Kampovanje u Grčkoj

Za prave ljubitelje letovanja u prirodi, na vrelom pesku, čistom moru i u senci borova, nema lepšeg letovanja od kampovanja u Grčkoj. Poslednjih nekoliko godina popularizovala su se grčka letovališta i kod naših građana. Već od januara svake godine možemo primetiti da se smeštajni kapaciteti za predstojeću letnju sezonu uveliko rezervišu. Već se po raznim forumima polemiše kako i zašto ići na Halkidiki ili Solunsku regiju.

Međutim, ima i onih koji vole da svoj odmor provedu na “otvorenom”. Da se za svojih zasluženih 10-ak dana sa posla prepuste čarima morske vode, klime i apsolutnom povezivanju sa prirodom. Ipak, današnji kampovi, pa ni samo kampovanje nisu ni nalik onima od pre, recimo 30-ak godina. 

Kampovanje u Grčkoj danas se u malo čemu razlikuje od odsedanja u luksuznom apartmanu ili hotelu. Naime, kampovi su sređeni do te mere da većina posetilaca nema potrebu da izlazi iz kampa, već ceo svoj godišnji odmor provede ovde. 

 

Letnji kamp u Grčkoj

U Grčkoj postoji zaista veliki broj kampova na kojima možete letovati. Zašto da vaše letovanje bude standardno iskustvo? Spakujte kofere i upustite se u neviđenu atmosferu i doživite najlepše letovanje do sada. Skoro svako letovalište u Grčkoj ima svoje kamp naselje ili prostor za kamp kućice i šatore. Većina je sjajno uređena sa besplatnim wifi-jem, strujom, sanitarnim čvorom i svim ostalim potrepštinama.

Dosta letnjih kampova u Grčkoj uređeno je poput malog gradića gde u sklopu kampa imate pekaru, mini market, restoran, kafe bar, bioskop na otvorenom i mnoge druge atraktivnosti namenjene i deci i odraslima.

Dani u kampu sasvim sigurno biće vam ispunjeni od jutra do mraka. Za decu, ova mesta su idealna za beg iz svakodnevne gradske vreve u sasvim drugačije okruženje. Kampovanje možda nekima predstavlja vid slobode, gde mogu da se osame i uživaju u miru i tišini. Ipak, većina kampova u Grčkoj namenjena je onima koji žele da steknu nova prijateljstva i zajedno sa svojom porodicom uživaju u svemu što kampovi pružaju.

Oni su idealan način da makar na tih nekoliko dana godišnje iskočite iz svoje svakodnevnice i prepustite se nečemu sasvim novom. Dani se ovde provode u druženju i uživanju na plaži. U isprobavanju vodenih sportova i različitih aktivnosti na otvorenom, kao što su odbojka na pesku, tenis, košarka, razne radionice i takmičenja. 

 

Kampovanje u Grčkoj sa decom

Kampovanje

Kako za odrasle, kampovi u Grčkoj su raj i za najmlađe. Neki kampovi imaju čak i igraonice namenjene najmlađim članovima. Večeri se ovde provode uz šum talasa i dobro vino, poneku pesmu i zvezdano nebo.

Kampovanje u Grčkoj je dobra opcija za roditelje i decu jer se u tih nekoliko dana zbliže, provedu više vremena zajedno i roditelji osećaju manji pritisak i stres od bojazni da će dete nešto loše uraditi. Nekako, na ovim mestima ne samo da se deca oslobode i slobodno možemo reći “podivljaju”, već i roditelji imaju priliku da sebi daju oduška.

Za savremeno doba kada deca pate od nedostatka prirode ovo je idealan način da sebi i njima priuštite zdravo i zanimljivo letovanje za pamćenje.

Dosta roditelja je skeptično po pitanju kampovanja sa decom. Šta ako se razbole, šta ako se povrede, ako ih izujedaju insekti, ako im bude dosadno…? Ovo su standardna pitanja koja se motaju po glavi roditelja pre odluke o kampovanju na moru sa decom. Otkrićemo vam tajnu… Većina kampova ima i improvizovanu ambulantu za hitne slučajeve, ponesite neku kremu ili sprej za zaštitu od insekata, osnovnu prvu pomoć i ne razmišljajte o onome što bi možda moglo da se desi:)

Kao mladi roditelj u potpunosti razumem vašu brigu, ali verujte da sve što može da vam se desi na kampovanju može i u najskupljem hotelu. Iskustvo i uspomene koje ćete svojoj deci priuštiti kampovanjem ne može se meriti.

