Šta videti u Budimpešti?

Razmišljate o vikend putovanju u neki od evropskih gradova koji nije daleko? Onda je naš predlog za vas Budimpešta. Šta morate videti u Budimpešti i po čemu se ona to izdvaja od drugih evropskih metropola, potrudićemo se da vam približimo u ovom tekstu. 

Tradicija i običaji su samo deo toga sa čime se susrećemo čim kročimo u Budimpeštu, jedan od najlepših gradova Evrope. Zanimljiva i sadržajna turistička ponuda obuhvata obilazak ove moderne metropole koja je sačuvala svoju velelepnu arhitekturu iz prošlih vremena, brižljivo negujući istorijsko i kulturno nasleđe. Ova takozvana “Lepotica Dunava” zaista opravdano nosi ovaj epitet.

Iako postoji dosta evropskih prestonica na Dunavu, samo je jedna njegova lepotica, a to je sasvim sigurno Budimpešta. Ovaj grad, danas moderan i turistički uređen, već na prvi pogled osvaja svojim ponositim građevinama iz nekog davnog vremena. 

U Budimpešti kao da nema kvarta ili ulice koji nema neki kulturno-istorijski spomenik koji vam donosi neku novu priču i vraća vas na samo mesto davnih događaja i priča, pa mene recimo svaki kutak Budimpešte podseća na neko magično mesto koje ima nešto novo da mi ispriča. 

Pokušaćemo da vam približimo naše iskustvo i veličanstveni utisak koji je na nas ostavila ova lepotica, nadajući se da ćete makar na trenutak poželeti da sami iskusite makar delić onoga što vam ona nudi. 

 

Kako je Budimpešta dobila ime?

Reka Dunav razdvaja prestonicu na Budim i Peštu u dužini od 28 km.

Budim je dobio ime po bratu vođe hunskog osvajača Atile, koji se zvao Buda. Predpostavlja se da naziv Pešta potiče od slovenskih plemena koja su naselila ovaj predeo bogat termalnim izvorima i tu gradili svoja ognjišta od kamena i živog kreča koja se na staroslovenskom zovu “pešte”. 

 

Koliko Budimpešta ima mostova?

Budim i Peštu povezuje 9 impozantnih mostova. Među njima ističu se Arpadov most, najduži u srednjoj Evropi, dugačak oko 1 km. Dobio je naziv po Arpadu, vođi mađarskih plemena koja su 896. godine naselila ove prostore. Most je povezan sa Margitinim ostrvom. Predlažemo da obavezno obiđete ovo ostrvo, a to možete uraditi sa mnogobrojnim brodićima koji voze do ovog mosta.

Do ostrva vodi i istoimeni Margitin most, koji je građen u obliku slova “Y”. Jedan od najpoznatijih mostova jeste i Sečinijev lančani most. Njega ćete videti na mnogim razglednicama Budimpešte, pa slobodno možemo reći da predstavlja svojevrsni simbol ovog raskošnog grada. Zanimljivo je da se baš na ovom mostu nalazi nulta tačka od koje se meri udaljenost Budimpešte od ostalih gradova Evrope i sveta.

Već na samom ulasku na most primetićete impozantne skulpture lavova, koje podsećajuna čuvare moća i raskoši velelepne metropole. Svaki od ovih 9 mostova vredan je vaše pažnje i sasvim sigurno ispričaće vam sasvim drugačiju priču, ali to ipak ostavljamo vama da saznate. 

 

Kraljevski dvorac i Ribarski bastion

Kada pređete ovim veičanstvenim mostom iz Pešte u Budim, nemojte propustiti obilazak ovog veličanstvenog zdanja. Već na prvi pogled ovaj kompleks očaraće vas svojim izgledom, lepotom i stilom koji podseća na veličanstvene dvorce iz bajki. Baš takav neki osećaj ostavlja na svakog posetioca.

Kada jednom zakoračite na stepenike ovog zdanja imaćete osećaj da koračate u neku novu, samo vama znanu bajku. Iako je ovaj kompleks građen još u XIII veku, on izgleda kao da je upravo izronio iz nekih davnih vremena čuvajući sve tajne plemića koji su ovde nekada živeli.

Osim divno uređenih vrtova i grandioznog dvorca ovde možete posetiti i Nacionalnu Galeriju sa preko 100.000 umetničkih dela. Ukoliko ste ljubitelj umetnosti ovo se mora naći na vašem spisku za obilazak Budimpešte.

Nakon razgledanja dvorca i slikanja u Ribarskom bastionu, iz koga se pruža neverovatan pogled na  Peštu preko nemirnog Dunava, možete krenuti na brdo Gelert sa koga se pruža najlepši pogled na Čitavu Budimpeštu, reku i sve njene mostove. 

 

Brdo Gelert

Ovo brdo, osim po predivnom panoramskom pogledu na grad nudi i obilazak statue Slobode, takođe jednog od simbola grada. Ova statua dominira brdom, pa i čitavim pogledom na grad iz okoline. Statua predstavlja žensku figuru koja drži granu palme, kao simbol pobede.

Ovaj spomenik podignut je 1945. godine u znak sećanja na Sovjetske trupe, koje su poginule u oslobađanju grada 1945. godine. 

Nakon obilaska Budimskog dela grada nemojte zaobići Margitino ostrvo, šta se sve nalazi tamo i u čemu sve možete uživati nećemo vam reći, već vam ostavljamo da sami otkrijete njegove tajne. 

 

Zgrada Parlamenta

Ovo je takođe, jedan od prepoznatlljivih simbola grada. Visina Parlamenta je 96m , sa glavnom kupolom. Ima čak 595 prostorija u kojima dominira pozlata. Za dekoraciju ovog gracioznog zdanja utrošeno je čak 40kg zlata. Vitraži na prozorima su originali čuvenog mađarskog slikara Karolja.

