Rent a Car – sve što je potrebno da znate za iznajmljivanje vozila u inostranstvu

Rent a Car usluga je praktično rešenje ako putujete avionom ili jednostavno iz nekog razloga ne možete ići svojim automobilom u inostranstvo. Usluga iznajmljivanja vozila u inostranstvu je sve popularnija i mnogima zaista predstavlja lako rešenje. 

Recimo da odlučite da svoj godišnji odmor provedete na nekom ostrvu u Grčkoj, platite avionsku kartu, a tamo jednostavno iznajmite vozilo na nekoliko dana. Nema plaćanja trajekta, plaćanja putarina i razmišljanja o gorivu, a da ne spominjemo da na vašu omiljenu destinaciju stižete za samo nekoliko sati umesto da svojim vozilom putujete 10 – 15.

Mnogima kola nisu potrebna baš svaki dan na odmoru, pa im ova opcija iznajmljivanja vozila omogućava lakši raspored. Takođe je odlično rešenje za osobe koje putuju poslovno, naročito što automobil mogu iznajmiti i na većini svetskih aerodroma. Zamislite da žurite na sastanak u Barseloni, avionom tamo stižete za 2 do 3 sata, na aerodromu u Barseloni čeka vas vaše Rent a Car vozilo i na sastanku ste za svega pola sata. Brza i praktična usluga koja se sve više koristi.

U nastavku teksta govorićemo o svemu što je potrebno da znate, ako želite da iskoristite Rent a Car uslugu u inostranstvu.

 

Opšta procedura

Automobil

Rent a Car usluga koncipirana je tako da ukoliko vam hitno treba automobil na nekoliko dana, vi ga jednostavno možete iznajmiti za određen novac. Uz to, prednost usluge jeste što možete birati koje vozilo vam je neophodno. Da li će to biti luksuzna limuzina, mali gradski auto ili odličan terenac, na vama je da izaberete shodno vašim potrebama. 

Procedura iznajmljivanja vozila u inostranstvu je skoro svuda ista. U slučaju da se odlučite za rezervaciju vozila kod svetski poznatih Rent a Car kompanija kao što su Europcar i Avis, ne zaboravite da vam je za to potrebna kreditna kartica. Osnovna procedura iznajmljivanja vozila je slična:

 • Potrebno je da ste punoletni. U većini zemalja morate imati minimum 22 godine da biste mogli da koristite Rent a Car vozilo.
 • Morate imati vozačkog staža minimum 2 godine. 
 • Vozilo se rentira na period koji vam je potreban i u većini slučajeva on ne sme biti kraći od 24 časa. 
 • Plaćate uglavnom kreditnom karticom, jer mnoge veće i ozbiljnije Rent a Car kuće u inostranstvu funkcionišu na ovaj način. Gotovinu retko ko prima, osim nekih manjih i nepouzdanih Rent a Car kuća. 
 • Na osnovu odabira klase automobila, dobijate automobil i cenu za dnevni najam vozila. Što više dana, veći je popust. Odnosno, ako iznajmite automobil na dan to će vas sigurno po danu koštati više, nego da ste ga recimo iznajmili za 5 dana.
 • Od dokumenata vam je potrebna vozačka dozvola, pasoš i kreditna kartica. Kod nekih država ste i u obavezi da imate međunarodnu vozačku dozvolu. Međunarodna vozačka dozvola nije neophodna u svim stranim zemljama, stoga se prvo raspitajte pre nego što “bacite pare” na njeno pribavljanje.
 • Sa Rent a Car kompanijom sklapate ugovor o najmu vozila. Cena varira od kompanije do kompanije, kao i od klase automobila i perioda rentiranja.
 • Vozilo rentirate vi i na vaše ime. To znači da ga ne sme niko drugi voziti osim vas. Postoji opcija da prijavite i dodatnog vozača, u slučaju da će automobil voziti još jedna osoba. Ovo je jako važno da ne zaboravite da napomenete kada rentirate automobil.
 • Depozit je obavezan u većini Rent a Car agencija u inostranstvu. On varira od 100 do čak 1000 € i biće takoreći, rezervisan sa vaše kreditne kartice. Nakon što vratite automobil i isplatite uslugu koju ste dogovorili, novac za depozit vam se vraća. 
 • Neke Rent a Car kuće uz cenu dnevnog najma vozila, doplatiće vam i cenu osiguranja. Vodite računa kada potpisujete ugovor za najam automobila o svim pojedinostima, naročito onim ispisanim malim slovima.

