Ovo su 5 najpoznatijih muzičkih festivala u Srbiji

Zajedno sa dolaskom leta, počinju da se ređaju i muzički festivali kojih je čini se, svake godine sve više. Koji god muzički pravac da preferirate, moći ćete da nađete nešto što vam odgovara i da budete sigurni da ćete se sjajno provesti. Bilo da već živite u Srbiji ili se ona nalazi na vašem spisku turističkih destinacija, obavezno posetite neki od ovih festivala, jer vas odlična atmosfera nikako neće ostaviti ravnodušnim. 

 

Exit 

Exit festival

Exit festival se već 19 godina tradicionalno održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i to početkom jula. Isprva je to bio mali festival pokrenut od strane studentske organizacije koja je imala nameru da život mlađih generacija u Srbiji prikaže na pozitivniji način. Međutim, danas predstavlja jedan od najvećih festivala u Evropi koji svake godine poseti ogroman broj turista iz više od 60 zemalja širom sveta, spremnih za dobar provod i žurke koje traju do kasnih jutarnjih sati.

U prilog njegovoj popularnosti svedoči i to što mnogi ljudi koji žele da posete Srbiju organizuju svoja putovanja prema danima kada se on održava. To i ne čudi, s obzirom na to da Exit pokriva veliki broj žanrova: rok, pank rok, metal, hip hop, rege, tehno

Na mnogobrojnim binama u okviru tvrđave nastupaju velike domaće i svetske zvezde današnjice, a do sada su među njima bili i Dejvid Geta, Bob Sinkler, Misi Eliot, Seks Pistols, Plasibo, Manu Čao, Džon Njuman, Masiv Atak, Mednes i mnogi drugi.

Na Exit-u je do sada učestvovalo preko 600 izvođača koji su pored gostiju festivala, bili zaslužni za sjajnu atmosferu i posebnu energiju koju stvara ovaj festival. Ukoliko želite da iskusite ovakav doživljaj, znate na kom mestu treba da budete sledećeg jula. 

 

Beer Fest Beograd

Pivo

 „Festival piva“ se održava u Beogradu tokom 5 dana avgusta još od 2003. godine. Ova žurka na otvorenom pruža priliku posetiocima da isprobaju najrazličitije vrste piva, slušajući i igrajući uz brojne muzičke žanrove.

Ovaj festival godišnje poseti više od 5 miliona ljudi, a britanski magazin The Independent ga je svrstao u najatraktivnije događaje na planeti. Do sada je Belgrade Beer Fest „ugostio“ preko 450 proizvođača piva, a duplo više izvođača je nastupalo na njegovoj bini postavljenoj na ušću Save u Dunav. Bez obzira na to da li ste ljubitelj piva ili ne, ovaj događaj ne smete propustiti, a pored svega što nudi, čak je i ulaz besplatan!

 

Love fest 

Lovefest

U Vrnjačkoj Banji, jednoj od najlepših banja Srbije, početkom avgusta se održava Lovefest. U odnosu na prethodno spomenuta 2 festivala, ovaj je nešto „mlađi“. Održava se od 2007. godine i traje 3 dana. Pored muzike, ovaj festival promoviše umetnost i urbanu kulturu. Događaj koji je u početku brojao par hiljada ljudi, danas je veoma poznat muzički festival kojim su oduševljeni kako posetioci, tako i izvođači. Samo neki od onih koji su do sada nastupali su: Dubioza kolektiv, Bajaga, Senida, Džejmi Džouns, Marko Karola, braća Martinez

2019. godinu obeležilo je 5 bina i preko 200 izvođača za samo 3 dana trajanja festivala, a svaki posetilac je imao mogućnost da na svom telefonu napravi sopstveni plan Lovefest-a birajući koje izvođače želi da sluša. Ako želite da osetite ovu energiju i igrate sve do zatvaranja festivalskih kapija, onda je Vrnjačka Banja 2020. godine jedna od vaših destinacija! 

 

Guča festival

Truba

Festival u Guči ili „Dragačevski sabor trubača“ jeste definitivno drugačiji po žanru muzike od ostalih festivala. Guča je gradić u Zapadnoj Srbiji u kojem živi jedva 2000 stanovnika. Međutim, tokom druge nedelje avgusta, kada se obično održava tradicionalna smotra trubača, ovo mesto poseti preko milion ljudi. Pored muzike, posetioci imaju priliku da uživaju i u tradicionalnim jelima i piću koji se nalaze na svakom koraku.

Zvuk trube će vas pratiti, a ljude u nošnjama sretaćete gde god da krenete. Uveče kada se održavaju glavni nastupi najpoznatijih trubača u zemlji, vlada posebna energija i okruženi ste igrom i pesmom. Nemojte se začuditi ukoliko se samo u jednom momentu nađete u sred kola.

Ovaj festival je u stvari finale takmičenja za titulu „Prve trube Guče“ gde se nadmeće 20 najboljih orkestara koji su prošli prethodne kvalifikacije. Još jedna zanimljivost je i to da zastavu „Dragačevskog sabora trubača“ možete videti postavljenu i na Mont Everestu. Čak i da niste ljubitelj zvukova trube, Guča festival je svojevrstan doživljaj koji bi bilo šteta propustiti.

 

Nišvil Džez Festival

Najpoznatiji džez festival jugoistočne Evrope odigrava se u drugoj nedelji avgusta u okviru Niške tvrđave. Ovaj događaj je izuzetno značajan i kada je u pitanju kultura, jer se pored muzike, organizuju i različite izložbe fotografija, predstave, promocije knjiga i slično. Potencijal Nišvil džez festivala je prepoznalo i Ministarstvo kulture koje ga je ubrojilo u događaje od nacionalnog značaja.

U izvođače koji su do sada imali svoje nastupe na binama festivala spadaju i: Beni Golson, Tom Harel, Leni Vajt, Solomon Burk, Rendi Breker, Grejs Keli, Ron Karter… Ovaj festival podržava mlade muzičare i pomaže u njihovoj edukaciji tako što organizuje besplatne radionice i predavanja priznatih džez predavača.

Nišvil je proslavio 25 godina svog postojanja, a za to vreme je osvojio brojne nagrade. Turistička organizacija Srbije je ovaj festival uvrstila u svoju ponudu događaja koji se moraju posetiti, a takođe se nalazi i na listi „Top Serbian Brands“.

 

Ukoliko ste se pitali kako da ogranizujete sledeće leto, sada imate smernice. Srbija svakako nudi još mnogo interesantnih festivala, a ovo su neki od najpopularnijih koji definitivno zaslužuju vašu pažnju. Svaki od njih poseduje nešto posebno i za koji god da se odlučite (ili čak za sve) sigurno nećete pogrešiti. Krenite odmorni i spremite se za gomilu utisaka! 

 

Autor teksta: Milica Bokšan