga i najposećeniji je manastir Kikos iz 12. veka smešten na 1200 metara nadmorske visine. Iako je tokom svog postojanja doživeo više razaranja u požarima, Kikos je danas obnovljen i veoma zanimljiv za posetu. Manastirski hodnici imaju veoma lepe oslikane freske na kojima je ispričana istorija manastira i mnogobrojni događaji iz Biblije. Upravo se, zahvaljujući ovom manastiru, tokom burne istorije Kiprana budila i jačala nacionalna svest. U manastiru Kikos se nalazi izuzetno vredna ikona Svete Bogorodice Trojeručice koju je naslikao Sveti Luka.

Trodos je, dakle, impresivan jer daje jednu novu notu Kipru – snežni vrhovi Trodosa u zimskom periodu i njegova ski staza i osunčano more u podnožju nisu često viđena pojava. 

 

Šarm u jednoj reči – Pafos 

Afroditine stene, Pafos

Ovaj gradić ima sve što će upotpuniti doživljaj Kipra – vidikovac sa srednjovekovne tvrđave i gradsku luku koja sa mnoštvom hotela, restorana, radnji i taverni dovodi radoznale turiste. Pafos je podeljen na Donji i Gornji Pafos. Važi za najslikovitiji grad na Kipru, prepun raznovrsnih sadržaja i arheoloških lokaliteta. Ako nešto privlači turiste u Pafos, onda je to legenda o Afroditi, grčkoj boginji ljubavi. Naime, upravo je ovde, po predanju, u ovom prelepom gradiću, rođena Afrodita iz morske pene. Upravo se na sredini puta između Pafosa i Limasola nalaze Afroditine stene među kojima se obavezno kupaju posetioci, jer se veruje da će sreća u ljubavi pratiti svakog ko se okupa na ovom legendarnom mestu. Veruje se da je Afrodita ovde i prvi put zaplakala i da su od njenih suza nastale stene. 

Nedaleko od Afroditinih stena nalazi se najpoznatiji arheološki lokalitet, Kurium koji treba obavezno staviti na spisak znamenitosti ukoliko ste ljubitelj arheologije i istorije. Poznat je po rimskom pozorištu iz 2. veka pre nove ere, a upravo se tu vekovima nalazilo svetilište boga Apolona. 

Na Pafosu ćete moći da posetite i arheološke ostatke rimskih vila sa zanimljivim, odlično očuvanim i veoma značajnim mozaicima od kojih je najpoznatiji mozaik 4 godišnja doba.  

 

Aja Napa – najpoznatije mondensko letovalište Kipra 

Aja Napa, Kipar

Ako ste mladi, željni zabave i fantastičnog noćnog života, onda nemojte propustiti da obiđete Aja Napu, drugo ime za Ibicu! Ovde je zaista odličan provod, a Aja Napa je na Mediteranu zauzela laskavo drugo mesto za zabavu posle Ibice. Međutim, ovo letovalište je krajem prošlog veka bilo malo ribarsko mesto, da bi postepeno prešlo put od nepoznatog sela do najpoznatijeg i najpopularnijeg letovališta na Kipru. U Aja Napi ima preko 150 diskoteka i barova, stoga je ovde zabave na pretek. Uz samu obalu smešteno je mnogo novih hotela, a mesto iz godine u godinu beleži sve veću posećenost.

Peščane bele plaže i tirkizno more nude obilje sadražaja – dosta sportova na vodi, mogućnosti ronjenja, a tu  je i tematski vodeni park. Aja Napa je od Larnake udaljena oko 40 kilometara, te će vam od aerodroma do ovog popularnog letovališta biti potrebno nešto više od pola sata vožnje. Plaže Aja Nape poznate su tokom sezone po odličnoj atmosferi koju obezbeđuju čuveni di džejevi iz Evrope i sveta. Najpoznatija plaža u ovom delu Kipra je Nissi plaža, na kojoj se uglavnom okupljaju mladi koji uživaju u celodnevnim žurkama. Plaža je odlično uređena, sa belim sitnim mekanim peskom i savršeno prozirnom morskom vodom. Gužva je neminovna, budući da turista ima iz svih delova sveta i da Nissi plaža pruža obilje užitaka. Ukoliko poželite malo više mira i malo manje gužve, onda posetite plažu Makronisos koja je podjednako lepa i zanimljiva, a pogodna je za opuštanje. 

