Parga – Dragulj Jonskog Mora

Putovanja vas prvo ostave bez reči, a onda vas pretvore u pripovedača. (Ibn Batuta)

Ukoliko još niste zakoračili u bajku, vreme je da to učinite. Ona vam je nadohvat ruke, na zapadnoj obali Grčke i zove se Parga. Smestila se kao kakva primorska lepotica u okrilju impozantnih jonskih gorostasa – Krfa i Lefkade i planinskog masiva Epira. Šarm ovog grada je neodoljiv. Zaseniće vas eksplozija boja na kućama Parge, raskošna arhitektura, bajkovite uske ulice poput italijanskih i plavetnilo Jonskog mora koje zapljuskuje obale ovog nesvakidašnjeg grada. 

 

Kako stići do Parge?

Zahvaljujući novoizgrađenom auto putu dolazak do Parge je znatno brži i udobniji za sve koji se opredele da u ovu regiju dođu autobusom ili autom. Parga je od Beograda udaljena 925 kilometara. Ukoliko praktikujete putovanje avionom, za samo sat vremena sletećete na aerodrom koji se nalazi u Prevezi, gradiću koji je od Parge udaljen oko 70 kilometara. Treba imati na umu da većina turističkih agencija nudi paket aranžmane (autobus i smeštaj), dok mali broj njih ima avionski prevoz u ponudi. U svakom slučaju, put do Parge je poslednjih godina znatno brži nego ranije, nije previše naporan i traje u proseku između 13 do 17 sati (zavisno od toga da li putujete sopstvenim prevozom ili autobusom, koliko pauza pravite i koliko je zadržavanje na granici). 

 

Parga – kolorit boja i šarm na italijanski način

Parga

Kada kročite na tlo ovog čarobnog grada, možete se osetiti kao Alisa u zemlji čuda. Ono što grad ima da ponudi zaista izgleda nestvarno! Božanstvene kuće okrečene u raskošne boje – crvenu, žutu, plavu i belu – daju ovom gradu nesvakidašnji šarm i lepotu. Bilo da ste na gradskoj plaži, bilo da šetate centralnim dokom, imaćete utisak da ovaj zalivski grad snažno grle i štite okolna visoka brda. Parga je oivičena visovima sa svih strana. Čitav grad je neodvojiv od njih i tesno je srastao sa šumovitim planinskim brdima. Do bajkovitih šarenolikih starih kuća u brdima vode vas uzane strme kaldrmisane ulice, od kojih vas svaka mami svojom lepotom i smelom kombinacijom jakih boja. Prepune su simpatičnih malih radnji, suvenirnica, restorana, taverni i svaka od njih ima neobičnu arhitekturu. Cveće je na svakom koraku, bujno cvetno drveće sačekaće vas na ovim ulicama popločanim i išaranim raznolikim bojama, a balkoni su toliko romantični da će vas skoro svaki podsetiti na balkon Romea i Julije.

U Pargi živi oko 4000 stanovnika.

 

Ostrvo Panagija

Ostrvo Panagija, Parga

Gde god da se nalazite  – na tvrđavi, šetalištu ili na gradskoj plaži, pažnju će vam sigurno privući ostrvce u sred mora na kom se nalaze dve crkvice. Ostrvo je nedaleko od obale, na nekih pedesetak metara, a do njega se može i doplivati, a ukoliko je nivo mora nizak, možete i prepešačiti. Svakako su tu i čamci i pedaline kojima možete preći na ovo ostrvo. Uživaćete u prirodi, zelenilu i moru koje vas okružuje.

Panagija u prevodu znači Sveta Bogorodica i smatra se zaštitnicom Parge.

 

Venecijanska tvrđava

Ako postoji mesto u Pargi sa kog ćete najbolje sagledati čitav grad, onda je to sasvim sigurno Venecijanska tvrđava. Duga i burna istorija ostavila je trag u ovom gradu. Uticaj Mletačke republike doprineo je da Parga neodoljivo podseća na italijanske mediteranske gradove, a budući da je tvrđava u više navrata bila rušena, a potom dva puta obnavljana od strane Venecijanaca, poznata je pod ovim nazivom. Put do tvrđave nije dalek, ali jeste pun uspona – do nje vas vode strme stepenice. Ipak, taj put je uzbudljiv i zanimljiv zbog arhitekture i lepote kućica, cveća i šarenolikosti. Kada se popnete na sam vrh tvrđave, shvatićete zašto se svaka slika ovog lučkog gradića urezuje trajno u vaše misli. Nije čak ni potrebno napraviti bilo koju fotografiju (iako je fotografija koju napravite odavde najlepša fotografija koja se može napraviti u Pargi), jednostavno, grad je toliko živopisan i nestvarno lep da će vam svi predeli ostati u sećanju kao najlepša uspomena. 

Kada prođete 64 stepenika koja vas vode do tvrđave, uživaćete u lepoti Parge od koje zastaje dah! Sa vrha tvrđave nastaju nalepše fotografije Parge! 

 

Smeštaj u Pargi

Parga Smeštaj

Iako u Pargi ima dosta porodica, kako mlađih tako i starijih, ona je ipak najviše posećena od strane parova. Ne čudi, budući da se u ovom gradu romantika može videti i doživeti na svakom koraku. Smeštaj možete naći u svim delovima grada – mnogobrojne vile i apartmani smešteni su duž čitave gradske plaže, kao i u brdima. Ipak, kada je smeštaj u pitanju, treba imati na umu da zbog konfiguracije terena odlazak na plažu može biti naporan ukoliko se opredelite za vile na obroncima brda ili na samom brdu podno tvrđave. Naime, Parga obiluje strmim vijugavim ulicama koje vode do plaže i obratno, te se treba dobro organizovati i raspitati pre nego što se opredelite za smeštaj kako biste izbegli duga pešačenja i penjanja, naročito ako ste na letovanju sa malom decom.

Naše agencije u svojoj ponudi imaju veliki broj vila koje su smeštene u blizini najpopularnije plaže Valtos.

 

Plaže u Pargi i azurno plavo

Teško je zaključiti da li Parga očarava zbog svog gradskog šarma, prelepe prirode ili savršeno čistog i prozirnog Jonskog mora. Kada kročite na tlo ovog gradića, shvatićete da su sve ovo razlozi zbog kojih se ogroman broj turista u sezoni uputi u ovaj deo Grčke. Ipak, adut Parge su plaže. Ako ste ljubitelj uvala i visokih brda koje natkriljuju more, onda ste na pravom mestu. Upoznajte prelepe plaže Parge!

 

Gradska plaža Krioneri

Ova peščana plaža se nalazi u samom centru, nadomak ostrva Panagija, a blizu taverni, prodavnica, restorana i kafića kojima Parga obiluje. Sve vam je odavde nadohvat ruke – i kristalno prozirno more, i šetalište, i osveženje u obližnjim tavernama. Ono što je sigurno jeste da je na ovoj plaži u sezoni zagarantovana gužva budući da je plaža relativno mala. Možete iznajmiti dve ležaljke i suncobran po ceni od 10 evra, ali možete raširiti i svoj suncobran, naravno, ukoliko budete imali sreće da pronađete mesto. Ipak, gužve više ima na obali nego u moru, pa ako ste ljubitelj plivanja, uživaćete u morskom prostranstvu i magičnom pogledu na horizont sa jedne strane i okolna brda sa druge. 

 

Piso Krioneri

Ova plaža nalazi se u produžetku gradske plaže Krioneri. Simpatična i mala uvala namenjena je ljubiteljima prirode i onima koji vole šljunak i kamenje. I ovde je moguže iznajmiti ležaljku, ali svakako možete ostaviti i svoj peškir i suncobran i uživati u čistom i prozirnom Jonskom moru i pogledu na božanstveni krajolik. 

 

Plaža Valtos

Plaža Valtos, Parga

Ovo je najpoznatija, najveća i, po oceni mnogih turista, najlepša plaža Parge. Za razliku od gradske plaže, plaža Valtos je duga 1 kilometar i nudi mnogo zabave i na obali i u moru. Ima mnogo barova i kafića, a ovde imate mogućnost da se oprobate u sportovima na vodi. Vrlo je popularna među mladima, te mnoge naše agencije nude smeštaj baš u blizini ove plaže. Ukoliko ste smešteni u centralnom delu grada, treba znati da do nje vodi isti put koji vas vodi i do tvrđave – preko strmih stepenica, što može biti naporno, pogotovo u sezoni kada je sunce najjače. Kada stignete do vrha, levo idete ka tvrđavi, a desno nizbrdo do plaže Valtos. U svakom slučaju, na raspolaganju su vam taxi brodići koji iz luke prevoze do ove plaže.  Za 8 evra možete iznajmiti dve ležaljke i suncobran, ali to nije neophodno, jer uvek imate opciju da na plaži ostavite i svoj peškir i suncobran. 

 

Plaža Sarakiniko

Ova božanstvena plaža udaljena je od Parge 13 kilometara, a do nje se najčešće dolazi brodićem čija je cena povratne karte 12 evra. Okružena je stenama i namenjena svim istinskim zaljubljenicima u prirodu, ribolov i ronjenje. Za ljubitelje mira i tišine, ovo je odličan izbor, mada u sezoni i ovde mogu biti gužve. Na plaži Sarakiniko je mnogo manje urbanih sadržaja, a mnogo više prirode. Ako vam je potrebno osveženje, na raspolaganju su vam kafić i dve taverne. 

 

Plaža Lihnos

Do ove predivne plaže put vas vodi kroz maslinjake. Od Parge je udaljena 3 – 4  km. Ako ste avanturista i volite pešačenje, onda treba da znate da postoji pešačka staza duga oko 3 kilometra koja vas vodi kroz predivnu prirodu pravo do plaže Lihnos. Računajte na sigurnih sat vremena hoda. Ukoliko je ovo dug put za vas, budite bez brige – postoji organizovani prevoz iz Parge taksi brodićem. Okružena maslinjacima, ova plaža če vam pružiti nesvakidašnje uživanje u suncu i tamnoplavom moru. Najvećim svojim delom ova plaža je peščana, ali ima i šljunka. Ovo mesto je pravi mali raj za kampere jer se u maslinjacima nalazi kamp. Ako se odlučite da odsednete baš u Lihnosu, možete uživati i pod šatorom u kampu, ali i u okolnim vilama na padinama brda odakle se pruža panoramski pogled.

Za ljubitelje grčke mitologije:  

U blizini ove prelepe plaže nalazi se Afroditina pećina za koju se veruje da je bila Afroditino kupatilo. Legenda kaže da se upravo u ovoj pećini kupala boginja lepote i ljubavi. 

 

Izleti iz Parge

Parga Krstarenje

Iz Parge se organizuju izleti do veoma atraktivnih destinacija u Jonskom moru.

Pročitajte šta vas čeka na krstarenjima:

 

Izlet na Paksos i Antipaksos

Bujna vegetacija, tirkizno more, sitni beli pesak, usidrene jahte i mistične pećine – i činiće vam se da je vreme stalo, a vi zalutali na Maldive! Bez preterivanja – ostrva Paksos i Antipaksos svrstana su, po mnogim listama, u 20 najlepših ostrva na svetu! Nalaze se na dvadesetak kilometara od Parge i ka njima se skoro svakodnevno organizuju izleti po povoljnoj ceni od 15 do 20 evra. Krstarenje je uglavnom organizovano tako da postoji vreme predviđeno za kupanje u ovim rajskim vodama, a potom se obilazi poznata Plava pećina. Ulazak u ovu pećinu je veoma uzbudljiv, a pogled na stenu u moru nešto što se pamti. Za razliku od Antipaksosa, ostrvo Paksos je naseljeno i tokom izleta se posećuje šarmantan grad Gaios. 

Ostrvo Antipaksos je nenaseljeno, ali skakanje iz broda i kupanje na plaži je nezaboravan užitak!

Za ljubitelje grčke mitologije:

Legenda kaže da su ostrva Paksos i Antipaksos nastala tako što je bog mora Posejdon udario svojim trozupcem o tlo Krfa i tako razdvojio ova dva ostrva kako bi mogao sa svojom ženom da se osami i uživa u lepotama ovog parčeta raja. 

 

Izlet na Aheron, Krf i Lefkadu

Lefkada

Parga pruža obilje sadržaja i zaista je grad koji je namenjen svim profilima ljudi. Mogućnosti obilaska su neiscrpne. Odavde možete obilaziti prelepa ostrva u Jonskom moru kao što su Krf i Lefkada i uživati na najpoznatijim grčkim plažama. Pored ovog krstarenja koje se nikako ne sme propustiti, iz Parge možete posetiti i Krf koji je posebno značajan našim turistima zbog istorije koja nas povezuje, a tom prilikom se posećuje i Kerkira, glavni grad Krfa.

 

Mitska reka Aheron čija je priroda netaknuta, amazonska i koja nikog ne ostavlja ravnodušnim nalazi se na samo 30 kilometara od Parge. Šetnja kroz kanjon koji je okružen stenama i zelenilom je velika avantura. Temperatura kristalno čiste vode ovde je svega 8 stepeni, te je hodanje ovim kanjonom pravi izazov.

Za ljubitelje grčke mitologije:

Prema grčkoj mitologiji, reka Aheron je reka bola kojom je Haron prevozio duše umrlih pred boga Hada, boga podzemnog sveta. Predanje kaže da je upravo u ovoj reci boginja Tetida okupala svog sina Ahila držeći ga za petu, jedino mesto koje je bilo ranjivo na njegovom telu, pružajući mu tako besmrtnost.

 

Noćni život u Pargi i kosmopolitski duh grada

Parga noćni život

Kada padne mrak, tada nastaje prava čarolija! Na lučkim ulicama u suton postaje živo i uzbudljivo, puno žagora. Život se najintenzivnije odvija baš u tim časovima u luci. Od dečjeg žamora do lagane šetnje sredovečnih i zrelih parova – Parga svoju dobrodošlicu ukazuje svima. Zanimljivo je da gužva na ulicama, koliko god da je prisutna, uopšte ne remeti sveprisutan mir i osećaj spokoja i sreće. Kosmopolitska atmosfera je nešto po čemu je Parga poznata. Čućete mnogo stranih jezika, uključujući i srpski, jer je poslednjih nekoliko godina ova destinacija omiljena među našim turistima. 

Do pre samo desetak godina, Parga je bila odredište turista iz Skandinavije i zapadne Evrope. Poslednjih godina Parga je jedno od omiljenih letovališta i naših turista.

Parga važi za skuplju destinaciju budući da je prilagođena zapadnoevropskim turistima i Skandinavcima. Ipak, postoje prodavnice koje uvek imaju sniženja, a i ulice su prepune suvenirnica, taverni i butika u kojima možete naći i povoljnije cene. 

 

Zanimljivosti

Nije retkost da u luku Parge uplove jahte grčkih bogataša ili arapskih šeika. Ovde često letuju poznati političari ili biznismeni, pa je tako Pargu posetio i bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država – Džordž Buš. 

Parga rasplamsava maštu, ona zavodi i opija. Ako ste nepopravljivi romantik, ona će obujmiti celo vaše biće i opiti vaš um. Ako niste – u Pargi ćete to zasigurno postati. Budite smeli i započnite sa osmehom ovo putovanje za sanjare!

 

Autor teksta: Milena Stanojević