Ljoret de Mar – dragulj Kosta Brave 

Putovanje u Španiju, naročito u njen severni deo, predstavlja izuzetni doživljaj. Ljubiteljima dugih peščanih plaža Kosta Brava nudi obilje užitaka. U njenom okrugu nalazi se mnogo primorskih gradova, među kojima su najpoznatiji Kadakes, Blanes, Tosa de Mar, Ljoret de Mar. Svaki je od njih privlačan na svoj način, ali se po ponudi u ovom delu mediteranske obale izdvaja Ljoret de Mar, a nije zanemarljiva ni blizina prestonice Katalonije, Barselone.

Turisti iz naše zemlje se često odlučuju za smeštaj upravo u Ljoret de Maru, budući da se odatle mogu uputiti ka Barseloni i tako boraviti u 2 predvina grada Katalonije. Inače je Katalonija jedna od najbogatijih i najnaseljenijih regija Španije i jedna je od regija sa najvećim turističkim potencijalom u Španiji. 

Ljoret de Mar je veoma često u ponudi naših agencija, a naročito je primamljiv studentima koji se, u okviru relativno povoljnih studentskih paket aranžmana, opredeljuju za ovu destinaciju.  Zato se nemojte iznenaditi što ćete u mnogim prodavnicama koje su locirane uz samu obalu ovog mediteranskog grada čuti srpski jezik – zbog velikog broja naših turista koji dolaze u ovaj deo Španije. Mediteranska klima, predivna priroda, duge peščane plaže, odličan noćni provod i obilje barova i restorana – sve su to razlozi koji u ovaj deo Španije dovode ogroman broj turista svake godine. 

 

Ljoret de Mar – uopšteno

Ljoret de Mar, Španija

Ljoret de Mar se nalazi na severoistoku Španije, severno od Barselone i u njenoj neposrednoj blizini. Od prestonice Katalonije udaljen je oko 70 kilometara. Predstavlja najpopularniju turističku destinaciju na tzv. divljoj obali Kosta Brave (costa na španskom jeziku znači obala, a brava – divlja, surova). Obala Ljoret de Mara je duga i peščana i pruža se sve do francuske granice.

Ovo mesto je izuzetno posećeno u letnjoj turističkoj sezoni, pa se u tom periodu može očekivati prilična gužva, kako u samom gradu, tako i na plaži i u moru. Poznato je po velikom broju hotela, kao i noćnih klubova i diskoteka, pa privlači sve ljubitelje dobrog noćnog provoda. Zanimljiv je prevod ovog naziva – Ljoret de Mar znači cvet, lovor na moru. Ovo letovalište izlazi na Bolearsko more. 

 

Kako stići?

Ljoret de Mar, Španija

Do ovog španskog letovališta najlakše se stiže avionom, i to čarter letovima koji saobraćaju na relaciji Beograd – Đirona (jedna od 7 regija u Kataloniji na čijoj teritoriji se i nalazi Ljoret de Mar) ili pak na relaciji Beograd – Barselona. Iako komforniji, avionski prevoz je i skuplji, pa se turisti neretko opredeljuju za autobuski prevoz.

Kada je u pitanju putovanje autobusom iz Beograda ka Ljoret de Maru, veoma često se turističke agencije opredeljuju za varijantu noćenja u italijanskom primorskom gradiću Lido di Jesolu, te se tako obilaze i popularni turistički gradovi na severu Italije – Venecija i Verona. Odatle se put nastavlja ka katalonskoj obali i, iako je put dug i dosta naporan, svakako se može računati i na znatno povoljnije cene u odnosu na avionski prevoz. U povratku se uglavnom planiraju i posete gradovima na Azurnoj obali, Nici i Kanu, kao i kneževini Monako.

Udaljenost između Beograda i Ljoret de Mara iznosi oko 2000 kilometara. Put je dug i prilično naporan, pa se često u ponudi naših agencija nalazi i prenoćište na severu Italije i obilazak Venecije i Verone, dok u povratku možete uživati u čarima božanstvene Azurne obale. 

 

Plaže u Ljoret de Maru

Gradska plaža, Ljoret de Mar

Prednost ovog letovališta jesu upravo plaže. Budući da u svom nazivu ovaj deo španske obale sadrži reči divlja obala, treba naglasiti da je reljef stenovit i strm, a predeo krije mnogobrojne uvale koje se nalaze ispod uzvišenja. Tako ćete na obali Ljoreta imati prilike da uživate i na šljunkovitim i na peščanim plažama.

Ono što treba naglasiti jeste da za boravak treba birati letnju sezonu, i to najtoplije mesece ukoliko niste ljubitelj hladne morske vode. Naime, temperatura vode u maju i junu uglavnom se kreće oko 20 stepeni i nešto je hladnija nego što je more u Grčkoj. Kako sezona odmiče, tako se i temperatura vode znatno podiže, pa je u avgustu i septembru more veoma prijatno. Ukoliko volite da letujete u predsezoni, ove informacije mogu biti od koristi.

Dakle, u maju i junu uglavnom je temperatura vode dosta niska, pa kupanje nije naročito prijatno. Ipak, veliki broj hotela ima bazene, pa bi to svakako mogao biti dobar izbor. Veliki broj plaža u Ljoretu ima plavu zastavu što govori o odličnom kvalitetu morske vode i odličnoj organizaciji na plaži. Na obali Ljoreta ne treba da vas iznenade talasi, ali oni nisu veliki i uglavnom ne remete morski užitak.

U predsezoni more može biti hladnije, u letnjim mesecima – julu i avgustu, temperatura vode je odlična, ali možete računati na veliku gužvu. Zlatna sredina mogao bi biti mesec septembar kada temperatura tokom dana uglavnom ne prelazi 28 stepeni, dok se noću ne spušta ispod 20. 

Izdvajamo sledeće plaže koje su najposećenije u letnjoj sezoni:

 

Gradska plaža u Ljoret de Maru 

Gradska plaža, Ljoret de Mar

Ova peščana plaža je najduža (oko 1600 metara) i jedna od najposećenijih plaža u Ljoretu. Poznata je po tome što se duž nje nalazi veliki broj restorana, barova i kafića. Ko je ljubitelj gradske vreve, zabave i raznovrsnih sadržaja, ovde će definitivno uživati. Za one koji uživaju u osami i vole mir i tišinu na obali i u moru, ova plaža, iako prelepa, može biti previše bučna, naročito u julu i avgustu. 

 

Plaža Fenals

Plaža Fenals, Ljoret de Mar

I na ovoj plaži možete očekivati gužvu u jeku sezone, ali znatno manju nego na gradskoj plaži. Za ljubitelje prirodnog hlada i zelenila ova plaža će biti pravi mali raj. Iako manja od gradske, na njoj ćete potpuno uživati u svim čarima prirodnih lepota i, naravno, prelepog mora. Nije mnogo udaljena od grada, nepuna 2 kilometra, tako da ćete tu razdaljinu moći i pešice da pređete ukoliko ste ljubitelj pešačenja i rekreacije. Plaža Fenals naročito je pogodna za porodice sa decom, parove, kao i za sve ljubitelje zelenila, mira i tišine kojima više godi zvuk mora nego zvuk muzike iz okolnih kafića. 

 

Plaža Santa Kristina

Plaža Santa Kristina, Ljoret de Mar

Ova predivna plaža skrivena je između 2 brda, pa eto pravog užitka za sve koji vole mirnu morsku površinu. Ovde uglavnom nema talasa, po čemu su inače karakteristične plaže Ljoreta. Dakle, lagano, lepo plivanje na ovoj plaži je ono što vas očekuje jer je plaža Santa Kristina zaklonjena od udara vetrova pošto se nalazi ušuškana između brda. Ovde ćete takođe uživati u svežini i hladu borova, kao i u zanosnom pogledu na strme stenovite litice koje okružuju ovu plažu. 

 

Cala Boadella

Plaža Cala Boadella, Ljoret de Mar

Ova plaža je nudistička, ali ne u potpunosti. Na njoj, zapravo, ima i nudista, ali je otvorena za sve kupače. Ova plaža je takođe u zalivu i nudi obilje lepote za sve koji su zaljubljenici u prirodu, zelenilo i mir. 

 

Ljoret de Mar – noćni život

Ljoret de Mar, Španija

Dobar noćni provod sigurno možete očekivati ukoliko se uputite u ovaj mediteranski grad. Ljoret de Mar je poznat po izuzetno dobrom noćnom provodu koji traje cele noći, do jutarnjih sati. Ima veliki broj klubova, barova i diskoteka. Osim predivnih plaža, Ljoret ima i ovaj adut, što je naročito privlačno za mlade evropske turiste koji su željni dobrog provoda.

Mnogi studenti su se upoznali sa noćnim provodom Ljoreta na apsolventskim ekskurzijama i vraćaju se sa ovog putovanja prepuni utisaka. Muzika odzvanja centralnim ulicama Ljoreta tokom cele noći, pa ukoliko niste od onih koji vole noćni život, izaberite periferne delove grada u kojima je znatno mirnije. 

 

Izleti sa Ljoret de Mar-a

Za posetioce koji dolaze u Ljoret de Mar zanimljiva je Statua mornareve žene, koja je smeštena na vrhu stene, tj. litice odakle se pruža divan pogled na more i grad, pa odavde nastaju fantastične fotografije. Ukoliko ste odseli u Ljoretu, obavezno treba posetiti Tvrđavu Svetog Jovana, kao i Muzej pomorstva. Izuzetno lep deo grada je promenada sa redovima palmi.

 

Tosa de Mar

Tosa de Mar, Španija

Na oko 10 kilometara od Ljoreta nalazi se ovaj predivni gradić, po ocenama turista jedan od najlepših u regiji Kosta Brava. Ukoliko se umorite od bučnog Ljoreta, onda obiđite kaldrmisane ulice Tosa de Mara, na kojima sve odiše starinom i tradicijom. Ovo je veoma slikovit grad. Videćete mnogo zanatskih radnji, suvenirnica, restorana tradicionalne kuhinje, poslastičarnica.

Ovo mesto odiše romantikom, čemu doprinose zidine srednjovekovnog utvrđenja. Uspon do vrha jeste naporan, ali će se isplatiti jer se odatle pruža neverovatan pogled. Poznat je po čuvenoj glumici Avi Gardner, jer je ova američka glumica boravila ovde za vreme snimanja filma „Pandora i ukleti Holanđanin“ još davne 1950. godine. O tom vremenu svedoči njena statua koja je takođe zanimljiva turistima kao svedok jednog prošlog vremena. Tosa de Mar će vam se mnogo dopasti ukoliko niste ljubitelj velike gužve, što svakako možete očekivati na ulicama Ljoreta.

Do ovog divnog grada možete doći autobusom po relativno povoljnoj ceni od oko 4 evra koliko košta povratna karta, a za potpuni ugođaj preporučujemo krstarenje od Ljoreta do Tose, s tim što ono i košta više – između 25 i 30 evra.

Tosa de Mar svoju popularnost duguje čuvenoj glumici Avi Gardner i njenom tadašnjem partneru Frenku Sinatri koji su 1950. godine boravili u ovom šarmantnom slikovitom gradiću

 

Figueras

Muzej, Figueras

Na nekih 70 kilometara od Ljoreta nalazi se rodno mesto čuvenog slikara Salvadora Dalija, Figueras. Nezaobilazan deo ekskurzija je poseta Muzeju Salvadora Dalija koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Što se tiče efekta koji ostavljaju njegove slike, bićete ili fascinirani ili ćete poželeti da izađete iz muzeja. On definitivno šokira, pa se spremite na jake utiske. Ako ste ljubitelj umetnosti, nikako nemojte propustiti ovaj izlet iz Ljoreta. Poseta ovom muzeju stajaće vas oko 25 evra. 

 

Barselona

Barselona, Španija

San mnogih putnika je Gaudijev grad, prestonica Katalonije i lepotica nadaleko čuvena po svom šarmu i jedinstvenosti. Barselona je definitivno grad koji će vas očarati i koji se nalazi na listi obaveznih izleta svih agencija. Aranžmani uglavnom obuhvataju noćenja u Ljoretu, a veoma često se organizuju izleti do Barselone. Ovo je grad koji svake godine beleži sve više posetilaca, što ne čudi budući da su njegove znamenitosti nešto što očarava svakog ko ga poseti.

Najpoznatija je velelepna građevina Antonija Gaudija Sagrada familija, jedinstvena po arhitekturi i impozantnim mozaicima i figurama. Prema istraživanjima, Sagrada familija (Sveta porodica) najposećenije je zdanje ne samo u Barseloni i regiji Katalonije, već u čitavoj Španiji. Mnoge se zanimljivosti vezuju za ovo maestralno zdanje. Na ovom projektu Gaudi je radio 40 godina. Sagrada familija je još u izgradnji i predviđa se da će biti završena oko 2030. godine.

U Barseloni će vas i sva druga genijalna Gaudijeva dela ostaviti bez daha, a među njima najposećeniji su Kuća Batljo i park Guelj, nesvakidašnje šarenolikosti i fascinantne lepote. U Barseloni se nikako ne propušta Magična fontana! Ona je zaista magična i nijedan snimak koji možete videti na Youtube-u ne može verno dočarati osećaj koji vas obuzme kada stojite pred ovom raspevanom ogromnom fontanom čiji vodoskoci kao da plešu u ritmu muzike – spuštaju se i uzdižu u skladu sa melodijom. Fontana je osvetljena predivnim bojama koje se smenjuju, što doprinosi vizuelnom utisku. 

Što se tiče odlazaka u Barselonu, treba znati da Ljoret de Mar nije previše udaljen od katalonskog grada čija će vas lepota potpuno razoružati. Nalazi se na oko 70 kilometara od Ljoreta. Postoji panoramsko razgledanje Barselone u okviru kog ćete videti sve veće znamenitosti grada. Korisno je znati da je Barselona bila domaćin Olimpijskih igara 1992. godine i tada je u gradu izgrađeno mnogo novih objekata. 

Barselona je mnogo više od bilo kog putopisa koji ćete pročitati. Šetnja La Ramblom, prizor eksplozivnih boja na pijaci La Bokerija, brdo Monžuik, Gaudijeva genijalnost – opijaju sva vaša čula. 

 

Water World akvapark

Akvapark Water World, Ljoret de Mar

Veoma blizu centra Ljoret de Mara nalazi se veliki i zanimljivi akvapark za sve ljubitelje vodenih uzbuđenja. Ovaj akva park je odlično organizovan, pa tako obezbeđuje besplatan autobuski prevoz svim zainteresovanim posetiocima od Ljoreta. Uživaćete u najraznovrsnijim zabavama na vodi.

Mnogo zanimljivosti nalazi se u okviru fakultativnih izleta koje organizuju agencije iz Ljoreta. Preporuka je da ne propustite fenomenalno flamenko veče – oduševiće vas spoj plesa, pevanja, sviranja na gitari i pljeskanja dlanovima. Čuveni uzvik ole učiniće da ne sedite nijednog trenutka i da uživate svim čulima u zanosnim energičnim, temperamentnim pokretima vatrenih flamenko igrača. Ovaj izlet košta oko 35 evra. 

 

Na tlu ove katalonske regije oduševiće vas spoj dinamičnog života Ljoreta, predivnih plaža, stenovitih litica, odličnog šopinga i noćnog provoda. Mogućnost obilaska fenomenalne Barselone, kao i drugih izleta upotpuniće vaš doživljaj ove božanstvene regije Katalonije. 

 

Autor: Milena Stanojević

 

Klikom na dugme “Traži”, pogledaj kakvi se smeštaji nude u Ljoret de MaruBooking.com