Ohridsko jezero – biser Severne Makedonije

Teško je reći da li postoje reči kojima se može opisati lepota ovog jezera smeštenog u jugozapadnom delu Severne Makedonije. Ohridsko jezero je najveće turističko mesto u zemlji. 

Nekada religiozno mesto sa čak 365 verskih objekata, legenda kaže da je svaki objekat predstavljao 1 dan u godini, danas je najvažnija turistička destinacija Severne Makedonije. Njegova strarost svedoči o drevnim kulturama koje su se nalazile u Evropi.

Ovo jezero ne samo da podseća na more, pa ga neretko i zovu makedonsko more, ono i ima salinitet na većim dubinama koji je približan salinitetu u morima. Ipak Ohridsko jezero je jedno od najvećih jezera na Balkanu i svrstava se u slatkovodna. Ali da li postoji nešto lepše od kupanja u čistoj, prozirnoj vodi koja podseća na more, ali ipak nema onaj slani ukus kada vas zaplusne?

Ono je svakako biser Balkana u svakom smislu te reči. 

 

Gde se nalazi Ohridsko jezero?

Ohridsko jezero nalazi se na jugozapadu Severne Makedonije, a obuhvata i istočni deo Albanije. Prostire se na 358 km² , nalazi se na oko 700 m nadmorske visine i kao takvo predstavlja svojevrsnu vazdušnu oazu.

Na području Ohridskog jezera susreću se 2 vetra. Dnevni vetar “Veternik” koji duva sa obale ka vodi i ublažava vrućinu. Dok u večernjim časovima možete osetiti svežinu koju donosi vetar “Strmec”.

Jezero je okruženo planinama koje dosežu i do 2000m nadmorske visine pružajući turistima još lepši osećaj i ugodniji boravak. Neki turisti, a i lokalci svedoče o tome da je Ohrid najlepše posmatrati iz čamca, kako bi vam odao utisak drevnog grada na obali i još drevnije moći prirode koja u ovom slučaju daje svoj najlepši izraz. 

Ohridsko jezero je duboko oko 300 m što ga čini i jednim od najdubljih jezera u Evropi. 

Ohridsko jezero udaljeno je oko 600 kilometara od Beograda, a do njega možete lako doći koristeći autoput i deo magistralnog puta kroz Severnu Makedoniju. Od Skoplja je udaljeno oko 2 i po sata vožnje, pa nas ne čudi činjenica da mnogi turisti biraju da posete Ohridsko jezero na putu ka grčkim letovalištima. 

 

Grad Ohrid

Grad Ohrid nalazi se na severno-istočnoj strani jezera i zaista predstavlja svetionik Ohridskog jezera. Ovaj ljupki mali gradić od svega 45.000 stanovnika osvojiće vaše srce na prvi pogled. Njegove uske, ulice pune istorije i kulture omekšaće i ona najtvrđa srca.

Ime Ohrid poteklo je od reči “hrid” koja znači brdo, pa bi u prevodu Ohrid mogao da znači “na brdu”. On to svakako jeste, čuvar drevnih tajni i mudrosti ovog velelepnog i arhaičnog jezera. Meštani će vam najpre preporučiti da obavezno posetite Samuilovu tvrđavu. Ova prostrana građevina svedoči o dobu prve države makedonskih Slovena na ovim prostorima.

Osim o moći i temperamentu vekovnih žitelja ona svedoči i o razaranjima i civilizacijama koje su prošle kroz ove oblasti ostavljajući svoje tragove. Iako je više puta spaljivana i rušena, ova tvrđava i danas ponosno stoji i izgleda baš kao da je juče sazidana. Obzirom da se nalazi na najvišem brdu Ohrida, možete je videti sa čamca iz bilo kog dela jezera. Ova tvrdnja svedoči o njenoj gordosti i večnosti. 

Sam grad Ohrid je prijatan i preplaviće vas nekim šarmantnim osećajem nostalgije, kao da ste upravo zakoračili u suštinu svog postojanja i dobili mogućnost da upoznate sebe iznutra. On otkriva ono najlešpše u svakom od nas i upravo je to razlog zašto mu se mnogi ponovo vraćaju. Legenda kaže da ko jednom kroči na ulice Ohrida, mora mu se za života ponovo vratiti. 

Ovaj drevni grad, pominje se u grčkim spisima iz III veka pre nove ere, a u IV veku potpada pod vlast Filipa II Makedonskog. Kasnije ga osvajaju Rimljani i ovaj splet okolnosti i mešanje različitih kultura i vera možete videti gotovo u čitavoj oblasti Ohridskog jezera. 

 

Ohrid – religiozni centar

Već smo napomenuli da se ovde nalazi čak 365 religioznih objekata po čemu se u nekim izvorima Ohrid naziva religioznom oazom vernika. Svakako, najznačajniji sveci sa ovih prostora jesu Ćirilo i Metodije koji su upravo ovde sa svojim učenicima propovedali hrišćanstvo.

Sveti Naum i Sveti Kliment su takođe jako značajni sveci za ova područja i sam grad Ohrid. Svedoči se da je Naum podigao manastir iznad “Belog jezera” u XX veku. Ova fantastična sveta četvorka ujedno predstavlja zaštitnike samog grada.

Zaista je mnogo crkava i manastira koji zaista zavređuju našu pažnju, mi ćemo ipak nabrojati samo neke od najvažnijih. Crkva Kaneo, crkva Svetog Jovana Bogoslova, manastir Svetog Nauma, crkva Svetog Klimenta i Pantelejmona, katedrala Svete Sofije i mnogi drugi.

Ono što ovo jezero čini zaista drugačijim jeste i veliki broj džamija sa albanske strane. Ovde sve tako divno stoji u svojoj harmoniji veličajući svoje raznolikosti. 

 

Ohridsko jezero – šta posetiti

U prethodnom delu teksta već smo vam dali nekoliko ideja šta biste mogli da obiđete dok odsedate na Ohridskom jezeru, ali ipak ćemo dodati još lepota koje ne biste trebali da propustite. One su svakako jedinstvene i nećete ih videti nigde na svetu do Ohridskog jezera. 

Ukoliko krenete od Samuilove tvrđave, proćićete pored antičkog amfiteatra, crkve Svetog Jovana Bogoslova, koja je ujedno i zaštitni znak Ohrida i polako ćete se naći na moderno uređenom šetalištu sa poznatim plažnim barom. Zatim ćete tik uz obalu jezera, kojom vas vodi šetalište stići do čuvenih Biljaninih izvora.

Nakon ovih izvora stići ćete malim mostićem do urbanih plaža i stadiona na kome se leti održava Festival piva. Ovaj festival okuplja zaista impozantan broj ljudi iz celog regiona, pa ćete na njemu često moći da čujete i izvođače iz Srbije.

Sada kada se malo osvrnete, shvatićete da ste upravo u šetnji od oko svega 2 sata prošli kroz nekoliko vremenskih epoha. Od antike pa sve do savremene i urbane atmosfere. 

Ovo je možda i najveća draž Ohrida, osim one da u svemu liči na male primorske gradove.

 

Ohridsko jezero – smeštaj

Ovo je još jedan od kvaliteta Ohridskog jezera kojim se može pohvaliti. U poslednjih nekoliko decenija radilo se na usavršavanju turističke ponude i smeštaja da samom jezeru. Pretpostavljamo da su makedonci shvatili značaj Ohridskog jezera za svoj razvoj u svakom smislu.

Ponuda smeštaja je zaista dobra, kako onog apartmanskog tako i hotelskog tipa. Cene su zaista pristojne, kao i ostale cene u oblasti Ohrida i jezera.

Za relativno malu svotu novca možete provesti nekoliko nezaboravnih dana na obali ovog bisera Balkana.

Za traženje smeštaja na licu mesta neće vam biti potrebno mnogo vremena, jer lokalni agenti vas bukvalno zaskaču ponudama na ulici.

Ukoliko ipak želite sve unapred da organizujete, predlažemo vam bukiranje smeštaja na sajtu www.booking.com. Ponuda je sasvim dobra, a cene i više nego pristupačne. Sam grad Ohrid nije skup, pa se možete dobro najesti i napiti za malo novca. Takođe, cene karata za posetu različitih znamenitosti zaista su simbolične. 

Ako vam treba pomoć pri rezervisanju smeštaja preko booking-a, možete koristiti tekst koji smo napisali kao smernicu: Kako rezervisati stan na dan preko booking-a i airbnb-a?

Noćni život nije baš na zavidnom nivou, ali se mogu pronaći neki restorani sa živom svirkom ii barovima sa nastupima poznatijih DJ-eva. 

Ono što nikako ne smete propustiti, to je čuveno Skopsko pivo, koje mami hedoniste širom Evrope. Ohrid se takođe, kao i čitava Severna Makedonija može pohvaliti kvalitetom vina koji bez skrupula parira svetskim proizvođačima. 

 

Ohridsko jezero je magično mesto stvoreno od samih Bogova. Njegova divja strast stapa se sa nežnom i blagom bojom vode koja odiše savršenoj harmoniji nalik Nirvani. Nema tog čoveka koga je ovo jezero ostavilo ravnodušnim. Kažu da je u ovom slučaju priroda iskazala svoju punu snagu i veličinu stvorivši ovaj biser koji kao da tek treba da se otvori i prikaže u punom sjaju svom posmatraču. Takav utisak ostavlja Ohridsko jezero. Sigurni smo da tako nešto ne želite da propustite! Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić