Gde na odmor sa decom?

Vi ste od onih kojima porodična putovanja predstavljaju nezaboravna iskustva, ali se često dvoumite koja su to mesta najbolja za odmor sa decom. Iako putovanja sa decom mogu biti, ponekad zaista pravi izazov za roditelje, njihova suština bi trebala da bude zbližavanje sa članovima porodice.

Ljubav je glavni pokretač svega, a dečija ljubav i njihovi iskreni osmesi su nešto najčistije i najiskrenije što postoji.

Postoji zaista mnogo tekstova na ovu temu, ali mi smo odlučili da naš tekst napišemo tako da nakon njega sa puno optimizma i ljubavi krenete na bilo koje putovanje sa decom. Zaista nekada je teško ispuniti sva njihova, mogu slobodno reći i očekivanja roditelja na putovanju. Zato nemojte očekivati savršenstvo, budite srećni i uzbuđeni zbog novih avantura u koje ćete zajedno uploviti i ne opterećujte se ne tako savršenim situacijama.

Na pitanje gde putovati sa decom, nije uvek lako odgovoriti. Prosto svaka porodica ima svoja interesovanja i stvari koje voli više ili manje. Takođe, pri izboru idealne destinacije za vaše putovanje sa decom morate voditi računa o uzrastu dece. Naime, dete od 13 i dete od 4 godine sigurno nemaju ista interesovanja. Danas u ponudama turističkih agencija možete pronaći zaista velik izbor destinacija i organizovanih putovanja namenjenih upravo porodicama sa decom. Mi smo se odlučili da vam njih samo ukratko spomenemo, dok ćemo se ipak više baviti onim mestima na kojima i sami roditelji postaju deca. 

 

Kuda za vikend sa decom?

Dete i čovek na planini

Jednostavno ste poželeli da malo promenite sredinu i uživate sa svojom decom dalje od kuće? Onda su ova putovanja odlična za vas. Naša zemlja zaista ima odličnih destinacija koje su pogodne za ovaj vid odmora. Prednosti ovakvih putovanja sa decom su brojne:

 • Nisu daleka, brzo stižete na odredište i deca se neće previše umoriti u putu. 
 • Deca mogu biti u direktnom kontaktu sa prirodom, na zdravom vazduhu i u totalno slobodnoj sredini za trčanje, vrištanje, skakanje i valjanje po travi.
 • Možete ih odvesti u akva-park, igraonicu, ili čak luna park, ako im baš bude dosadno. 
 • Moći ćete da isprobate domaću i tradicionalnu hranu koja je organska i zdrava.
 • Na ovom kratkom putovanju ćete zaista napuniti baterije svi zajedno, a od ponedeljka se možete vratiti svako svojim obavezama.

Dobra mesta za ova kratka vikend putovanja sa decom su:

 •  Vrnjačka banja sa svojim ogromnim parkovima i dosta sadržaja za decu.
 •  Zlatibor gde ćete uživati u vazduhu i miru ove planine neprikosnovene lepote. Deca se mogu oprobati u raznim aktivnostima kao što su jahanje konja, avantura u parku, kartingu ili čuvanju ovaca.
 • Sokobanja, mesto koje ima mnogo prirodnih lepota u blizini, izuzetno zdrav vazduh i dobru kuhinju. Možete posetiti akvapark i uživati u kupanju sa decom u termalnoj vodi, bilo da idete leti ili zimi. Takođe, možete odvesti decu u uzbudljivu avanturu pešačenja do Soko grada ili vodopada koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Da ne bismo previše dužili, mi smo izabrali ova tri mesta u Srbiji, ali nemojte misliti da je to sve. Izbor je zaista veliki i prosto ne možete pogrešiti. 

 

Gde na egzotično letovanje sa decom?

Porodica na moru

Ova vrsta putovanja sa decom postaje sve popularnija. Za one sa malo dubljim novčanikom ovo zaista može biti dobra prilika za zaista nezaboravan provod sa decom. Danas, možete pronaći smeštaje i organizovana putovanja u daleke zemlje koja su baš podređena deci i gde na samoj destinaciji ima zaista pregršt zanimljivih sadržaja za decu. Možda mislite da su ovakva putovanja ipak za one malo hrabrije od vas, ali zašto se i vi ne biste upustili u ove nesvakidašnje doživljaje. 

Ovo su neke od egzotičnih destinacija koje imaju bogatu ponudu namenjenu porodicama sa decom:

 • Tajland, zemlja osmeha. Jedna od najpopularnijih destinacija u našim agencijama, sada ima ture i posebno namenjene deci. Ukoliko želite toplo more, prelepe plaže i gotovo nestvarne zalaske Sunca uz mnogo dnevnih zanimacija za decu, onda je ovo baš izbor za vas.
 • Maldivi, prirodni raj na zemlji. Ova destinacija se može pohvaliti nepreglednim poljima čaja, netaknutom prirodom gde čak divlji slonovi slobodno šetaju ostrvom, prelepim plažama sa belim peskom i toplim morem. Sigurno ćete ovde uživati sa svojom decom.
 • Zanzibar, doživite Afriku na sasvim poseban način. Ovaj arhipelag u Indijskom okeanu pružiće vam šansu da se u potpunosti upoznate sa predivnom prirodom i kulturom stanovništva koja je po svemu različita od našeg modernog doba. Ovde ćete moći da uživate u toploj vodi i prelepim plažama, ali isto tako i u džungli punoj životinja i biljaka koje do sada niste videli, ali i uživati u pričama stanovnika.

Ovo su bile neke od nama najzanimljivih egzotičnih destinacija koje možete posetiti sa decom. Međutim, da li se i vama dešavalo da kada provodite više vremena sa svojom decom jednostavno poželite da se i sami vratite u bezbrižno dečije doba? Ovo je zapravo i moguće, znate postoje ona mesta na kojima apsolutno niko ne može da odoli dečijem šarmu i duhu koji se prosto oseća u vazduhu. Da pogodili ste, mislimo baš na Diznilend

Diznilend

Oko ove destinacije se nemojte dvoumiti, njedno dete neće biti ravnodušno ukoliko sa njim putujete baš u Diznilend. Svako od nas bi trebalo sebi makar jednom u životu da priušti ovo iskustvo, jer ono će vas sasvim sigurno podsetiti na sve ono što je stvarno važno u životu, a što ste sa godinama zaboravili. 

Na ovom magičnom mestu, bajke postaju stvarnost, a uspavana lepotica je lepša nego što ste zamišljali. Na trenutak možete doživeti kako su to živeli gusari ili putovati magičnim vozom pravo u nedođiju. Jedno je sigurno: niko ne izlazi sa ovog mesta bez osmeha na licu. 

Da rezimiramo, u suštini na putovanje sa decom idete isključivo da bi uživali u zajedničkom vremenu i ljubavi koju čuvate jedni za druge, sve ostalo je manje važno. Verovatno je da ćete na putovanju imati i male pehove, naročito ako putujete sa malom decom, ali ne dozvolite da vam oni pokvare celokupan doživljaj. Stvarajte uspomene sa svojom decom, a oni će vam u kasnijem periodu života biti zahvalni na tome što ste ih vodili na razna mesta i što ste im pružili mogućnost da od malih nogu zajedno sa vama grade nezaboravna životna iskustva. 

 

Autor teksta: Magdalena Racić