Kako rezervisati stan na dan preko booking-a i airbnb-a?

Zanima vas kako da jednostavno i lako rezervišete smeštaj bez odlaska u turističku agenciju? Da li ste čuli za booking i airbnb? Ovo su dve svetski poznate platforme kako za rezervaciju smeštaja, tako i za oglašavanje istog. Veliki broj turista već koristi ove platforme godinama, a mi vam u ovom tekstu pružamo informacije kako da rezervišete smeštaj preko booking-a i airbnb-a. 

Booking.com nastao je u Amsterdamu još 1996 godine, kao mali start up, a danas je jedna od najvećih, elektronskih turističkih kompanija u svetu. Njihove kancelarije danas postoje u oko 70 država u svetu i zapošljavaju preko 17.000 ljudi.

Prednost booking.com kompanije jeste da se sajt i aplikacija prevode na čak 40 jezika, od kojih je jedan i srpski. Oni pokrivaju čak 154.111 destinacija širom sveta, stoga nas ne čudi podatak da se svakog dana 1.555.000 soba rezerviše upravo preko njihovog sajta. Njihov moto je da olakšaju svim ljudima da iskuse svet, i u tome zaista uspevaju.

Airbnb.com nastao je deceniju kasnije, tačnije 2008. godine i njihova misija jeste osnaživanje zajednica i upoznavanje sa novim kulturama i navikama lokalnog stanovništva. Danas u svojoj bazi imaju preko 7 miliona jedinstvenih smeštajnih kapaciteta u preko 100.000 gradova i oko 190 država i okruga. Airbnb nudi svojim korisnicima nezaboravna iskustva u dogovoru sa lokalnim zajednicama širom sveta. 

Airbnb platforma koristi svim njenim akterima, uključujući domaćine, goste, zaposlene i zajednice u kojima posluju. Jedina mana po nama je što je sužen izbor jezika na koji možete pogledati web sajt, što znači da ćete morati da znate engleski jezik da biste ga koristili. 

 

Kako rezervisati smeštaj preko bookinga?

Apartman

Booking.com je zaista dobro prilagođen svima, tako da vam nije potrebno posebno znanje i veština kako biste preko njega pronašli i rezervisali svoj smeštaj. Kada kliknete na link koji smo vam ostavili, dolazite do stranice na srpskom jeziku i vaša potraga za idealnim smeštajem može da počne. 

 • Prvo što treba da uradite jeste da se registrujete. U desnom gornjem uglu stoji vam opcija registrujte se. Kada kliknete tu otvoriće vam se prozor u koji treba da unesete svoju email adresu, a možete se i registrovati sa Facebook ili Google nalogom. Mi smo izabrali opciju da se ulogujemo sa Facebook nalogom, kako ne bismo morali da popunjavamo podatke.

 

 • Sledeće, otvara vam se pop up prozor koji vas pita da li ste to vi, kliknite na nastavi. Kada potvrdite svoje podatke, unesite šifru koju želite i potvrdite je. Možda će vam stići email sa verifikacijom vašeg naloga, kliknite na link u email-u i on će vas odvesti na stranicu booking.com.

 

 • Sada ćete dobiti poruku dobrodošlice i biće potrebno da popunite svoje ime i prezime, broj telefona, nakon čega ćete dobiti mail za potvrdu. Sada ste registrovani na sajtu booking.com. U gornjem desnom uglu možete upravljati svojim profilom i dopuniti ga po želji.

 

 • Kada ste se uspešno registrovali i ulogovali na sajt, možete krenuti sa pretragom smeštaja. U polje Gde idete unesite željenu destinaciju, u polje Prijavljivanje-Odjavljivanje unesite željeni datum dolaska i odlaska iz smeštaja, u sledećem polju unesite ko putuje i koja vrsta smeštaja vam je potrebna (koliko odraslih, koliko dece i koliko smeštajnih jedinica).

 

 • Mi smo radi lakšeg objašnjenja stavili Budimpeštu, datum od 25.10-29.10. za dvoje odraslih i jednu smeštajnu jedinicu. Zatim kliknite na Traži. Takođe, ispod imate opciju da li putujete poslovno i da li želite da vam se prvo prikažu privatni smeštaji. Ovo izaberite po želji i potrebi. Verovali ili ne, ponuđeno nam je čak 1.129 objekata.

