Sistem vinjeta u Evropi

Pre svakog putovanja u inostranstvo trebalo bi da se prvo dobro informišete o njihovim zakonima i svim onim pitanjima koja vam mogu zatrebati na putu. Sigurno ste svi čuli za vinjete. Mi vam u ovom tekstu otkrivamo kako funkcioniše sistem vinjeta u Evropi. 

Svaka zemlja ima svoj jedinstveni sistem plaćanja putarine i sve više zemalja prihvata sistem vinjeta, kao najbolje rešenje. Ovaj sistem u Evropi koriste mnoge zemlje među kojima su: Mađarska, Austrija, Slovenija, Švajcarska, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska. 

Zašto se ovaj sistem pokazao kao dobar? U većini zemalja vinjetu možete kupiti na granici ili na benzinskim stanicama, što korisnicima olakšava posao. Takođe možete izabrati jednodnevne (u nekim zemljama), sedmodnevne, mesečne ili godišnje vinjete u zavisnosti od toga koliko često putujete. Nema čekanja na naplatnim rampama, što je veliki plus ovog sistema, jer nakon čekanja na granici ne treba vam još zadržavanja bez potrebe. 

 

Šta je vinjeta?

Vinjeta je zapravo nalepnica koju dobijete kada na odgovarajućim mestima uplatite iznos vinjete na osnovu perioda za koji želite da je koristite. Nalepnica se lepi na šoferšajbnu automobila i ne može se koristiti na drugom automobilu. Vodite računa da pravilno instalirate vinjetu na svoj automobil, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju i morali da platite kaznu koja ni u kom slučaju nije mala.

Vinjeta se ne sme postaviti na onim mestima gde je staklo zatamljeno. U većini slučajeva najbolje bi bilo da je zalepite sa unutrašnje strane prednje šoferšajbne u levom gornjem uglu kako bi bila jasno vidljiva. 

U nastavku teksta možete se informisati o cenama vinjeta za većinu država u Evropi.

 

Vinjeta za Austriju

Austrija koristi sistem vinjeta za plaćanje putarine još od 1997. godine. Ona je obavezna na autoputu i možete je kupiti u vidu nalepnice ili u elektronskom obliku. Broj prodajnih mesta gde možete kupiti vinjetu prelazi čak 5500 i najčešće su to benzinske stanice i moto klubovi.

Takođe možete kupiti i elektronsku vinjetu u Asfinag šopu ili preko aplikacije Unterwegs. Što se cena vinjeta tiče zavise od kategorija vozila, kao i od perioda za koji vam je potrebna. 

 

Vinjeta za Austriju – cena

Cene vinjeta za 2020. godinu
Tip vozilavinjeta za 10 danavinjeta za dva mesecagodišnja vinjeta
vozila do 3,5 t9,40 €27,40 € 91,10 €
motocikli5,40.€13,70 €36,20 €

 

Vinjete važe za skoro sve autoputeve i brze puteve u Austriji, ali ćete na nekim planinskim prelazima i na ulasku u neke tunele morati da platite dodatnu vinjetu. Iako imate vinjetu za Austriju i dalje postoji obaveza dodatnog plaćanja pojedinih deonica – za autoputeve Brenner, Tauern i Pyhrn

 

Naknada korišćenja tunela

TunelSopstveno vozilo
A9 Pyhrn Gleinalm9 €
A9 Pyhrn Bosruck5,5 €
A10 Tauern Katschberg11,5 €
A13 Brenner9,50 €
S16 Arlberg10 €
A11 Karawanken7,20 €

 

Vinjeta za Sloveniju

Slovenija je još jedna zemlja koja koristi sistem vinjete za naplatu putarina na svojim putevima. Putevi na kojima je obavezna upotreba vinjete označavaju se posebnom signalizacijom. Upotreba autoputeva je obavezna u Sloveniji i za njih morate imati odgovarajuću vinjetu.

Naime, za vozila do 3,5t obavezna je vinjeta koju kao i u drugim zemljama možete kupiti na granici ili benzinskim stanicama. Za vozila iznad 3,5 t uveden je sistem plaćanja DARS karticom. Motorna vozila veća od 3,5t imaju mogućnost plaćanja putarina ovom karticom pre ili nakon putovanja. Svoju DARS karticu mogu lako nabaviti tako što će se registrovati na portalu darsgo.si, a potom je preuzeti na označenim mestima. 

 

Vinjeta Slovenija – cena

Cene vinjeta za 2020. godinu
Tip vozilaVinjeta za 7 danaVinjeta za mesec danaVinjeta za 6 meseciGodišnja vinjeta
Motocikli7,5 €30 €55 €
Vozila do 1,3m visine i do 3,5t (2A kategorija)15 €30 €110 €
Vozila preko 1,3m visine i do 3,5t (2B kategorija)30 €60 €220 €

 

Vinjete za Mađarsku

Mađarska je među prvima uvela vinjete kao sistem naplate putarina i ona je obavezna na svim autoputevima u zemlji. Osim standardne vinjete za autoputeve u Mađarskoj postoji i vinjeta za tri posebna okruga. Kazne za neposedovanje vinjete, kao i za lošu instalaciju na automobilu se kreću od 150€ do čak 700€, stoga bi bilo bolje da se pre ulaska u Mađarsku dobro pripremite.

Ono što je važno da znate jeste da ukoliko vinjetu kupujete kešom na označenim mestima ona važi od trenutka kada je preuzmete, dok ako je plaćate elektronskim putem važi od momenta potvrde uspešne naplate. Kao i u mnogim drugim zemljama, možete je kupiti na granici, na označenim mestima kao i na mnogim benzinskim stanicama.

Sa njihovog zvaničnog sajta saznali smo sledeće:

“Retroaktivna kupovina vinjete ne znači retroaktivno pravo na upotrebu puta, pa se retroaktivno kupljene nalepnice smatraju neovlašćenom upotrebom puta i rezultiraće kaznom. Grejs period od 60 minuta je izuzetak. To znači da ako korisnik u roku od 60 minuta od početka korišćenja puta kupi vinjetu, korisnik će biti oslobođen kazne. Važno je napomenuti da se za davanje autorizacije moraju dati precizne informacije: broj registarske tablice, šifra države, kategorija naknade, vreme važenja.” 

 

Vinjeta za Mađarsku – cena

Cene vinjeta za 2020. godinu
Tip vozilaVinjeta za 10 danaMesečna vinjetaVinjeta za 6 meseciGodišnja vinjetaRegionalna vinjeta
Motocikli D1m1.470 forinti2.500 forinti
Vozila do 3,5t i do 7 putnika 

D1

3.500 forinti4.780 forinti28.680 forinti42.980 forinti5.000 forinti
Vozila do 3,5 tone i preko 7 putnika, teretna vozila do 3,5t D27.000 forinti9.560 forinti42.980 forinti10.000 forinti
Bus B215.500 forinti21.975 forinti199.975 forinti20.000 forinti
Prikolice kategorija D2 I B2, U1.470 forinti2.500 forinti42.980 forinti5.000 forinti

 

1 € = 270 forinti

Za više bližih informacija, kao i za sve ostale informacije pogledajte dokument. Regionalne karte, takođe važe godinu dana, i mogu se koristiti za određene okruge: 

Bač-Kiškun,

Baranja, Boršod-Abau-Zemplen, Čongrad, Fejer, Đer-Mošon-Šopron,

Hajdu-Bihar, Heveš, Komarom-Estergom, Pešta, Šomođ, Sabolč-SatarčBereg, Tolna, Vaš, Vesprem, Zala.

 

Vinjeta za Švajcarsku

Upotreba autoputa u Švajcarskoj plaća se godišnjom vinjetom u iznosu od 40 CHF. Vinjeta se kupuje na graničnim prelazima, benzinskim stanicama, na šalterima TCS ili kod upravljača puta. Kazna ukoliko nemate vinjetu iznosi 75 švajcarskih franaka uz obavezu kupovine godišnje karte. Nalepnica za naplatu na autoputu važi od 1. decembra godine pre isteka štampanog na nalepnici do 31. januara godine nakon štampane godine na nalepnici.

Vinjeta za naplatu na autoputu, pravilno postavljena na vozilu služi kao dokaz o plaćanju.

Pored vinjete za prolazak kroz neke tunele moraćete da platite i dodatnu kartu za tunel. 

TunelMotocikliVozila do 3,5t
Great St Bernard Tunnel18,30 €31, 20
Munt la Schera12 €30-36 €

 

Vinjeta Slovačka

Vinjete u Slovačkoj su u elektronskom obliku i obavezne su na svim autoputevima i brzim saobraćajnicama u zemlji. Vinjete možete kupiti online na linku: https://eznamka.sk/selfcare/purchase, tako što ćete shodno vašim potrebama izabrati godišnju, mesečnu ili desetodnevnu vinjetu. Zatim ćete biti preusmereni na formular gde ćete popuniti podatke koji su potrebni, a to su: registarski broj tablica, zemlja u kojoj je vozilo registrovano, e-mail adresu i broj telefona. Vinjetu, takođe možete kupiti i za više vozila, a onda postaje validna čim dobijete potvrdu da je naplata uspešno obavljena. 

 

Vinjeta za Slovačku – cena

Tip vozilaVinjeta za 10 danaMesečna vinjetaGodišnja vinjeta
Sopstveno vozilo do 3,5t10 €14€50€

Dužina puteva u Slovačkoj na kojima važi sistem vinjeta iznosi 622km i obeleženi su odgovarajućim saobraćajnim znacima. Kazne za vozače koji nemaju vinjete kreću se između 100 i 500 €. 

 

Vinjeta Češka

U Češkoj vinjete su takođe obavezne, kako biste mogli bez kazni koristiti brze saobraćajnice i autoputeve koji prolaze kroz zemlju. Slično kao u Slovačkoj, možete kupiti desetodnevnu, mesečnu ili godišnju vinjetu. Vinjeta se dobija u vidu nalepnice koja mora biti pravilno zalepljena na vašu šoferšajbnu. Ukoliko vam se vinjeta ošteti morate prijaviti štetu i podneti zahtev za zamenu.

Kupovinom vinjete za auto dobijate ne samo brzi prolazak kroz Češku, već i doprinosite izgradnji drugih institucija i u popravci deonica autoputa. Kazne za neposedovanje, kao i nepravilno apliciranje vinjete su od 80 do 300€. Svoju nalepnicu možete kupiti na benzinskim stanicama, označenim šalterima pošte, nekim menjačnicama, nekim ispostavama ABA, kao i na drugim označenim mestima. Za vozila preko 3,5t plaća se putarina prema pređenoj kilometraži. Više informacija na https://www.sfdi.cz/vignettes/.

 

Vinjeta za Češku – cena

Tip vozilaVinjeta za 10 danaMesečna vinjetaGodišnja vinjeta
Vozila ispod 3,5t12,5 €18 €60 €

 

Vinjeta za Rumuniju

Sistem vinjeta u Rumuniji se razlikuje nego u većini drugih zemalja, jer osim za autoput i brze saobraćajnice, u ovoj zemlji vinjeta vam je potrebna kako biste bez nepotrebnih kazni koristili sve puteve u zemlji. Ona se ovde zove rovinjeta i možete je kupiti elektronskim putem ili u vidu nalepnice. Vinjetu u slučaju oštećenja ili ako ste zamenili registraske tablice u roku važenja vinjete možete lako zameniti uz zahtev. Više o vinjetama na http://www.cnadnr.ro/en/roviniete/

 

Vinjeta Rumunija – cena

Tip vozilaJednodnevna  vinjetaSedmodnevna vinjetaMesečna vinjetaTromesečna

vinjeta

Godišnja 

vinjeta

Putnička vozila do 3,5 t3 €7 €13 €28 €
Teretna vozila do 3,5t6 €16 €36 €96 €
Teretna vozila od 3,5t do 7,5t4 €16 €32 €92 €320 €
Vozila od 9-23 sedišta4 €20 €52 €120 €320 €
Vozila od 7,5t -12t7 €28 €56 €160 €560 €

 

U Rumuniji osim vinjete biće vam potrebno da platite takozvane takse za prelazak preko nekih mostova. Takođe, moraćete platiti i nekoliko trajekta između Rumunije i Bugarske. Tabelu sa cenama možete pogledati ispod.