Ukoliko želite noćni provod do jutarnjih sati, ovde toga ima mnogo, ali imajte na umu da se ulaz u barove i noćne klubove prilično skupo naplaćuje. Ništa povoljnije nije ni u klubovima, pa očekujte prilično visoke cene pića. U svakom slučaju, kiparska Ibica će vam pružiti neverovatni užitak uz hip hop, tehno i haus muziku, naravno, ukoliko ste ljubitelj iste. 

 

Protaras – za miran odmor

Protaras, Kipar

Kipar posećuju ljudi svih generacija i on je zaista pogodan za sve uzraste jer je turistička lepeza ovog ostrva impozantna. Tako, ukoliko u posetu Kipru dolazite sa porodicom i decom, on će imati šta da vam ponudi. Idealno letovalište za porodice sa decom je Protaras, mesto koje se nalazi na istočnoj strani ostrva, na 45 kilometara udaljenosti od Larnake.

Postepen ulazak u more na popularnoj Fig tree plaži pogodan je za decu mlađeg uzrasta, dok je obala široka i lepo uređena. Ova plaža u Protarasu je bogata sadržajima, pa tako na njoj možete isprobati razne sportove na vodi, paraglajding i surfovanje. I ovde vam je na raspolaganju manji vodeni park, kao i lepi hoteli i mnoštvo restorana sa odličnom kiparskom hranom. 

 

Kape Greko gde more ljubi stene 

Kape Greko, Kipar

Ukoliko ste odseli u Protarasu ili Aja Napi, obavezno treba da posetite zaštićeni park prirode Kape Greko / Rt Greko. To je najpoznatija atrakcija na Kipru. Nalazi se između ova 2 letovališta. Od lepote morskih pećina i stena koje je priroda savršeno oblikovala zaista zastaje dah. Kape Greko je rezervat prirode, dom zaštićene divljači, predivnih primeraka leptira i drugih životinja. Ukoliko želite da se bliže upoznate sa ovim kiparskim predelom, predlažemo džip safari, koji je najbolji način obilaska. 

 

Hrana na Kipru

Suvlaki, grčka tradicionalna hrana

Kako Kipar svojim najvećim delom čini grčko stanovništvo, tako je i hrana u većini restorana tradicionalna grčka. U mnogobrojnim restoranima na Kipru u ponudi je čuvena grčka musaka, kao i suvlaki i giros. Poznat je i njihov specijalitet, sir halumi, koji predstavlja mešavinu kraljveg i kozjeg mleka. Specifičnost kiparske kuhinje je meze, ali ne u onom značenju koje ima kod nas. Naime, ako naručite meze, dobićete veliki broj porcija, od najmanje do najveće, pa ga nemojte naručivati ukoliko ste malo gladni.  

Kada su u pitanju kiparske poslastice, evidentan je turski uticaj. Čuvene baklave i tulumbe možete naručiti u bilo kom restoranu. Ipak, budući da je Kipar bio engleska kolonija, ne treba da čudi veliki broj restorana sa engleskim specijalitetima. 

Službeni jezik na Kipru je grčki, ali zbog već pomenutog britanskog uticaja (Kipar je oko 80 godina bio engleska kolonija), najveći broj stanovnika govori engleski jezik.

 

Ne treba da vas iznenadi činjenica da Kipar godišnje poseti čak 2,4 miliona turista. Pejzaži, atraktivne peščane plaže, mondenska Aja Napa i mirni Protaras, sa mnogo kulturno-istorijskih znamenitosti sasvim su dovoljan razlog da se uputite na Afroditino ostrvo. Jedno je sigurno – lepote Kipra su magnetski privlačne i ne mogu vas ostaviti ravnodušnim. 

 

Autor: Milena Stanojević