Sicilija – neodoljivi šarm južne Italije

Zavodljivost Sredozemlja staje u jednu reč – Sicilija! Ostrvo koje nije tipično ni po čemu, italijanski južni dragulj, svoj i autentičan, u sebi nosi bajkoviti prizvuk kojem je teško odoleti. Krenite sa nama na ovo božanstveno putovanje i saznajte zašto Italijani kažu da ste videli ceo svet onda kad ste videli Siciliju!

 

Geografski položaj

Sicilija

Sicilija je tokom svoje istorije imala važnu ulogu u pomorskom svetu zbog trgovine koja se odvijala širom Sredozemlja. Zbog svog odličnog geopolitičkog položaja, Sicilija je oduvek bila na meti osvajača iz raznih delova sveta. Osvajali su je stari Grci, Rimljani, Španci, Arapi, Franzuci… Svako od njih, naravno, ostavio je na Siciliji svoj trag. 

Kada je veličina ostrva na Mediteranu u pitanju, Sicilija zauzima prvo mesto. Obale Sicilije sa severa zapljuskuje Tirensko more, a sa istoka Jonsko. Od afričkog kontinenta nalazi se na svega 160 kilometara, pa je klima ovde mediteranska, drugim rečima, ako se ovamo uputite u letnjim mesecima, zagarantovano je dugo i vrelo leto sa malo ili nimalo vetra. Proleća su topla, a zime blage. Pod uticajem vrelog afričkog vazduha, na Siciliji preko leta temperatura može ići i preko 45 stepeni. 

Na teritoriji Sicilije nalazi se najveći aktivni vulkan u Evropi – Etna. Ovaj vulkan je svojevrsna senzacija za ljude željne adrenalina i privlači veliki broj avanturista koji se penju najčešće do 2000 metara nadmorske visine kako bi šetali kraterom vulkana. Sa svojih nekoliko aktivnih kratera i oko 400 ugašenih, Etna predstavlja izazov za avanturiste. Zbog afričke i evroazijske tektonske ploče, ovo područje je sklono vulkanskim aktivnostima. 

 

Kako stići do Sicilije?

Iako se na Siciliji nalaze 2 međunarodna aerodroma, jedan nadomak Palerma, a drugi u Kataniji, od Beograda do Sicilije možete stići i avionskim prevozom do Rima Wizz air kompanijom, a odatle do Palerma vozom. Korisno je znati da je želenica odlično razvijena u Italiji, naročito u njenom južnom delu i da je vrlo povoljan i čest način transporta. Tako od Rima do Palerma možete pronaći kartu po ceni od 35 evra.

 

Palermo

Palermo, Sicilija, Italija

Na severozapadu Sicilije nalazi se Palermo, glavni grad Sicilije. Na samo 30 kilometara od Palerma nalazi se međunarodni aerodrom. Staro i novo prepliću se u ovom sicilijanskom gradu na nesvakidašnji način. Kontrast koji je vidljiv u Palermu opija sva čula, unosi neki čudan osećaj u čoveka koji šeta njegovim ulicama.

A na ulicama uzbudljivi i neverovatan duh koji vas obuzima gde god da se nađete – stare stvari koje su poslagane na sred ulice, smeće i prljavština i sirotinjske četvrti sa jedne strane, i moderni butici i otmene ulice sa luksuznim blještavim izlozima sa druge strane.

Zbog svoje raznolikosti, ali i legende o koza nostri, čuvenoj italijanskoj mafijaškoj organizaciji, Palermo u turistima budi najraznovrsnija osećanja – od straha do oduševljenja. Ipak, iako će vas vodiči upozoriti da dobro čuvate torbu kada se nađete na ulicama Palerma jer postoji opravdan rizik od krađe, ne brinite zbog mafije. Ni traga od nje, jednostavno, nije vidljiva za oči turista.

Iako je i danas prisutna u Italiji, ali ne na isti način kao nekada, ona ne predstavlja nikakvu opasnost po turiste. Ipak, osećaj nesigurnosti se u sirotinjskim arapskim kvartovima i na uskim, slepim, vijugavim i siromašnim ulicama Palerma teško može izbeći. 

Sicilija, a pre svega Palermo, svoju popularnost i ogromnu posećenost duguju kultnom filmu Kum Frensisa Kopole. Upravo nadomak Palerma, u selima Korleone, Savoka i Forca D Argo snimljeni su neki od najpoznatijih kadrova ovog, po ocenama mnogih, najboljeg filmskog ostvarenja. Zato je mafija i danas prva asocijacija na spomen Sicilije, ali budući da je organizacija poznata pod nazivom Koza nostra (naša stvar), turisti nemaju susreta sa njom. 

 

Znamenitosti Palerma

Palermo, Sicilija, Italija

Kada se pogleda spisak najposećenijih znamenitosti u Palermu, jedno zdanje je na samom vrhu, i to ne samo zbog svog kulturnog značaja. Teatro Massimo, treća najveća opera na svetu i prva u Italiji, nalazi se upravo u Palermu i svoju popularnost takođe duguje Kumu. Naime, treći deo Kuma dobrim delom je snimljen upravo unutar ovog zdanja, a završna scena u filmu, ona najtragičnija, odvija se na samom ulazu u operu, na stepeništu Teatra Massima. Ovde se može ići i stopama glavnih likova, pa je tako osmišljena i organizovana tura u okviru koje se mogu obići lože i sve prostorije u kojima su se odigravale ključne scene Kuma 3

U arhitektonskom smislu pažnju turista najviše okupira katedrala koja datira iz vremena 12. veka. Sagrađena je davne 1185. godine, a tokom svoje duge istorije više puta je prepravljana i obnavljana. 

Nezaobilazno romantično mesto u Palermu, često fotografisano od strane turista, jeste fontana Pretoria. Nekada poznata pod nazivom fontana sramote, zbog mnogobrojnih izvajanih nagih tela muškaraca i žena, danas privlači veliku pažnju i sastajalište je mladih. 

Zbog božanstvenih mozaika i specifičnosti arhitekture ne treba zaobići Capellu Palatinu. 

Glavni trg starog Palerma je Piazza Marina. Kroz svoju burnu istoriju ovaj trg je bio rezervisan za mnogobrojne viteške borbe, okupljanja, pa i za pogubljenja. 

 

Taormina

Taormina, Sicilija, Italija

Omiljeno letovalište svetski poznatih holivudskih glumaca, mondensko odmaralište, rajski vrt Sicilije, sve je to Taormina, grad podno Etne i odlična polazna tačka za obilazak kratera vulkana. Ovde odmara džet set, a nije ni čudo jer Taormina očarava svojom lepotom. Ušuškana je u zagrljaj planine Tauro, na strmim liticama u okrilju spektakularne prirode. Uski put prepun oštrih krivina vodi vas do grada u brdu odakle se pruža zanosan pogled. 

Taormina je znatno skuplja od ostalih gradova Sicilije, što i ne čudi, budući da je oduvek važila za mesto okupljanja svetskog džet seta. Ovde su redovni gosti bili Elizabet Tejlor, Ričard Barton, a i danas je omiljeno letovalište bogatih i slavnih glumaca, aristokrata, biznismena. Ono što je na Azurnoj obali Monte Karlo, to je sasvim sigurno Taormina na Siciliji. 

Odlična je polazna tačka za obilazak Etne, Sirakuze, Katanje budući da je veoma blizu njih. Ukoliko odlučite da posetite Taorminu u letnjim mesecima, računajte na gužvu i kosmopolitsku atmosferu. U junu se na Taormini održava prestižni filmski italijanski festival, a u periodu od jula do septembra poznati Taormina Arte, festival spektakularnih plesnih, muzičkih i pozorišnih nastupa. 

Taormina je grad fascinantan u svojoj lepoti i bujnoj vegetaciji. Gradske plaže, iako na obali prelepog i tirkiznog Jonskog mora, uglavnom su pristupačne autobusom ili žičarom i mahom su šljunkovite. Naravno, cene su prilagođene izuzetno bogatim turistima, pa se ležaljke i suncobrani papreno naplaćuju. Osim toga, ove gradske plaže imaju i veliki broj meduza, što kvari utisak o ovom bajkovitom gradu, ali bez obzira na to, gužve na plaži su zagarantovane.

Taormina je izraziti kosmopolitski grad koji živi u svako doba dana i noći. Kaldrmisane uske ulice u brdima sa mnoštvom kafića i poslastičarnica iz kojih se pruža božanstven pogled na more dovodi u Taorminu veliki broj turista, uglavnom onih sa dubokim džepom. 

 

Narod na Siciliji

Sicilija, Italija

Ovo područje Italije je poznato po vladavini i uticajima raznih naroda. Sicilija je oduvek bila meta osvajača, pa su svoj uticaj na nju najpre izvršili Grci čije je prisustvo i danas vidljivo u arhitekturi mnogih zdanja, amfiteatara i antičkih hramova, a nakon grčke vladavine, Sicilija će biti pod vlašću Rimljana sve do pada Rimskog carstva.

Osim snažnog kulturološkog uticaja Grka i Rimljana, Sicilija će u svoj identitet utkati i uticaj budućih vladara – Vandala i Gota, a pre svega Arapa, potom i Španaca. Neverovatna raznolikost i različiti uticaji naroda ukrstili su se na ovom božanstvenom italijanskom predelu.

Stoga, Sicilijanci su specifični i upravo je njihov duh ono što oblikuje stvarnost na Siciliji. Sicilijanci su slobodoljubivi, nekonvencionalni, izraziti rodoljubi i lokal patriote. Teško da ćete ikog čuti da govori engleski. To je narod poznat po svom temperamentu, ponosu i ljubavi prema porodici.

Naravno, računajte na njihovu ležernost i opušten odnos prema životu. Kod Sicilijanaca nema žurbe, oni jednostavno znaju da uživaju u životu. Tenzija, stres i brzina su im strani pojmovi. Ipak, nije retkost da vidite Sicilijance kako se prepiru i galame. Vrlo su bučni, temperamentni, ali i predusretljivi i uslužni. Na ulicama Sicilije, pre svega Palerma, dosta je doseljenika Afroamerikanaca i Arapa. Zahvaljujući upravo arapskim precima, Sicilijanci danas imaju izraženije crte lica, markantnog su izraza i tamnijeg tena. 

Sicilijanci su temperamentom potpuno drugačiji od svojih zemljaka sa severa Italije. Čak im se razlikuje i jezik -govore sicilijanskim.

 

Hrana na Siciliji  

Ako je nešto adut Sicilije, onda je to kuhinja. Teško da se u bilo kojem delu Italije može probati sladoled kakav se može probati na Siciliji. Pored najraznovrsnijih sladoleda, ono po čemu je Sicilija poznata jeste sladoled u slatkom hlebu, tzv. kon brioš. Specijalitet Sicilije jesu arancini, male pržene kuglice od pirinča. Pored italjinskih pasti i pica, na Siciliji ćete moći da probate različite specijalitete iz pekare.

Jedan od favorita turista su kanoli, prava sicilijanska poslastica. U pitanju je hrskava kora od kakaa unutar koje se nalazi rikota sira. Inače, Sicilijanci hrani pridaju veliku važnost i na sve obroke troše dosta vremena, što je sastavni deo njihovog hedonističkog pristupa životu. 

 

Plaže na Siciliji

Sicilija, Italija

Sever Sicilije poznat je po belim peščanim plažama na obali Tirenskog mora. Budući da se poznati sicilijanski turistički centri nalaze na severnom delu, preporučuje se obavezni obilazak plaže Mondello koja se nalazi na oko 9 kilometara od Palerma. Ova uređena prostrana plaža duga 2 kilometra sa tirkiznom morskom vodom oduševiće svakoga.

Pored nje, na obali Sicilije koju zapljuskuje Jonsko more popularna je plaža u mondenskom letovalištu Taormini. Naravno, ova plaža je dostupnija više onima sa dubokim džepom jer, kako smo već i pisali, rezervisana je za svetski džet set, pa su i cene usluga na plaži prilagođene njemu. Popularne su i plaže u mestima Agriđento i Ćefalu.

Pored predivnih plaža u oblasti Agriđento, preporuka je i obilazak antičkih hramova po kojima je ova oblast poznata. Ćefalu je pravi mali biser Sredozemlja, skriveni dragulj Sicilije, čiji će vas pejzaž na okolna brda ostaviti bez daha. Od Palerma je udaljen oko 70 kilometara, a kako kroz ovaj grad prolazi železnica, ne brinite – lako se od Palerma možete prevesti do ovog božanstvenog grada.

Ćefalu je najbolji izbor za odmor na Siciliji. 

 

Sicilijanska mafija

Prva asocijacija na Siciliju svakako je koza nostra, najuticajnija mafijaška organizacija u svetu, specifična po svojoj strukturi, ovekovečena u filmskom klasiku Kum. Mafija je italijanski brend, a doprinos tome duguje definitivno filmskoj umetnosti i popularnosti ovog filma Frensisa Kopole.

Ipak, iako je i dalje prisutna u životu Italije, ona ni na koji način ne ugrožava turiste. Naprotiv, veliki broj turista i njihova bezbednost su u interesu i koza nostre, jer novac tako ostaje na ostrvu. Zanimljivo je reći da reč mafija potiče upravo sa Sicilije, a sicilijanska mafija je obeležila čitav 20. vek.

Svoju ekspanziju doživela je upravo polovinom 20. veka kada su se sicilijanski emigranti doselili na tlo Sjedinjenih Američkih Dražava. Ono što je ovu organizaciju uzdiglo i omogućilo joj tako dug opstanak, kao i neminovno uplitanje u pore državnog aparata, jeste i tzv. zakon ćutanja. Ukoliko bi se ovaj zakon prekršio, usledila bi krvava porodična osveta.

Danas je mafija nevidljiva za oko običnog turiste i daleko je iza kulisa. Budite spokojni ukoliko posećujete Siciliju, jer susret sa mafijom nećete imati. 

 

Na tlu Sicilije sigurno će vam pasti na pamet čuvena italijanska misao la vita e bella (život je lep). Budite sigurni da je tako i krenite na ovo uzbudljivo putovanje koje će vas uveriti da je Sicilija možda najlepše parče raja koje će sa vama podeliti beskrajno lepa Italija.

 

Autor teksta: Milena Stanojević