Kako da na najbolji način iskusite kulturu države u koju putujete?

Kako najbolje se upoznati sa kulturom države u koju planirate da putujete?

Putovanje u inostranstvo trebalo bi uvek da bude prijatno i nezaboravno. Da bi to tako stvarno i bilo, pored dobrog raspoloženja i želje da otputujete u određenu državu, neophodno je, između ostalog, da se prethodno upoznate sa njenom kulturom. Svojevremeno je prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru rekao:

“Živimo na planeti punoj lepote i šarma. Iako nema kraja avanturama, možemo ih imati samo ako hodamo otvorenih očiju”

Dakle, otvorite oči i krenite u avanturu, a za početak – ovu informativnu, kako biste što više saznali o kulturi države koju planirate da posetite.

Dakle, da biste se najbolje upoznali sa kulturom države pre nego što u nju otputujete, poželjno je da saznate što više o njenom kulturnom nasleđu. Svaka, pa i država koju ste odabrali za putovanje, ima kulturno nasleđe koje je stvarano generacijama unazad. Podsećamo vas da kulturno nasleđe može biti materijalno (izuzetne građevine i znamenitosti) i nematerijalno (tradicija, običaji, religija, jezik, hrana, manifestacije, bezbednost…)

 

Izuzetne građevine i znamenitosti

Zamak

Najbrži način da se informišete o znamenitostima zemlje koju ste odabrali za putovanje jeste pretraga interneta. Dovoljno je da u pretraživaču (Google) otkucate – građevine i naziv države u koju planirate da otputujete i pred vama će se pojaviti neobične i zanimljive slike, i svakako, vredne informacije. Pored toga, možete se informisati i na raznim blogovima i forumima za putovanja, kao i na zvaničnom sajtu države u koju putujete, zatim Kulturnom centru te zemlje, ili pak u njihovoj ambasadi u našoj državi. Ako vam sve to nije dovoljno, uključujući naravno i turističku agenciju sa kojom ste ugovorili aranžman i koja vam je dala korisne informacije, možete posetiti i biblioteku u svom gradu, gde će vam zasigurno pružiti informacije o određenoj državi, a koje su vama potrebne.

 

Tradicija i običaji

Kao što smo prethodno naveli, tradicija i običaji predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe svake države. Značajno utiču na čuvanje identiteta svake zajednice, i logično, razlikuju se od države do države. Da biste se što prijatnije proveli u državi u koju putujete, poželjno je da znate bar ponešto o njihovoj tradiciji i običajima, a koje oni neguju sa puno ljubavi. Primera radi, tradicija za doček Nove godine u Španiji ili Peruu nalaže da u ponoć trebate da pojedete 12 zrna grožđa kako biste imali sreće u narednih 12 meseci. Običaj je u Turskoj da domaćin uvek plaća račun u ugostiteljskom objektu i uvredićete ga ako se ponudite da platite umesto njega. Ili, u većini muslimanskih zemalja, smatraju da je nepristojnio nositi kratke pantalone. Dakle, obavezno saznajte što više o tradiciji i običajima, ne samo zbog stanovništva države u koju putujete već i zbog vas samih jer ćete se, zasigurno, bolje snaći u nekim nepredviđenim situacijama, a time i osećati bolje.

 

Religija

Trebalo bi, takođe, da se informišete i o religiji, jer je ona povezana sa životom lokalnog stanovništva, u nekim država manje, a u nekim više.

 

Hrana i piće

Afrička hrana

Takođe predstavljaju nematerijalno kulturno dobro države, ali i važan aspekt identiteta države u koju planirate da putujete. Na ovu temu pregršt je informacija na internetu, tako da potrudite se da što više istražite i informišite se o lokalnim specijalitetima. Naravno, time i pripremite sebe za nove ukuse. Što bolje upoznate ponudu to ćete se bolje provesti i snaći u objektima u kojima će vam ponuditi hranu. I ne samo to, možda ćete i jeftinije proći na putovanju. Ovde vam predlažemo da posetite najrazličitije restorane u kojima ćete što detaljnije saznati o jelima i specijalitetima kuhinje države u koju ćete otputovati.

 

Jezik

Poželjno je da naučite bar nekoliko reči na jeziku države u koju putujete. Ne samo što ćete time pokazati da cenite zemlju u koju ste otputovali, već će vam i lokalno stanovništvo radije pomoći ukoliko vam je njihova pomoć potrebna. Naime, lokalno stanovništvo, bilo koja država da je u pitanju, uvek ceni kada turista pokušava sa njima da komunicira na njihovom jeziku. Za osnovno poznavanje jezika sasvim vam je dovoljan putnički rečnik.

 

Manifestacije

Sve što možete saznajte o kulturnim manifestacijama kako biste upotpunili vaše putovanje i proveli se još bolje nego što ste planirali. I ne samo to, manifestacije bilo da su svetskog, tradicionalnog ili lokalnog karaktera, i te kako će vam pomoći da na uzbudljiv način dodatno upoznate kulturu države u koju ste otputovali. Kao što znate, manifestacija širom sveta ima najraznovrsnijih, od karnevala pa do festivala, i to muzičkih, sportskih, filmskih ili fešte piva u Nemačkoj. Primera radi, u toj zemlji godišnje se održi više od 10.000 festivlala. Pa, kada već putujete nemojte propustiti da se informišete i o takvim događajima koji će doprineti da vaše putovanje bude sadržajnije. 

 

Noćni provod

Las Vegas noć

Svakako je deo kulture svake države ali valjalo bi da se potrudite da saznate sve na ovu temu, bilo da vas zanima ples, džez, tehno muzika, ili bilo koja druga, dakle, u zavisnosti od uzrasta i ukusa. Predlažemo da posetite sajtove noćnih klubova odgovarajuće države ili se raspitate o događajima na socijalnim medijama koji se dešavaju blizu mesta u koje putujete.

 

Bezbednost

Kulturu države predstavlja i bezbednost njenih turista. Kako ne biste bili izloženi raznim bezbednosnim rizicima pod obavezno se informišite i u ovom segmentu. Koliko je bezbedno u državi u kojoj putujete, predlažemo vam da istražite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, u odeljku – Vize za inostranstvo i informacije o državama. Na toj adresi možete dobiti i druge podatke vezano za državu u koju planirate da putujete, poput informacije da li vam je potrebna viza, linkovi do turističkih agencija u traženoj državi, kaznama za prekoračenje brzine, o dozvoljenom unosu pića i cigareta, kao i drugim informacija bitnim za putovanje.

 

I na kraju, kada budete istraživali sve ove važne i neophodne informacije, budite sigurni da ćete više znati o kulturi države u koju planirate da putujete. Preostaje vam samo još da se spakujete i da uživate u destinaciji koju ste odabrali za još jedno nezaboravno iskustvo u upoznavanju planete Zemlje.

 

Autor teskta: Suzana Stević