Kako najkraće obići svet?

Ako ste se ikada pitali da li postoji način da za manje od sat vremena obiđete čitav svet – da, on postoji. Potrebna vam je samo jedna društvena igra, kao što je monopol, i vaše putovanje oko sveta može da počne! Mada su društvene igre i zabavne a i edukativne, ipak predlažemo da svet upoznate na malo drugačiji način, tako što ćete uživo otkrivati njegov deo po deo.

Ostavićemo po strani Fileasa Foga koji je dokazao da se put oko sveta može obaviti za 80 dana, dostignuća ovog fiktivnog lika ponavljali su i brojni avanturisti. To su vrlo živopisna putovanja, različitim prevoznim sredstvima, koja ponekad potraju i godinama. Mi ćemo se ipak fokusirati na to kako možete da obiđete čitav svet, a da to bude u nekom kraćem vremenskom roku, kao da idete na odmor.

Neko će vam predložiti kao način da se otisnete u Zemljinu orbitu i da za relativno kratko vreme obiđete zemlju svuda unaokolo. Postoji i ta varijanta, koja ipak nije dostupna svima, mada bi verovatno bila san mnogima. Zato hajde da se fokusiramo na ono što je zaista izvesno dostupno.

 

Tragom Ginisa

Globus

Ako niste sigurni kako da započnete svoju pretragu kada je neki rekord u pitanju, Ginisova knjiga je najidealnije rešenje. Ona kaže da je do sada najkraći put oko sveta ostvario Etihad Ervejz, koji je podvig putovanja širom sveta ostvario ujedno i sa najmanjim brojem letova. Dakle, bile su to duže prekookeanske linije, kojima je zaokružen put oko sveta u celini.

Prema dostupnim podacima, ukupno vreme letova trajalo je 52 sata i 34 minuta, što je za tri sata i 13 minuta kraće u onosu na prethodni rekord letenja oko sveta. Za ovo su bila potrebna samo četiri komercijalna leta, a putovanje dugo 41,375 km obavljeno je od Azije preko Australije, Amerike do Evrope i nazad. Početna tačka bio je Šangaj do Oklanda, pa do Buenos Ajresa i Amsterdama, i nazad za Šangaj.

Da li vam se ova ideja čini dovoljno inspirativnom da i sami krenete u sličnu misiju? Danas je avio prevoz svakako dostupan, pa ukoliko ste ljubitelj dugih letova, kao i rekorda, možete sami da napravite idelanu maršutu kojom biste za najkraće vreme obišli svet. Ko zna, možda baš vi oborite postojeći rekord!

 

Kako sami možete da obavite put oko sveta?

Najidealniji način ovakvog  putovanja je da kupite avionsku kartu kod jednog avio udruženja koje okuplja više operatera. U tom slučaju, možete da koristite presedanja na više različitih destinacija u svetu, što bi vam let učinilo dosta jeftinijim. I ova opcija ima svojih ograničenja, koja ćete videti, ali je najpovoljnija.

Kao primer se najčešće navodi Star Alijansa, koja u okviru svoje organizacije ima 27 avio kompanija, i nudi mogućnost za let oko sveta sa najviše 15 stajališta, na nekima od 1185 aerodroma u 185 zemalja gde ima svoja predstavništva. Dakle, postoji sasvim solidan izbor i mogućnosti.

Šta su limitirajući faktori u ovom slučaju? Postoje određena pravila: morate da letite samo u jednom smeru, istok ili zapad, bez mogućnosti da se vraćate unazad. Putovanje morate da započnete i da završite u istoj zemlji, tj. aerodromu sa kog ste krenuli. Takođe, morate da rezervišete sve letove pre polaska, što ostavlja malo prostora za fleksibilnost. Možete naknadno da ih menjate, ali biće to dodatni trošak. 

Teoretski biste mogli da proputujete svet za jedan vikend, što bi značilo da ćete sve vreme da provedete u avionu. Ne zvuči previše interesantno. Zbog toga je neka optimalna minimalna dužina putovanja kod ove vrste karata oko 10 dana. Ovo je i dalje jako malo da biste uživali u proputovanju, ali biste obišli svet i brže nego u popularnom romanu. Idealna dužina za put oko sveta iznosila bi oko 6 meseci putovanja.

 

Koje destinacije izabrati i kada se odlučiti za put?

Trebate da razmotrite brojne faktore kada krojite sebi rutu. Osim što biste imali priliku da prokrstarite svetom, sigurno biste želeli da izdvojite vreme za uživanje u krajevima koje obilazite. Putanju biste pravili na osnovu svojih afiniteta, tako da u tom slučaju morate da vodite računa i o periodu u kom putujete. On može da utiče na cenu karte, ali isto tako najpovoljnija cena karte može da znači manje aktivnosti.

Vreme neće svuda da bude idealno, u svakom delu godine. Ukoliko imate želju da obiđete živopisne predele Indije, zaobiđite sezonu monsuna. Ako želite da plivate sa delfinima u Australiji, onda bi period prolećnih meseci bio najidealniji trenutak, ali ne i ako imate u planu da posetite gradove istočne obale severne Amerike.

Uzimajte u obzir i šta biste najviše želeli da obiđete tokom ovakvog putovanja, da li ste više ljubitelj peščanih plaža Rio de Žaneira ili više volite planinske visove i prirodu Himalaja. Ako ste više ljubitelj urbanog stila, u tom slučaju birajte destinacije poput Hong Konga, Singapura, Pekinga i drugih velegrada koji mogu da budu deo vaše maršute, dok se ljubiteljima avanture preporučuje Nepal, Peru, Tajland i sl.

Još jedna stvar vredna pomena je da će vam izbor rute uticati i na troškove, ne samo karte za letove, već i celokupne koje ćete napraviti tokom putovanja. Najjeftinije karte za ovakve letove su na destinacijama između nekoliko velikih gradova, poput Londona, Bangkoga, Sidneja i drugih. Ali i vaši troškovi bi bili znatno veći ako obilazite gradove severne Amerike i zapadne Evrope, u odnosu na južnu Aziju ili Ameriku.

 

Mali trikovi

Dobro se informišite o svemu pre nego što bilo šta rezervišete, i uvek pogledajte koji su uslovi. Znate, ona sitna slova na koja retko ko obraća pažnju. U ovakvim situacijama mogu da vam uštede mnogo i na vremenu i na energiji. Obračunajte se koja vam je ruta najbolja i jeftinija – ovo može da znači velike uštede.

Razmislite o terminima kada planirate letove, jer bukiranje unapred obično znači nižu cenu karata, kao i određenim periodima tokom nedelje. Fleksibilnost bi morala da postoji i u vezi itinerara, u zavisnosti od toga za kog avio prevoznika se odlučite. U praksi, postoje oni koji će vam otkazati rezervaciju za dalje letove ukoliko odlučite da deo puta nastavite kopnom umesto letom, tamo gde je to moguće.

Najjeftiniji način za put oko sveta bila “avio karta za put oko sveta”, koji bi verovatno bio i najbrži. Ovaj vid karata je sve popularniji među avio prevoznicima širom sveta. Naravno, ne znači da bi vam putovanje bilo najidealnije, ne biste imali preterano vremena za razgledanje i obilaske koliko biste želeli. Ali bi svakako bio način da za najkraće vreme obiđete čitav svet! Verovatno putujući najkomfornije. 

 

Interesuje me da putujem oko sveta, ali mi budžet ne dozvoljava

Nemojte da vas ovo pokoleba! Istina je da mladi sa našeg podneblja nemaju takve mogućnosti za putovanja kao i njihovi vršnjaci s drugih krajeva sveta, ali izbor uvek postoji. Ono što je takođe tačno, mladi na zapadu uglavnom rade i štede nekoliko godina, još dok su u školi, da bi uštedeli za putovanje. Olakšica su im svakako vize o kojima uglavnom ne brinu, ali sredstva najčešće obezbeđuju sami.

Postoji uvek opcija da se i sami otisnete na put oko sveta koji može da vas odvede na najneverovatnija moguća mesta, da upoznate brojne ljude i da steknete neprocenjiva životna iskustva. Povoljni hosteli ili kuće za goste mogu da budu super povoljne opcije. Ako vam nedostatak sredstava i dalje predstavlja problem, ovo su neke od mogućnosti za koje se mnogi mladi rado odluče:

 

Volontiranje u zamenu za smeštaj i hranu

Dosta je popularnije kod mladih na zapadu, ali je nešto o čemu treba i vredi razmisliti. Istražite dostupne opcije i prijavite se na neki od sajtova za volontiranje, preko kojih možete da pronađete različite projekte. Možete da radite u letnjim školama, kampovima za decu, kulturnim dešavanjima, vezano za turizam i brojne druge opcije;

Predavanje stranog jezika u inostranstvu

Ukoliko se dobro služite engleskim jezikom i volite da radite sa ljudima, onda bi ovo mogla da bude vaša karta za put oko sveta. Kod nas je danas najpopularnija destinacija Kina, što se predavanja engleskog jezika tiče, isto tako brojne mogućnosti postoje u istočnoj Aziji, kao i u Africi;

Rad sa životinjama

Postoji veliki izbor organizacija koje rade na očuvanju prirodne sredine i divljeg života. Priključivanje ovakvim organizacijama bi vas vodilo put Afrike, u krajeve večitog proleća na primer, u planinske krajeve Južne Amerike, brojne krajeve Azije kao i egzotična ostrva, poput Galapagosa;

Rad sa decom i aupair programi

Ova opcija je jako dobra ukoliko zaista volite da radite sa decom, ekstrovertna ste osoba i volite da naučite nove stvari. Osim prilike da zaradite, možete da naučite nove jezike, zavisi od toga ko su vam domaćini, kao i da steknete nove kulinarske veštine. Manja je fleksibilnost za putovanja; 

Rad na kruzerima

Ovo je odlična prilika ukoliko zaista volite da krstarite svetom, jer za period od godinu dana to možete da uradite i do dva puta. Posetićete sigurno brojna egzotična ostrva i destinacije, upoznaćete ljude se svih strana sveta. Manje svetla strana priče je vremenski dug i zahtevan rad.

 

Kako najkraće na put oko sveta?

Videli smo iz svega navedenog da brojne mogućnosti postoje. Na vama je da odlučite koja bi to bila najidealnija opcija ukoliko želite da se opredelite za ovakvu avanturu. Možda ste pre svega ljubitelj brzine i obaranja rekorda, tako da bi vam avio tura oko sveta bila najsavršenije rešenje.

 

Ukoliko ipak volite da za najkraće vreme obiđete čitav svet, ali da se ne odričete konformizma, i da sami određujete koliko biste se i gde zadržavali, opisane su takođe moguće opcije. I da znate, ovde se lista svakako ne završava. Možete da istražite i druge varijante i da sami skrojite svoju najidealniju putanju. Za koju god da se odlučite, biće to bez sumnje jedan od najlepših životnih izazova.

 

Autor teksta: Bojan Tomić