Mostovi i trajektiMotocikliVozila do 3,5tVozila do 7,5tVozila do 12t
Giurgiu – Ruse (most do BG)Besplatno6 €12 €
Giurgeni – Vadu Oii4 lei11 lei26 lei26 lei
Fetesti – Cernavoda7 lei14 lei47 lei
Braila – Smardan* (trajekt)6,25 lei17, 80 lei42 lei
Silistra – Kalarash (trajekt za BG)3 €7 €
Vidin – Kalafat (most do BG)6 €6 €12 €18 €
Oriahovo – Beket (trajekt za BG)3 €12 €
Nikopol – Turnu Magurele (trajekt za BG)2 €12 € 
Svishtov – Zimnicea (trajekt za BG)3 €4 €**

 

*cena za prazna vozila, cena po putniku je 1,4 lei

**cena za vozila sa maksimum 5 sedišta

Kazne za vozače bez vinjete idu i do 100 €.

 

Vinjeta Bugarska

Vinjeta je u Bugarskoj obavezna za sve puteve i važi za skoro sve puteve u zemlji osim za neke gradove, kružne puteve i sela. Vinjete za Bugarsku možete kupiti na graničnim prelazima, na većini benzinskih stanica ili online na sajtu: https://web.bgtoll.bg/. Kao i u Rumuniji, i u ovoj susednoj zemlji ćete morati da platite posebne takse za prelazak preko nekih mostova, kao i za korišćenje trajekta. Ukoliko ne budete posedovali vinjetu dok prolazite kroz Bugarsku, ovaj propust koštaće vas preko 80 €

 

Vinjeta Bugarska – cena

Tip voziladnevna/ vikend vinjeta *nedeljna vinjetamesečna vinjetavinjeta za tri mesecagodišnja vinjeta
Motorna vozila do 3,5t10 leva15 leva30 leva54 leva97 leva
Vozila preko 3,5t i autobus23 leva**

23 leva E3

53 leva**

40 leva E3

105 leva**

80 leva E3

Kamioni preko 12t23 leva**

23 leva E3

87 leva**

67 leva E3

174 leva**

134 leva E3

 

*važi od petka u 12h do nedelje u 23:59h

** za vozila sa euro 0, 1 i 2 motorima

Bugarska je od avgusta 2019. godine uvela plaćanje putarina po kilometraži za vozila iznad 3,5t, a planirano je da se ovaj sistem uvede i za komercijalne svrhe od 01.03.2020. godine. 

Cene prelaska preko mostova i trajekata kreću se od 2 do 3 € za motocikle.

Za motorna vozila do 3,5t od 4€ do 12 €, dok se za teretna vozila preko 3,5t mora izdvojiti od 6 do 40 €. 

 

Nadamo se da smo vam pružili sve moguće korisne informacije ukoliko planirate svoje putovanje u ili kroz zemlje koje koriste sistem vinjeta. Iako se ovaj sistem pokazao kao dobar, još uvek se mnoge zemlje dvoume da li da ga uvedu, dok se one koje su ga već uvele razmišljaju o promeni. Sve u svemu, ako putujete ili planirate da putujete kroz zemlje koje trenutno imaju sistem vinjeta kao sredstvo plaćanja putarine, budite oprezni i nabavite vinjetu na vreme. Pravilno je instalirajte i sačuvaćete sebi ne tako malo novca koji biste dali za kaznu. Sada možete krenuti bezbrižno na svoje uzbudljivo putovanje.

 

Autor teksta: Magdalena Racić