Putarine Srbije

Kao i svuda u svetu i u našoj zemlji postoji sistem plaćanja putarine. Putarine u Srbiji plaćaju se ukoliko koristite bilo koju deonicu autoputa. Ukoliko planirate putovanje u zemlji ili ipak želite u inostranstvo, skoro da je nemoguće da izostavite korišćenje nekog dela autoputa koji prolazi kroz našu zemlju. 

Za razvoj turizma važan faktor predstavlja i infrastruktura. Dobra povezanost sa turističkim mestima u mnogome olakšava kretanje i razvoj samog turizma i turističkih putovanja. Naša zemlja nalazi se na idealnoj poziciji i oduvek je činila spoj između istoka i zapada, ali i severa i juga.

Zadnijh godina sistem autoputeva, kao i magistralnih puteva dosta se izgradio i iako nam se možda ne čini tako, možemo se pohvaliti dobrom i sigurnom mrežom puteva. Kvalitet autoputeva u Srbiji, danas je na zavidnom nivou. 

Srbija je takođe oduvek bila tranzitna zemlja i zaista se sa kvalitetnom mrežom i putevima može doprineti njenom čitavom razvoju. 

 

Autoputevi u Srbiji

Do pre par godina, Srbija je imala mrežu od oko 560 km autoputa, danas je ta cifra veća, a planira se da se dođe do čak 1200 km autoputa. Najznačajniji autoputevi u zemlji su autoput E75 i autoput E70 koji pripadaju evropskoj mreži autoputeva. 

Put E70 – deonica (Hrvatska) – Batrovci – Beograd – Vršac – Vatin – (Rumunija). Na delu na kom E70 vodi trasom Koridora 10 (na delu Batrovci – Beograd), postoji savremeni auto-put.

Put E75 – deonica (Mađarska) – Horgoš – Subotica – Novi Sad – Inđija – Beograd – Pojate – Niš – Grdelica – Mijatovac – (Makedonija), savremeni auto-put na delu Novi Sad – Inđija – Beograd – Niš – Grdelica (osim mosta kod Beške) i dela od Batajnice do Zemuna, jedna kolovozna traka savremenog auto-puta na delu (Mađarska) – Horgoš – Subotica – Novi Sad. Na celom ovom potesu trasa puta poklapa se sa trasom Koridora 10, odnosno njegovog Kraka B

Ovo su autoputevi sa najvećom koncentracijom vozila, odnosno oni koji se najviše koriste kako za naše sugrađane, tako i za inostrane državljane koji putuju na jug, istok ili zapad Evrope. Ove godine otvoren je autoput “Miloš Veliki” na potezu Ljig – Preljina, kao i deo autoputa kroz Grdeličku klisuru sve do granice sa Makedonijom.

 

Naplata putarine u Srbiji

Kao i u većini drugih zemalja, ni kod nas korišćenje autoputeva i brzih saobraćajnica nije besplatno. Plaća se tačno utvrđena putarina koja zavisi od ulazne i izlazne naplatne rampe, ali i od kategorije vozila kojom upravljate.

Iako je skoro uveden sistem elektronske naplate putarina i dalje se više koristi lično plaćanje na samoj naplatnoj stanici. O elektronskoj naplati ćemo vam pisati dalje u tekstu, za sada ćemo se koncentrisati na cene i naplatne stanice. 

U našoj zemlji naplatu putarine obavlja sektor koji uz naplatu vrši i nadzor. 

Naplata putarine odvija se u uslovima zatvorenog i otvorenog sistema naplate putarine. 

U zatvorenom sistemu naplata putarine vrši se po pređenom kilometru. Cena putarine određuje se shodno kategoriji vozila, pređenoj kilometraži na autoputu, kao i po ceni putarine po kilometru

Zatvoreni sistem naplate putarine primenjuje se na sledećim relacijama autoputeva u zemlji: 

 1. Beograd – Niš
 2. Beograd – Subotica
 3. Beograd – Šid
 4. Niš – Preševo
 5. Beograd – Čačak

Kako funkcioniše naplata putarine u zatvorenom sistemu?

Naplata putarine u zatvorenom sistemu funkcioniše tako što korisnik dobija magnetnu karticu na ulaznoj rampi autoputa. Karticu zatim, predaje službeniku na izlaznoj rampi koji utvrđuje cenu putarine na osnovu gorenavedenih elemenata i plaća određen novac. Nakon toga, otvara se rampa i omogućava vam slobodan prolaz dalje. 

Otvoreni sistem naplate putarine znači da je cena putarine unapred određena za deonicu puta na kojoj važi otvoreni sistem naplate putarine. Naplatna stanica je i ulazna i izlazna. Odnosno odmah na ulazu u deonicu plaćate unapred određenu sumu za korišćenje deonice.

Ovaj sistem primenjuje se na deonici: Niš – Dimitrovgrad.

