Da li je potrebno ovlašćenje za auto ukoliko upravljate tuđim vozilom u zemlji i inostranstvu?

Pozajmili ste auto od prijatelja ili rođaka, a želite da putujete? Onda će vam svakako biti potrebno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom.

Bilo da putujete u zemlji ili u inostranstvo, ovaj dokument je neophodan da biste upravljali tuđim vozilom.

Većina nas kupuje polovne automobile i nije u mogućnosti da isti odmah prevede na sebe. Možda jednostavno želite da iskoristite tek registrovan auto do sledeće registracije kada ste planirali i prevod vozila na svoje ime. Ono što ste u obavezi da uradite ukoliko želite da upravljate tuđim vozilom jeste da nabavite ovlašćenje od vlasnika automobila

Postoji razlika u ovlašćenjima za upravljanje tuđim vozilom u zemlji i inostranstvu. Sve detalje oko postupka vađenja ovlašćenja, taksi i pravila objasnićemo vam u ovom tekstu. Najpre ćemo se pozabaviti ovlašćenjem koje vam je potrebno za upravljanje tuđim vozilom u zemlji. 

 

Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u zemlji

Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u zemlji

Iako kod sebe imate saobraćajnu dozvolu automobila, kao i obaveznu polisu osiguranja, ipak vam je potrebno i ovlašćenje vlasnika kako biste bez problema mogli da upravljate tuđim vozilom u zemlji. Ovo ovlašćenje zapravo morate imati i ukoliko želite da prodate auto, registrujete ga ili izvršite prenos vlasništva na svoje ime.

 

Ovlašćenje za auto obrazac

Obično se sklapa već nakon nekoliko dana nakon kupovine vozila i ono izgleda ovako.

Ovaj dokument je, takoreći dozvola koju dobijate od prodavca, odnosno vlasnika vozila i na njemu se nalaze podaci vlasnika, podaci osobe koja se ovlašćuje i podaci o vozilu. Trebaće vam vaše ime i prezime, jmbg, adresa, broj lične karte. Isti podaci unose se i za vlasnika automobila, kao i obavezni podaci o vozilu: registarska oznaka, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora, godina proizvodnje, boja karoserije.

Ovo ovlašćenje omogućava vam da upravljate tuđim motornim vozilom u zemlji, izvršite tehnički pregled i registrujete ga, prijavite i odjavite vozilo, izvršite prenos vlasništva na svoje ime, prodate ga i izvršite prenos vlasništva na ime kupca, naplatite osiguranje nastale štete kod osiguravajućeg društva. 

 

Gde se overava ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom?

Ovaj dokument nakon popunjavanja i potpisa obe strane, potrebno je kopirati u 3 primerka i obavezno overiti kod notara. Koštaće vas samo overa i obično se kreće oko 700 dinara po papiru. U suštini, ukoliko vas zaustavi predstavnik saobraćajne kontrole, a kod sebe imate saobraćajnu dozvolu vozila kao i polisu osiguranja verovatno da vam neće tražiti ovlašćenje.

Međutim, ukoliko ne može ustanoviti jasnu vezu između vas i vlasnika vozila (isto prezime, srodnost itd) može se desiti da vam traže i ovlašćenje. Zato vam savetujemo da u slučaju kupovine automobila odmah napravite i ovo ovlašćenje, ukoliko samo pozajmljujete automobil, nije vam zakonski potrebno, ako je vlasnik sa vama u vozilu ili ste u srodstvu. 

 

Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Ovlašćenje za upravljanje tuđiim vozilom u inostranstvu

Međunarodno ovlašćenje za auto

Planirate put u inostranstvo tuđim automobilom? Onda vam je zaista neophodno međunarodno ovlašćenje, odnosno dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Ovaj dokument poznat je i kao žuti karton i bez njega vam možda čak neće dozvoliti da pređete granicu ukoliko upravljate tuđim vozilom. 

 

Šta je sve potrebno za međunarodno ovlašćenje?

Za dobijanje ovog dokumenta potrebno vam je: 

  • Obavezno prisustvo vlasnika vozila sa ličnom kartom ili pasošem ( ukoliko imate gore navedeno ovlašćenje u kome je naznačeno da možete upravljati njegovim vozilom nije obavezno prisustvo vlasnika, ali mora biti overen dokument)
  • Obavezno prisustvo korisnika sa važećim pasošem
  • Saobraćajna dozvola vozila
  • Fotokopija saobraćajne dozvole 
  • Dokaz o plaćenoj naknadi u iznosu od 1500 dinara

U slučaju da je vlasnik vozila pravno lice, potrebno je ovlašćenje na memorandumu firme za korisnika, overeno pečatom, kao i potpisom ovlašćenog lica. Ukoliko je u pitanju vozilo koje je kupljeno na lizing potrebno vam je posebno ovlašćenje od lizing kompanije da možete upravljati vozilom van zemlje (obično postoji posebna klauzula u ugovoru koji ste potpisali sa lizing kompanijom koja vam omogućava korišćenje vozila van zemlje). 

Ukoliko putujete u Crnu Goru ili BIH možete umesto pasoša priložiti ličnu kartu uz pisanu izjavu da vozilom nećete upravljati u drugim zemljama u inostranstvu. 

Žuti karton izdaje se isključivo za vozila registrovana u Republici Srbiji i ne može se izdati za vozila koja su registrovana po posebnoj proceduri (diplomatska vozila, vozila sa posebnim registarskim oznakama).

Obrazac DTV (dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu)  je žute boje, formata A5, presavijen na sredini. Na prednjoj strani ima oznaku AMSS i FIA (međunarodna organizacija). Označen je serijskim brojevima. Tekst ovlašćenja dat je na srpskom, francuskom i engleskom jeziku. Leva unutrašnja strana predstavlja ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom koje daje vlasnik vozila, a desna unutrašnja strana predstavlja samu dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

 

Ovlašćenje za auto – cena

Vađenje dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu koštaće vas 1500 dinara.

 

DTV – Koliko važi ovlašćenje za auto?

Međunarodna dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu izdaje se na rok važenja od godinu dana, mada on na zahtev korisnika može biti i kraći. Apsolutno ne zavisi od datuma registracije vozila, već od datuma izdavanja dozvole

Ovaj dokument možete izvaditi u bilo kojoj poslovnici AMSS-a i to u veoma kratkom roku ukoliko imate sve potrebne podatke i dokumenta.

Nakon potpisivanja korisnika vozila i AMSS službenika uz obavezan pečat, vaš dokument je validan i možete sa njim putovati u inostranstvo narednih godinu dana, ukoliko nije drugačije naznačeno.

 

Nemojte zaboraviti na ovaj dokument, on je važan i obavezan, a sigurni smo da ne želite astronomske kazne i neprijatnosti zbog neposedovanja istog. Još jednom, vađenje ovakvog dokumenta koštaće vas 1500 dinara i maksimum pola sata vremena. Nakon što ga izvadite, možete slobodno krenuti na put tuđim vozilom bilo gde. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić