Etno sela u Srbiji – verni čuvari tradicije 

Etno sela u Srbiji postaju sve popularniji vid seoskog turizma. Sve češće se nalaze na listi mesta koje treba posetiti, kako stanovnika naše zemlje, tako i velikog broja stranaca. 

Srbija kao spoj bogate kulture, bujne prirode, ali i ukusne hrane, zaista ima šta da ponudi i to nam sada dolazi u vidu sve brojnijih etno sela u raznim krajevima naše zemlje. 

Mnogi turisti koji su posetili Srbiju ističu naše ljude kao najljubaznije domaćine koji će dati sve od sebe da gosti uživaju i ponesu što bolje utiske dalje u svet. 

Sada vam predstavljamo neka od najpopularnijih etno sela Srbije, a budite sigurni da nakon što ih prvi put posetite, već ćete planirati povratak. 

 

Etno selo Tiganjica  

Etno selo „Tiganjica“ nalazi se u Zrenjaninu, tačnije, u selu Stajićevo. U potpunosti vlada stari lalinski stil karakterističan za nekadašnji Banat. Namera je bila da se posetioci „vrate“ u vreme kako se nekada živelo i osete duh starog banatskog sela

U okviru „Tiganjice“ nalazi se banatska kuća za smeštaj posetilaca, restoran i veliko dvorište sa mnogobrojnim detaljima koji vraćaju duh prošlog vremena. Tu su i štale sa prelepim konjima, kao i staze za jahanje, a za najmlađe posetioce izgrađeno je i dečije igralište

Oduševljeni ambijentom jednog od najpoznatijih etno sela u Srbiji, mnogi odlučuju da venčanja i druge svečanosti proslave upravo ovde.

 

Etno selo Stolovo 

„Stolovo“ je smešteno između Ćuprije i Paraćina pored Koridora 10. Ovo etno selo poseduje brojne atrakcije, a kroz samo selo protiče i seoski potok. „Stolovo“ poseduje čak 2 pećine, od kojih je jedna slana, a druga ledena pećina. 

Za sve zaljubljene, tu je tunel ljubavi u kojem se nalazi i bunar želja. Preneta je i u potpunosti rekonstruisana jedna od Rajačkih pimnica. Pored pomenutih atrakcija, tu su i 2 vodenice, jedna od drveta, a druga od kamena, radionica za pravljenje grnčarije, seoska kovačnica, muzej starina, vinski podrum

U središtu „Stolova“ nalazi se i jezero namenjeno kupanju. 

Domaće životinje takođe nastanjuju ovaj kompleks koji oživljava tradicionalni stil. Ovo etno selo idealno je za beg od gradske gužve, s obzirom na to da raspolaže i smeštajnim kapacitetom, restoranom, kao i delom koji je namenjen za decu

 

Moravski konaci

Etno selo „Moravski konaci“ 

Srpsko selo 19. veka inspirisalo je izgradnju „Moravskih konaka“, još jednog divnog etno sela, ovaj put u Velikoj Plani. Veoma je specifičnog izgleda jer se nalazi na 9 malih ostrva koja su međusobno spojena mostovima od drveta. 

Nekoliko zanimljivosti posebno izdvajaju „Moravske konake“. U restoranu domaće kuhinje poslužiće vas osoblje u narodnoj nošnji kako bi se duh tradicije još više dočarao. Tu su i poslastičarnica i kafedžinica u kojoj imate priliku da vidite kako se nekada ručno mlela kafa. A ukoliko volite ribolov, ovo etno selo će vas oduševiti, s obzirom na to da je jezero poribljeno raznim vrstama riba, pa predstavlja raj za sportske ribolovce. 

Kameno šetalište i klupice idealne za odmor, vožnja jezerom u drvenim čamcima, samo su neke od aktivnosti pored različitih tematskih večeri, kao i takmičenja u spremanju jela poput paprikaša i gulaša

Crkva Svetog Nikole takođe je deo „Moravskih konaka“, a u njoj se obavljaju liturgije, krštenja i venčanja

Posetioci koji žele da provedu više vremena, imaju priliku da to učine u kućama iz 19. veka, a u letnjem periodu tu su i bazeni za decu i odrasle u sklopu akva parka

 

Sunčana reka

Etno selo „Sunčana reka“ 

U Banji Koviljači, koja je već sama po sebi jedan od čestih izbora turista, nalazi se i etno selo „Sunčana reka“. Ukoliko ste tražili lokaciju za odmor i rekreaciju, ovo je odlično mesto za vas. 

Imena poput „Studenac“, „Kao nekad“, „Robert De Niro“, „Šotrina plaža“, „Kućica kod šerifa“, samo donekle prenose specifičnu atmosferu ovog kompleksa. 

U letnjim periodima, plaža uz reku Drinu spremna je za kupače. Ovde planine Gučevo i Majevica, zajedno sa Drinom i izuzetno bogatom prirodom čine pravu oazu mira, ali i idealnu opciju za ljubitelje sportskih aktivnosti. U „Sunčanoj reci“ nalaze se i tereni za odbojku na pesku, tenis, badminton, košarku, mali i veliki fudbal… 

Tu su i druge aktivnosti poput vožnje čamcem ili brodom, vožnje kvadovima, jahanja, streličarstva, vežbanja na otvorenom. Vožnja kvadovima vodi do spomenika nastradalim borcima u Prvom svetskom ratu, a u samom kompleksu nalazi se i muzej posvećen ovoj temi. 

Gostinske kuće, drvene kućice ili kamp spremne su da pruže prenoćište svima onima koji žele da provedu više dana u jednom od, sa razlogom, najpoznatijih etno sela u Srbiji. 

 

Etno selo Amerić 

Na samo pola sata od Beograda, u podnožju planine Kosmaj, naići ćete na etno selo „Amerić“. Nastalo je po ugledu na staro šumadijsko selo sa namerom da budućim naraštajima što slikovitije prikaže kako se nekada živelo. 

U okviru „Amerića“ nalazi se restoran sa domaćim jelima, krčma stara više od 2 veka, igraonica za decu, mini zoološki vrt. Organizuju se i škole jahanja pogodne za sve uzraste, a uključeno je i anti-stres i terapijsko jahanje

Posetioci mogu prisustvovati i raznim edukativnim obukama u prepoznavanju bilja, pravljenju grnčarije, spremanju domaćih jela, streličarstvu i mnogim drugim. 

Veoma je interesantno i da se u kući namenjenoj gostima spava na slamaricama koje pored slame sadrže i aromatično bilje poput nane, majčine dušice i lavande, za bolji i lepši san, kao što je to nekada bio običaj praktikovati. 

I same kuće su podignute na starinski način mešanjem drveta, kamena, blata i pleve, što doprinosi jednom potpuno drugačijem doživljaju u poređenju sa onim koji imamo danas. 

 

Vrdnička kula 

Etno selo „Vrdnička kula“ 

Naselje „Vrdnička kula“ nalazi se u okviru Nacionalnog parka „Fruška gora“, jednog od naših najpoznatijih nacionalnih parkova sa preko 50 zaštićenih biljnih vrsta. Ovo etno selo je samim tim okruženo izuzetnom prirodom, a i sama banja Vrdnik predstavlja jednu od retkih vazdušnih banja. 

Svi posetioci imaju priliku da obiđu utvrđenje Vrdničke kule, manastir Ravanicu, kao i „Stazu zdravlja“, namenjenu ljubiteljima šetnje kroz netaknuto zelenilo. 

