Amalfi obala – Italija u mediteranskom ruhu

“Za Amalfitanca dan kada ode u raj biće isti kao svaki drugi dan” Gete

Nađite se na tlu bilo kog italijanskog grada i osetićete la dolce vita! Italiju je priroda fasinantno oblikovala i podarila joj nemerljivu lepotu. Svi putevi zaista vode u Rim, jer on je italijanska gromada, ali krenite južno od njega i uvidećete pravi sjaj Italije!

Ako vam je stalo do mediteranskog duha, uputite se ka najlepšem delu italijanske obale – obali Amalfi! Ova obala živi u savršenom skladu između Tirenskog mora i strmih planinskih venaca i ne prestaje da oduševljava turiste iz svih delova sveta.

Obala Amalfi je jedna od najzanimljivijih i najtraženijih svetskih destinacija. Krenite sa nama na ovo božanstveno putovanje!

 

Kako stići?

Ukoliko želite do ovih prelepih italijanskih predela, onda računajte na dug put sa presedanjem. Jedna varijanta je avion od Budimpešte do Napulja, ali postoji mogućnost leta iz Beograda do Napulja, ali uz presedanje.

Od Napulja do obale Amalfi možete stići autobusom koji u letnjoj sezoni saobraća na svakih sat vremena. Autobuski prevoz staje u svakom od predivnih gradića obale Amalfi i svoju vožnju završava u gradu Sorentu.

Osim autobuskog na raspolaganju vam je i železnički prevoz šinobusom koji saobraća od Napulja do Sorenta. Ovaj vid prevoza je najpovoljniji. U svakom slučaju, put do obale Amalfi vodi preko Napulja.

 

Specifičan reljef i bajkovita obala Amalfi

Što idete južnije od Napulja shvatićete da je vedar duh i širok osmeh zaštitni znak stanovnika ovih predela. Uprkos znatno lošijim prihodima u odnosu na sever, ovde je narod radostan i raspevan i dočekaće vas na svakom koraku gostoprimljivo.

Mediteran, sunce, limun i more, a iznad svega nestvaran reljef koji istovremeno zadivljuje i plaši, dovodi veliki broj turista na obalu Tirenskog mora zvanu obala Amalfi. Priljubljena uz brdoviti predeo sa mnoštvom strmih litica južno od Napulja na južnoj strani Sorentinskog poluostrva prostire se na oko 40 kilometara obala Amalfi.

Ako ste ljubitelj malih divljih zaliva u okrilju grebena koji su toliko strmi da izgledaju nestvarno, onda je obala Amalfi vaša idealna destinacija. U obilasku obale čekaju vas gradovi Sorento, Pozitano, Amalfi, Salerno, Kapri.

Put kojim se dolazi do ovih prelepih gradova je spektakularan, ali može biti i opasan. Priroda je ovaj deo italijanske obale fasinantno oblikovala, strmi planinski venci naglo se spuštaju ka moru i prave skrovite uvale. Ipak, do njih vodi izrazito strmi i vijugav put sa oštrim krivinama i 2 uzane trake, pa je vožnja pravi izazov.

Veoma je teško mimoći se, pogotovo vozačima mini autobusa i kombija, pa je neophodno zaustaviti se i usporiti. Na sve prepreke se brzo zaboravlja kada vidite čudo od gradova koji su praktično isklesani u stenama.

Zbog oštrih krivina i specifične konfiguracije terena, put između Salerna i Amalfija od 20 kilometara ume da traje čak 2 sata! Zato se vožnja ovim predelima smatra pravom avanturom, a vozači autobusa herojima.

 

Salerno

Salerno je lučki grad na obali Tirenskog mora poznat po živahnom duhu. Ovde se duh Mediterana oseća na svakom koraku – duga promenada, mnogo raznovrsnog cveća i palmi, srdačan i gostoljubiv narod i sunca u izobilju!