 

 • Sa leve strane možete da filtrirate svoju pretragu po potrebi. Od cene po noćenju do broja zvezdica i udaljenosti od centra možete smanjiti izbor i tako lakše izabrati smeštaj po svom ukusu. Mi smo izabrali noćenje do 50 €, udaljenost od centra manje od 1km i samo raspoložive kapacitete.

 

 • Dobili smo ponudu od 100 objekata i 11 pametnih izbora. Podesili smo da nam spisak kapaciteta ide od najniže do najviše cene i prvo nam je izašlo nekoliko hostela, pa smo odlučili da suzimo pretragu na hotele i apartmane (u meniju sa leve strane). Sada smo suzili izbor na 68 smeštajnih kapaciteta. Izabrali smo jedan od ponuđenih apartmana sa jednom spavaćom sobom po zaista dobroj ceni i kliknuli smo na prikaži raspoloživost.

 

 • Sada smo dobili detaljan opis apartmana, jedina mana je što je glavni opis ipak na engleskom jeziku. Nije nam smetalo, sve što se nudi nam odgovara, od lokacije, opremljenosti i samog izgleda apartmana, pa možemo preći na rezervaciju. Na stranici je detaljan opis svega što dobijate, pa vam preporučujemo da je detaljno pogledate. Pogledajte da li ima opciju povrata novca u slučaju da vam nešto ne bude odgovaralo kasnije.

 

 • U desnom uglu stoji vam opcija rezerviši odmah, ako ste detaljno proučili smeštaj i odgovara vam kliknite ovde. Sada će vam se otvoriti prozor u kome je potrebno da popunite svoje podatke. Kada popunite sve podatke u donjem desnom uglu kliknite na Sledeće. U ovom delu popunjavate podatke vezane za kontakt sa vama i plaćanje. Imate i opciju da platite odmah ili kasnije.

 

 • Izaberite sve što vama odgovara i popunite sva tražena polja, na korak ste od rezervacije. Idite na završi rezervaciju. Ukoliko ste sve popunili kako treba sada samo očekujte mail ili sms sa potvrdom rezervacije i spremni ste za put.

 

Rezervisanje smeštaja preko booking.com platforme je zaista pojednostavljeno. Samo dobro pogledajte sve što vam nude i dobro iščitajte kako kasnije ne bi bilo zabune. Takođe, možete besplatno skinuti aplikaciju booking.com sa google play prodavnice i na sličan način preko nje rezervisati smeštaj. 

 

Booking otkazivanje rezervacije

Ukoliko otkažete rezervaciju mogu se desiti sledeće situacije:

 1. Ako je izdavač stavio opciju da je otkazivanje besplatno, nećete platiti ništa
 2. Ako izdavač nije stavio opciju besplatog otkazivanja moraćete da platite nadoknadu

 

Kako rezervisati smeštaj preko airbnb platforme?

Smeštaj

Rezervacija smeštaja preko sajta airbnb je možda malo komplikovanija samim tim što ćete morati da znate makar osnovno engleski jezik. Mada, ne sumnjamo da ćete se snaći, a mi ćemo vam i ovaj put detaljno, korak po korak objasniti kako da rezervišete smeštaj preko airbnb platforme. 

 • Kao i kod bookinga i ovde ćete morati prvo da se registrujete. Opciju za registrovanje imate u gornjem desnom uglu u odeljku Sign up. Kada kliknete na sign up otvoriće vam se pop up prozor sa mogućnošću registrovanja preko Facebook naloga, Google naloga ili email adrese. Mi ćemo i ovaj put probati sa Facebook nalogom.

 

 • Kada smo potvrdili da smo to mi i išli na nastavi, otvorio nam se prozor sa podacima koje treba popuniti. Proverite da li su tačni podaci i potvrdite ih. Nakon toga otvoriće vam prozor sa uslovima samog sajta gde treba da kliknete na Accept. Iskočiće vam poruka dobrodošlice, kliknite na Next.

 

 • Sada će vam tražiti broj telefona. Unesite tražene podatke i idite na Confirm. Poslali su vam sms sa vašim kodom za verifikaciju na broj koji ste upisali prethodno. Upišite kod i to je to. Sada samo kliknite na Start explore i možete početi.

 

 • U gornjem desnom uglu videćete svoju sliku i tu se nalaze svi podaci o vašem profilu koje možete menjati. U levom gornjem delu naći ćete tab za pretragu. Unesite destinaciju, mi ćemo opet uneti Budimpeštu. Unesite datum putovanja i koliko osoba putuje. Za razliku od booking-a ovde imate opciju pretrage smeštaja (stays), iskustva (experiences), avanture (adventures) ili restorana (restaurants).

 

 • Izaberite smeštaj i krenimo. Kliknite na lupicu kada ukucate ime destinacije, datum i koliko osoba putuje. U gornjem levom uglu prikazaće vam filtere koje možete izabrati da biste suzili potrebu. Mi smo koristili filter cene do 50 dolara. Sada izaberite smeštaj koji vam se dopada.

 

 • Sa leve strane prikazaće vam detalje o smeštaju, dobro ih proučite da posle ne bi bilo zabune. Priznajemo malo manje detalja ima nego na booking-u, ali sasvim dovoljno. Sa desne strane imate informacije o ceni po noćenju, taksama i posebnim uslugama kao i o ukupnoj ceni smeštaja. Ako ste zadovoljni smeštajem kliknite na reserve ispod ukupne cene smeštaja sa desne strane.

 

 • Ponovo vam otvara stranu sa detaljima smeštaja i ono što smo ovde primetili jeste da ukoliko otkažete rezervaciju u roku od 48 sati imate pun povraćaj novca. Kliknite na Agree and continue. Ovde će vam otvoriti sličan prozor sa opcijom slanja poruke vlasnicima smeštaja, ukoliko imate neku posebnu želju ili napomenu bilo bi dobro da ih na ovaj način obavestite.

 

 • Moraćete da popunite ovu poruku i ako nemate posebne zahteve pa jednostavno napišite:
  Hello, can’t wait to spend my time in your accomodation.“, zatim kliknite na continue.

 

 • Sad vam se otvara prozor sa podacima o vašoj kartici za plaćanje. Kada popunite sve tražene podatke idite na confirm and pay. Sada samo sačekajte potvrdu rezervacije koju ćete uskoro dobiti. 

 

Airbnb otkazivanje rezervacije

Airbnb na telefonu

Ono što nam je privuklo pažnju na ovom sajtu jesu uslovi povraćaja novca ukoliko otkažete rezervaciju. Stvari stoje ovako: 

 1. Ako rezervaciju otkažete 48 sati nakon rezervacije vraća vam se celokupan iznos novca.
 2. Ako je otkažete više od 5 dana pre početka rezervacije plaćate samo takse, dok vam se ostatak novca vraća.
 3. Ukoliko otkažete 5 dana pre puta ili kraće, vraća vam se 50% novca, bez taksi i prve noći koju će vam ipak naplatiti. 

I nije tako loše, u turističkim agencija vrlo je verovatno da vam neće vratiti ništa ukoliko otkažete put par dana pre početka. 

 

Ukoliko biste pored rezervacije želeli i da oglasite svoj smeštaj za izdavanje na ovim sajtovima, možete pročitati tekst na našem sajtu gde smo detaljno opisali i taj proces:
Kako da oglasite smeštaj na booking-u i airbnb-u?

 

Nadam se da smo vam olakšali rezervaciju smeštaja preko ovih platformi za online rezervacije smeštaja. Zaista je lako i jednostavno. Sajtovi su dosta detaljni i pregledni tako da će vam biti mnogo lakše i brže da pronađete smeštaj koji vam odgovara. Uštedećete i vreme i novac za proviziju u turističkim agencijama. Zbog svega navedenog nije ni čudo zašto milioni korisnika širom sveta svaki dan sve više koriste njihove usluge. Da li ste spremni da i vi postanete jedan od njih? Samo napred.

 

Autor teksta: Magdalena Racić