 

Pravila koja morate znati pre iznajmljivanja vozila

Postoje neka opšta pravila koja morate znati pre nego što iznajmite automobil u Rent a Car agenciji za koju ste se odlučili. Ova pravila važe u većini slučajeva, ali je dobro da se pre iznajmljivanja vozila raspitate o pravilima konkretne agencije:

 • Vozilom upravlja isključivo osoba koja rentira vozilo.
 • Cena se određuje po danu, odnosno periodu na koji se vozilo rentira, ali i po klasi vozila. Tako recimo, ako ste rezervisali vozilo niže klase to ne mora značiti da možete izabrati određeni model i marku, već ćete dobiti automobil koji agencija za vas izabere. U retkim slučajevima možete sami izabrati tačno koje vozilo želite. Naravno za više novca i to je opcija koju mnogi nude. 
 • Gorivo u većini slučajeva pada na teret korisnika, odnosno vi imate obavezu da sami sipate gorivo, i vozilo vratite sa onoliko goriva u rezervoaru koliko je bilo kada ste vozilo preuzeli. 
 • Obratite pažnju, u nekim Rent a Car agencijama rentiranje vozila ima ograničenje od 250 km po danu. Dodatne kilometre mogu vam dodatno i naplatiti.
 • U slučaju da vam se rentirano vozilo pokvari, odmah obavestite Rent a Car agenciju, koja će vam reći dalje korake. 
 • Morate imati kreditnu karticu. U većini renomiranih Rent a Car agencija ne primaju gotovinu i obične Viza ili Master kartice. Ona mora biti kreditna. 
 • U slučaju saobraćajne nezgode, morate obavestiti Rent a Car agenciju kod koje ste iznajmili vozilo i policiju. Potrebno je zapisati podatke o svim učesnicima nezgode, ispuniti izveštaj o nesreći i zapisati kratku izjavu o tome kako je do nezgode došlo. 
 • Ukoliko ste saobraćajnu nezgodu izazvali vi – nesavesnim upravljanjem vozila, sva šteta pada na vaš teret.
 • Vozilom ne smete upravljati pod dejstvom alkohola, droge ili lekova.
 • Vozilo ne smete koristiti u nezakonite svrhe.
 • Poštujte saobraćajne propise zemlje u kojoj se nalazite! Svaka kazna mora se platiti pre vraćanja vozila zajedno sa dokazom o isplaćenoj kazni. 

 

Vrste osiguranja koje pružaju Rent A Car agencije

Auto

Većina Rent a Car agencija i kod nas i u inostranstvu poseduje Kasko osigurana vozila. Međutim, mnoge od njih zapravo nemaju Full Kasko osiguranje, naročito manje i jeftinije Rent a Car kuće. To znači da ako se nešto dogodi gumama, enterijeru, pa čak i donjem delu vozila (najčešće u Grčkoj ne podleže osiguranju), svu štetu naplatiće vama prilikom povratka vozila. 

Full osiguranje se obično dodatno naplaćuje i ono u nekima zemljama može biti izuzetno skupo.

Čitaoci savetuju da koristite svoje osiguranje ili iskoristite opciju osiguranja koju vam nude Master, Visa i American express kartica kada rentiranje plaćate sa njima. Najbolje bi bilo da se pre rentiranja raspitate o osiguranju koje vam je potrebno. 

Jedna od ponuda koju smo pronašli u mnogim Rent a Car agencijama vam nudi da platite dodatno osiguranje po danu, koje će vam u slučaju oštećenja vozila vašom krivicom znatno smanjiti cenu.

Primer: Bez osiguranja u slučaju ličnog oštećenja vozila, platili biste štetu od 900 €. Sa druge strane, da ste izabrali opciju plaćanja osiguranja od 30 € dnevno, isto oštećenje koštalo bi vas samo 120 € u slučaju nesreće.

Vaše je da procenite sami. Dodatno osiguranje po danu često je skuplje od najma vozila po danu, primera radi: plaćate 30 € po danu da iznajmite vozilo ekonomske klase, recimo citroen c3, ako se odlučite za dodatno osiguranje doplaćivaćete oko 33 € dnevno.

 

Saveti i iskustva korisnika Rent A Car usluga

Saobraćaj

U većini Rent a Car agencija u svetu važi univerzalno pravilo da auto morate vratiti u istom stanju u kom ste ga preuzeli. Znači, auto po pravilu vraćate čist, neogreban i ispravan sa onoliko goriva koliko ste imali u rezervoaru kada ste vozilo preuzeli. 

Mnogi korisnici koji su rentirali vozilo u grčkim letovalištima, a naročito na ostrvima, kažu kako su im Rent a Car agencije naplatile dodatni trošak, jer je automobil bio prekriven peskom ili je u unutrašnjosti vozila bilo peska. Nemojte dozvoliti sebi takav nepotreban trošak, operite i usisajte vozilo pre povratka u agenciju. 

Čitaoci takođe upozoravaju da mnoge Rent a Car agencije žele da naplate sitne ogrebotine ili nepravilnosti koje korisnik nije napravio. Da biste izbegli ovakvu neprijatnu situaciju, pre nego što preuzmete automobil slikajte ga sa svih strana i unutra, obratite posebnu pažnju na ogrebotine i sitne nepravilnosti. Na ovaj način moćićete da dokažete da je vozilo bilo u takvom stanju pre nego što ste ga preuzeli. 

Po iskustvu onih koji su koristili Rent A car usluge u Egiptu, Maroku i drugim zemljama severne Afrike, njihova preporuka je da ili izbegavate ovaj vid prevoza ili dobro obratite pažnju na saobraćaj.

Takođe, ukoliko iznajmljujete vozilo u Velikoj Britaniji, Irskoj i drugim zemljama gde se vozi levom stranom, možda je pametnije da iznajmite vozilo sa vozačem. Isto tako, ako ste navikli na manuelni menjač automobila, izbegavajte Rent a Car vozila sa automatskim menjačem, jer vas može zbuniti. 

Čitajte ugovor o najmu vozila, obavezno pogledajte da li se dodatno naplaćuje dečije sedište, navigacija, klima… Može biti da vam te stavke bez kojih ne možete ne ulaze u cenu najma vozila, već ćete morati za njih dodatno da platite. 

 

Dodatni trikovi i saveti kada koristite Rent a Car

Auto

Najbolja opcija da dobijete vozilo koje želite jeste da ga rezervišete unapred. Najveće i najpopularnije Rent a Car agencije u Evropi su Avis i Europcar, u Nemačkoj se najviše koriste usluge Enterprise kompanije za rentiranje vozila. Vozilo izaberete na njihovom sajtu, rezervišete koje vozilo želite, platite depozit kreditnom karticom i označite gde želite da preuzmete automobil.

Ove kompanije imaju opciju preuzimanja vozila na aerodromu ili u nekom od svojih predstavništva. Pokrivaju skoro čitav svet, tako da je što se bezbednosti tiče možda najbolja opcija izabrati neku od ovih kompanija. Takođe, svaka od njih ima opciju gde kao njihov redovan član imate popuste na najam vozila. Možete postati bronzani, srebrni ili zlatni član. Ova članstva nude dosta povoljnosti i mogućnosti, naročito ako često koristite Rent a Car usluge u inostranstvu. 

Ukoliko se odlučite da na nekom od svetskih aerodroma iznajmite svoje vozilo, dobra vest jeste da na svakom većem, čak i onim manjim aerodromima postoje posebni šalteri Rent a Car agencija. Na većim aerodromima imaćete veći izbor, naravno, ali će i cene usluga biti jače u odnosu na one koje plaćate kada iznajmite vozilo online ili na nekoj drugoj lokaciji.

Još jedna mana kod direktnog iznajmljivanja vozila na aerodromu jeste da ne možete da birate vozilo, već će vam dati ono koje trenutno imaju na aerodromu, naravno u klasi koju ste platili. 

Naš savet je da vozilo rezervišete online pre puta, tako da vas čeka na aerodromu ili da jednostavno taksijem odete do prvog predstavništva Rent a Car kompanije izvan aerodroma. 

 

Nadamo se da smo uspeli da odgovorimo na sva vaša pitanja u vezi Rent a Car usluga i da smo otklonili sve nedoumice o rentiranju vozila u inostranstvu. Budite i dalje sa nama. Prijatan put želimo!

 

Autor: Magdalena Racić