Za koje države je potrebna međunarodna vozačka dozvola?

Kada je 3. januara 2011. godine počelo izdavanje biometrijskih vozačkih dozvola, mnogi su verovali da konačno možemo odahnuti. Razlog je bilo uverenje da se sa tom dozvolom u istoriju šalju ne samo čuvene papirne dozvole roze boje koje smo cepali po džepovima decenijama, već i međunarodna vozačka dozvola.

Vozači u Srbiji verovali su, potpuno pogrešno, da sa biometrijskom vozačkom dozvolom više nije potrebno posedovati međunarodnu. Nažalost, ne samo da su se prevarili tada, već je međunarodna vozačka dozvola u nekim državama potrebna i danas. I to pored plastične, moderne, biometrijske vozačke dozvole.

 

Šta je donela nova vozačka dozvola?

Ne zaboravimo da je nova vozačka dozvola donela niz prednosti. Pre svega je njeno izdavanje značajno pojednostavljeno. Za prvo izdavanje dozvole više vam nisu bile potrebne dve fotografije (mada ih možete doneti za arhivu), niste je morali čekati i do 20 dana, već u proseku 7, dok je ona sama sada sadržala niz podataka koji su od velike važnosti kako za vozača, tako i za saobraćajnu policiju. Od skora je možete dobiti i poštom, dok je njeno izdavanje skraćeno na najviše nekoliko dana.

 

Koliko košta izdavanje vozačke dozvole? 

Ako pogledamo koliko je koštala tada, do danas se cena tek neznatno uvećala. Ukupno, sa svim taksama, nova dozvola košta oko 1600 dinara. Konačno, poslednja roza dozvola izašla je iz upotrebe i prestala da važi 10. juna 2017. godine.

 

Kako građani naše zemlje mogu voziti u inostranstvu?

Pre svega, imajte u vidu da svaka država propisuje za sebe zakone i odredbe pod kojima stranci mogu voziti u inostranstvu. Ukoliko ste u stranoj državi samo u tranzitu ili na neki kraći period bez dozvole boravka, obično će vam biti dovoljna važeća dozvola ili međunarodna vozačka dozvola. Ipak, ako se za boravak u državi odlučite na duže, procedura se menja. Postoji više načina na koje dozvoljavaju strancima da voze sa važećom dozvolom.

  • U nekim državama će vam priznati vozačku dozvolu republike Srbije bez ikakve dodatne potvrde;
  • Kod nekih ćete morati da polažete novi vozački ispit po njihovim propisima sa ili bez dodatnih časova vožnje;
  • Neki će dozvoliti da samo prevedete važeću vozačku dozvolu na njihov jezik;
  • Druge države će dozvoliti važeću vozačku dozvolu Srbije ali samo ako ste u tranzitu ili na neki kraći period. Koliko on traje zavisi od države, ali obično je godinu dana. Nakon toga tražiće vam da polažete vozački ispit ili zatražite prevedenu vozačku dozvolu za državu u kojoj nameravate da živite;
  • Kod nekih će vam biti potrebna međunarodna vozačka dozvola, ali samo na neki period, a onda ćete opet morati da ponovo polažete vozački ispit ili tražite prevod dozvole;
  • Neke države ne priznaju ni našu važeću dozvolu niti međunarodnu vozačku dozvolu – kod njih ćete morati da polažete vozački ispit pre nego što uopšte i pomislite da vozite po njihovim propisima.

Koju god od ovih situacija imate, veoma je važno da se pre puta informišete o zakonima koji vladaju u državi u koju idete. Nikako se nemojte voditi pričama „iskusnih“ vozača da međunarodnu vozačku dozvolu niko ne traži. Nekada će vam možda i tražiti, a tada su kazne veoma visoke i možete rizikovati da vas isključe iz saobraćaja.

 

Međunarodna vozačka dozvola – gde je potrebna?

Spisak država koje zahtevaju posedovanje međunarodne vozačke dozvole srećom veoma je kratak. Na nesreću, one su nama možda i najinteresantnije, odnosno, Srbi rado odlaze tamo da rade i žive. Među državama koje našim vozačima traže posedovanje međunarodne vozačke dozvole su: Belgija, Norveška, Nemačka, Francuska, Holandija, Švajcarska i Švedska

Sve one vožnju sa međunarodnom dozvolom dozvoljavaju veoma kratko, od 185 dana koliko je u Nemačkoj, do 3 meseca koliko je u ostalim državama. Nakon toga morate polagati vozački ispit, opet u potpunosti ili samo delimično. Švajcarska dozvoljava polaganje probnog testa vožnje bez časova vožnje. 

 

Međunarodna vozačka dozvola – spisak država u kojima nije potrebna

Sve je veći broj država koje priznaju našu biometrijsku vozačku dozvolu pa je vožnja u inostranstvo mnogo lakša. Srećom, većina država u našem okruženju priznaje našu vozačku dozvolu pa vam nije potrebna međunarodna. Neke od njih nama su poznate kao i turističke destinacije i mesta na koja idemo na letovanje:

Grčka, Italija, Španija, Hrvatska, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Danska, Malta, Poljska, Slovačka, Turska, Finska, Češka, Mađarska, Makedonija i Slovenija ne zahtevaju da naši građani sa sobom nose međunarodnu vozačku dozvolu.

Sve države dozvoljavaju korišćenje biometrijske dozvole do godinu dana, sa izuzetkom Slovenije i Poljske koje taj period skraćuju na 6 meseci i Češke koje će vam priznati dozvolu Srbije najviše do 3 meseca

Nakon toga morate predati zahtev za prevod vaše dozvole i izdavanje važeće dozvole države u kojoj živite. Srećom, najčešće novu dozvolu izdaju samo uz potvrdu lekara o psiho-fizičkim sposobnostima za vožnju. Jedino Velika Britanija i Danska traže od novih stanovnika da, nakon što period vožnje sa vozačkom dozvolom iz Srbije istekne, polažu ceo vozački ispit.

Sjedinjene Američke Države smatraju da možete bez problema voziti i sa vozačkom dozvolom iz Srbije ali samo do godinu dana. Nakon toga možete polagati vozački ispit bez obaveze vožnje dodatnih časova. Ipak, svaka država ima svoja pravila, pa nije loše raspitati se na vreme.

Rusija dozvoljava da koristite vozačku dozvolu Srbije najviše 60 dana od trenutka kada ste dobili dozvolu boravka. Zamena je jednostavna i podrazumeva samo lekarski pregled.

 

Gde se vadi međunarodna vozačka dozvola?

Osim u slučaju da imate probnu vozačku dozvolu, svaki vozač u Srbiji može dobiti i međunarodnu vozačku dozvolu. Ona se izdaje u Auto-moto savezu Srbije na vaš zahtev koji dobijate na šalteru. Obaveza je da donesete dve fotografije 35×45, važeću dozvolu i ličnu kartu. Ova dozvola važi 3 godine ili do isteka vaše vozačke dozvole

 

Međunarodna vozačka dozvola – cena

Cena iznosi 2810,00 dinara, što obuhvata i administrativnu taksu. 

 

Izgled je specifičan i prepoznatljiv u inostranstvu

Međunarodna vozačka dozvola

Na međunarodnoj vozačkoj dozvoli je tekst napisan na 6 jezika i njen dizajn i izgled odgovara međunarodnoj konvenciji iz 1968. godine koja je održana u Beču. Njen dizajn ni malo ne podseća na svetski modernu biometrijsku vozačku koju nosimo u džepovima. Iako liči na naše stare roze papirne dozvole, ona omogućava mnogo više nego što plastična dozvola može.  

 

Nadamo se da smo vas ovim tekstom više informisali o međunarodnoj vozačkoj dozvoli, gde možete da je izvadite i za koje države vam je zapravo potrebna. Voziti se svojim kolima u inostranstvu nosi sa sobom značajne prednosti, pa ako putujete u državu za koju vam je neophodna međunarodna vozačka dozvola, izdvojite vreme za vađenje ovog dokumenta, jer će se na kraju zaista isplatiti.

 

Autor teksta: Dragana Ranđelović