Kampovanje Srbija – uživanje i spoj sa prirodom

Ima li šta lepše od apsolutnog spoja sa prirodom? Priroda je ono što nam je dato, a na nama je kako ćemo to iskoristiti. Kampovanje je jedan od dobrih načina da iskusite sve one lepote koje nam priroda nudi, pitanje je samo hoćemo li joj se prepustiti.

Srbija je zemlja izuzetnih prirodnih lepota i to je njena najveća prednost i jedinstvenost. Od žitnih polja Vojvodine, preko brdovite i plodne Šumadije sve do visokih i gordih planina na zapadu i jugu, Srbija zaista ima šta da pruži svim ljubiteljima netaknute prirode i istinske slobode.

Kampovi i samo kampovanje u Srbiji možda nije dovoljno zastupljeno, ali to ne znači da ne možemo istražiti nove načine da poboljšamo stvari i stvorimo nezaboravne uspomene.

U poslednje vreme u svetu, pa i kod nas priroda i zdrav život postali su svojevrstan trend. Ne samo da je kampovanje dobar način da se zabavite sa prijateljima i porodicom, ono je zaista oaza mira koja je potrebna našoj duši da se razvija i ostane zdrava.

U nastavku teksta pisaćemo vam o zanimljivim mestima u Srbiji na kojima možete uživati u prirodi. Daćemo vam savete i informacije kako da vaše kampovanje u našoj zemlji bude što lepše i zanimljivije. 

Šator

 

Kampovanje u Srbiji – najpoznatija kamp mesta

Da krenemo od početka. Kako da izaberete najbolje mesto za kampovanje u našoj zemlji koje će zadovoljiti sve vaše potrebe? Ovo su neka od mesta gde možete uživati u svojoj slobodi i skladu sa prirodom:

 

Zornića kuća

Zornića kuća, Srbija

Nadomak Beograda, nalazi se kamp odmaralište sa etno domaćinstvom koje će vas vratiti korenima. Ovaj zaista magičan izletnički kompleks prostire se na 3 hektara šumadijskog krajolika. Idealna opcija za sve one koji žele da makar na kratko pobegnu iz grada i savremenog načina života.

U okviru kompleksa nalazi se mini zoo vrt, škola jahanja, restoran sa etno hranom, apartmani, igralište za odbojku… Kamp poseduje 30 kamping parcela za sve vrste kamping aktivnosti. U okviru kampa moguće je iznajmiti i bicikl, a nadomak kampa nalazi se veliki broj obeleženih peščanih staza kojima možete osetiti duh ovog dela zemlje. Više informacija pogledajte na njihovom sajtu

 

Kamping odmaralište Ribnica

Ribnica, Srbija

Ova prava mala zelena oaza mira i sreće nalazi se na samo 10 km od centra najposećenije planine u Srbiji – Zlatibora. Odmorište raspolaže sa 15 kamping parcela za šatore. Njegov izuzetan položaj, na vrhu brda iznad jezera, predstavlja odličan izbor za sve one koji vole da uživaju u miru i tišini.

Na samo nekoliko kilometara od kampa nalazi se Ribničko jezero na reci Crni Rzav, a nedaleko odatle nalazi se Tornik, najviši vrh Zlatibora sa savremenim ski centrom. Prostrane livade i staze za lagane šetnje, ali i uživanje u prirodnim lepotama ovog kraja mame ljubitelje kampovanja širom sveta.

Ukoliko se odlučite za kampovanje na ovom mestu, nemojte propustiti da usput probate neponovljivu “užičku lepinju”, raj za nepca svakog hedoniste.

 

Miročka voda

Miročka voda, Srbija

Ovo je kamperima poznato odmorište u Brzoj Palanci. Nalazi se uz samu obalu Dunava, na 250 km od Beograda. Do kampa se stiže dunavskom magistralom preko Kladova. Kamp pruža mogućnost postavljanja 100 kamping jedinica za šatore i 45 za auto kuće i prikolice.

Kamp raspolaže i sa 8 dvokrevetnih i trokrevetnih soba sa kupatilima u apartmanskom delu kampa. Ovaj kamp idealan je za ljubitelje aktivnijeg odmora u prirodi. Sa brojnim mogućnostima za rekreaciju kao što su: Odbojka i fudbal na pesku, pešačenje, ribolov, jedrenje, branje lekovitog bilja i mnoge druge aktivnosti.

Ovo je porodični kamp i svi posetioci su dobrodošli, a gostoprimstvo i ljubaznost vlasnika je još jedna prednost. Bliže informacije možete videti na web stranici

 

Camping ZIP Kremna

Zip, Srbija

Ovo je jedno sasvim moderno i savremeno kamping odmorište smešteno u podnožju planina Tare i Zlatibora. Prostire se na 1 ha zemljišta u selu Kremna nadomak Užica. Iz ovog mesta potekli su i čuveni Tarabići.

Kamp poseduje dosta mesta za šatore, 29 mesta za kamp kućice, kuće na točkovima uz priključke za vodu i struju. Takođe ima 2 kompletne kuhinje za pripremu hrane, dnevni boravak i zatvorenu trpezariju, i da ne zaboravimo – letnjikovac za druženje. Ovo mesto poseduje moderne toalete i to ne samo muške i ženske već i one posebno namenjene bebama i invalidima.

U ovom kampu zaista se vodi računa da svako bude zadovoljan boravkom. Što se razonode tiče, park raspolaže sistemom razglasa preko koga se pušta muzika, brojnim sportskim terenima i savremenim dečijim igralištem. U celom kampu obezbeđen je i besplatan wifi za posetioce.

U blizini možete obići Jezero Perućac, Višegrad, Drvengrad, kuću Tarabića, Šargansku osmicu i mnoge druge lokalitete ili jednostavno uživati u netaknutoj prirodi. Sve o kampu i njegovim pogodnostima pogledajte na sajtu.

 

Kamping odmorište Šljivik

Šljivik, Srbija

Ovaj slatki mini kamp nalazi se u selu Mirosaljci na 9 km od Arilja. U ovom kampu možete isprobati domaće specijalitete, ali i uživati u tradicionalnim srpskim zanatima pravljenja narodne nošnje i drugim ručnim radovima.

Sa sobom možete poneti sve specijalitete ovog kraja kao što su kajmak, rakija, pršuta i jedinstvene ariljske maline. Kamp je posebno orijentisan prema ljubiteljima trube i nalazi se na svega 13 km od Guče. U blizini se nalaze brojne šumske i pešačke staze kojima možete slobodno šetati u potrazi za svojim mirom uz cvrkut ptica i žubor rečica.

U blizini se nalazi i arheološko nalazište Rimski bunar za ljubitelje istorije i kulturnog nasleđa. Ovaj kamp raspolaže sa 13 parcela za šatore. Više o njemu pogledajte na njihovoj stranici

 

Mesta za kampovanje u Srbiji ima zaista dosta, sa dobrom ponudom i uslovima. Mi smo po slobodnom izboru izabrali ovih 5 kako bismo vam makar na kratko dočarali lepotu i kamp ponudu naše zemlje.

 

Oprema za kampovanje i boravak u prirodi

Šator u šumi

Za sve ljubitelje prirode i kampovanja, oprema je jedan od najvažnijih faktora za početak ovakve avanture. Naravno, kako biste što bolje iskoristili svoje vreme provedeno u prirodi bez muke i nervoze, kojoj svakako tamo nije mesto, važno je da sa sobom ponesete adekvatnu opremu. 

Mi ćemo vam u daljem tekstu ukazati na neke stvari koje svakako treba da se nađu na vašem spisku opreme. Ukoliko nemate svoju kamp prikolicu ili kamper, moraćete da ponesete šator.

Oni koji misle da je kampovanje za siromašnije slojeve društva i te kako greše. Kampovanje je pre svega za avanturiste i one koji žele da svoje slobodno vreme provedu izolovani u skladu sa sobom i prirodom. Sama oprema za kampovanje nije baš jeftina i ukoliko sve kupujete iz početka, koštaće vas skoro, ako ne i više od boravka u hotelu.

Važno je izabrati dobar šator od kvalitetnog materijala i jednostavnog montiranja. Naročito, ako ste novi u ovoj avanturi, ne želite da sate provedete u sklapanju šatora. Kupite šator dovoljno veliki za broj ljudi koji putuju sa vama. Neka platno bude prilagođeno kiši i vetru, kako ne biste završili u mokrom skloništu kada počne pljusak.

Vreće za spavanje su svakako obavezan deo opreme ukoliko planirate da na kampovanju ostanete duže od 12 sati. Neki iskusniji kamperi sa sobom nose i kamperske krevete, takozvane “poljske ležajeve”. Sto i stolice na rasklapanje, takođe vam mogu učiniti boravak u prirodi prijatnijim.

Ako ste planirali da na svom kampovanju planinarite, ponesite štap za planinarenje i adekvatnu odeću i obuću. Danas zaista postoji mnoštvo opreme i aksesoara za kampovanje koji će vam olakšati boravak u prirodi. Neki sa sobom nose i plinske boce, kremen, posuđe za kampovanje, obavezan “ švajcarski nož” i čak prenosivi toalet.

U zavisnosti od toga da li želite da kampujete negde u divljini ili na dobro opremljenom kamp odmorištu zavisi i oprema koju ćete sa sobom poneti. Na vašem spisku mogu se naći još i frižideri i rashladne torbe, lazy bag-ovi, lampe, solarni punjači, bluetooth zvučnici, rančevi, kompas, sekira, takozvani sistemi za tuširanje, osnovne namirnice i voda!

Dobru ponudu svega što vam je od opreme neophodno na kampovanju pronašli smo na sajtu olimp sporta. Ukoliko želite da uštedite opremu za kampovanje možete naći povoljno na buvljacima i sajtovima za prodaju polovnih stvari.

Mi nismo u nikakvom odnosu sa Olimp sportom i ne garantujemo kvalitet njihovih proizvoda i usluga.

 

Saveti za prvo kampovanje

Šator na zalasku sunca

Naš tekst o kampovanju podstakao vas je da se i vi oprobate u ovoj avanturi sa svojom porodicom ili prijateljima. Naša je dužnost da vam sada damo nekoliko ključnih saveta kako se vaš odmor ne bi ubrzo pretvorio u totalnu katastrofu.

Ako odlučite da kampujete u nekom od uređenih kampova, sve je sasvim jasno. Ponesite lepo raspoloženje, opremu za kampovanje i pravac u izabrani kamp.

 

Za one malo hrabrije koji se ipak odluče za kampovanje u potpunoj divljini, odnosno u čistom prirodnom okruženju ipak treba nekoliko saveta:

Izaberite mesto

Mesto birajte u blizini izvora čiste vode. U nekom momentu zatrebaće vam pijaća voda za pripremu namirnica i piće. Ne biste želeli da do nje pešačite satima ili opet morate da tražite prevozno sredstvo. Kamp biste trebali da postavite na 100 m od izvora pijaće vode. Ukoliko kampujete pored reke ili jezera pre toga raspitajte se da li je voda bezbedna za piće.

Kao i voda, i vatra vam je potrebna

Bilo da hoćete da se ogrejete u prohladnim noćima ili skuvate sebi obrok, morate je pravilno zapaliti. Iskopajte manju rupu u zemlji i okružite je kamenjem. Unutar rupe zapalite vatru. Ukoliko ste poneli papir i upaljač, stvar je jasna.

Sekirica vam može pomoći da isečete drva za vatru. Ako ste poneli plinsku bocu ili gorionik, vatra vam neće trebati. Nikada vatru ne ostavljajte bez nadzora i gledajte da mesto za nju bude u zaklonu od vetra!

Šator

Cene šatora variraju od proizvođača. Oni iskusniji kamperi kupuju dvoslojne šatore renomiranih proizvođača. Oni se lako postavljaju, ne propuštaju vodu, i zaista su prostrani. Recimo, šator za 2 osobe koji zaista jeste adekvatan koštaće vas oko 50 €.

Ukoliko planirate da kampujete jednokratno i jeftino možete kupiti i kod kineza za 20 €. On neće propustiti vodu ako krene kiša, ali može se desiti da vam podliva, pa vam stvari nakon kiše neće biti suve. 

Šatori na kampovanju

Vreće za spavanje

Koliko god da vam zvuči neudobno i hladno, vreće za spavanje su zapravo odlična stvar za kampovanje. U zavisnosti od sezone kampovanja možete kupiti zimske i letnje vreće i spavati udobno u njima. Ispod vreće za spavanje stavite podlogu za vreću, možete iskoristiti i podlogu za sunčanje, važno je samo da vreću fizički odvojite od hladne i vlažne zemlje.

Lampa

Dobra baterijska lampa može biti zlata vredna. Mi vam savetujemo da ponesete čak 3. Jednu za šator, drugu čeonu i jednu spoljnu. Spasiće vas muke tumaranja po mraku u nepoznatom predelu. 

Pribor za ličnu higijenu

Toalet papir, antibakterijski sapun i gel, vlažne maramice, četkica za zube i pasta svakako će vam trebati. Održavanje lične higijene je bitna i neizostavna stvar. 

Kese za đubre

Čuvajmo prirodu kako bismo u njoj mogli da uživamo. Nemojte za sobom ostavljati nered i đubre. Čista priroda i okolina su odgovornost svih nas!

Pribor za jelo

Možete naći adekvatan pribor za jelo namenjen boravku u prirodi. On je sklopiv, ne zauzima mnogo mesta i lako se pere.

 

Ponesite sa sobom za svaki slučaj i prvu pomoć, što bi se reklo “zlu ne trebalo”. Osim ovih osnovnih stvari i saveta za početnike mi vam predlažemo da obavezno ponesete dobru volju i lepo raspoloženje. Neka društvena igra, boca vina i gitara mogu biti pun pogodak za uživanje u letnjim noćima ispod zvezdanog neba. Nama još preostaje samo da vam poželimo Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić