Kako da osigurate svoj auto uz pomoć na putu?

Zašto nam je važno putno osiguranje?

Kada krenemo na put, svakako je da želimo da zdravstveno i putno osiguranje ostanu na dnu kofera, bez potrebe za korišćenjem. Ipak, kako bi u slučaju bolesti ili neke nezgode što lakše nadoknadili štetu, važno je da se obezbedimo i osiguramo pred polazak na odmor ili službeno putovanje.

Istraživanja pokazuju da svaki četvrti putnik u Srbiji, bilo da ide na godišnji odmor ili poslovni put, putuje automobilom. Kako “pehovi” koji se dogode kada se pređe granica mnogo više koštaju neko kada ste kod kuće, najbolje da osigurate automobil za slučaj da vam zatreba opcija – Pomoć na putu.

Ukoliko se dogodi da vam se pokvari automobil i da morate kod auto-mehaničara, šlepanje i popravka mogu vas koštati skoro koliko prosečan godišnji odmor za jednu četvoročlanu porodicu. Malo manje, ali sigurno nekoliko stotina evra, biće vam potrebno ukoliko ostane praznog rezervoara, izgubite ključeve ili imate nezgodu.

Srećom, imaćete mnogo znatno manje troškove ukoliko ste se pred put osigurali i uplatili putno osiguranje, koje danas nude mnoge osiguravajuće kuće. Zavisno od toga koliko ste spremni da izdvojite, sigurno ćete pronaći ono koje može spasiti vaš kućni budžet za slučaj da vam se dogodi nepredviđena neželjena situacija na putovanju.

Više o putnom osiguranju pročitajte na našem tekstu: Šta je sve potrebno da znate o putnom osiguranju?

 

Šta je važno znati pre nego što odaberete osiguravajuću kuću i kupite osiguranje pomoć na putu?

Osiguranje koje podrazumeva pomoć na putu ranije se prodavalo uz plaćanje kasko osiguranja, a sada ga možete kupiti i odvojeno. Slanje rezervnih delova, goriva ili ključeva, troškovi parkiranja pokvarenog i najam drugog zamenskog automobila, kao i prevoz i smeštaj vozača i njegovih putnika, samo su neka od rešenja koje ova usluga nudi.

Pomoć na putu možete iskoristiti jedino ukoliko ste vi potpisnik ugovora i osoba kojoj je potrebna pomoć. Nećete dobiti pomoć na putu ukoliko je neka druga osoba sklopila ugovor, a nakon toga vama dala automobile na korišćenje.

Obratite pažnju i na stavku početak važenja ugovora, jer ona takođe može biti jedan od ograničavajućih faktora. Neke usluge koje dobijete uz putno osiguranje možete koristiti samo jednom godišnje, odnosno osiguravajuća kuća vam neće poslati pomoć ako ste je već iskoristili na primer na letovanju.

 

Kada nećete dobiti pomoć na putu?

Iako ste potpisali ugovor, usluga pomoći na putu vam neće biti ukazana baš u svakoj situaciji:

 • Ukoliko službeno lice smatra da ste sami krivi za štetu na vozilu;
 • Ako je vozač bio u alkoholisanom stanju ili koristio narkotike i opijate za vreme trajanja vožnje;
 • Ako je vozač odbio da uradi alko-test ili drugi test za utvrđivanje stanja vozača;
 • Ako do bilo kakvih problema dođe zbog rata, terorizma, nemira ili demonstracija;
 • Uzrok kvara je prethodno nedovoljno ili nestručno održavanje vozila;
 • Do kvara ili oštećenja je došlo zbog preterane istrošenosti pneumatika, prethodne neispravnosti vozila, nepridržavanja odredaba o zaštitnim merama…

Znajte da osiguravajuća kuća nije u obavezi da nadoknadi bilo kakvu štetu koja je nastala na vašem prtljagu, troškove prepakivanja i daljeg transporta, osim ukoliko se ne utvrdi da je štetu prouzrokovao serviser koji je pružao pomoć.

 

Pomoć na putu AMSS

Ukoliko se odlučite da osiguranje pomoć na putu uplatite kod Auto-moto saveza Srbije, oni vam mogu obezbediti pomoć kako u Srbiji, tako inostranstvu. Ova agencija vozačima pruža usluge otklanjanja kvarova na putu, šlepanja vozila do prvog željenog auto servisa, radionice ili mesta prebivališta putnila. Nude osnovnu i super člansku karticu, a cena putnog osiguranja zavisi i od toga da li osiguranje uplaćuje fizičko ili pravno lice.

Operativni centar AMSS na raspolaganju je danonoćno 24 sata, 365 dana u godini, pozivom broja 1987, ili iz inostranstva +381 11 3331200

Ukoliko ste se odlučili za Auto moto savez Srbije, važno je da znate da ugovor morate da potpišete najmanje 7 dana pre nego što krenete na put. Važno je da ispoštujete rok, jer ugovor kod ovog udruženja počinje da važi nakon 6 dana od momenta potpisivanja.

 

Atlas Pomoć na putu

Atlas osiguranje vozačima nudi sedam vrsta paketa pomoći na putu, koje je Atlas prilagodio u zavisnosti od tipa i potreba vozača i suvozača. U ponudi imaju:

 1. Nacionalni paket – ističu ga kao najkvalitetniji paket koji važi za teritoriju cele Republike Srbije
 2. Internacionalni paket – ovaj paket u Atlas osiguranju predlažu ukoliko putujete u zemlje Evrope
 3. Euro plus – ovo je jedan od najtraženijih paketa pomoći na putu Atlas osiguranja. Prednost u odnosu na Internacionalni paket je taj što nudi neograničen broj asistencija u Evropi
 4. City paket – paket koji pruža putno osiguranje za gradsku vožnju
 5. Moj paket – Ovaj paket je dobar za one vozače koji menjaju vozila
 6. Platinum – namenjen najzahtevnijim vozačima
 7. Kombi paket – za mini van i kombi vozila

Sve potrebne informacije o uslugama koje pruža kompanija Atlas osiguranja možete dobiti pozivom na broj: 00381 63 640 14, dok se za pomoć na putu možete obratiti bilo kada od 00-24 sata pozivom na broj:

00381 69 667 667.

 

 

DDOR Pomoć na putu

Kompanija DDOR Novi Sad ponudiće vam usluge pomoći na putu, ukoliko je vaše vozilo registrovano – bez obzira u kojoj ste osiguravajućoj kući. Pomoć obezbeđuju tokom 24 sata, kao i pokriće svih neophodnih troškova u slučaju da automobile više nije u voznom stanju ili je nedovoljno bezbedan za nastavak putovanja. Pomoć i pokriće troškova obezbeđuju sa asistentskom kompanijom “Europ Assistance”.

Sve potrebne informacije koje nudi ova kompanija možete dobiti besplatnim pozivom na broj 0800 303 301 ili na broj 00381 2148 02222

 

Kontinental Pomoć na putu

Kompanija Kontinental nudi 7 vrsta paketa pomoći na putu, od kojih su 6 vezani za pomoć u Srbiji a jedan za putovanje u zemlje Evrope. Paketi vezani za Srbiju razlikuju se u ceni zbog broja ljudi, usluga i asistencija na putu koje paket uključuje.

Paket za putovanje u neku od evropskih zemalja obuhvata popravku manjih kvarova, pokriće popravke u servisu i povratak vozila u inostranstvo.

Sve potrebne informacije o Kontinental putnom osiguranju možete dobiti pozivom na broj:

00381 65 883 885 8.

 

Uniqa pomoć na putu

Ovo osiguranje vam pruža da pomoć na putu dobijete bilo kada od 00 – 24popravku manjeg kvara na licu mesta ili dostavu goriva, pokrivaju troškove šlepanja vozila, u slučaju gubitka ili oštećenja ključeva automobile, prenoćište, prevoz do odredišta, povratak oštećenog vozila, kupovinu rezervnih delova. Ove usluge važe za putnička vozila kao i za teretna nosivosti do jedne tone.

Operateri UNIQA osiguranja su dostupni su uvek putem telefona 011 20 24 100.

 

Važno: Mi nismo povezani sa osiguravajućim društvima koja nude pomoć na putu, koje smo nabrojali u tekstu. Ne garantujemo njihov kvalitet i cenu. Pre kupovine obavezno pročitajte uslove osiguranja “Pomoć na putu”, kako biste bili sigurni šta realno dobijate uplatom, kod bilo kog osiguravajućeg društva. 

Nadamo se da smo vas detaljno informisali o ovom tipu putnog osiguranja i kod kojih osiguravačkih kuća ga možete kupiti. Kvarovi i nesreće na putu se nikada ne očekuju i zaista nisu potrebne, ali je svakako dobro biti spreman za ovakve situacije, pa svima preporučujemo da se osiguraju pred odlazak na put.

 

Autor teksta: Milica Milojević