Kad je reč o malo drugačijim turističkim atrakcijama, tu je i adrenalinski park sa mnogobrojnim savladivim preprekama, kao i do sada najduži zip-line na Balkanu za sve ljubitelje aktivnog odmora. Kompleks obuhvata spa i velnes centar sa termalnim bazenima, kao i terene za košarku i tenis

Ovaj kompleks privlači posetioce kako zbog lekovite vode, tako i zbog sportskih aktivnosti, s obzirom na to da je organizovan tako da svako može pronaći ponešto za sebe. Idealan je i za porodice sa decom, jer uključuje i dečje igralište

Pored posetilaca iz naše zemlje, sve je veći broj onih koji dolaze iz inostranstva kako bi uživali u svim čarima ovog naselja. Za turiste koji dolaze pravo sa aerodroma, „Vrdnička kula“ organizuje prevoz kako bi gosti što lakše stigli na odredište i imali priliku da uživaju u prirodi i mirisu raznovrsnog drveća. Posetioci mogu birati između 10 drvenih kućica ili samog hotela koji predstavlja spoj tradicionalnog i modernog stila. 

 

Etno selo Lužnice 

Etno selo „Lužnice“ smešteno je u istoimenom selu u blizini Kragujevca. Prilikom izgradnje, ljudi su pazili da ne poseku nijedno drvo, tako da je priroda netaknuta, a posebno se u njoj ističu stabla jasena

Ovaj kompleks poseduje i 2 veštačka jezera, kao i letnjikovac, a posebno je zanimljiv mali zoološki vrt koji predstavlja stanište brojnim domaćim životinjama. Veće jezero je pogodno za sportski ribolov. U „Lužnicama“ se nalaze 2 bazena za decu i odrasle, tako da su i letnji periodi idealni za odmor. 

Ugostiteljski objekat i kuća za smeštaj gostiju podignuti su na kamenim temeljima, a sve stolice su napravljene od drveta obrađenog na interesantan način, sa namerom da se što više očuva autentična atmosfera starog srpskog sela. 

 

Postoji jedno etno selo koje se ne nalazi u Srbiji, ali zbog njegove popularnosti i turističkog značaja, morali smo da ga spomenemo u tekstu.

 

Etno selo Stanišić

Nedaleko od Bijeljine nalazi se najveće etno selo na Balkanu koje se prostire na čak 15 hektara površine i nosi naziv „Stanišići“. Ovo mesto u ravnici Semberije godišnje ugosti preko milion ljudi.

U početku je postojao samo restoranKonoba Stanišić“, da bi kasnije nastao kompleks sa raznim atrakcijama. U okviru „Stanišića“ nalaze se mlinovi, vodenica, ribnjaci, 2 jezera, ambar za žito, mlekara, kovačnica, muzejDrvene kolibe i druge građevine premeštene su iz raznih krajeva zemlje u ovo etno selo kako bi se na što približniji način prikazao život u Bosni od pre više stotina godina.

Ipak nije izostao ni duh modernog vremena, pa tako ovde možete posetiti i spa centar koji uključuje bazen i saunu, kao i salu za fitnes. Takođe je napravljeno i igralište, kao i električni vozić kojim se deca mogu provozati oko jezera i preko mostova.

Posetioci imaju priliku da vide i manastir Svetog oca Nikole kao i manastirski konak. U blizini je izgrađen i amfiteatar namenjen kulturnim dešavanjima.

Kada je reč o smeštaju, u „Stanišićima“ možete birati da li želite da odsednete u nekom od 2 hotela ili, pak, u nekoj od 19 autentičnih etno kuća.

 

Srbija čak i sopstvene stanovnike ume da iznenadi svojom lepotom i mogućnostima. Očuvanje seoskog turizma u vidu izgradnje etno sela je neophodan čuvar tradicije. U brzom načinu života važno je pronaći vreme za odmor, opuštanje i povratak prirodi, a sigurno je da koji god od pomenutih etno kompleksa izaberete, ove 3 stavke neće izostati. Srećno sa izborom, pošto zaista nije nimalo lak. 

 

Autor teksta: Milica Bokšan