Šta je sve potrebno da znate o putnom osiguranju?

Da li ste znali da vas putno osiguranje može spasiti nepotrebnih troškova na putu? Ono je zaista potrebno i nemojte žaliti novac za osiguranje jer vredi svakog dinara. Ono čak i ne mora biti veliki trošak, ali vam savetujemo da ga računate kada krenete na put.

Zapravo uz neophodna dokumenta i novac, putno osiguranje bi trebalo da vam bude prioritet pri planiranju putovanja u inostranstvo. Naše zdravstveno osiguranje pokriva troškove lečenja u zemlji, ali ako krenete u inostranstvo trebalo bi da ga imate za svaki slučaj. U ovom slučaju morate ulpatiti putno osiguranje.

Putno osiguranje još je važnije ukoliko putujete sa decom, jer su deca podložnija virusnim i drugim bolestima. Može se desiti da jednostavno dobijete neke simptome koji su uzrokovani promenom klime, sredine ili u toku puta. Putno osiguranje vam u svim slučajevima povreda, bolesti i promena može pomoći. 

 

Šta je putno osiguranje i šta ono podrazumeva?

Ukoliko maštate o svom putovanju, bilo da je to neka egzotična destinacija ili jednostavno želite u neku od evropskih metropola u šoping, putno osiguranje je često ono o čemu ne razmišljamo. Međutim, ukoliko vas na putu zaboli zub ili dobijete neku alergijsku reakciju i morate na pregled i po lekove koje vam doktor prepiše, sasvim je sigurno da će vam put presesti.

Troškovi lečenja, čak i onih najjednostavnijih stanja mogu biti zaista mnogo skupi u inostranstvu. Zašto da za par desetina evra, dođete u situaciju da nakon odmora mesecima otplaćujete dugove? Jednostavno nabavite putno osiguranje u slučaju putovanja u inostranstvo, čak iako idete, recimo samo na vikend. 

Putno osiguranje omogućuje vam sledeće stavke:

 • ambulantno lečenje u slučaju iznenadne bolesti
 • neophodne medikamente
 • prevoz do najbliže medicinske ustanove
 • stomatološke intervencije
 • urgentne intervencije i bolničko lečenje
 • prevoz u državu prebivališta

Različite osiguravajuće kuće pokrivaju i različite slučajeve, pa vam savetujemo da pre potpisivanja ugovora o putnom osiguranju i plaćanja polise, detaljno pročitate šta vam nude ili upitate službenika osiguranja. Dešavalo se da su ljudi imali uplaćene polise, ali nisu mogli da ostavare svoja prava, recimo sa problemom sunčanice, jer osiguranje koje su uplatili ne pokriva te troškove. 

 

Koraci za ostvarivanje prava iz polise

U suštini polisa putnog osiguranja omogućava vam da brzo i jednostavno dobijete medicinsku pomoć na putu, ako vam je potrebna. U većini slučajeva proces ide ovako:

 1. Kada primetite neke simptome bolesti ili ste se recimo posekli, najpre pozovete broj osiguravajućeg društva za zemlju u kojoj se nalazite, a koji vam je dat pri kupovini polise.
 2. Vaš kontakt iz osiguranja će vam onda dati informacije koja je najbliža medicinska ustanova i kako da do nje dođete. U nekim slučajevima oni će poslati lekara kod vas. 
 3. Kada stignete u medicinsku ustanovu potreban vam je pasoš i polisa osiguranja koju pokazujete medicinskom radniku. 
 4. On će vas pregledati i dati vam dalja uputstva.
 5. Neke lekove ćete morati sami da kupite, ali će vam osiguranje refundirati trošak kada se vratite kući. 

Postupak zaista nije težak i mnogo vam olakšava stvari. Ono što je važno jeste da dobro pročitate šta dobijate od polise za dati novac.

Pravila nisu univerzalna i razlikuju se od osiguravajućeg društva. Ukoliko na primer, niste svesni tokom pružanja medicinske pomoći i istu ste primili bez davanja polise i ove troškove možete nadoknaditi po dolasku u svoju zemlju.

Potrebno je da uz zahtev za refundaciju priložite i sva medicinska dokumenta koja potvrđuju vaše lečenje u inostranstvu, kao i račune i izveštaje lekara. Iz osiguravajuće kuće će vam uskoro javiti da li je zahtev prihvaćen i kada će vam biti refundiran novac na račun koji ste im dostavili. 

Vrste putnog osiguranja

Putno osiguranje može biti individualno, odnosno za jednu osobu, porodično ili grupno ukoliko putujete u grupi. Može trajati od jednog dana pa na više. Može se ugovoriti teritorijalna pokrivenost za nekoliko različitih država, pa čak i za određen broj ulazaka i izlazaka u strane zemlje. Osiguranje bi trebalo da vam važi od momenta napuštanja matične zemlje, sve do povratka u istu

 

Putno osiguranje – cena

Cena zavisi od dosta faktora. Cene mogu varirati u zavisnosti od kompanije, ali ne mnogo. Cena takođe zavisi od toga da li vam je potrebno individualno, porodično ili grupno osiguranje. I naravno zavisi od dužine boravka u inostranstvu – sa većim brojem dana povećava se i cena.