Ovde su odnosi prisniji. Porodice se nekako učvrsnu, zbliže i prodube svoju ljubav. Takođe, možete sklopiti sjajna prijateljstva sa ljudima iz različitih zemalja i gradova. Ovo su zaista prednosti kampovanja, naročito sa decom. 

 

Najlepši kampovi u Grčkoj

Grčka je jedna od zemalja sa izuzetnom ponudom kampova. Prosto svaki od njih ima neku svoju draž i priča svoju priču. Ipak jedan tekst nije dovoljan da bismo mogli da vam predočimo sve lepote kampova u Grčkoj. Stoga smo se odlučili za nekoliko njih koji su se nama najviše dopali, a sudeći po iskustvima ostalih turista, nismo pogrešili.

Grčka

Armenistis Camping & Bungalows

Kamp Armenitis postoji još od 1982. godine, nalazi se na Sitoniji u blizini popularnog letovališta Sarti. Armenitis plaža je jedna od najlepših u ovom delu Grčke, pa je rado posećuju i ostali turisti. Kamp je dobro organizovan sa mnoštvom pogodnosti kao što su igrališta za decu, otvoreni bioskop, restoran, bar, moderna kupatila sa toplom vodom tokom celog dana, brojnim sportskim terenima i mogućnstima za isprobavanje vodenih sportova, ovaj kamp namenjem je bukvalno svima.

Sa svojom odličnom ponudom za smeštaj od kamp šatora, safari šatora, luksuznih mobilnih kućica, pokretnih kućica i kamp prikolica koje se iznajmljuju, ovaj kamp ima baš sve što vam je potrebno kako biste bezbrižno uživali na svom letovanju. Plaža je predivna, čista i prostrana sa pogledom na plavetnilo Egejskog mora i Svetu Goru.

Kamp nudi i dosta mesta za one koji dolaze sa svojom kamp prikolicom ili šatorom. Sve vam je na dohvat ruke. Smešten u hladu borova nadomak plaže, u ovom kampu vam ne može biti dosadno. U kampu postoji i lekarska ordinacija, minimarket, bankomat, pa čak i mašine za pranje i sušenje veša. 

Cene i ostale pogodnosti kampa možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu, a za vas su spremili posebne popuste i akcije tokom cele sezone.

Mi ćemo vam ovde ostaviti neke od cena, čisto da imate uvid koliko može da vas košta letovanje u ovom kampu.

Za period od 26/04 do 07/06 i od 10/9 do 23/09

  • Mobilna kućica: od 156 € za 4 noćenja
  • Pogled na more & Lux Caravan: od 135 € za 4 noćenja
  • Jednostavan karavan: od 105 € za 4 noćenja
  • Camp šator: od 129 € za 4 noćenja
  • Luksuzna mobilna kućica: od 210 € za 4 noćenja
  • Safari šatori: od 156 € za 4 noćenja
  • Luksuzna mobilna kućica za 5 osoba: od 240 € za 4 noćenja
  • Luksuzna mobilna kućica za 2 osobe: od 150 € za 4 noćenja
  • Kućica na plaži: od 450 € za 4 noćenja

 

Nautilos camp Sivota

Ovaj mali, ali kamp koji svakako zaslužuje da bude pomenut nalazi se na 14 km od Igumenice. Smešten u zelenom okruženju, kamp Nautilos nalazi se pored čiste plaže sa kristalno čistom vodom koja pruža sjajan pogled i neponovljive zalaske sunca preko Jonskog mora, koji se pružaju do ostrva Krf.

Kompletne usluge i objekti za kampovanje, mogu se pohvaliti čistoćom i urednošću. U restoranu gde možete uživati u panoramskom pogledu na more, poslužuje se doručak, kao i ručak i večera iz menija a la carte. Bar na plaži je idealno mesto za opuštanje uz kafu ili piće.

