Kokino Nero – mala oaza kontinetnalne Grčke

Ovo živopisno i bajkovito mestašce pruža idealne uslove za pravi odmor. Iako, možda malo zapostavljeno, Kokino Nero predstavlja pravi zeleni raj na zemlji. Sam naziv “Kokkino Nero” u prevodu znači crvena voda, što deluje sasvim odgovarajuće. Veliki broj vrela iz kojih izvire voda bogata mineralima nalazi se u blizini mesta.

Zbog visoke koncentracije gvožđa u izvorskoj vodi, ona dobija živopisnu crvenkastu boju po kojoj je samo mesto i dobilo ime. Samo ribarsko mesto Kokino Nero nije turistički razvijeno i broji svega stotinak stanovnika, ali pruža idealne uslove za sve one kojima je potreban mir, prijatna klima i neverovatna priroda za opuštanje. 

 

Lekovita banja

Na samom ulasku u mesto nalaze se termalni izvori čija je lekovitost poznata još od drevnih vremena. Drevni grad Eurymenae nalazio se na mestu današnjeg seoceta Kokino Nero i još tada je rimski naučnik Plinije Stariji govorio o blagodetima mineralne vode po zdravlje čitavog organizma.

Voda je bogata mineralima od kojih se posebno ističe gvožđe i kao takva blagotvorna je za probleme sa probavom, disajnim oragnima, ali i urinarnog trakta. Sama klima sa prijatnim svežim vazduhom koji dolazi sa planina i blizina mora predstavljaju pravo blago za celokupni organizam. Banja je na otvorenom. U njoj se nalaze bazeni sa termalnom vodom, lekovito blato kao i česma sa prirodnom izvorskom vodom bogatom mineralima. 

Zbog visoke koncentracije gvožđa u izvorskoj vodi preporučuje se za piće, naročito osobama koje imaju problema sa anemijom. 

Kokino Nero danas predstavlja važnu destinaciju banjskog turizma jer je svojevrsna kombinacija banje, planine i mora. Mesto je poslednjih godina postalo naročito interesantno turistima naše zemlje, ali i onima iz cele Evrope. 

 

Gde se nalazi Kokino Nero?

Kokkino Nero, Grčka

Kokino Nero nalazi se u podnožju planine Osa, na samo 36 km od Nei Porija – poznatog letovališta. Pripada Tesaliji i udaljeno je od glavnog grada Larise samo 40 km. Od najpoznatijeg letovališta Paralije udaljeno je svega 70 km. Od autoputa Solun – Atina udaljen je oko 17 km, a od samog Soluna nekih 140 km što ga čini pristupačnim i jednim od omiljenih letovališta za miran odmor u prirodnoj sredini. 

U blizini mesta nalazi se čuveni kanjon Tempi koji je muguće obići samostalno. 

Kokino Nero udaljen je od Beograda 741 km što je još jedan od važnih faktora zašto se naši turisti odlučuju da odmor provedu na ovom malo drugačijem primorskom mestu. 

 

Opuštanje van urbanog

Ovo mesto je definitivno predviđeno za ljubitelje prirode. Duge šetnje kroz šume ispresecane potočićima i mostovima, planinarenje i uživanje na zdravom planinskom vazduhu neke su od aktivnosti koje vam Kokino Nero nudi. Ovde nećete naći veliki broj radnji za šoping ili razvijen noćni život. Ipak je ovo mestašce za opuštanje u mirnom i tihom okruženju u skladu sa prirodom. Sam predeo i okolina mesta su zaista prelepi.

U mestu ima svega 2 prodavnice, isto toliko kafića i pekara, nekoliko restorana i 1 noćni klub. Zbog veličine mesta svi sadržaji su smešteni u samom centru i uz plažu, tako da je sve veoma pristupačno. Jednom dnevno kroz mesto prolazi i mini pijaca, odnosno kamiončić sa svežim voćem i povrćem. Cene u ugostiteljskim objektima i radnjama za snabdevanje su veoma pristupačne, a lako možete pronaći i povoljan smeštaj u sred sezone. 

 

Kokino Nero – plaže

Kokkino Nero, Grčka

More je u ovom delu čisto i toplo, boja varira od tirkizne pa sve do tamno plave. Plaža u samom mestu je kamenita i zbog velikog kamenja teško se ulazi u vodu. Nasuprot tome, kada malo zađete u dubinu imaćete priliku da uživate u raznovrsnom morskom okruženju, odnosno u pogledu na nesvakidašnja morska stvorenja. 

U obližnjim uvalama možete pronaći prelepe divlje plaže od kamenitih do onih sa najsitnijim peskom. Na samo par kilometara od Kokino Nero-a nalaze se 2 poznatije plaže: Platia Amos i Koutsopia.

Platia Amos nalazi se severno od mesta i do nje se lako može doći čak i pešice. Ova plaža je peščana sa čistim morem i toplom vodom i kako kažu turisti koji su je posetili nestvarno je lepa.

Koutsopia je za razliku od plaže u samom mestu i Platie Amos dosta živahna. Na njoj možete pronaći odlične beach barove sa ležaljkama i suncobranima. Ova plaža nalazi se oko kilometar i po od Kokino Nero-a i do nje, takođe možete doći pešice. 

Još malo dalje na sever, na oko 10-ak kilometara od mesta naićićete na plažu Stomio koja je idealna za decu jer je peskovita i sa dugačkim plićakom. 

Na plažama nema gužve i sve je podređeno uživanju u miru i tišini. 

 

Izleti iz mesta

Kalipso vodopad, Kokkino Nero

Obzirom da se Kokino Nero nalazi na izuzetnom položaju u blizini mnogih atraktivnosti izleti iz mesta su sasvim dobro rešenje kada vam dosadi uživanje na plaži i u prijatnom vazduhu. Mesto je predviđeno za ljubitelje prirode i avanturiste. Ovde možete isprobati paraglajding, planinarenje, vožnju biciklom ili kanuom.

U neposrednoj blizini, iznad samog mesta u klisuri Kalipso nalazi se najveći vodopad planine Osa od čak 70 m. 

U sopstvenoj režiji iz samog mesta možete obići i dolinu Tempe, grad Volos, oblast Pelion

U ponudi raznih turističkih agencija možete pronaći i jednodnevne izlete do ostrva Skijatos, Soluna, Meteora ili planine Olimp

Ukoliko se uželite urbanijeg mesta sa dosta prodavnica, kafića i kulturnih sadržaja, predlažemo da obiđete Larisu. Larisa je glavni grad regije Tesalija i nudi bogat sadržaj. Možete uživati u šopingu ili posetiti nek od muzeja koji se u njoj nalaze. Arheološki muzej, muzej Istorije ili vojni muzej u svom sastavu sadrže zbirku vrednu pomena. U Larisi je otkriven i grob čuvenom Hipokratu, te se ovde nalazi i njegov spomenik. U blizini se nalazi i veoma značajno arheološko nalazište brda Frourio.

Kokino Nero je idealno mesto za miran porodični odmor. Namenjen je prvenstveno turistima koji vole da uživaju u prirodnom okruženju bez gužve i preterane pompe. Stariji turisti posećuju ga prvenstveno zbog njegovih banjskih karakteristika i blagodeti po čitav organizam.

U poslednje vreme Kokino Nero postaje sasvim zasluženo jedno od omiljenih letovališta što će nadamo se, u budućnosti rezultirati bogatijom ponudom sadržaja. Kokino Nero je mesto gde sve brige i problemi nestaju, gde vaša duša raste, a vaše rane zaceljuju. Ovde ćete uživati u prijatnom povetarcu sa planine dok udišete morski vazduh i tako punite baterije za nove izazove. 

 

Zanimljivosti

Obzirom da je Kokino Nero mesto koje se smatra najstarijim u ovom delu Grčke, svakako ima dosta zanimljivosti koje intrigiraju turiste i mame na posetu. 

Nabrojaćemo neke od onih koje su nama najviše odvukle pažnju:

  1. Čuveni rimski naučnik i pisac Plinije Stariji govorio je da se zlato koje se baci u lekovite vode Kokino Nero-a pretvara u kamen zbog čudnovatih svojstava vode.
  2. Kokino Nero je omiljeno letovalište Poljaka, i svake sezone oni postaju privremeni stanovnici mesta. Tako je već godinama unazad. 
  3. U neposrednoj blizini u kanjonu Tempi nalazi se kapela Svete Petke sa pećinom u kojoj se nalazi sveto vrelo. Kažu da je ovuda prošao Apolon kada ga je proganjala Euridika, koga je u begu ugrizla zmija i gde je on umro.
  4. Kokino Nero – neobična banja. Ovo je rutina, ako se odlučite da posetite ovu nesvakidašnju banju na otvorenom: Prvo morate da razmažete blato po celom telu i ostavite ga da se osuši, budite pažljivi sa svojim kupaćim kostimom – nije ga lako oprati. Nakon toga morate uroniti u ledeno hladnu vodu i ostati tamo najmanje 5 minuta. Može se desiti da osetite svrabež po celom telu. To je dobro, znači da gvožđe iz vode deluje na vašu kožu. Ovakav tretman pogodan je i za zdravlje i za lepotu. 

 

Kokino Nero – iskustva

Kokkino Nero, Grčka

Obratili smo pažnju i na iskustva naših sugrađana koji su posetili ovo mesto. Ono što smo mogli da zaključimo jeste da je svima ostalo urezano u sećanju.

Kokino Nero je po mnogima božanstveno malo mesto na kome se morate prepustiti uživanju i odmoru. Na ovom mestu vreme staje, nema buke, stresa ili briga. Ovde je cela vasiona usmerena ka izlečenju vaše duše. Ipak, mesto nikako nije za one turiste koji su ljubitelji urbanijih i življih mesta. Takođe, naši sugrađani upozoravaju da na odmor u Kokino Nero obavezno ponesete sandale za vodu. Kamenje je duž cele plaže i ulaska u vodu, a na nekim delovima zna biti veoma oštro.

Dobra pozicija i povezanost sa drugim većim mestima u ovom delu Grčke pruža vam bezbroj mogućnosti za obilaske i izlete. Stoga vam Kokino Nero može biti zaista odlična baza za lepo provedenih i zanimljivih 10 dana na moru. 

Cene u samom mestu su pristupačne i možda malo niže nego u ostatku zemlje. Ono što turisti još preporučuju to je poseta banji u Kokino Nero-u i uživanje u ledenoj vodi tokom vrelog dana. Takođe, mnogi od njih su posetili vodopad koji se nalazi u blizini i svesrdno ga preporučuju. Ono što možda nema na drugim mestima jeste uživanje u domaćoj hrani i vinu.

Obzirom da je mesto malo sa samo nekoliko ugostiteljskih objekata, iskustva naših sugrađana su pozitivna. “Kada ujutru izađemo na terasu da pokupimo peškire od prethodnog dana vazduhom se širi neodoljiv miris grčkog peciva koji vas prosto mami da što pre odete da ga kupite” kaže Ana iz Niša. 

Jagnjetina i crno vino koje sam probao kada smo letovali u Kokino Nero-u jedni su od najlepših specijaliteta koje sam ikada probao. kaže Mirko iz Bora. 

 

Ono što smo mi mogli da zaključimoo na osnovu svega navedenog jeste da je Kokino Nero zaista mala oaza mira. Svakako ga preporučujemo svima onima koji žele da se jednostavno isključe i prepuste prirodi u svojih nekoliko dana odmora. Za aktivan noćni život i šoping ipak birajte neka veća mesta ili koristite Kokino Nero kao bazu. 

U svakom slučaju, ako želite sasvim sigurno možete pronaći svoj mir upravo ovde!

 

Autor: Magdalena Racić