Najneobičnija jezera sveta

Pri pomisli na jezero pred očima nam je uglavnom idilična slika planinskog jezera prozračno plave boje u kom se ogleda nebo i prijatna tišina koju narušava tek poneki insekt. Međutim, priroda nam je podarila mnogo više od toga – egzotična jezera nestvarne lepote koja nas ostavljaju bez reči i teraju na divljenje, ali i jezera koja u potpunosti odstupaju od naših očekivanja i bude u nama strahopoštovanje podsećajući nas na neukrotivost prirode.

 

Jezero Natron

Jezero Natron, Tanzanija

Ovo je slano jezero koje se nalazi na severu Tanzanije u blizi granice sa Kenijom. Karakterišu ga visoka koncetracija soli, kao krv crvena boja i izuzetno visoke temperature vode u vrelim periodima. Crvena boja potiče od endemske vrste algi koje su u njemu našle svoj dom. Područje oko jezera je i značajna lokacija za flamingose koji baš ovde prave svoje gnezda.

Zbog retkosti ove ptice država je celo područje stavila pod zaštitu. Iako oko jezera sve vrvi od života ono je proglašeno najnegostoljubivijim na svetu. Naime, zbog velike koncentracije natrijum karbonata životinje koje dotaknu vodu bukvalno se pretvaraju u okamenjene bele figure što ume da izgleda jezivo.

 

Jezero Tiganj (Frying Pan Lake)

Jezero Tiganj, Novi Zeland

Smešteno na severu Novog Zelanda predstavlja jedno od najtoplijih jezera na svetu. Formirano je usled najjače vulkanske erupcije koja je zadesila ovu zemlju. Zauzima površinu od 38000m2, duboko je 6m, a temperatura vode varira od 50 – 600C.

Naučnici smatraju da su stanovnici ovog jezera ujedno i najstariji stanovnici naše planete. Iako je jezero zvanično preimenovano u Waimangu Cauldron, u narodu se zadržao stari naziv.

 

Jezero asfalta (Pitch Lake) 

Jezero Asfalta, Tirinidad i Tobago

Ovo jezero se nalazi na zapadnoj obali Trinidada i Tobaga i predstavlja najveće prirodno površinsko nalazište asfalta.

Neravna površina jezera toliko je čvrsta da može bez problema izdržati teret kamiona.

Ovaj asfalt je izuzetnog kvaliteta i pri ekstremnim temperaturama, kako visokim tako i niskim, ne menja svojstva zbog čega se koristi za prekrivanje puteva u predelima gde letnje temperature prelaze 40, a zimske padaju 25 stepeni ispod nule.

Eksploatacija ovog asfalta vrši se već 4 veka. Zanimljivo je istaći da je korišćen za asfaltiranje tunela ispod luke u Hongkongu, austrijskog autoputa kroz Alpe i ulice koja vodi do kraljevske palate u Londonu.

 

Jezero Don Huan

Jezero Don Huan, Antarktik

Smešteno u suvim poljima severoistočnog Antarktika, nosi epitet najslanijeg na svetu. Duboko svega 15cm sadrži 18 puta više soli nego morska voda i skoro 2 puta više nego voda u Mrtvom moru.

1 litar njegove vode sadrži skoro 500 grama soli zbog čega ono ne mrzne ni na temperaturama nižim od – 50 stepeni. Zanimljivo je i to da se jezero nalazi na visini od 420 metara ispod nivoa mora i predstavlja najnižu tačku na Zemlji.

 

Jezero meduza (Jellyfish Lake)

Jezero Meduza, Palau

Nalazi se na ostrvu Koror u državi Palau. Jedno je od 70 slanih jezera ovog dela Pacifika. Nekada davno jezero je bilo povezano sa okeanom, no danas je od njega u potpunosti odvojeno. Zanimljivo je da u njemu živi skoro 8 miliona meduza.