Ovaj kamp poseduje još i sportske terene, minimarket, ali i sopstveni bazen sa spasiocima kada se umorite od kupanja u moru. U kampu možete pronaći dovoljno mesta za svoj šator, kamp prikolicu ili možete uživati u luksuznim smeštajnim kapacitetima koja su u ponudi u samom kampu. Cene i ostale informacije pogledajte na sajtu

Grčka

Kamp Simos Elafonisos

Kamp Simos udaljen je samo 50 m od najlepše plaže Elafonisosa, Simos plaže. 

Ovaj kamp osim uživanja u smaragdnoj boji mora, peskovitoj i biserno beloj plaži, nudi mogućnost smeštaja u šatorima (vašim ili njihovim), kamp prikolicama ili bungalovima po pristupačnim cenama.

U sklopu kampa nalaze se restoran, minimarket, bar, dečije igralište i ležaljke i suncobrani.

Takođe, ovde možete pronaći i terene za sport na plaži, video igre i projektor za gledanje važnih sportskih događaja. Zaista kamp Simos predstavlja malu oazu sreće i mira za svoje posetioce, pa nije ni čudo zašto mu se mnogi rado vraćaju. Celokupnu ponudu i cene možete pogledati na sajtu. 

Grčka

Divlje kampovanje u Grčkoj

U Grčkoj je strogo zabranjeno kampovanje na “divljaka”. Ovo znači da ipak nećete moći svoj šator da raširite bilo gde, niti da parkirate svoju kamp prikolicu. Ovo iskustvo koštaće vas čak 3000€

U Grčkoj, kao i u mnogim drugim evropskim zemljama, prema zakonu iz 1976. godine (Zakon o slobodnom kampovanju član 392/76) divlje kampovanje sa šatorom, kamp prikolicom ili karavanom je zabranjeno

Ovaj zakon zabranjuje postavljanje šatora i kamp prikolica na svim javnim prostorima, a posebno arheološkim lokacijama, morskim i rečnim obalama, i plažama.

Prema sadašnjem zakonu, policija ima pravo da na sopstvenu inicijativu privede ilegalne kampere. Mogu se primeniti kazne koje ne prelaze godinu dana zatvora. Međutim, u slučaju privođenja ilegalnog kampera koji je napravio bilo kakvu štetu u šumskoj oblasti ili zagadio zaštićeno područje Natura 2000, kazna može iznositi i do 5 godina zatvora. Novčana kazna iznosi čak 3000 €, a moraćete da uplatite i 300€ za administrativnu taksu. 

 

Kampovanje u Grčkoj – iskustva

Kampovanje

Da ne bude da vam samo hvalimo kampovanje u Grčkoj, istražili smo i kakva su iskustva naših sugrađana koji su na ovaj način iskoristili svoje vreme na letovanju u Grčkoj.

U suštini, većina je zadovoljna, ali se većina i slaže da u slučaju izbora kampa u Grčkoj treba imati na umu čuvenu izreku “koliko para, toliko muzike”. Naime, ukoliko želite da uštedite na kampovanju birajući najjeftinije kampove, budite sigurni da će njihov asortiman i ono što nude biti i više nego skroman. Ne možete očekivati da za nekoliko evra dnevno dobijete niz sadržaja i aktivnosti uz čistoću i uređenost na zavidnom nivou. Prosto, nemojte štedeti. Malo skuplji kampovi zaista vrede uloženog novca i sigurno se nećete pokajati.

Takođe, oni koji su prvi put isprobali kampovanje sa decom kao vid letovanja, prijatno su iznenađeni iskustvima i novim stvarima koje su deca, pa i oni sami naučili u kampu. Kampovi su uglavnom bezbedni, a osoblje je upoznato sa svakom nepredviđenom situacijom koja se može dogoditi. 

 

Za kraj, ostaje nam samo da vas podsetimo da “sreća prati hrabre”, i da pokušate makar na kratko da iskočite iz realnosti i zakoračite u nešto sasvim novo i nepoznato za vas. Ranac na leđa, pasoš u ruke i Srećno!

 

Autor teksta: Magdalena Racić