Ovo su 8 najpoznatijih planina u Srbiji

Planine i njihovi planinski vrhovi, od kojih mnogi imaju nadmorsku visinu veću i od 2000 metara, predstavljaju jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije. Turizam je izuzetno razvijen, pogotovo zimi kada na planine stignu brojni posetioci iz naše zemlje, ali i sveta uopšte. Međutim, sve više ljudi rado bira i prolećne i letnje dane kako bi uživali u planinskom vazduhu i veličanstvenoj prirodi.

Mnoge planine u Srbiji obiluju rekama, kanjonima, jezerima, pećinama, što ih turistima čini još primamljivijim. Pogodne su za različite aktivnosti poput pešačenja, planinarenja, skijanja, paraglajdinga, pa su česta destinacija za aktivnu rekreaciju i ljubitelje ekstremnih sportova.

U nastavku saznajte više o nekim od najpoznatijih planina, njihove glavne odlike i mogućnosti koje pružaju, pa iskoristite to kao smernice za lakše planiranje vašeg sledećeg odmora.

 

Zlatibor

Iz godine u godinu Zlatibor se sve više razvija i jedna je od najčešćih destinacija ljubitelja divnih planinskih predela, kao i ludog noćnog provoda. S obzirom na snežne, ali često i sunčane zimske dane, kao i prijatne letnje periode, ne čudi što turizam na ovoj planini cveta bez obzira na godišnje doba.

Zlatibor predstavlja ujedno vazdušnu banju i park prirode sa najvišim vrhom Tornikom visine od 1496 metara. Pored njega, tu su i Brijač (1440m), Čigota (1422), Kobilja glava (1176), Crni vrh (1177m) i drugi. Zlatibor ima i nešto manje od 100 pećina. Obiluje izvorima pijaće vode, među kojima su i oni koji spadaju u najbolje u celoj zemlji.

Zlatiborom prolazi više reka, od kojih su najpoznatije Crni i Veliki Rzav koje stvaraju brojne kanjone.

Jedna od najpoznatijih atrakcija na Zlatiboru je etno selo u Sirogojnu gde možete videti veoma stare zlatiborske kuće, a u blizini se nalaze i Kusturičino etno selo “Drvengrad”, kao i čuvena petlja “Šarganska osmica” kojom se možete provozati starom parnom lokomotivom.

Neke od najposećenijih manifestacija su “Pršutijada” o kojoj već sam naziv dovoljno govori, “Smotra narodnog stvaralaštva” i “Sabor trubača”.

Kada je reč o onome što Zlatibor može da ponudi svojim posetiocima, nezaobilazno je napomenuti i izuzetno ukusnu hranu u vidu sireva, kajmaka, pršute, ali i naravno, komplet lepinje.

Bez obzira na to koliko godina imate i kakav vid odmora volite, Zlatibor pruža dovoljno mogućnosti da potkrepi sve želje.

 

Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji dužine od 82km, a najviši vrh jeste Pančićev vrh visine od 2017m. Pored Pančićevog vrha, tu su i Karaman (1934m), Suvo Rudište (1976m), Gobelja (1834m), Oštro koplje (1789m) i drugi.

Takođe ga zovu i “Sunčana planina”, jer godišnje ima oko 200 sunčanih dana, ali takođe predstavlja i najpoznatije skijalište u regionu sa ski stazama koje pripadaju prvoj klasi. Kopaonik ima i staze namenjene nordijskom i alpskom skijanju, a omogućeno je i noćno skijanje. S obzirom na popularnost ove planine kao glavnog izbora skijaša, on poseduje i sistem koji proizvodi veštački sneg.

Zahvaljujući bogatoj prirodi i brojnim zaštićenim vrstama koje nastanjuju ovaj planinski masiv, Kopaonik je proglašen Nacionalnim parkom. Mnogi se odlučuju za Kopaonik i tokom letnjih meseci kada mogu da uživaju u dugim šetnjama, vožnji bicikla ili planinarenju.

Neki od najznačajnijih srpskih manastira, Studenica, Sopoćani i Žiča, nalaze se upravo u okolini ove planine, pa je to još jedan važan razlog zašto je Kopaonik toliko popularna destinacija.

 

Stara planina

Stara planina nalazi se delom u Bugarskoj gde je u stvari i njen najviši vrh Botev (2376m), a u našoj zemlji najviši vrh predstavlja Midžor (2169m).

Takođe spada u raj za skijaše, s obzirom na to da ima više od 13km uređenih staza i sistem za veštačko osnežavanje. Na Babinom zubu koji predstavlja zaštićeni prirodni rezervat, postoji i dečji ski vrtić.

U podnožju Stare planine nalazi se Zavojsko jezero, jedno od najpoznatijih jezera u Srbiji i omiljeno mesto ribolovaca.

Čist planinski vazduh, netaknuta priroda, pašnjaci, lekovito i retko bilje, izvori tople mineralne vode, reke, samo su deo lepote ove planine u koju se morate uveriti uživo.

 

Fruška gora

Ova planina se takođe prostire u 2 države, manjim delom u Hrvatskoj, a većim delom u Srbiji. Pre skoro 60 godina proglašena je Nacionalnim parkom, postavši tako prvi Nacionalni park naše zemlje. Najviši vrh je Crveni Čot (539m), zatim Veliki Gradac (471m) i Iriški Venac (451m).

Na tlu Fruške gore podignut je veliki broj zadužbina srpskih vladara poput Vrdnika, Krušedola, Novog Hopova i drugih, zbog čega je nazivaju i „Srpskom Svetom Gorom“ ili „Srpskim Atosom“.

Banja Vrdnik, poznata po svojim izvorima lekovite termomineralne vode nalazi se upravo na Fruškoj gori, a zajedno sa Dumbovačkim vodopadima i 12 veštačkih jezera, uključujući Ledničko jezero, predstavlja glavne turističke atrakcije ove planine.

Takođe su izuzetno poznati fruškogorski vinski podrumi, s obzirom na to da se ovde nalaze brojni vinogradi, ali i pašnjaci, livade, mnogobrojna žitna polja i šume koje su dom raznim životnjiskim vrstama. 

 

Divčibare

Divčibare, visoravan na planini Maljen, već mnogo godina unazad predstavlja jedan od najpoznatijih turističkih centara.

Sa svih strana pružaju se neverovatni pogledi na okolinu, ali i na dalje delove Srbije i Republike Srpske. Najviši planinski vrh iznosi 1095 metara nadmorske visine.

S obzirom na kvalitet planinskog vazduha i sudaranja vazdušnih masa sa više strana, Divčibare je proglašeno jednim od klimatskih lečilišta. Ski staze i liftovi na ovoj planini predstavljaju mesto gde se za skijanje obučavaju najmlađi, ali i početnici svih uzrasta.

Brojne četinarske šume, livade i pašnjaci, potoci i reke, vodopad Skakalo, izvori pijaće vode, među kojima je i Studenac sa izuzetno ledenom vodom, čine neverovatan sklop prirode koja predstavlja odmor za oči i dušu.

 

Tara

Područje Tare, jedne od najlepših planina u Srbiji, proglašeno je i Nacionalnim parkom. Nalazi se u blizini Zlatibora i Mokre Gore i veoma je čest izbor mnogih koji žele kako mirniji, tako i rekreativan odmor.

Najviši vrhovi Tare su Kozji rid (1591m) i Zborište (1544m).

Pored izrazito bogate prirode i retkih vrsta biljaka, lepotu Tare upotpunjuju reka Drina i kanjon, kao i 2 jezera na njenim obodima, Perućac i Zaovinsko jezero, koja se sama po sebi smatraju posebnim atrakcijama. Jedna od zanimljivosti Tare je i „Tepih livada“ gde se trava zbog specifičnog zemljišta savija pod vašim koracima poput najmekšeg tepiha.

Ljubitelji skijanja uživaće na skijalištima poput Mitrovca na Tari, Belog bora, Šljivovca… Ali tu su takođe i druge aktivnosti u vidu pešačenja, planinarenja, planinskog biciklizma.

Ukoliko posetite Taru, nemojte propustiti i najlepše poglede sa vidikovaca: Banjska stena i Crnjeskovo. U blizini se takođe nalaze manastir Rača, „Drvengrad“, „Šarganska osmica“, Bajina Bašta sa sve idiličnom „Kućicom na Drini“.

 

Rtanj

Rtanj se smatra jednom od najmisterioznijih planina u regionu, i svake godine privlači sve veći broj turista, među kojima su i brojni naučnici zainteresovani da ispitaju posebnu energiju Rtnja.

Već vekovima unazad raspravlja se o tome da li je ova planina u obliku savršene piramide delo prirode ili je nešto drugo uticalo na njen nastanak. Postoje razne priče o tome da su vanzemaljci imali dodira sa Rtnjem, a spominju se i brojne druge teorije. Ono sa čime se mnogi slažu jeste da Rtanj zaista poseduje neobičnu energiju koja pozitivno utiče na zdravlje.

Dodatnu atrakciju ove planine predstavljaju i podzemne vode, mnogobrojne jame i pećine.

Sve u vezi sa ovom planinom je obavijeno velom misterije, pa je to slučaj i kada je u pitanju biljka od koje se pravi čuveni rtanjski čaj, iscelitelj raznih bolesti, i koja raste samo na ovoj planini. Na Rtnju raste i srpska ramonda, jedna od takozvanih feniks biljaka.

Ukoliko želite da uživate u savršenom pogledu, najviši vrh Rtnja je Šiljak sa nadmorskom visinom od 1565 metara, a usput se nalaze brojna odmorišta gde ćete moći da napravite pauzu. Na vrhu se nalaze i ruševine crkve Svetog Đorđa. Ipak, ukoliko nemate bogato iskustvo u planinarenju, penjanje do vrha u zimskim mesecima se ne preporučuje početnicima.

 

Zlatar

Najviši vrh Zlatara jeste Golo brdo sa nadmorskom visinom od 1625 metara, a sama planina nalazi se između nekoliko reka od kojih su najduže Lim i Uvac. U zimskom periodu, za skijaše su dostupne 2 staze, „Briježđa“ i „Panorama“. 

Brojni gosti Zlatara imaju priliku da posete i manastire Mileševu, Davidovicu i Banju koji se nalaze u blizini ove planine. Veštačka jezera, Zlatarsko, Radoinjsko i Sjeničko, bogata su ribom i pogodna za ljubitelje ribolova, a u toplijim mesecima idealna za plivanje i vožnju čamcem.

Klima Zlatara je izuzetno blagotvorna i preporučuje se svima, a posebno onima koji boluju od kardiovaskularnih i drugih bolesti. Netaknute šume smrče i breze, retke životnjske vrste poput beloglavog supa, kristalno bistre vode i čisti planinski vazduh čine ovu planinu omiljenom među turistima koji uživaju u nesvakidašnjoj prirodi.

 

Planine u Srbiji teško da bilo koga mogu ostaviti ravnodušnim. Dovoljno udaljene od gradske buke i gužve, pružiće vam odmor koji će vas preporoditi. Bilo da želite aktivan odmor ili samo blagu rekreaciju, sigurno se nećete razočarati. Svaka od ovih planina ima dovoljno atrakcija da vam odmor učini interesantnijim, ali opet ne previše da ostanete bez predaha. 

Prošetajte kroz neverovatne predele, istražite sve što pružaju, udišite čist planinski vazduh, a uveče uživajte uz topla pića i ukusnu hranu. Ako vam je nakon svih obaveza brzog života potrebno da povratite energiju, sada znate gde da se zaputite.

 

Autor teksta: Milica Bokšan