Kako u ovom zatvorenom sistemu nisu imale prirodnih neprijatelja, a samim tim ni potrebu da se brane, evolucijom su izgubile svoje žareće pipke i potpuno su bezopasne za čoveka. Mnogi bi pozavideli ovim meduzama koje po ceo dan plutaju po površini jezera prateći zrake sunca. Ljudima je dozvoljeno plivanje u jezeru, ali ne i ronjenje kako se ne bi poremetio ovaj jedinstven ekosistem.

 

Balkaško jezero 

Jezero Balkaš, Kazahstan

Smešteno je u pustinjskoj stepi istočnog Kazahstana. Zauzima površinu od oko 18000km2. Podeljeno je na istočni i zapadni deo koje povezuje širok kanal.

Zanimljivo je da se u dubljem istočnom delu nalazi slana, a u zapadnom slatka voda. 60-ih godina prošlog veka voda iz jezera se počela koristiti za navodnjavanje okolnih polja pamuka, što je nastavljeno i do danas zbog čega je jezero u opasnosti da presuši.

 

Jezera Kelimutua 

Jezera Kilimutua, Indonezija

Jezera Kelimutua su 3 jezera na vrhu ugašenog vulkana Kelimutu na ostrvu Flores u Indoneziji. Njihova imena su Začarano jezero, Jezero mladića i devojaka i Jezero starih ljudi. Iako su ugneždena na istom krateru, na visini od oko 1600 metara, svako od njih je druge boje koja se nepredvidivo menja i varira između nijansi plave, crvene, zelene i crne.

Naučnici ovaj fenomen objašnjavaju hemijskim reakcijama vode i gasova koji nastaju usled vulkanskih aktivnosti. Zbog svoje posebnosti lokalni stanovnici jezera smatraju svetim mestom i vezuju za njih mnoge legende. Jedna od njih kaže da duša čoveka posle smrti, u zavisnosti od starosti, odlazi u jedno od ova 3 jezera i da upravo duhovi jezerima daju ovako različite i nestvarne boje.

 

Jezero crvenog lotosa (Nong Han Kumphawapi)

Jezero Crvenog lotosa, Tajland

Ovo romantično jezero nalazi se u istočnom delu Tajlanda. Ime je dobilo po raskošnim crvenim cvetovima lotosa koji prekrivaju njegovu površinu od novembra do marta. Lokalno stanovništvo ga naziva i “morem lotosa”. Posebno je idilična i romantična vožnja čamcem u ovom neobičnom ambijentu.

Inače, cvet lotosa je predmet legendi mnogih istočnjačkih naroda, ali i Egipćana. 

 

Jezero sa hiljadu ostrva (Xin’anjiang Shuiku / Ćiandao Šuiku)

Jezero sa hiljadu ostrva, Kina

Smešteno na istoku Kine, ovo jezero se ističe neverovatnom lepotom, ali priča o njegovom nastanku ume da zaseni svu tu lepotu. Nastalo je 1959. godine izgradnjom hidroelektrane na reci Ćinđan čija je dolina potopljena kako bi se napravio veliki rezervoar.

Osim nešto više od 1000 ostrva na površini, karakterišu ga kristalno čista voda i bujna šuma. Međutim, neverovatne vrednosti se nalaze ispod površine vode. Stvaranjem jezera poplavljeno je 27 gradova i skoro 1500 sela, a oko 290000 ljudi je iseljeno u druge krajeve.

Pod vodom su se našla i 2 drevna grada – Ši Čang i H Čang. Prvi je star oko 1300, a drugi oko 1800 godina.

Ovi gradovi su bili zaboravljeni od svih sve do 2001. godine kada su se ronioci spustili na dno jezera i zatekli gotovo netaknute gradove. Od tada se javlja nekoliko ideja za predstavljanje ovih gradova turistima, ali do danas ni jednu od njih nije bilo moguće realizovati.

 

Jezero Superior

Gornje Jezero, Amerika

Nalazi se na granici Kanade i SAD-a i najveće je od takozvanih Velikih jezera. Ono sadrži veću količinu vode nego sva ostala Velika jezera zajedno. Voda u njemu je izuzetnog kvaliteta jer u blizini nema industrijskih postrojenja. Karakteristično je po niskoj temperaturi vode koja u proseku iznosi 2-5 stepeni.

