Kako prebaciti vozilo sa putničkog na teretno?

Mnogi vozači koji poseduju terence ili bilo koje drugo veće vozilo često razmišljaju o prebacivanju vozila sa putničkog u teretno. Postoji nekoliko olakšica za teretno vozilo koje navode sve više ljudi da svoje putničko vozilo prebace u teretno. Da li je to uopšte moguće? Jeste, ali će vam trebati vremena, strpljenja i novca za ovu promenu. 

U daljem tekstu trudićemo se da vam pojednostavimo samu proceduru prebacivanja putničkog vozila u teretno. 

Ako ipak želite da saznate kako da prebacite vozilo sa teretnog na putničko, pročitajte tekst na našem sajtu: Kako prebaciti vozilo sa teretnog na putničko?

 

Šta je sve potrebno da biste prebacili vaše putničko vozilo u teretno:

  1. Putničko vozilo najpre morate adaptirati u teretno. Ovo podrazumeva vađenje zadnjih sedišta i sigurnosnih pojaseva, kao i umetanje pregrade ili mreže između prednjeg dela vozila i budućeg tovarnog dela. 
  2. Nakon adaptiranja vozila, potrebno je vozilo odvesti na tehnički pregled gde se dobija uput za atest. Svaka promena na vozilu mora se atestirati.
  3. Sa uputom za atest, moraćete u Ljermontovoj broj 12 u Beogradu da uzmete zahtev za ispitivanje vozila.
  4. Sa uputom i zahtevom potom odlazite do ovlašćenih servisa koji vam mogu izvršiti atest prepravke vozila iz putničkog u teretno (AMSS, Mašinski fakutet itd.)
  5. Kada završite atest, vraćate se ponovo na tehnički pregled gde dobijate dokumentaciju o promeni tipa vozila, a to je registracioni list, uplatnica za administrativnu taksu i uplatnica za saobraćajnu dozvolu.

Zbog jako malog izvora informacija u vezi prebacivanja putničkog vozila u teretno, obratili smo se službi AMSS predviđenoj za ispitivanje vozila. 

Ovo su neke od informacija do kojih smo došli. Sama procedura nije nimalo jednostavna. 

Da biste uopšte stigli do atesta promene na vozilu u AMSS pre svega potrebna vam je saglasnost proizvođača za promenu vašeg vozila iz putničkog (M1) u teretno vozilo (N1). Saglasnost možete dobiti putem email-a, ali je potrebno da je odštampate i ponesete sa sobom. 

Na sledećem linku možete videti spisak ovlašćenih predstavnika proizvođača u Srbiji kod kojih možete nabaviti saglasnost.

Nakon što dobijete saglasnost od proizvođača, morate naći automehaničarski servis koji je registrovan u APR-u koji će vam izvršiti prepravku vozila. On će ukloniti zadnja sedišta i sigurnosne pojaseve, a zatim ugraditi pregradu između prednjeg i tovarnog dela vozila i po potrebi obložiti tovarni deo. Dobar majstor zna šta treba da uradi kada mu kažete da želite da prebacite vozilo iz putničkog u teretno. 

Nakon prepravke vozila tražite da vam daju dokument sa opisom radova servisa na vašem vozilu. 

Nakon toga idete na tehnički pregled po uput za atest. Predlažemo da sve završavate u AMSS, jer će vam oni završiti i pojednostaviti dosta stvari. Sa uputom za atest idete u Ljermontovu 12 u Beogradu da uzmete zahtev za ispitivanje vozila. Informacije za podnošenje zahteva možete pogledati na ovom linku.

U skorije vreme došlo je do promene i sada i zahtev možete podneti u AMSS, ali za svaki slučaj proverite na broj telefona 065/ 987-8882

Uplate i za naknadu i za republičku administrativnu taksu, vršiti nakon podnošenja zahteva za ispitivanje prepravljenih vozila u ovlašćenim organizacijama, nakon čega dobijate potvrdu o prijemu zahteva, u čijem gornjem levom uglu se nalazi broj potvrde koji se upisuje kao poziv na broj” kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja. 

Obrazac zahteva za ispitivanje prepravljenog vozila preuzmite ovde!

Nakon uplaćenih taksi i predatog zahteva trebalo bi da dobijete potvrdu o podnošenju zahteva za ispitivanje vozila, odnosno ukoliko je ispitivanje odobreno dobićete uverenje o ispitivanju vozila. 

Kada sve ovo završite konačno stižete do ovlašćenih pravnih lica za atest. Mi smo izabrali AMSS, ali na ovom linku imate detaljan spisak svih ovlašćenih pravnih lica koja vam mogu izvršiti atest prepravke vozila iz putničkog u teretno. 

Kada dođete u AMSS sa uputom za atest i uverenjem o ispitivanju vozilo, potrebno je da uplatite takse u iznosu od 6620 dinara na ime agencije za bezbednost saobraćaja i 9600 dinara na ime AMSS za izvršen atest vozila. 

Nakon što vam stručnjaci odrade atest vozila idete na tehnički pregled gde plaćate taksu za tehnički pregled koja varira od firme do firme. Nakon izvršenog tehničkog  pregleda možete konačno registrovati svoje vozilo kao teretno. Za ovu promenu potrebno je i da podnesete zahtev za novu saobraćajnu dozvolu u kojoj će promena biti zabeležena i zakonski legalna. 

Kao što smo već rekli mnogi se na ovaj korak prebacivanja vozila iz putničkog u teretno odlučuju zbog povlastica koja time dobijaju. Recimo ukoliko vaše vozilo ima 2.2 motor ili bilo koji koji prelazi 2.000 kubika, plaćaće registraciju oko 50.000-60.000 dinara, dok će za isti motor u teretnom vozilu plaćati regostraciju oko 20.000 do 25.000 dinara, što je duplo manje.

Jedina začkoljica jeste što kasnije nećete moći da ubacite zadnja sedišta i tako ponovo imate sva sedišta, dok vam je auto registrovan na teretno vozilo. Za ubacivanje sedišta potrebna vam je ponovna procedura za vraćanje iz teretnog u putničko vozilo.

Iz iskustava naših sugrađana došli smo do saznanja da je to nekada moglo, ali danas ukoliko vas policija zaustavi i vidi sedišta umesto tovarnog dela, a u saobraćajnoj dozvoli se vozilo vodi kao teretno, kazne su astronomske i čak vam preti oduzimanje vozila.

Stoga, nemojte se kockati već prebacite vaše putničko vozilo u teretno samo, ako vam je za tu namenu i potrebno vozilo. 

Cena prebacivanja vozila iz putničkog u teretno

Obzirom da u našoj zemlji cene nisu stabilne i stalno se menjaju, cena vašeg prebacivanja vozila iz putničkog u teretno će varirati.

U zavisnosti od ovlašćenih privrednih subjekata koje izaberete za atest i uslugu tehničkog pregleda, cena takođe može da varira. Cena same procedure od zahteva do atesta i saobraćajne dozvole iznosi od 100 do 200 € u zavisnosti od subjekata za koji se odlučite.

Međutim, na ovu cenu treba dodati i cenu ovlašćenog servisa proizvođača za izdavanje delova i dozvole za promenu namene vozila, koja varira u zavisnosti od marke i tipa vozila.

Recimo da će vas koštati 100 €. Na ovu cifru dodajte i trošak majstora koji će promenu izvršiti, cena varira od 50 do 150€. Možemo zaključiti da ipak nije jeftin posao. Dobro razmislite pre nego što krenete u ovaj poduhvat. Možda vam ipak neće biti isplativ na kraju. 

 

Nadamo se da smo makar malo uspeli da vam približimo ovu temu, ukoliko imate još nekih nejasnoća savetujemo vam da posetite najbližu AMSS poslovnicu, gde će vam ljubazni stručnjaci dati sve precizne i tačne informcije koje su vam neophodne. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić