Vrahos – oaza tišine i mira

Između Preveze i Parge smestilo se sve popularnije jonsko seoce čija obala očarava turiste iz raznih delova sveta. Vrahos je mesto čiji su stanovnici nakon godina rada u inostranstvu počeli da ulažu u turizam i da grade vile na samoj obali Jonskog mora. Iz godine u godinu Vrahos se razvijao i postao je omiljeno letovalište porodica sa decom i parova, ali i svih onih koji vole duge peščane plaže. Iako je ovo simpatično mestašce sve popularnije, ovde skoro nikada nema gužve na plaži, pa su relaksacija i pravi odmor zagarantovani. Odlična pozicija Vrahosa i mogućnost obilaska Lefkade i Krfa je još jedan od razloga što se sve veći broj ljudi poslednjih godina odlučuje da svoj odmor provede u ovom zapadnom delu jonske obale.

 

Vrahos – lokacija

Put do ovog skrivenog jonskog bisera je dug oko 1000 kilometara, ali nije previše naporan jer je nedavno u potpunosti završen novi auto-put, pa će vaše putovanje relativno brzo proći. Zahvaljući neobičnoj konfiguraciji terena, visokim brdima i predelima koji zadivljuju, vaše putovanje neće biti monotono. Na putu ka Vrahosu ćete proći mnogo mostova i preko 50 tunela. Ukoliko nema dugog zadržavanja na granici, do Vrahosa možete stići za 14 – 15 sati. Ono što je sigurno jeste da ćete uživati u prelepoj prirodi i reljefu koji je potpuno drugačiji u odnosu na ostatak Grčke. Vrahos se nalazi na samo 30 kilometara od Parge i isto toliko od Preveze. To ga čini odličnom bazom za obilazak cele zapadne jonske obale. Većina turista odavde poseti prelepu Lefkadu, Itaku, a retko ko zaobiđe i Krf, za koji su srpski turisti posebno vezani.

Poslednjih godina mnoge naše agencije imaju u svojoj ponudi paket aranžmane za Vrahos. Po oceni turista, najbolje je krenuti sopstvenim autom jer je tako lakše organizovati se i stići do atraktivnih lokacija.

Budući da je letovalište Vrahos ispod magistralnog puta i da do prošle godine nije bilo povezano lokalnim autobusom sa Pargom i Prevezom, korisna informacija je da je uvedena redovna letnja autobuska linija i da je turistima na raspolaganju autobus koji ih prevozi do Parge i Preveze svakog dana u sezoni. Prvi polazak za Pargu iz Preveze je u prepodnevnim časovima, a poslednji polazak za Vrahos i Prevezu iz Parge je u 18 časova.

Vrahos se nalazi na pola puta između Preveze i Parge.

 

Vrahos smeštaj – za ljubitelje pravog odmora

Plaža Vrahos

Vrahos će vas očarati ukoliko ne volite gužvu. Buke nema, noći su prijatne i mirne. Ovde nema prodavnica, suvenirnica na svakom koraku kao što je to slučaju u poznatim letovalištima na Halkidikiju ili Olimpskoj regiji, niti noćnih klubova. Skoro sve vile su na samoj obali mora, veoma blizu plaže, u prvom redu. Vrahos čini samo jedna duga ulica i ispod nje peščana plaža duga oko 4 kilometra. Naravno, u Vrahosu ima dosta taverni i restorana pored samog mora sa odličnom kuhinjom, kao i tri dobro opremljene prodavnice.

Najčešći posetioci Vrahosa su porodice sa decom, ali se sve češće mogu sresti i mladi. U svakom slučaju, Vrahos nudi spontan odmor i odličnu pozicioniranost na obali Jonskog mora. Zbog planinske konfiguracije terena po kojoj je poznat ovaj deo Grčke, gde god da ste smešteni, budićete se sa pogledom na tirkizno Jonsko more. Skoro svi smeštajni objekti su na samoj obali i blizina plaže i pogled na more su razlozi zbog kojih je sve više turista u Vrahosu.

Ako se odlučite za Vrahos, a želite da svoj odmor obogatite i avanturističkim posetama okolnim mestima, preporuka je da dođete automobilom jer su u tom slučaju mogućnosti obilazaka neiscrpne.

 

Sadržaji u mestu

U Vrahosu nema mnogo sadržaja, ali to je upravo ono što ljubitelje mora i mira privlači. Ipak, ukoliko poželite da uživate u poslasticama i probate grčke specijalitete, svakako ćete imati priliku. U Vrahosu je duž celog šetališta smešteno mnogo taverni, od kojih su najpoznatije Janis i Velisarios. U restoranu Velisarios možete probati i neke od ribljih specijaliteta. Poslednjih godina mesto se razvija, te je tako sve više hotela koji su smešteni na samoj obali mora, a veliki je i broj vila. Mesto Vrahos namenjeno je i onima koji od odmora ne očekuju noćni provod već potpuni odmor. Ovde nema diskoteka niti noćnih klubova, ali ako poželite da čujete muziku uživo, imaćete priliku, jer jednom nedeljno (uglavnom petkom i subotom) muzičke goste imaju bar Karnagio i Cuba bar. Oni se nalaze u centralnom delu Vrahosa, na sredini šetališta. Ukusna peciva, kolače i poslastice možete probati u pekari/poslastičarnici, a turisti rado uživaju u večernjim satima u bašti ove pekare.

Da biste lakše organizovali svoje putovanje, evo pregleda sadržaja u Vrahosu:

  • jedna pekara / poslastičarnica
  • tri marketa
  • jedna suvenirnica (odlično snabdevena)
  • mnogo restorana i taverni (na obali mora)

Iako u Vrahosu nema mnogo prodavnica, tri marketa koja su vam na raspolaganju su sasvim dobro snabdevena, a cene su prosečne za ovaj deo Grčke.

 

Vrachos beach

Plaža Vrahos

Ono što turiste iz raznih delova Evrope dovodi u Vrahos jeste upravo peščana plaža duga četiri kilometra. Ispred svakog hotela ili vile nalazi se niz ležaljki koje možete iznajmiti uz jedno poručeno piće. Ipak, ukoliko poželite da se osamite, treba imati na umu da je plaža veoma široka i duga, te nećete imati problem da pronađete kutak za sebe i uživate ispod svog suncobrana. Iako u sezoni ima turista, u svako doba dana imaćete slobodnog mesta. Ovo mesto nije zahvaćeno masovnim turizmom i još uvek je skriveni raj za Grke, pa ćete tako na plaži uglavnom čuti grčki jezik, tokom vikenda najčešće. Tada je najviše porodica sa decom koje dolaze iz okolnih mesta da se odmore i uživaju u Vrahosu.

Turisti su oduševljeni zalaskom sunca u Vrahosu. Sunce kasno zalazi, pa na plaži možete uživati i do devet uveče!

Vrahos je idealan za duge večernje šetnje i uživanje na nekoj od klupica pored božanstvenih palmi i bašti punih predivnog cveća. Ipak, ukoliko ste ljubitelj plivanja i uživanja u mirnom moru, onda treba da znate da su talasi u Vrahosu česta pojava. Teško je predvideti njihovo javljanje – postoje dugi letnji periodi kada je more mirno i idealno za plivanje, ali ima perioda u toku leta kada su talasi izuzetno jaki, te je u more nemoguće ući. Važno je znati da talasi mogu potrajati i nekoliko dana, budući da je u pitanju otvoreno more, ali tada imate priliku da odete na neke od okolnih plaža koje nisu daleko.

 

Plaže u okolini Vrahosa

Odlična pozicija Vrahosa omogućuje vam da, ukoliko ste doputovali sopstvenim prevozom, brzo i lako obiđete atraktivna mesta i lepe plaže.

 

Plaža Alonaki

Ovo je predivna uvala nadomak Vrahosa i Parge do koje ćete stići za petnaestak minuta ukoliko ste doputovali svojim automobilom. Nažalost, do ove božanstvene plaže ne može se doći lokalnim autobuskim prevozom. Idealna je za sve ljubitelje skrivenih, divljih plaža, a ako su u Vrahosu talasi, na ovoj plaži ume da bude i gužva. Ovde će vas sačekati kristalna prozirna plavo–zelena boja mora i osećaj apsolutnog mira i uživanja. Ušuškana i izolovana, plaža Alonaki pruža užitak kojem ćete se rado vraćati.

Plaža Alonaki je udaljena od Vrahosa desetak kilometara.

 

Plaža Amudija

Amudija, Grčka

Ovo je plaža do koje možete doći lokalnim autobuskim prevozom. U blizini je ušća mitske reke Aheron u more, a budući da je uvala i da ima dug plićak, idealna je za vaše mališane i njihovu igru i zabavu. Plaža Amudija je udaljena od Vrahosa oko petnaestak kilometara i, za razliku od Vrahos plaže, na njoj ima
prirodnog hlada. Široka peščana plaža garancija je lepo provedenog dana u okrilju hladovine koji rado koriste kamperi, česti u ovom delu Jonskog mora. Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom, važna informacija je da ima dovoljno mesta za parkiranje, a ako poželite da se osvežite ili iznajmite ležaljku, na raspolaganju vam je nekoliko kafića.

 

Izleti iz Vrahosa

Vrahos je odlično pozicioniran – sa jedne njegove strane je Parga, sa druge Preveza. Oba grada su u blizini Vrahosa, na samo pola sata vožnje. Do njih ide i lokalni autobuski prevoz. Pročitajte šta vas očekuje na izletima koji se organizuju iz Vrahosa.

 

Preveza

Preveza, Grčka

Preveza je jedan od najvećih gradova u oblasti Epir i izuzetno je zanimljiv grad, kako u turističkom tako i u istorijiskom smislu. U odnosu na Pargu, koja je najatraktivnija i najposećenija u ovoj grčkoj regiji, cene u Prevezi su nešto pristupačnije. U ovom gradiću uživaćete u arhitekturi kuća, predivnom moru, a
ako ste ljubitelj istorijskih i arheoloških lokaliteta, poseta ovom gradu idealna je prilika da vidite antički grad Nikopolis, Nekromantion, muzeje, tvrđave. Preveza je naročito interesantna za goste iz Skandinavije, ali je poslednjih godina rado posećuju i naši turisti. U luci koja je veoma prometna usidrene su jahte, a šetalište na obali mora i simpatične ulice još jedan su razlog da se uputite u Prevezu.

 

Parga

Parga je jedan od najlepših, najatraktivnijih i najposećenijih gradova na obali Jonskog mora. Ona pleni i inspiriše, magnetski privlači i očarava. Ko je jednom zakoračio u Pargu, zna da će joj se sigurno vratiti. Parga nikog ne ostavlja ravnodušnim i ima šta da ponudi i najizbirljivijem turisti – od prelepih peščanih
plaža, do nesvakidašnje arhitekture, tvrđave sa koje se pruža bajkovit pogled na zaliv, pa sve do uzanih krivudavih ulica sa mnogo radnji, taverni i slikovitih šarenih kuća. Do Parge iz Vrahosa možete kolima, ali i lokalnim autobuskim prevozom, a treba imati u vidu da put do Parge organizuju i agencije po ceni od 10 evra.

Parga je mesto koje svim našim čitaocima preporučujemo bar jednom da posete. Saznajte više o ovom blagu Grčke na našem sajtu, u tekstu koji joj je posvećen: Parga – Dragulj Jonskog Mora

 

Reka Aheron

Za ljubitelje avanture i netaknute prirode, ovo je izlet koji se ne propušta. Zbog jedinstvene i nesvakidašnje prirode, amazonske divljine, zelenila i drevne reke Aheron kojom je, prema predanju, Haron prevozio duše mrtvih u Had, ovo je potpuno drugačiji izlet od svih ostalih. Ono što oduševljava turiste jeste izazovna šetnja kroz plitku, ali veoma hladnu rečnu vodu čija je temperatura svega osam stepeni. Samo veliki avanturisti i oni najhrabriji prođu duž većeg dela ovog kanjona čiji krajolik čini da se osećate kao u nekom avanturističkom filmu Indijane Džonsa. Za ovu avanturu pripremite prikladnu obuću (pre ulaska u kanjon možete po ceni od 8 evra kupiti specijalne patike za ovu priliku koje su svakako pogodne i za šljunkovite i kamene plaže), a možete jednostavno obuti čarape ili patike. Ako pešačenje kroz ovaj kanjon nije vaš izbor, na raspolaganju su vam i druge varijante – rafting ili jahanje konja.

Cena izleta iz Vrahosa do Aherona je 25 evra.

 

Jonska ostrva

Ostrva Lefkade

Ovaj izlet podrazumeva obilazak najlepših jonskih ostrva – Lefkade, Kefalonije i Itake. Cena izleta je 40 evra i treba imati u vidu da izlet može biti naporan jer se ide najpre do Nidrija, a odatle se kreće u ovu jonsku avanturu. Obići ćete najčuvenije i najlepše plaže na Lefkadi – Egremni i Porto Katsiki, a moći ćete da se kupate i na Golden bič plaži kada se usidrite na obalu Itake.

 

Krf

Neraskidiva veza Srbije i Grčke, istorija koja ne sme pasti u zaborav, Plava grobnica i ostrvo Vido, sve je to Krf. Otuda i velika zainteresovanost naših turista za ovaj izlet koji iz Vrahosa košta 38 evra. Obilazi se Srpska kuća, ostrvo Vido i Plava grobnica gde je sahranjeno na hiljade žrtava albanske golgote, kao i grad Krf.

 

Paksos i Antipaksos

Ovo je jedan od izleta koji je namenjen svim zaljubljenicima u kristalno čisto more, strastvenim plivačima i istraživačima. Beli pesak i prozirno more privlače veliki broj grčkih bogataša čije se jahte mogu videti u ovom delu Jonskog mora. Krstarenje na koje krećete iz Parge opiće sva vaša čula. Ovo je, pre svega, plivački izlet, te je tako potpuni užitak zagarantovan tek onda kada sirena na brodu da zvučni signal za plivanje u vodama koje zapljuskuju ova rajska ostrva. Posetićete i čuvenu Plavu pećinu, ali i prelepi gradić Gaios, glavni grad ostrva Paksos.

 

Vrahosu se turisti vraćaju nekoliko godina za redom. On ih velikodušno dočekuje nudeći svoju dugu prostranu plažu sa zlatnim mekanim peskom i svoje romantične letnje noći pod palmama. Na šetalištu duž kog su aleje sa cvećem jarkih boja nastaće vaše najlepše fotografije, a miris borova i pogled na morsko prostranstvo i predeo okupan sunčevim zracima koji nestaju na horizontu ponećete sa sobom kao najlepšu uspomenu iz Vrahosa.

 

Autor teksta: Milena Stanojević