U Salernu se zbog mediteranske klime možete kupati od aprila do novembra. Po oceni turista upravo je Salerno gradić koji je odlična baza za obilazak obale Amalfi. Odlično je povezan sa važnim i turistički razvijenim regijama Italije – Kalabrijom, najvećim delom Kampanije, Puljom i Sicilijom, kao i sa Rimom.

Osim autobuskog prevoza koji povezuje sve gradove od Napulja do Salerna i obratno, za ljubitelje krstarenja omogućeno je i putovanje brodom iz Salerna do Amalfija i Pozitana, kao i do popularnog ostrva Kapri. Vožnja brodićem je odlična varijanta za sve koji ne podnose najbolje autobusku vožnju zbog oštrih krivina. Ipak, pored toga što je ovaj italijanski predeo idealan za hedoniste, svakako je i skuplji.

Salerno nije poznat toliko po plažama (iako je gradska plaža lepo uređena), ali svakako jeste po ukusnoj hrani i tradicionalnim morskim specijalitetima, kao i po znamenitostima grada – Crkvi Svetog Petra, katedrali, muzejima i tvrđavi.

Za razliku od Pozitana i Amalfija, Salerno još uvek nije podlegao masovnom turizmu, iako po lepoti i šarmu ne zaostaje za njima.

 

Pozitano

Kuće jarkih boja čvrsto priljubljene uz visok planinski masiv Lataro i Tirensko more koje zapljuskuje obale jednog od najslikovitijih gradova na svetu. To je Pozitano, italijanski mediteranski dragulj, grad predivnih uskih strmih kaldrmisanih ulica i mediteranskog cveća, sav u koloritu, šarmu i lepoti ponosito stoji rame uz rame sa brdima koja ga nadvisuju i toplo dočekuje u svoj zagrljaj svakog putnika namernika.

Gde god da odsednete, pogled na more je fascinantan! Ovaj grad je danas podlegao masovnom turizmu i postao je nezaobilazna tačka u obilasku obale Amalfi. Jedan je od najposećenijih gradova u ovoj italijanskoj regiji. Iako je gužva nešto na šta možete računati, naročito u sezoni, Pozitano je pre razvoja turizma i turističkog procvata bio malo ribarsko mesto čiji su stanovnici živeli od ribolova.

To je naročito bilo izraženo u 19. veku kada je veliki broj stanovnika emigrirao u Ameriku. Danas je Pozitano poznat po predivnim šljunkovitim i peščanim plažama, a budući da je naročito popularna destinacija za američke i zapadnoevropske turiste, očekujte malo više cene u odnosu na Salerno i ostale gradove ove regije. Pozitano sa ponosom nosi titulu mondenskog letovališta u ovoj regiji.

Bajkoviti pejzaž i mediteranski duh učiniće da se beznadežno zaljubite u Pozitano.

 

Amalfi

Na pola puta između Salerna i Sorenta nalazi se gradić po kom je čitava obala dobila ime. Malo je reći da je romantičan, božanstven i nestvarno lep. Za obalu Amalfija kažu da je najlepša i najdramatičnija obala na svetu. Iz ovog grada, koji je veoma posećen od strane turista, najčešće se organizuje izlet do ostrva Kapri, dragulja Napuljskog zaliva.

Zaštitni znak Amalfija je katedrala Svetog Andreja do koje vodi 57 širokih stepenika. Raskošna arhitektura i reljefni mozaici katedrale su jednostavno neodoljivi oku posmatrača. Ovde na stepeništu ispred katedrale je idelano mesto za vaše fotografije.

Romantičan trg i mistične ulice kojima prolaze posetioci iz svih delova sveta čine da se u ovom italijanskom gradiću osetite kao u bajci. Ipak, Amalfi je svoje cene prilagodio zapadnoevropskim i američkim turistima, te je, osim po prirodnim lepotama, poznat i kao destinacija rezervisana uglavnom za posetioce sa većom kupovnom moći.

Zbog božanstvenih predela i obala koje zapljuskuje tirkizno Tirensko more Amalfi se nalazi na listi UNESKA.