U zgradi Parlamenta se od 2000. godine čuva i originalna kruna kojom su krunisani svi mađarski kraljevi. Sama kruna veoma je stara i za vreme svog postojanja do danas preživela je mnoge avanture. Bila je kradena, otimana, vodila se kao nestala sve dok 1970. godine nije vraćena iz Amerike u Mađarsku.

Likovi mađarskih kraljeva su ovekovečeni sa 16 statua koje krase Parlament. Jedini koji nije bio kralj, a ima svoju statuu u ovom prkosnom zdanju i stoji rame uz rame sa mađarskim krajevima jeste čuveni vojskovođa Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko

 

Vaci ulica

Ukoliko se odlučite da se vratite u sadašnjost i moderno doba, predlažemo da se prošetate Vaci ulicom. Ova ulica pomalo liči na našu Knez Mihailovu ulicu. Prepuna je suvenirnica, raznih radnji kako poznatih tako i onih jeftinijih brendova. Ovde možete naći dosta kafića i restorana, sa ponudom tradicionalnih jela.

Nama je pažnju privukao i jedan takoreći ledeni bar. Da, dobro ste čuli. U ovom baru sve je od leda i nameštaj i pod i plafoni i čaše. Preporučujemo da se dobro obučete pre posete ovom mestu, ali će vam se sigurno svideti nesvakidašnja i jednstvena atmosfera unutar bara. 

 

Andraši bulevar

Iako mnogi turisti misle da je Vaci ulica jedna od najinteresantnijih i najposećenijih u gradu, ipak Andrijaši ulica vodi za nekoliko poena. Naime, Andrijaši ulica poznata je i pod nazivom bulevar kulture. Ovaj naziv opravdano nosi, obzirom na veliki broj kulturnih zdanja koja su raspoređena po celom bulevaru, ali i zbog Milenijumskog spomenika na kraju ulice, takozvanog Trga Heroja.

Mi smo se na prvi pogled zaljubili u ovu ulicu i ovaj trg. Prosto imaćete osećaj kao da šetate po velelepnom umetničkom kutku grada koji podseća na Pariz, a onda nakon oduševljenja monumentalnošću spomenika na trgu Heroja, dolazite do mirne oaze obližnjeg parka i zoo vrta gde možete na miru popiti kaficu i uživati u prirodi usred velikog i savremenog grada.

Ukoliko se nađete u Budimpešti u septembru, čitav ovaj kraj se zatvara i ulica postaje veliko šetalište sa bezbroj tezgi na kojima možete probati tradicionalnu hranu, piće ili kupiti zanimljive suvenire. Takođe možete prisustvovati i zanimljivim konjičkim trkama usred modernog grada.

 

Saveti za lakše snalaženje i jeftiniji boravak u Budimpešti

U ovom delu teksta nećemo vam govoriti šta morate videti u Budimpešti, već kako da se lako snađete i utrošite manje novca. Inače Budimpešta nije skupa, cene su slične kao kod nas, a hrana je u nekim slučajevima čak i jeftinija. Takođe možete naći odlične radnje gde možete kupiti kvalitetnu garderobu za malo para.

Iz našeg iskustva, ako zaista želite da doživite Budimpeštu u pravom svetlu, najbolje je da je obiđete peške. Međutim, ako baš niste spremni na ovaj zamorni poduhvat možete koristiti takozvane Hop on-Hop off prevoze (busevi sa otvorenim krovom). Možete kupiti kartu od oko 25€ i sa njom obilaziti Budimpeštu oko 3 dana besplatno.

Princip je baziran na ulasku i izlasku iz ovog autobusa na sprat sa otvorenim krovom na stanicama koje su označene na karti koju dobijate pri kupovini karte za prevoz. Ono što je takođe velika prednost jeste i to da pri ulasku u bus dobijate slušalice koje stavljate u utikač iznad svog sedišta. Potrebno je da izaberete jezik i sve vreme imaćete vodiča koji će vam pričati o svim znamenitostima pored kojih prolazite.

Nema srpski jezik, ali ima engleski i hrvatski pa ćete lako razumeti. Ukoliko počne kiša, u autobusu dobijate i specijalne kabanice koje možete koristiti i kada izađete iz njega. Ovo je najefikasniji i najjeftiniji način da obiđete ceo grad.

Ture se voze ceo dan, tako da bukvalno možete izlaziti i ulaziti koliko god puta želite. Karte možete kupiti ispred Glavne železničke stanice, a najverovatnije možete naći prodavače i u Vaci ulici. 

Preporuka za smeštaj

Vodite računa, ako smeštaj rezervišete na booking-u, da obavezno bude blizu centra, u protivnom trebaće vam dosta novca za taksi koji nije nimalo jeftin. Možete pitati i prevoznike za preporuku smeštaja.

Ako vam treba pomoć pri rezervisanju smeštaja preko booking-a, možete pogledati tekst na našem sajtu: Kako rezervisati stan na dan preko booking-a i airbnb-a?

 

Jedan tekst je zaista malo za sve ono što vam Budimpešta nudi, namerno vam nismo otkrili sve detalje kako biste nešto mogli i sami da otkrijete na svom vikendu. Svakako nećete pogrešiti. Budimpešta je udaljena od Beograda svega 380 km, tako da predstavlja odličan izbor za kraću vikend turu, mada ako izaberete da provedete više vremena u poseti, sasvim smo sigurni da vam neće biti dosadno. 

Kažu da ko jednom poseti ovu lepoticu mora joj se opet vratiti. U našem slučaju je bila istinita legenda, a u vašem?

 

Autor teksta: Magdalena Racić