Banje u Srbiji – Ovo su 8 najpoznatijih

Kada je reč o banjama u Srbiji, one su svoju popularnost stekle još u davnoj prošlosti. Rimljani i Turci su često posećivali njihove lekovite izvore, gde su odmarali ili lečili svoje ratnike.

Danas Srbija broji preko 60 banja, a banjski turizam je jedan od najzastupljenijih u našoj zemlji. Zahvaljujući svojim lekovitim izvorima, bogatoj prirodi i prijatnom vazduhu čest su izbor kako domaćih, tako i stranih turista. 

Sa ovog dugačkog spiska, izdvajamo 8 najpoznatijih banja koje predstavljaju prave dragulje Srbije, a ukoliko ih do sada niste posetili, predlažemo vam da to učinite čim sledeći put osetite potrebu za pravim mirnim odmorom, jer će sigurno ispuniti vaša očekivanja.

 

Vrnjačka Banja

Vrnjačka banja, Srbija

Ubedljivo najpoznatija i najveća banja Srbije jeste Vrnjačka Banja. Nalazi se u Raškom okrugu na oko 200 km od Beograda. Decenijama unazad su najbogatiji ljudi naše zemlje birali da baš u ovoj banji naprave svoje vile i letnjikovce. 

Josif Pančić je među prvima savetovao svojim pacijentima boravak u ovoj banji koja poseduje 7 izvora hladne i tople mineralne vode i posebno se preporučuje onima koji se bore sa bolestima abdomena, reumom, šećernom bolešću.

Danas je Vrnjačka Banja mesto gde se održavaju brojne kulturne manifestacije, a posebno su posećeni spoj kulturnih manifestacija „Vrnjačke kulturne svečanosti“ koje traju 100 dana, muzički događaj „Love fest“ i „Vrnjački karneval“. Ova banja je i sve veći izbor mladih. 

Glavno šetalište je uokvireno kafićima i restoranima, gde možete sedeti i uživati u blagoj klimi banje. Parkovi su uređeni, prepuni drveća i cveća, idealni za šetnje, odmor i rekreaciju.

Pored sve više raznovrsnih dešavanja koja privlače turiste, kombinacija umerene i planinske klime zajedno sa bogatom prirodom i lekovitim vodama jeste glavni razlog zašto Vrnjačka Banja svake godine broji sve veći broj posetilaca.

Pogledajte kakvi smestaji se nude u Vrnjačkoj Banji na ovom linku

Banja Ždrelo

Banja Ždrelo, Srbija

Na 9 km od Petrovca na Mlavi nalazi se Banja Ždrelo na samom ulazu u Gornjačku klisuru, po čemu je i dobila svoje ime. U izgled same banje mešaju se i vrhovi Homoljskih planina, kao i ostaci srednjevekovnog grada Ždrelo od kojeg su ostali bedemi. Takođe možete posetiti crkve Mitropoliju, Reskovicu i Blagoveštenje, kao i manastire Vitovnicu i Gornjak.

U Banji Ždrelo nalaze se tople termalne vode bogate sumporom, a boravak u ovoj banji preporučuje se za lečenje reumatizma, psorijaze, ekcema, za oporavak nakon operacija…

Posebna atrakcija jeste kompleks bazena sa temperaturom vode i do 38°C, bazen sa hladnom i istovremeno slanom vodom, kao i akva park, tako da je Banja Ždrelo idealna i za porodice sa decom.

 

Banja Vrujci

Banja Vrujci, Srbija

Banja Vrujci koja se nalazi između Mionice i Ljiga je jedna od najstarijih banja, tako da je prvo predstavljala divlju banju a potom postala zvanično lečilište.

Jedna od najznačajnijih stvari u vezi sa ovom banjom jesu protočni bazeni u kojima se voda konstantno menja. Prosečna temperatura termalnih voda je oko 27°C, a lekovita voda zajedno sa lekovitim blatom se posebno preporučuje onima koji boluju od išijasa, kožnih bolesti, imaju problema sa proširenim venama, sterilitetom… O lekovitim dejstvima voda Banje Vrujci nastala su i brojna narodna predanja.

Okružuju je planine Suvobor i Maljen, što dodatno doprinosi prijatnosti njene umerene klime. Banja se nalazi u dolini reke Toplice, a legende kažu da se tu nalazio i dvor narodnog junaka Milana Toplice.

Posebno je razvijen sportski turizam, pa se pored bazena nalaze i brojni sportski tereni. Od turističkih atrakcija treba izdvojiti selo Strugnik u kome se nalazi kuća Živojina Mišića, Ribnička pećina, Ravna gora sa njenim monumentalnim spomenicima, manastiri i Crkva Svete Marine.

Posetioce takođe privlače i kulturne manifestacije koje čine ovu banju izuzetno zanimljivim turstičkim mestom.

 

Sokobanja

Sokobanja, Srbija

U Zaječarskom okrugu nalazi se još jedna od najpoznatijih banja u Srbiji – Sokobanja. Ona je bila čest izbor Ive Andrića, Isidore Sekulić, Branislava Nušića, Dobrice Erića i mnogih drugih pisaca i umetnika koji su uživali u ovoj oazi mira. Branislav Nušić je i autor krilatice: „Sokobanja – Sokograd, dođeš star – odeš mlad“.

Šume u kojima preovlađuje hrast, štite Sokobanju od jakih vetrova formirajući idealnu umerenu klimu. Ovde se može naći preko 200 lekovitih biljaka, a glavni razlog za posetu ovoj banji predstavljaju termomineralni izvori sa različitim temperaturama vode. Oni blagotvorno utiču na bolesti disajnih organa, ginekološke probleme, posttraumatska stanja, Parkinsonovu bolest i mnoge druge.

U okolini Sokobanje nalaze se i Sesalačka pećina, Vrmdžasko jezero i grad, Banja Jošanica i planina Ozren, koje svakako treba posetiti prilikom dolaska u ovu banju.

 

Banja Koviljača

Banja Koviljača, Srbija

Banja Koviljača pripada Loznici i spaja se sa planinom Gučevo. Predstavljala je lečilište još u doba Ilira i postoje podaci da je još pre nekoliko vekova bila naseljena.

Okružuju je planine i ravnice, a njeno najveće bogatstvo jesu lekoviti izvori bogati sumporom, kao i lekovito blato, pa su napravljeni blatni bazeni. Boravak u Banji Koviljači preporučuje se kao deo terapije za reumatska i mišićna oboljenja, osteoporozu, diskus herniju

S obzirom na to da se nalazi u delu gde protiče Drina, jedna od najznačajnijih manifestacija vezanih za ovu banju jeste i „Drinska regata“, ali se održavaju i brojne kulturne i umetničke manifestacije što Banju Koviljaču čini potpunim ugođajem za turiste.

 

Prolom Banja

Prolom banja, Srbija

Prolom Banja se nalazi na obroncima planine Radan, a upravo iz ove banje potiče jedna od najkvalitetnijih voda za piće. U blizini Prolom Banje nalazi se i jedna od najvećih atrakcija u celoj Srbiji – Đavolja varoš koja privlači ljude svojim izgledom, ali i brojnim pričama koje su ispredane o njoj.

Lekoviti izvori Prolom Banje pokazali su se kao odlični za kožne bolesti, bolesti krvnih sudova, bubrega… Turisti je rado posećuju i zarad rehabilitacije i odmora.

Često se organizuju razni izleti i boravci u prirodi, s obzirom na svež i čist vazduh. Takođe možete posetiti i Crkvu brvnaru Lazaricu, Crkvu Svete Petke i Crkvu Preobraženja Gospodnjeg.

 

Lukovska Banja

Lukovska banja, Srbija

Na padinama planine Kopaonik u okviru sela Lukova nalazi se još jedna banja koja spada u najpoznatije banje u Srbiji – Lukovska Banja. Zbog nadmorske visine od 681m ona predstavlja najvišu banju naše zemlje.

Lukovska Banja zahvaljujući planinskom okruženju ima i planinski čist vazduh. Brojni izvori, njih 37, i bazeni sa mineralnom vodom čine je veoma primamljivom za posetioce. Između ostalog, poseduje i prirodni inhalatorijum. Voda bogata vodonik sulfidom prolazi kroz cevi slivajući se u fontanu. Samim tim, vazduh oko fontane je zasićen vodonik sulfidom i odličan za one sa bolestima pluća, dijabetesom, povećanom masnoćom u krvi.

Ukoliko planirate dolazak u Lukovsku Banju, posetite crkve u njenoj okolini, kao i vidikovac Tresku.

 

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik, Srbija

U središtu Fruške gore, jednog od naših najznačajnijih nacionalnih parkova, bogata raznovrsnom vegetacijom, nalazi se banja Vrdnik. Naselje Vrdnik je dugo vremena bilo poznato zbog nalazišta mrkog uglja.

Danas je među najpoznatijim banjama u Srbiji zahvaljujući izvorima kisele i termomineralne vode koji imaju značajnu ulogu u lečenju reumatskih i neuroloških oboljenja. Pored lečilišta, Vrdnik je prepoznat i kao odličan centar za rekreaciju

Manastir Vrdnik, Vrdnička kula i etno selo takođe doprinose da ova banja bude veoma interesantna posetiocima.

 

Bilo da dolazite zbog lekovitih voda, neverovatne prirode, poslovnih seminara ili odmora, ove banje će sigurno ostaviti odličan utisak. S obzirom na to da svaka od njih u svojoj bližoj okolini ima i istorijske spomenike, večne čuvare kulture, obilazak ovih znamenitosti će ugođaj učiniti potpunim.

Ukoliko vam treba beg od previše obaveza, odlazak iz grada na par dana ili prosto želite da istražite bogatstva Srbije, posetite ove oaze mira koje će biti pravi raj za dušu i telo.

U koju god banju da se uputite, sigurno nećete pogrešiti! 

 

Autor tektsa: Milica Bokšan