 

Sorento

U čitavoj regiji ovo je najnaseljeniji grad u kom živi oko 17 000 Italijana. I ovaj grad je veoma posećen i na gužvu možete računati, naročito u letnjim mesecima.

Sorento je grad cveća i limuna. Ovde limun ima poseban status, a to je zato što je plod limuna džinovski (skoro kao dinja), a ukus specifičan i neodoljiv. Od limuna koji raste u ovom delu Italije pravi se čuveni limončelo, nacionalni liker. Meštanima je limončelo nezaobilazan aperitiv posle večere. Limončelo se koristi i u kozmetici, posebno u proizvodnji parfema.

Sorento je grad koji je poznat ne samo po neobično velikom limunu, već i po svim drugim vrstama mediterasnkog voća, i to u izobilju, a ukusi su zaista specifični zbog klime koja obiluje suncem. U restoranima je limun sastavni deo mnogih specijaliteta.

Ovde ćete podjednako uživati u bogatstvu i raznovrsnosti kuhinje kao i u pogledu na padine po kojima su rasute stare bele kuće kao iz bajke. Jer Sorento zaista izgleda kao iz bajke – da nije tako, ne bi u potrazi za inspiracijom baš u njemu boravili čuveni Gete i Dikens.

Ako vas nešto može nadahnuti, onda je to svakako Sorento, bogat i raskošan u svojoj lepoti, šarenolikosti i mističnosti. On će vam velikodušno ponuditi svoje uzane kaldrmisane ulice sa mnoštvom restorana, umetničkih radionica, poslastičarnica i kafića, ali i radnje sa skupocenom odećom ukoliko vam je do šopinga.

Sorentinci su, kao i svi stanovnici južne Italije, raspevani, vedrog duha. Poznata je pesma Torna a Sorrento (Vratite se u Sorento) koju Sorentinci rado pevaju.

 

Ostrvo Kapri

Teško da je ijedno ostrvo u ovom delu Evrope popularnije i privlačnije od Kaprija – zanosna panorama kao sa najlepše razglednice, kadrovi rezervisani za filmove i serije, magnetski privlačni za umetnike, pisce, slikare, glumce. Savršeno izvajan Kapri je još u dalekom vremenu Rimskog carstva bio rezervisan za moćne rimske imperatore.

Danas je Kapri omiljena destinacija svetskog džet seta, ali i Italijana. Od Napulja je udaljen 5 kilometara, a od Sorenta svega 3 kilometra, pa je šteta ne posetiti ga ukoliko ste u obilasku Sorenta. Najveća atrakcija na Kapriju su pećine, a najpoznatija i najposećenija je Plava pećina.

Neverovatna kombinacija duginih boja koja obasjava pećinu nastaje pod uticajem morske vode i ne prestaje da fascinira turiste koji joj hrle. Ulaz u pećinu je širok svega 2 metra, te se u pećinu ulazi za vreme plime malim čamcem. Zabranjeno je plivanje, ali boravak unutar pećine je nezaboravan doživljaj zbog smaragdne svetlosti koja se preliva sa morske vode na zidove pećine.

Najčešća fotografija u turističkim katalozima je slika velikih stena u moru po kojima je Kapri poznat.

Ukoliko ste u potrazi za savršenom fotografijom i pogledom iz snova onda se popnite do Anakaprija, najvišeg grada na ostrvu. U centru Kaprija videćete moderne skupe butike i restorane, ali njegovo bogatsvo su prirodne lepote, pa ne čudi velika posećenost svetskih turista i ogromne gužve.

Kapri s pravom nosi titulu najlepšeg i najatraktivnijeg ostrva u ovom delu Evrope.

 

Slike sa vašeg putovanja obalom Amalfi smenjivaće se čitav život. Kada jednom kročite u ovaj deo Italije, razumećete zašto je baš on bio utočište mnogim velikanima kroz istoriju. I poželećete da se vratite i još jednom osetite miris Mediterana koji je naprosto neodoljiv.

 

Autor teksta: Milena Stanojević