Kako prebaciti vozilo sa teretnog na putničko?

Pisali smo već o prebacivanju vozila iz putničkog u teretno, a sada i za obrnuto. U našem tekstu saznajte šta vam je sve potrebno kako biste prebacili vašeg ljubimca iz kategorije teretnog vozila u putničku. Detaljno ćemo vas informisati kako da bez mnogo muke izvršite zamenu za vaše vozilo.

Ako ipak želite da saznate kako da prebacite vozilo sa putničkog na teretno, pročitajte tekst na našem sajtu: Kako prebaciti vozilo sa putničkog na teretno?

 

Šta vam je sve potrebno da biste prebacili vaše teretno vozilo u putničko

 Kako biste vaše teretno vozilo mogli da prebacite u putničko najpre vam je potrebno:

  1. Dozvola proizvođača da planiranu promenu sprovedete u delo. 
  2. Da izvršite određene izmene kako biste vozilo prilagodili putničkom
  3. Da sa tehničkog pregleda uzmete uput za atest prepravljanja vozila
  4. Uput za atest potrebno je da predate  u Ljermontovoj 12 u Beogradu kako bi vam izdali zahtev za ispitivanje vozila
  5. Kada dobijete potvrdni zahtev sa njim i uputom za atest morate atestirati vozilo
  6. Zatim idete na tehnički pregled i podnosite zahtev za promenu kategorije u saobraćajnoj dozvoli, zajedno sa registracijom vozila
 • Vaše vozilo je uspešno prebačeno iz teretnog u putničko

Ovo su ukratko koraci koje ćete morati da preduzmete ukoliko želite da započnete proceduru prebacivanja vašeg vozila iz teretnog u putničko. 

Sada ćemo detaljno svaki korak objasniti i dati vam relevantne podatke šta da preduzmete kako ne biste napravili propust i nepotrebno izgubili i vreme i novac. 

Možda vam i dalje deluje malo konfuzno pa ćemo lagano krenuti od početka. Ukoliko ste doneli odluku da vaše vozilo iz teretnog prebacite u putničko pre svega potrebna vam je dozvola proizvođača vozila.

Ovlašćene distributere kontaktirajte telefonom i zamolite za dozvolu koju vam mogu poslati elektronskom poštom. Ili jednostavno idite do njih i zatražite pismenu dozvolu. Obratite pažnju da na dozvoli obavezno bude pečat, čak iako ste je dobili poštom.

U svakom slučaju odštampajte dozvolu i krenite dalje. Neki distributeri vam neće dati dozvolu za prebacivanje teretnog vozila u putničko ukoliko ne preuredite vozilo u njihovom servisu i sa njihovim delovima. Spisak ovlašćenih distributera svih marki vozila u Srbiji pogledajte na ovom linku

Nakon što ste dobili dozvolu vreme je za promenu na samom vozilu. Ukoliko promenu niste izvršili u ovlašćenom servisu, možete to uraditi kod bilo kog majstora čija je radnja registrovana u APR-u i ima svoj pečat. Kada i ovo završite, otiđite do kuće za tehnički pregled i zatražite uput za atest.

Oni će vam tražiti dozvolu proizvođača i papir o izvršenoj promeni na vozilu, koju vam je izdao servis, odnosno majstor. Sa uputom za atest potrebno je da podnesete zahtev u Ljermontovoj 12, u Beogradu da preuzmete zahtev za ispitivanje vozila koji vam izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

Zahtev po novom pravilu možete podneti i u AMSS. Kada predate zahtev, uput i platite taksu dobićete potvrdu da možete atestirati vaše vozilo na osnovu promene koju ste na njemu izvršili, a u cilju promene kategorije vozila. 

Sada konačno možete odraditi atest vašeg vozila. Ipak to ne možete odraditi baš bilo gde. Osim u AMSS atest vašeg vozila možete izvršiti na još nekoliko mesta. Ostavljamo vam link do spiska kompanija kod kojih možete izvršiti atest za vaše vozilo

Kada završite sa atestom, idite ponovo na tehnički pregled gde dobijate dokumentaciju o promeni tipa vozila, a to je registracioni list, uplatnica za administrativnu taksu i uplatnica za saobracajnu dozvolu

Kada uplatite sve takse možete registrovati vaše vozilo i prebaciti saobraćajnu dozvolu na putničko vozilo sa teretnog. Gotovo.

Cena prebacivanja vozila iz teretnog u putničko

Iako deluje komplikovano, ako se dobro informišete i organizujete sve može lako i brzo završiti bez nerviranja. Ukoliko menjate kategoriju vozila iz ekonomske, a ne tehničke potrebe, razmislite još jednom.

Ceo ovaj proces košta. Cena zavisi od servisa u kome će biti vršena prepravka, od kuće u kojoj ćete izvršiti atest, kao i od cene tehničkog pregleda.

Što se državnog dela tiče, potrebno je da platite 3 takse. Sada ćemo vam dati uputstvo za plaćanje taksi:

 

Broj računa na koji se uplaćuje republička administrativna taksa za zahtev za ispitivanje vozila u iznosu od 320,00 din je: 840-29779845-18

poziv na broj: upisati sedmocifreni broj potvrde o prijemu zahteva

svrha uplate:  Republička administrativna taksa

primalac: Republika Srbija

 

Broj računa na koji se uplaćuje cena usluge obrade dokumentacije za ispitivanje vozila u iznosu od 3300 dinara je: 840-1068668-71

poziv na broj: 190 – upisati sedmocifreni broj potvrde o prijemu zahteva 

svrha uplate: cena usluge obrade dokumentacije za ispitivanje vozila 

primalac: Agencija za bezbednost saobraćaja

 

Cenu usluge izdavanja uverenja o ispitivanju vozila u iznosu od 3000 dinara uplatiti na račun broj:840-1068668-71

poziv na broj: 190– upisati šestocifreni broj potvrde o prijemu zahteva

svrha uplate: cena usluge izdavanja uverenja o ispitivanju vozila 

primalac: Agencija za bezbednost saobraćaja

 

Uz ove takse potrebno je da platite atest, recimo u AMSS koji iznosi oko 10000 dinara. Uračunajte tu još i troškove tehničkog pregleda, registracije vozila i nove saobraćajne i tablica. Suma ispada oko 500 € sa svim troškovima i uz pretpostavku da vam majstor nije uzeo mnogo novca i da ste našli povoljne delove za prebacivanje vozila iz teretnog u putničko. 

 

Nadamo se da smo vam lepo objasnili šta vas sve čeka kada odlučite da prebacite vaše vozilo iz teretnog u putničko. Sada je na vama da krenete u sam proces, mi vam svakako želimo sreću!

 

Autor teksta: Magdalena Racić