Plaćanje putarine moguće je gotovinom, platnim karticama (Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro, Postcard, Dinacard, American express) i preko sistema elektronske naplate

Kompletan spisak naplatnih rampi, kao i cene putarina pogledajte ovde

 

Cena putarine u Srbiji

U zavisnosti od kategorije vozila zavisi i cena, a naš sistem naplate putarina vrši podelu na sledeće kategorije vozila:

 • 1a kategorija: motorna vozila sa karakteristikama motocikla, motornog trocikla i četvorocikla
 • 1. kategorija: motorna vozila sa 2 osovine i visine do 1,3m do 3,5t.
 • 2. kategorija: motorna vozila sa 2 osovine i visine do 1,3m sa prikolicom, motorna-kombi vozila sa 2 osovine i ukupne visine jednake ili niže od 1,9m, a čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500kg sa prikolicom, motorna-kombi vozila sa 2 osovine i ukupne visine veće od 1,9m, a čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500kg
 • 3. kategorija: motorna vozila sa 2 ili 3 osovine, visine veće od 1,3m mereno kod prve osovine, a čija najveća dopuštena masa prelazi 3.500kg, motorna-kombi vozila sa 2 osovine i ukupne visine veće od 1,9m, a čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500kg sa prikolicom
 • 4.kategorija: motorna vozila sa 4 i više osovina (računajući i osovine prikolica) visine veće od 1,3m mereno kod prve osovine a čija najveća dopuštena masa prelazi 3.500kg

Možete pogledati cene za sve naplatne stanice u Srbiji na linku

 

Ovde ćemo navesti neke od najviše korišćenih deonica sa njihovim cenama. Recimo, ukoliko iz Beograda putujete do Subotice putarina će vas za motorno vozilo do 3,5 t koštati 630 dinara. Ako ste se iz Beograda uputili za Niš, platićete putarinu od 900 dinara, i još 600 će vam trebati od Niša do Preševa, odnosno granice sa Makedonijom.

Od Niša do Dimitrovgrada, ako putujete u pravcu Bugarske, platićete 210 dinara za putarinu na toj deonici. Na deonici puta Beograd – Šid putarina iznosi 410 dinara. Na novom autoputu “Miloš Veliki” od Obrenovca do Preljine putarina je 420 dinara.

Ovo su samo neke od cena, pa smo sračunali da vam od Subotice kao najsevernije tačke naše zemlje do Preševa treba 2130 dinara za plaćanje putarine na 3 naplatna mesta. 

 

Elektronska naplata putarine u Srbiji

Od nedavno u našoj zemlji uveden je i sistem elektronske naplate putarine uz kupovinu posebnog TAG uređaja.

Ovaj uređaj omogućava vam da uplatite određena sredstva za naplatu putarine na njemu i tako prođete naplatne rampe bez zadržavanja na onim rampama na kojima je označena mogućnost korišćenja ENP sistema naplate

Ovaj način elektronske naplate putarine podrazumeva avansnu uplatu sredstava, odnosno dopunu uređaja za ENP na naznačenim distributivnim mestima

Gde i kako možete kupiti i dopuniti ENP uređaj?

Uređaj za elektronsko plaćanje putarine u našoj zemlji za fizička lica i motorna vozila do 3,5 tone možete kupiti u nekom od ovlašćenih distributivnih mesta. Za kupovinu i konfigurisanje uređaja za ENP potrebna su vam sledeća dokumenta:

 • Lična karta na uvid
 • Fotokopija saobraćajne dozvole za vozilo za koje se izdaje uređaj

Svoj uređaj za ENP kao i dopunu uređaja možete izvršiti na sledećim distributivnim mestima:

 1. AMSS
 2. OMW benzinske stanicama
 3. Euro Petrol benzinske stanicama
 4. Tehno-Coop
 5. Eko Serbia benzinskim stanicama

Ovi distributeri nude takozvane prepaid pakete po već utvrđenim cenama koje su:

 • AMSS nudi kupovinu uređaja za 4000 dinara sa 1978 dinara kredita.
 • OMW nudi prepaid paket po ceni od 4500 dinara za kupovinu ENP uređaja sa 2500 dinara kredita
 • Euro Petrol benzinske stanice u svojoj ponudi imaju 2 prepaid paketa za kupovinu ENP uređaja po ceni od 3022 dinara i 5022 dinara. U cenu prvog paketa uračunat je uređaj sa 1000 dinara kredita, dok je u drugom paketu uračunat uređaj sa 3000 dinara kredita.
 • Kod Tehno-Coop-a možete kupiti uređaj za ENP po ceni od 3550 dinara za koje dobijate uređaj za ENP i 1528 dinara kredita ili paketa po ceni od 5522 dinara dobijate uređaj za ENP i 3500 dinara kredita.
 • Kupovinom ENP prepaid paketa na Eko Serbia benzinskim stanicama po ceni od 4022 dinara dobijate uređaj za ENP i 2000 dinara kredita, a kupovinom paketa po ceni od 3022 dinara dobijate uređaj za ENP i 1000 dinara kredita.

U suštini cena ENP uređaja iznosi 2022 dinara, osim na OMW stanicama gde ga dobijate za 2000 dinara. 

Kada kupite svoj paket za ENP, važno je da ga pravilno postavite u svom vozilu. Najbolje bi bilo da ga zakačite na retrovizor prednjeg vetrobranskog stakla ili bilo gde u blizini prednjeg stakla. Na ovaj način kada priđete delu za elektronsku naplatu na naplatnoj stanici specijalno postavljena antena očitava vaš uređaj i ukoliko imate dovoljno sredstava rampa se podiže i možete slobodno proći. 

Ukoliko zamenite automobil potrebno je da na bilo kom od ovih mesta za uplatu sredstava promenite podatke na svom uređaju

Nakon što jednom kupite uređaj za ENP ne postoji minimalni iznos koji morate uplatiti na njega

Ovaj sistem je velika prednost naročito u sezoni, kada nakon čekanja na granici morate da čekate i na naplatnoj rampi barem sat vremena. Za samu kupovinu uređaja trebaće vam maksimum 10 minuta, a za kasniju dopunu, samo dva minuta vremena. 

 

Trudili smo se da vam u ovom tekstu pojasnimo sve u vezi naplate putarine u Srbiji i nadamo se da smo u tome uspeli. Sada nam ne preostaje ništa drugo osim da vam poželimo Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić