Vodopadi u Srbiji – remek-dela prirode

U Srbiji je do danas pronađeno preko 80 vodopada. Svaki od njih predstavlja svojevrsno remek-delo kakvo samo priroda može da stvori. Teško ih je porediti po lepoti jer je svaki lep na svoj način i ima ono nešto što ga čini jedinstvenim. Za obilazak vodopada najbolje je izabrati proleće ili jesen jer su tada reke najbogatije vodom, a samim tim i vodopadi najraskošniji.

 

Vodopadi u Srbiji:

 

Vodopadi Stare planine

Jovin Vir, Stara Planina

Vodopadi Stare planine čine trećinu od ukupnog broja poznatih vodopada u Srbiji. Od 6 najvećih, čak 5 naših vodopada nalazi se na ovoj lepotici. Većina je veoma nepristupačna i ne preporučuju se individualni obilasci, već isključivo u pratnji iskusnih planinara i uz posedovanje adekvatne planinarske opreme.

 

Kaluđerski skok

Kaluđerski Skok, Stara Planina

Vodopad Kaluđerski skok sa svoja 232 metra najveći je na Staroj planini, ali i u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Topli Do, u podnožju najvišeg staroplaninskog vrha Midžor. Vodopad je otkriven tek 2012. godine što dovoljno govori o nepristupačnosti terena na kojem se nalazi.

 

Kopren

Kopren, Stara Planina

Kopren je jedan od naših vodopada koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini – 1820m, a drugi je po veličini – 103m. Sastoji se od nekoliko kaskada, kao i Kaluđerski skok, pri čemu je najveća oko 40 metara.

 

Piljski vodopad

Piljski vodopad, Stara Planina

Piljski vodopad, četvrti po veličini (64m), otkriven je tek 2002. godine. Nalazi se u blizini sela Topli Do, a čine ga Gornji Pilj i Donji Pilj. Gornji Pilj je smešten na nadmorskoj visini od 1650 metara, na izuzetno nepristupačnom terenu, pa je i slabije istražen. Donji Pilj se nalazi na nadmorskoj visini od 1450 metara i čine ga 2 kaskade. Zbog nešto pristupačnijeg terena, Donji Pilj je posećeniji od Gornjeg.

 

Vodopad Čungulj

Vodopad Čungulj, Stara Planina

Čungulj je još jedan vodopad u okolini sela Topli Do. Smešten je na nadmorskoj visini od 1400 metara, a ime je dobio po istoimenom vrhu Čungulj u podnožju kojeg se i nalazi. Sa svojih 40 metara peti je po veličini u Srbiji. Otkriven je 1996. godine, a karakterišu ga velike i jake bujice u proleće zbog čega voda svake godine produbljuje useke u stenama za 1cm.

 

Bigar

Bigar, Stara Planina

Bigar je vodopad pored magistralnog puta Pirot – Knjaževac i jedan je od retkih na Staroj planini do kojeg se veoma lako dolazi. Ime je dobio po šupljikavoj steni preko koje se sliva sa 35 metara visine. Ovo je peti po veličini vodopad na Staroj planini, a u celoj Srbiji zauzima zavidno šesto mesto.

 

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica, Stara Planina

Vodopad Tupavica je nesumnjivo najlepši na Staroj planini, a po mnogima i u celoj Srbiji. Nalazi se u blizini sela Dojkinci na nadmorskoj visini od 1050 metara. Put do njega je lako savladiv i dobro obeležen. Veličanstven prizor vodopada koji se u širokim kaskadama penušavo spušta sa visine od 25 metara svakog posetioca ostavi bez daha.

 

Vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik, Kopaonik

Vodopad Jelovarnik je ušuškan u gustoj šumi strmih padina Kopaonika, nedaleko od arheološkog nalazišta Crkvine ispod vrha Nebeske stolice. Otkriven je 1998. godine i sa svojom visinom od 71m danas je treći po veličini vodopad u Srbiji. Čine ga 3 kaskade koje se u periodu jakih kiša i topljenja snega spajaju u jedinstvenu reku sa protokom vode i do 400 litara u sekundi. Staza koja vodi do vodopada srednje je težine, a prilaz vodopadu je uređen i ograđen.

 

Vodopad Skakalo

Vodopad Skakalo, Maljen

Skakalo je 30 metara visok vodopad na planini Maljen. Udaljen je 6km od centra Divčibara. Zbog težine staze koja do njega vodi predstavlja pravi izazov čak i onima u boljoj kondiciji. Staza se dosta strmo spušta, pa se preporučuje adekvatna obuća i planinarski štapovi. Vodopad je posebno atraktivan u proleće i u kišnim periodima kada je bogat vodom.

 

Vodopad Lisine

Vodopad Lisine, Beljanica

Vodopad Lisine se nalazi u okolini Despotovca, u neposrednoj blizini Resavske pećine. S obzirom da je najpristupačniji, to je ujedno i najposećeniji vodopad u Srbiji. Nalazi se u podnožju jednog od vrhova planine Beljanice na nadmorskoj visini od 400m. Smatran je najvećim vodopadom u Srbiji sve dok 90-ih godina prošlog veka nisu pronađeni vodopadi na Staroj planini i vodopad Jelovarnik na Kopaoniku.

Hladna penušava voda reke Veliko vrelo stropoštava se vertikalno sa visine od 25 metara u jezero Zeleni vir dubine 5m, oslikavajući prizor nestvarne lepote. Zbog svoje izuzetnosti nalazi se pod zaštitom države, kao rezervat od posebnog prirodnog značaja.

 

Sopotnica

Sopotnica, Jadovnik

Sopotnica je jedinstven prirodni kompleks od nekoliko vodopada izuzetno bogatih vodom u svim periodima godine. Izvorište se nalazi ispod planine Jadovnik na nadmorskoj visini od 1120 metara. Sopotnica ima više stalnih vrela iz kojih se formiraju tokovi koji se, spuštajući se niz kaskade, razdvajaju i formiraju niz vodopada, od kojih je najveći 25 metara.

 

Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje, Zlatibor

Vodopad Gostilje se nalazi u istoimenom selu, 25km udaljenom od centra Zlatibora. Smešten na Gostiljskoj reci stropoštava se sa visine od oko 20m kotrljajući se dalje preko nekoliko zanimljivih kaskada sve do ušća u reku Katušnicu. Celom dužinom toka, od vodopada do ušća, postoji lepo uređena staza sa 2 mostića koja ovaj put, iako pri kraju malo strm, čini pristupačnim za sve posetioce.

Vodopad je i leti bogat vodom, tako da predstavlja atrakciju tokom cele godine, a jednako je lep i zimi kada se zaledi i podseća na neku raskošnu zavesu. Ulaz u kompleks vodopada se naplaćuje, ali je cena jednaka ceni kugle sladoleda u jednoj od zlatiborskih poslastičarnica u kojoj se retko nalazi slobodan sto, pa u poređenju sa tim možemo reći da je simbolična.

 

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka, Ozren

Vodopad Ripaljka se nalazi na reci Gradašnici na planini Ozren, u neposrednoj blizini Sokobanje. Ime je dobio po izrazu ripati, što znači skakati. Za posete je atraktivan krajem zime i početkom proleća, a leti reka Gradašnica presuši, pa i vodopad nestane.

Do vodopada se može doći kolima asfaltnim putem prateći putokaz za specijalnu bolnicu, ali je mnogo lepše doći pešice sa suprotne strane makadamskim putem. Od centra Sokobanje do vodopada ima oko sat vremena lagane šetnje bez uspona. Na prirodnom platou na vrhu vodopada postoje stolovi sa klupama za odmor i uživanje u predivnom ambijentu.

Od vrha do podnožja vodopada vodi prilično strmo stepenište, a tlo oko podnožja je baš klizavo zbog vode koja pršti na sve strane, pa treba biti oprezan. U ceo ambijent savršeno je ukomponovan drveni mostić koji je postao neizostavan detalj na fotografijama ovog vodopada. Vodopad je visok oko 17 metara i svojevremeno je bio najveći u Srbiji. Treba istaći da je ovo i prvi zaštićeni spomenik prirode kod nas.

 

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo, Kučaj

Vodopad Prskalo se nalazi u južnom Kučaju, nedaleko od naselja Resavica u ambijentu netaknute prirode. Smešten je pored šumskog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici, ali je većim delom godine neprohodan, pa je najbolje da se jedan deo puta prepešači.

Vodopad je visok oko 15 metara, a zanimljivo je da, iako siromašan vodom, ne presušuje ni tokom leta. Jedinstvenog je izgleda i veoma neobičan u odnosu na ostale. Sa najistaknutije ivice kupaste kamene skulpture, nastale vekovnim taloženjem bigrenih naslaga, mlaz vode se raspršuje u mnoštvo kapljica, zbog čega je vodopad i dobio ime Prskalo.

 

Vodopad Vrelo

Vodopad Vrelo, Perućac

Vodopad Vrelo je ustvari vodopad koji se formira na ušću reke Vrelo u Drinu u mestu Perućac kod Bajine Bašte. Inače, reka Vrelo je najmanja reka na svetu sa dužinom od 365 metara, zbog čega se naziva i Godina. Nakon svog kratkog toka bujično se spušta u vidu vodopada kaskadnog tipa, uranjajući zatim u Drinu. Ovaj fantastičan prizor najbolje se vidi tokom plovidbe Drinom.

 

Taorska vrela

Taorska vrela, Kosjerić

Taorska vrela su pravi biser Kosjerića i okoline. Nekada je ovde bilo 12 vodenica koje su aktivno radile. Danas su ostale samo 2, prilično ruinirane i obrasle mahovinom. Vrela izlaze iz pećinskog otvora i prelazeći preko nataloženih bigrenih naslaga formiraju brojne vodopade koji se kaskadno spuštaju u dužini od nekoliko stotina metara. Pri kraju toka voda se spaja u 2 veća vertikalna vodopada koja se ulivaju u reku Skrapež.

 

Uprkos svojoj veličanstvenoj lepoti, vodopadi u Srbiji predstavljaju neiskorišćen turistički potencijal. Skloni smo da zato optužimo nepristupačnost terena koji vodi do većine njih, a možda bi uzroke trebalo potražiti i u oskudnom marketingu. Nadamo se da će ovaj tekst bar malo doprineti promociji naših lepotana.

 

Autor teksta: Danica Utješinović