Najromantičnije destinacije sveta – putovanja za sanjare 

Putovanje je kao ljubav, najviše zato što je stanje povećane svesnosti, u kome smo pažljivi, otvoreni, konkretni i spremni da se menjamo. Zato se prava putovanja, kao i prave ljubavi nikada ne završavaju. (Piko Ijer)

Da biste otišli na najromantičnije putovanje nije nužno da ste tek stupili u bračne vode i da razmišljate o medenom mesecu. Nije čak neophodno ni da ste u ljubavnoj vezi. Sve što vam je potrebno jeste da ste nomad po opredeljenju i sanjar u duši.

Prirodne lepote, pejzaži koji deluju nestvarno, komforni luksuzni smeštaj i atmosfera kao iz bajke, sve su to razlozi zbog kojih se sledeće destinacije svrstavaju u najromantičnije na svetu. Pročitajte u nastavku zbog čega su još omiljene i šta ih čini naročito primamljivim za sanjare.

 

Pariz

Gotovo da ne postoji grad na svetu koji je toliko inspirisao umetnike kao što je Pariz. Epiteti koje ima prestonica Francuske – grad svetlosti, grad ljubavi i umetnosti – nisu mu bez razloga pripisani.

Hajnrih Hajne je rekao – Pariz je zapravo Francuska, Francuska je samo periferija Pariza, a čuvena glumica Odri Hepbern, da je Pariz uvek dobra ideja!

I zaista, Pariz očarava, mada se ne zna sasvim pouzdano čime najviše – da li zbog najšire avenije Jelisejskih polja na čijem kraju je Trijumfalna kapija, božanstvenog pogleda sa vrha Ajfelovog tornja, romantičnih šetnji mostom ljubavi preko reke Sene ili zbog svetski poznatog Mulen ruža prepoznatljivog po crvenoj vetrenjači.

Svi su saglasni u jednom – Pariz osvaja na prvi pogled i nudi mnogo romantičnih momenata. Već godinama se glavni grad Francuske nalazi u samom vrhu liste najromantičnijih gradova sveta.

 

Venecija

Iako se godinama unazad bori sa poplavama, priliv turista u ovaj romantični grad na severu Italije ne jenjava. Venecija je toliko posećena da italijanske vlasti ozbiljno razmišljaju da zakonski ograniče broj turista.

Ova jadranska lepotica već godinama unazad ima znatno veći broj posetilaca nego stanovnika, a gužve su tolike da se jedva možete mimoići, naročito u prazničnom periodu. Iako su je zadesile poplave ogromnih razmera, a plime Jadranskog mora iznova prete, čini se da turisti iz svih delova sveta ne odustaju od posete ovom gradu.

Venecija je grad gondola, a vožnja njima pruža najbolji uvid u grad. Romantika u Veneciji vidljiva je na svakom koraku, arhitektura grada je živopisna i reljefna, ulice izrazito uske i zanimljive. Venecija je grad ispresecan kanalima po kojima plove gondole i kao takav je jedinstven u svetu. Najpoznatiji među njima, žila kucavica Venecije, jeste Kanal Grande, a prvi most koji ga je premostio je Rigoleto.

Venecija rasplamsava maštu svima, a posebno romantičnim umetničkim dušama. Takav je bio i naš Laza Kostić koji je inspirisan Lenkom Dunđerski i čuvenom bazilikom Santa Maria della Salute napisao istoimenu pesmu, jednu od najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti.

 

Sejšeli 

Tropski biser Indijskog okeana, izolovane nestvarno bele plaže, vegetacija koja buja, kornjače koje imaju džinovski izgled, kupanje u tirkiznim bistrim vodama, visoke granitne stene i putovanje u rajsko podneblje može da počne.

Na ostrvima Sejšela čeka vas potpuna egzotika, ali i izuzetno visoke cene u hotelima. Najveće i najatraktivnije ostrvo je ostrvo Mahe koje predstavlja centar Sejšela, a na kom se nalazi i glavni grad Viktorija. Upravo na Sejšelima svoj medeni mesec proveo je britanski kraljevski par Kejt i Vilijam.

Ova tropska destinacija pogodna je za obilazak u svako dobra godine. Budući da se Sejšeli nalaze u Indijskom okeanu blizu ekvatora i da su stoga zagarantovane letnje temperature i bujna vegetacija, na Sejšele se možete upututi bilo kada. Najbolje je organizovati putovanje nekoliko meseci ranije, pogotovo ukoliko želite da iskusite mart na Sejšelima koji je najtopliji mesec. 

 

Santorini

Bele kućice, gradovi Fira i Oia koji se nalaze na obroncima nekadašnjeg vulkanskog grotla, na samoj ivici strmoglave litice, dok se posmatraju sa broda deluju impozantno. Ovo ostrvo čuva priču o vulkanskoj eksploziji koja hipnotiše i koja čini da se osećate potpuno drugačije nego na bilo kom drugom grčkom ostrvu.

Specifičan reljef bez zelenila, sa morskim plavetnilom koje zapljuskuje tamne stene na kojima leže prepoznatljive bele kuće, egzotični hoteli na obodima stene odakle se pruža neverovatan pogled na morsku pučinu, veliki brodovi koji pristaju u luku, strme vijugave stepenice i uzane uličice – sve to čini savršenu scenografiju za sve koji su u potrazi za romantikom.

Otuda ne čudi što je sve veći broj venčanja baš na ovom grčkom ostrvu. Iako je Santorini posećen od turista različitih uzrasta, ipak je najpoželjnija destinacija za mlade i one koji ove božanstvene predele vide kao idealno mesto za medeni mesec

 

Amalfi obala

Ova lista ne bi bila potpuna bez pisanja o bajkovitim italijanskim gradovima na strmim liticama koje zapljuskuje Tirensko more i romantičnom ostrvu Kapri.

Zaista je teško opredeliti se za jedan od njih jer su svi podjednako privlačni – Pozitano očarava svojom reljefnošću, jarkim bojama i živošću na svakom koraku, Sorento, specifičan po džinovskom plodu limuna, zanosan Kapri u njihovom komšiluku sa svojom legendarnom Plavom pećinom i predelima kao iz bajke.

Pred veličanstvenošću moćne prirode malo ko ovde ostaje ravnodušan. Iako ćete verovatno ostati prestravljeni dok budete silazili autobusom niz neopisivo strme i uske puteve, sasvim je sigurno da će se vaš strah u susretu sa obalom, peščanim plažama, pogledom na more i skrivene zalive i divlje uvale pretvoriti u zadivljenost koja se ne zaboravlja.

Amalfi obala poznata je ne samo po prirodnim lepotama, već i po vedrom duhu starosedelaca, njihovom raspevanom prirodom i bezbrižnom i opuštenom načinu života. Zato se, ukoliko ste odlučili da posetite Napulj, obavezno uputite ka Amalfi obali koja se nalazi u njegovoj blizini. Ovaj kraj Italije je odlično povezan i vozovima, pa nemojte propustiti da vidite ovaj italijanski mediteranski raj. 

Više o gradovima obale Amalfi pročitajte u našem tekstu: Amalfi obala – Italija u mediteranskom ruhu

 

Maldivi

Ako tražite drugi naziv za hedonizam, naći ćete ga u jednoj reči – Maldivi! I zaista je ovde sve podređeno uživanju. Ovaj tropski raj u Indijskom okeanu jedna je od najromantičnijih destinacija sveta. U čemu se krije tajna? Vrlo je moguće u nadrealno lepim nijansama mora, a ništa manje u prelepim belim plažama sa bujnom vegetacijom u pozadini, veličanstvenom podvodnom svetu i koralnim grebenima.

Maldivi imaju tropsku klimu, što znači da se ka njima možete uputiti u bilo koje doba godine, ali je najpogodniji i najposećeniji period od novembra do aprila, poznat kao period suvog monsuna. Nalaze se u Južnoj Aziji, a do njih, nažalost, ne postoji direktan let iz Beograda, pa se turisti najčešće opredeljuju za avionsku varijantu sa presedanjem u Abu Dabiju.

Ukoliko planirate putovanje na ovo romantično ostrvo, onda razmišljajte o kupovini avionske karte nekoliko meseci unapred jer će vam to svakako umanjiti troškove. Turisti se najčešće odlučuju za all inclusive varijantu. Ono što je na Maldivima zagarantovano jesu egzotika i hedonizam na svakom koraku. 

 

Bali

I dalje smo na tlu Azije koja obiluje egzotičnim predelima. Primamljiva u svojoj kulturološkoj raznolikosti i turističkoj ponudi koja je izuzetno atraktivna, Jugoistočna Azija već godinama je izbor velikog broja turista iz Evrope.

Naročito je interesantan Bali, turistički najatraktivnije ostrvo u ovom delu sveta. Bali budi najromantičnija osećanja, a nije da nema čime da se pohvali – od prelepih i nesvakidašnjih pejzaža, divljih staza, šuma i netaknute prirode, pa sve do luksuznih odmarališta i predivnih plaža.

Spiritualno i mistično pratiće vas na svakom koraku na ovom indonežanskom ostrvu. Hramovi su u arhitektonskom i religijskom smislu veoma zanimljivi i jedan su od razloga dolaska na ovo egzotično ostrvo. Ono što Bali čini neobičnim jeste vulkansko tlo i prašuma.

Ovde ima i odličnog noćnog provoda, a veoma su popularne noćne žurke na plažama. Bali nudi mnogo toga – od spa tretmana, jahanja kamila, pirinčanih polja, obilaska hramova, do spektakularnog podvodnog sveta i noćnog provoda.  

 

Maroko

Dovoljno je setiti se Hemfrija Bogarta, Ingrid Bergman i čuvene Kazablanke i razumeti zašto je Maroko drugo ime za romantiku. Afrika je podjednako primamljiva turistima iz Evrope kao sve gore navedene destinacije.

Geografska pozicija Maroka je takva da je, upravo kao zemlja na severu Afrike, veoma blizu evropskog kontinenta i stoga veoma posećena. Orijentalni duh i mistika Maroka čine ovu zemlju nesvakidašnjom i potpuno drugačijom u odnosu na sve ostale destinacije o kojima je bilo reči. Čudesna arhitektura marokanskih kuća, kultura, orijent, svilene tkanine i specifični mirisi marokanske kuhinje poznate po začinskom bilju opijaju sva čula.

Među gradovima Maroka najposećeniji su Fes, grad poznat kao prestonica marokanske kulture i umetnosti, ali ništa manje atraktivni nisu Marakeš i Kazablanka. Maroko je prepun kontrasta, pa tako u Kazablanki u jednom njenom delu možete osetiti urbani i modernizovan duh, ali Kazablanka je u isto vreme i grad sa bogatom istorijom i tradicijom.

Ipak, ono što Maroko svrstava u sami vrh najromantičnijih zemalja sveta jeste grad Fes. Njegov tradicionalni duh izražen je na svakom koraku. Kada prošetate ulicama ovog grada, shvatićete šta je toliko omamljujuće u njemu.

Uske ulice prepune su zanatskih radnji – prodavnice tepiha, tradicionalnog veza, marama, jastuka… Stari zanati u Fesu će vas očarati, kao i pijaca na otvorenom, dok će vas orijentalna arhitektura i siromašni kvartovi odvesti u neko drugo vreme. 

Za odlazak u Maroko biće vam potrebna viza, a sve o procesu dobijanja iste pročitajte u našem tekstu: Da li je potrebna viza za Maroko? 

 

Barselona

Mislite li da je filmska gromada Vudi Alen slučajno izabrao katalonsku prestonicu za mesto radnje filma Ljubav u Barseloni? Mi bismo rekli da nije pogrešio, jer ako negde u Evropi romantika ima svoje utočište, onda je to sasvim sigurno Barselona.

Prošetajte romantičnom Ramblom, pa se uputite do parka Guelj, onako živopisnog, reljefnog i slikovitog i shvatićete da koračate ulicama grada koji neguje umetnost, lepotu i romantiku. Barselona je svetu podarila jednog od najvećih arhitekata – Gaudija, a on je Barseloni podario remek dela neprolazne vrednosti.

Čuvena Sagrada familija, rimokatolička crkva, danas je najveća turistička atrakcija Španije. Velelepnost zdanja, njegova reljefnost, specifični raskošni detalji čine da se osećate zadivljeno i razoružano pred delom genija kakav je bio Gaudi.

Poznati su i njegovi mozaici na Kući Miljo i Kući Batljo. Raskošni stil, bogatstvo i živopisnost izraza, nepravilni oblici i eksplozija boja karakteristike su arhitekture Barselone, najvećim delom zahvaljujući Gaudiju. Barselona očarava. Ako je još niste posetili, učinite to što pre! 

 

Jeste li i vi posetili neke od destinacija sa naše liste najromantičnijih mesta? Ukoliko jeste, pišite nam vaše utiske. Pišite nam i ako postoji neko mesto koje nismo pomenuli, a da po vašem mišljenju zaslužuje da bude na listi.

 

Autor teksta: Milena Stanojević