Za ovih 8 egzotičnih destinacija ti ne treba viza

Trenutno, građanima Srbije nije potrebna viza da bi putovali u 64 države širom sveta. Među tim državama je i nekoliko egzotičnih destinacija. To znatno olakšava odabir mesta za godišnji odmor, pogotovo za ljude koji bi putovali u egzotičnije zemlje.

Iako se viza lako uzima u mnogim državama koje žive od turizma, neke statistike pokazuju da se turisti ipak radije odluče za destinacije, za koje im viza uopšte nije potrebna. Ako želite da vaše naredno putovanje bude egzotična zemlja, predlažemo sledeće destinacije za koje vam viza neće trebati.

 

Kuba

Havana, Kuba

Kuba već decenijama privlači turiste zbog svoje specifične egzotike. Kako su dugo bili pod sankcijama, stanovništvo živi jako skromno, voze se oldtajmeri, a cene su veoma povoljne. Turistima je zanimljiv taj način života, zbog čega rado dolaze ovde na odmor.

Pre samo par godina Kuba se pomirila sa Amerikom, počela je modernizacija i Amerikanci su već zauzeli neke hotele i poznate turističke destinacije, tako da imate jako malo vremena da isplanirate svoju posetu Kubi, ukoliko želite da osetite onu pravu čar ovog ostrva i da prođete jeftino sa troškovima.

Osim povoljnih cena i specifičnog načina života na ostrvu, turiste privlače i prelepe plaže, kubanske cigarete, kao i ljubaznost i srdačnost stanovnika. Naravno, obavezno treba posetiti Havanu, glavni grad Kube.

 

Panama

Panama

Republika Panama je najjužnija država Centralne Amerike i nešto je urbanija od Kube. Ipak i ona krije skrivena egzotična mesta koje bi bilo lepo posetiti. Kada ste u Panami, izdvojte dan-dva da posetite Panama Siti, glavni grad ove države, koji je moderan i urban.

Međutim, razlog zbog kojeg se dolazi u Panamu nije ovaj grad, već plaže sa belim peskom, kišne šume, džungla Darien i manja ostrva koja svakako vredi doživeti. U Panami još uvek žive tri plemena, koja čuvaju tradicionalni način života i svoj izvorni jezik.

Država ima burnu istoriju i kulturno istorijske spomenike koji su ostali da posvedoče nekim starim vremenima. Pripadala je Špancima, Kolumbijcima, da bi na kraju pala pod uticaj Amerikanaca. To se i nije pokazalo toliko loše, jer su Amerikanci izgradili čuveni Panamski kanal, koji je potpomogao ekonomski razvoj ove države.

 

Brazil

Rio de Žaneiro, Brazil

Brazil vredi posetiti zbog mnogih stvari. Dovoljno je samo da vas podsetimo da se u poznatom gradu Brazila, Rio de Žaneiru, održava čuveni karneval, zbog kojeg ovde dolaze posetioci iz celog sveta. Ukoliko planirate putovanje u Brazil, neka to bude tokom karnevala u Riu.

Obavezno morate videti i spomenik Hristu Spasitelju, koji je ujedno i simbol Brazila. Dobra muzika, ples, veseli ljudi, plaže sa belim peskom, prašume, ogromni vodopadi… postoji još mnogo razloga za posetu Brazilu. Da ne pominjemo divne pejzaže. Kulturna raznolikost je nešto što takođe privlači turite koji dolaze u Brazil.

Starosedeoci su se izmešali sa kolonistima, što je dovelo i do mešanja kulture i običaja. Neke od najlepših plaža sveta, nalaze se u Brazilu, među njima i Kopakabana i Ipanema. I čuveni Amazon se nalazi ovde, tako da ne bi trebalo propustiti priliku da bar jedan dan odvojite za posetu najvećoj prašumi na svetu.

 

Japan

Planina Fudži, Japan

Stanovnicima Srbije viza nije potrebna ni da bi putovali u Japan. Japanci odavno važe za narod na koji se treba ugledati. Poštuju svoje običaje i tradiciju, a opet su se prilagodili modernom načinu života. Njihova kuhinja jedna je od najpoznatijih u svetu. Ako volite ribu i zdravu ishranu, dopašće vam se japanska kuhinja i nadaleko čuveni suši.

Posebno će vam biti zanimljiva kultura i japanske gejše, za koje je čuo ceo svet. Ali one nisu nešto najlepše što japanska kultura može da ponudi, tu su još i specifična arhitektura hramova, religija, istorija, japanske legende, ples… Japan je odlična destinacija i za ljubitelje šopinga. Tokio je jedan od najvećih gradova u svetu, ali ako želite da osetite prave čari Japana, morate malo zaći u unutrašnjost ove zemlje.

 

Kina

Veliki Kineski zid, Kina

Srbija i Kina gaje dugogodišnje prijateljstvo. U skladu sa tim, Kinezi su ukinuli vize za Srbiju, pa eto i odlične prilike da se poseti ova zemlja. Osim što važi za najmnogoljudniju državu na svetu, Kina je ujedno i jedna od najstarijih civilizacija.

Zamislite samo koliko je bogata njihova istorija. Da provedete ceo svoj život u Kini, verovatno ne biste uspeli da vidite sve lepote ove zemlje. Ali, ako imate na raspolaganju par dana, krenite od Pekinga, kineske prestonice. Ovde postoji mnoštvo hramova, parkova, carskih palata, ali baš kao i u Japanu, kako bi osetili pravu čar Kine, morate zaći u njenu unutrašnjost.

Poseta Kineskom zidu je obavezna. Kineska kuhinja je veoma specifična, zato pazite šta jedete. Kinezi imaju potpuno drugačije namirnice i konzumiraju hranu, koja je našim ljudima, uglavnom odbojna.

 

Singapur

Singapur

Singapur morate posetiti, naročito ako ste ljubitelj zelenila, prirode i parkova. I ovo je jedna od država gde su izmešani narodi, religije, jezici i razne kulture. Arhitektura će vas ostaviti bez daha. Glavni grad ove ostrvske države, takođe se zove Singapur. S obzirom da je ovo finansijski centar Azije, grad je veoma urban, njegovo lice predstavjaju visoke zgrade i neboderi.

Međutim, kada izađete iz poslovnog Singapura, čeka vas prava egzotika. Oko ovog grada – države nalazi se nekoliko manjih ostrva. Tamo je mnogo mirnije, na vama je samo da nađete svoju plažu iz snova, naručite koktel i uživate.

 

Sejšeli

Sejšeli

Ako želite pravo putovanje iz snova, neka vaša sledeća destinacija budu Sejšeli. Divne plaže, tirkizno plavo more, granitne stene, džungla… Sve su to razlozi zbog kojh bi trebalo da posetite ovu zemlju. Ova mala država se nalazi u Indijskom okeanu, a čini je preko 100 ostrva.

Neka od njih su Siluet, La Dig, Pralen i mnogi drugi. Za koje god da se odlučite, budite sigurni da ćete imati miran odmor iz snova, naročito ako maštate da pobegnete od velikih gradova. Ipak, šteta je zadržati se samo na jednom mestu, zato, potrudite se da odete fakultativno na još 2 ili 3 obližnja ostrva u okolini.

Tunis

Tunis

Od svih destinacija sa ove liste, Tunis je možda najposećeniji kada se radi o turistima iz Srbije. Pri tom, ne mislimo samo na period nakon uvođenja bezviznog režima, već i pre toga, kada je za ovu afričku državu trebala viza kako bi je posetili. Tunis je podjednako dobar i za hedoniste i za avanturiste.

Ukoliko volite odmor koji podrazumeva izležavanje na privatnoj plaži, u hotelu sa pet zvezdica, Tunis je pravo mesto za vas. Ako ste avanturista koji voli da istražuje ljude, kulturu, mesta i ostalo, i u tom slučaju Tunis je pravo mesto za vas. Glavni i najveći grad se takođe zove Tunis. Ukoliko želite da posetite ovu zemlju, ne propustite priliku da odete na izlet u Saharu i osetite čari pustinje.

 

Nadamo se da smo vam ovom listom probudili želju da krenete u vašu egzotičnu avanturu i posetite neku od ovih prelepih zemalja. Još jednom vas podsećamo da je ovo samo nekoliko država koje građani Srbije mogu posetiti bez vize, dok ukupan broj čini 64. Da li ste već posetili neku od ovih destinacija? Podelite vaše iskustvo u komentarima ispod.

 

Autor teksta: Tamara Mijailović