Sve što vam je potrebno ako planirate putovanje sa kućnim ljubimcem

Većina vlasnika životinja žele da odu na neko putovanje sa kućnim ljubimcem. Mnogima se ne sviđa ideja da svog ljubimca ostave kod komšije ili u pansionu za pse, jednostavno se ne mogu i ne žele odvojiti od svog prijatelja. Ako imate decu situacija je sigurno još teža. Ni avantura nije avantura ako je ne delite sa svojim omiljenim drugarom, zato nam je jasno zašto ne želite da se odvojite. 

Najlepše uspomene sa putovanja za ljubitelje životinja prosto ne mogu biti bez ljubimca kog svi u porodici obožavaju. Zaista, životinje oplemenjuju čoveka, dočekuju vas i ispraćaju svakoga dana. Nude utehu kada je teško i puno nasmejanih dana kada prave razne vratolomije ne bi li vas usrećili.

Za samu pripremu svega što vam je potrebno ako putujete sa ljubimcem, trebaće vam vremena i strpljenja. Mi ćemo se u ovom tekstu potruditi da vam pojasnimo samu proceduru od pripreme papira do izbora smeštaja za vas i vašeg prijatelja.

 

Koja dokumenta su vam neophodna ako idete na putovanje sa kućnim ljubimcem?

Psi

Kako biste to što pre završili i mogli da uživate na svom putovanju sa kućnim ljubimcem, moraćete da pripremite određena dokumenta kako bi vaš prijatelj mogao da pređe granicu i uđe na teritoriju druge države. 

Postoje neki jedinstveni slučajevi koji variraju u zavisnosti od zemlje u koju putujete, ali u suštini neke stvari su svuda iste i zakonom obavezne. Mi ćemo se baviti prvenstveno njima, ali ćemo vam pomenuti i specifičnosti po kojima su neke od najpopularnijih destinacija za letovanje poznate. 

 1. Pasoš i zdravstvena knjižica ljubimca (psa ili mačke). Verovali ili ne i vašem ljubimcu su potrebna ova dokumenta kako bi mogao da napusti Srbiju sa vama i otisne se u nove avanture unutar Evrope i sveta. Vaš ljubimac, naravno mora biti čipovan i vakcinisan, što se nalazi u njegovom pasošu i zdravstvenoj knjižici. Podaci u ovim dokumentima moraju biti potvrđeni pečatom. 
 2. Ukoliko putujete iz Srbije, budući da nismo članica EU, biće vam potrebna i potvrda veterinara o zdravstvenom stanju ljubimca koja ne sme biti starija od 10 dana. 
 3. Dobijena vakcina protiv besnila ne bi trebalo da bude starija od godinu dana niti mlađa od mesec dana. 
 4. Takođe vam je po zakonu obavezan “rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom” odnosno takozvani Titar test, ili u prevodu viza za pse i mačke. 
 5. Sertifikat veterinara. Ovaj dokument je ustvari dokaz da je vaš ljubimac primio vakcinu protiv besnila kao i da je prošao Titar test. 

 

Gde i kako nabaviti potrebna dokumenta za putovanje sa kućnim ljubimcem?

Mačka

Sada kada znate koja su vam dokumenta potrebna kako biste bez brige mogli da povedete svog ljubimca na putovanje sa vama, red je da vam objasnimo kako i gde da navedena dokumenta nabavite. 

Pasoš i zdravstvenu knjižicu verovatno već posedujete, ukoliko ih nekim slučajem još uvek nemate možete ih nabaviti kod svog veterinara. Obavezno je da vaš ljubimac bude čipovan, stoga ukoliko već niste odmah čipujte svog drugara. 

Pasoš, zdravstvena knjižica i mikročip dobijaju se obično već nakon 3. meseca starosti vašeg ljubimca po primanju prve vakcine protiv besnila. 

Pasoš obično sadrži podatke o vlasniku, podatke o ljubimcu, broj mikročipa, kao i datumi i potvrde o primljenim vakcinama. 

Od veterinara su vam  takođe potrebne popunjene rubrike u vašem pasošu:

 • rubrika 6 – podaci o tretmanu protiv krpelja
 • rubrika 7 – podaci o tretmani protiv pantljičara pasa
 • rubrika 9 – podaci o kliničkim pregledima
 • rubrika 10 – izdavanje potvrde za pse i mačke

Ako ste sa vašim ljubimcem već obavili obeležavanje i vakcinaciju, uz konsultaciju sa veterinarom eventualno treba ponoviti vakcinaciju protiv besnila ako je vakcinisan pre više od godinu dana. U nekim zemljama taj period je i kraći, pa bi vakcinu protiv besnila bilo najbolje da vaš ljubimac primi 6 meseci pre putovanja. 

Viza za ljubimca, odnosno rezultat Titra testa je još jedan važan dokument koji mnoge zemlje zahtevaju da pokažete prilikom granične – carinske kontrole. 

Ovaj dokument izdaje Pasterov zavod u Novom Sadu na osnovu analize krvi vašeg ljubimca. Uzimanje krvi obavlja vaš veterinar, koji potom uzorak šalje u Pasterov zavod za vas. Rezultati testa stićiće na vašu kućnu adresu. 

Veterinarski sertifikat izdaje veterinarska inspekcija vašeg okruga. Raspitajte se kod veterinara gde se ona tačno nalazi u vašem mestu. U veterinarsku inspekciju idete bez vašeg ljubimca. Procedura ne traje dugo i obično nema gužve. Dovoljno je da sa sobom ponesete sva dokumenta koja ste prethodno pripremili uključujući i čuveni Titra test

Testiranje krvi za laboratorijske analize titra antitela mora biti obavljeno najranije 30 dana posle vakcinacije protiv besnila i 3 meseca pre putovanja u zemlje članice Evropske Unije!!!

Ovo je jako važno i trebalo bi posebnu pažnju obratiti baš na to. Zato, ako planirate letovanje sa ljubimcem krenite na vreme sa pripremom svih neophodnih papira. Rezultati Titra testa čekaju se i po nekoliko meseci. 

 

Neka od specifičnih pravila za putovanje sa ljubimcima

Mačići

U zavisnosti od države u koju planirate da putujete, nekada postoje i jedinstvena pravila u skladu sa njihovim zakonima vezana za ulaz turista sa kućnim ljubimcima.

Ukoliko putujete u zemlje koje nisu na Šengen listi, odnosno za koje državljanima Srbije treba viza, najpre se raspitajte u Ambasadi zemlje – da li dozvoljavaju ulazak ljubimaca. 

Recimo u zemlje Bliskog Istoka, osim sokolova ne možete uneti nijednu drugu životinju.

Vlada Velike Britanije zahteva da vaš ljubimac bude u obaveznom karantinu barem 6 meseci pre puta

Ono što je takođe važno kada planirate putovanje sa ljubimcem jeste izbor smeštaja. Naime, ne dozvoljavaju svi vlasnici smeštaja kućne ljubimce, pa bi bilo dobro da na vreme pronađete pet friendly smeštaj za vas i vašeg drugara.

 

Putovanje avionom

Neke avio kompanije, takođe ne dozvoljavaju prenos ljubimaca. One kojima je dozvoljen prevoz ljubimaca imaju stroge propise. U zavisnosti od kompanije, vrste aviona kao i kapaciteta i namene zavise i pravila.

Neka opšta pravila su da se svaka životinja teža od 8 kg mora transportovati u tovarnom delu prtljaga. Ono što je veoma bitno naglasiti da se u ovim slučajevima mora doći bar 3 sata ranije na aerodrom. Manje životinje moguće je poneti sa sobom u avion, ali u obaveznom transporteru.

Neke kompanije čak zabranjuju prevoz životinja sa kratkom njuškom u tovarnom delu, jer se po običaju mogu uplašiti, ubrzati disanje, pa čak može doći i do težih povreda. Onim ljubimcima kojima je omogućeno putovanje u delu za putnike sa svojim vlasnikom je svakako lakše.

Međutim, najbolje bi bilo da pre puta pitate svog veterinara za eventualne lekove za smirenje koje možete dati ljubimcu pred put. Ovo će vam zaista dosta olakšati stvari, tako da ne bi trebalo da dođe do iznenađenja na letu. 

 

Da li ljubimac može putovati bez vlasnika?

Možda se desi situacija da kao vlasnik, niste u mogućnosti da krenete na putovanje sa ljubimcem, a vaša porodica ipak želi da ga povede preko granice. U ovoj situaciji možete ovlastiti nekoga od njih kao odgovorno lice. Sa ovlašćenjem koje ste vi potpisali, životinja može putovati sa bilo kim.

 

Šta da radite ako je vaš ljubimac hronični bolesnik?

Kada dođe do toga da ljubimci koji su hronični bolesnici treba da pređu granicu, vlasnici moraju biti svesni da može doći do otežavajućih okolnosti. Papirologija neće biti problem, već to kako se vaš ljubimac oseća.

Zato veterinar mora oceniti da li je ljubimac spreman za put. Mora uzeti u obzir dužinu puta, promenljive uslove, klimu koja može biti velika smetnja za neke zdravstvene tegobe i na taj način potvrditi da li je putovanje moguće ili nije.

Bitno je snabdeti se potrebnim lekovima, poneti zdravstvenu listu i recepte kako bi kupovina lekova bila moguća u inostranstvu. Tek kada sve to dobijete – vaš ljubimac je spreman za put.

 

Pas

 

Putovanje sa kućnim ljubimcem – cena

Za vaše letovanje sa ljubimcem, moraćete da izdvojite značajnu sumu novca. Mi ćemo vam navesti okvirne cene svega što vam je za ovo putovanje potrebno. Recimo, let avionom za vašeg ljubimca, ako putujete nekom low-cost kompanijom platićete oko 25€ za zemlje u komšiluku, 45€ za ostale zemlje Evropske Unije , oko 65€ za zemlje Afrike i Bliskog Istoka. Ukoliko planirate da svog ljubimca vodite u SAD samo karta za njega koštaće vas 85€.

Ovo su neke od okvirnih cena neophodnih testova koje morate odraditi:

 1. Cena Titar testa iznosi 4600 dinara. Ipak na ovu sumu dodajte uslugu vađenja krvi i još neke takse koje su potrebne da platite kod veterinara
 2. Za veterinarski sertifikat cena je 3600 dinara.
 3. Mikročip i vakcinacija iznose oko 1200 dinara
 4. Vakcina protiv besnila košta oko 1000 dinara i u mnogim veterinarskim ambulantama zavisi od rase i težine vašeg ljubimca. 
 5. Oko 800 dinara potrebno je da izdvojite za potvrdu o zdravstvenom stanju vašeg ljubimca

Obzirom da je za transport ljubimaca potrebna i posebna transportna kutija, pa čak i korpa za neke rase pasa računajte i taj trošak. Sve u svemu, sama dokumentacija za vašeg ljubimca koštaće vas između 150 i 250€.

 

Ljubav između nas i naših ljubimaca je ipak bezuslovna i bezgranična, a uspomene koje zajedno stičemo neprocenjiva, stoga pripremite sve što je potrebno na vreme i ne dozvolite da vaš ljubimac ostane sam dok ste vi na letovanju. Letovanje sa ljubimcem mnogo je zanimljivije i lepše. Srećan put i lep provod vam želimo!

 

Autor: Magdalena Racić