U njegovoj neposrednoj blizini je nekoliko ledenih pećina ukrašenih predivnim pećinskim nakitom. Ono što ga čini posebnim su talasi koji se stvaraju zbog njegove velike površine, zbog čega ga posećuju najveći avanturisti među surferima. Na jeziku domorodaca jezero se naziva Gičigami, što u prevodu znači velika voda.

 

Tačkasto jezero (Kliluk)

Tačkasto jezero, Kanada

Smešteno je u Britanskoj Kolumbiji (Kanada) i predstavlja najveći prirodni izvor minerala na Zemlji. Jezero je bogato magnezijumom, kalcijumom, natrijumom i sulfatima, ali i drugim mineralima.

U toplim danima kada voda iz jezera ispari formiraju se kružne barice raznih boja u zavisnosti od minerala koji u njima preovladavaju, stvarajući jedinstven prizor raznobojnih tačaka. Starosedeoci ovo jezero nazivaju Kliluk i smatraju ga svetim zbog njegovih lekovitih svojstava.

 

Jezero lave

Jezero lave, Etiopija

Jezero lave, ili Kapija pakla kako ga još nazivaju, nalazi se na vulkanu Erta Ale koji leži u Danakilskoj pustinji na severu Etiopije. Sam naziv vulkana u prevodu znači “planina koja se dimi”. Jezero je konstantno aktivno više od 100 godina, a njegova temperatura dostiže neverovatnih 1100 stepeni.

Lava je stalno u pokretu i menja obod kratera vulkana usled spuštanja i podizanja. Područje oko vulkana najtoplije je naseljeno područje na Zemlji, a usled manjih i većih erupcija koje su se dešavale u poslednjih 15 godina stanovništvo je više puta evakuisano. 

 

Jezero Hilijer (Hillier Lake)

Jezero Hilijer, Australija

Ovo neobično jezero nalazi se u Australiji, na Srednjem ostrvu. Celom dužinom oivičeno je solju i okruženo tamnom šumom eukaliptusa. Jezero je neverovatno intenzivne roze boje za koju se smatralo da potiče od algi, ali naučnici nisu našli njihovo prisustvo u uzorcima vode.

Samo uska traka kopna deli ga od plavetnila okeana i prava je atrakcija za turiste koji ovde nadleću avionima. Na jezeru je nekada postojala i solana, ali je brzo napuštena.

 

Jezero Laguna Verde

Jezero Laguna Verde, Bolivija

Ovo slano jezero nalazi se u jugozapadnoj Boliviji uz granicu sa Čileom, podno ugašenog vulkana Likankabur. Smešteno je na nadmorskoj visini od 4400m.

Zbog velike koncentracije olova, arsena, sumpora i kalcijum karbonata, ono pleni svojom neverovatno lepom bojom koja varira od tirkizne do tamno smaragdne. Lepotu ovog pejzaža upotpunjuju ruševine grada starih Inka na vrhu vulkana visokog oko 6200 metara, ali i flamingosi koji ovde izvode svoj čarobni ples.

 

Jezero Sigrot (Seegrotte)

Jezero Sigrot, Austrija

Sigrot je najveće podzemno jezero u Evropi, a nalazi se u Austriji u blizini grada Hinterbruhla. Nastalo je 1912. godine kada je eksplodirao rudnik gipsa, a ogromna količina vode preplavila njegove komore i tunele u donjem delu.

Jezero se nalazi 60 metara pod zemljom, njegova ukupna površina iznosi 62000 metara kvadratnih, a dubina varira od 1,5 do 12 metara. Do jezera se dolazi tunelom dugim skoro pola kilometra. Otvoreno je za turiste još od 1930. godine. 

 

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da u vama probudimo duh avanturiste spremnog za nova otkrića neobičnih predela i voljnog da svoja iskustva podeli sa nama.

 

Autor teksta: Danica Utješinović