Cena putnog osiguranja zavisi i od maksimalne sume koju je moguće naplatiti od osiguranja u slučaju potrebe za istim. Dobro se raspitajte o svemu ovome pre nego što uplatite polisu. Postoje i polise putnog osiguranja koje pružaju i dodatne pogodnosti kao što su: 

 • nadoknada troškova u slučaju povrede nastale od amaterskih sportskih aktivnosti, između ostalog, skijanja, vožnje snouborda, ronjenja sa specijalnom opremom,
 • u slučaju štete nanete trećoj strani,
 • imovine koja je ostala u mestu boravka za vreme putovanja,
 • nadoknadu sredstava u slučaju pljačke na bankomatu.

 

Putno osiguranje online

Mnoge kompanije nude uslugu online kupovine putnog osiguranja sa različtim opcijama. Mi smo na ovom sajtu pronašli mogućnost kupovine polise putnog osiguranja za nekoliko kompanija. Sve što je potrebno jeste da unesete svoje podatke vezane za put, a to su:

 • Vrsta putovanja
 • Datum rođenja
 • Svrha putovanja
 • Destinacija
 • Datum početka osiguranja
 • Broj dana na putu 
 • Teritorija

Nakon toga kada kliknete na izračunaj cenu, otvara vam se prozor sa ponudama različitih osiguravajućih kuća za vaše putovanje. Izaberite onu koja vam najviše odgovara. Dobićete detalje o kompaniji, paketu osiguranja koji nude, maksimalnu sumu osiguranja, period osiguranja i cenu. Kada odaberete koju polisu želite kliknite na kupi odmah.

Na sledećoj strani potrebno je da popunite svoje lične podatke, kao što su: Ime i prezime, jmbg, adresa, broj pasoša, pol, email adresa kao i da potvrdite da li ste osiguranik vi ili neko drugi. Nakon što ste i to završili i krenuli dalje, prikazaće vam se svi podaci o osiguraniku i polisi. Ukoliko ste saglasni sa svime, možete preći na plaćanje.

Sada je potrebno da popunite podatke o vašoj platnoj kartici i ubrzo ćete dobiti potvrdu plaćanja, kao i samu polisu na vaš email. Dovoljno je samo da odštampate vašu polisu i spremni ste za put. 

 

Najpoznatija osiguravajuća društva za putno osiguranje

Različita osiguravajuća društva nude i različite polise putnog osiguranja. Bilo da ne želite da ih obilazite sve redom ili jednostavno nemate vremena da istražujete, ne brinite. Mi smo za vas istražili nekoliko najpopularnijih kompanija, kao i ponude koje nam one nude. 

 

DDOR Novi Sad putno osiguranje

DDOR osiguranje je već dugo prisutno na našim prostorima. Ima zaista pozitivne komentare i kao takvo možete ga iskoristiti.

DDOR putno osiguranje – cena

Ono što oni nude kao pogodnost jeste cena od 99 dinara po danu. Ipak budite svesni da ne može biti ista cena za vaše osiguranje ukoliko putujete u Evropu ili sa druge strane, recimo u Australiju. 

DDOR putno osiguranje online

DDOR takođe ima mogućnost kupovine polise osiguranja online i možete je ispuniti na ovoj adresi. Ovde možete izabrati i dodatne opcije kao što su sportski rizik, osiguranje kuće ili stana, kao i osiguranje pomoć na putu. Ukoliko imate superkarticu, možete dobiti i popust. Ovde možete izabrati da li želite da platite u kešu prilikom dostave polise na kućnu adresu ili karticom kada polisu dobijate preko email-a.

Saznajte više o tipu osiguranja “Pomoć na putu” i firmama koje ga nude, na našem tekstu: Pomoć na putu

 

Delta Generali putno osiguranje

Delta Generali zapravo predstavlja stariv naziv firme koja je nakon rebrendiranja danas u stvari “Generali Osiguranje” .

Delta Generali putno osiguranje online

Kao i ostali i oni imaju opciju kupovine online putnog osiguranja. Nije teško i prilagođeno je svima. Obrazac možete popuniti ovde.

U suštini sve je isto ili slično kao i kod drugih kuća. Birate paket osiguranja, a u ponudi su vam standard i gold paketi. Predlažemo da pre kupovine pogledate koji vam paket više odgovara.

Ono što smo mi primetili ovde jeste dosta izbora kod svrhe putovanja. Pa imate turistički, turistički sa sportskim aktivnostima, takmičenje trening, poslovno, poslovno-privremeni rad, poslovno-profesionalni vozači, poslovno-učešće u građevinskim radovima. Imate i popust od 5% za kupovinu online

 

Wiener putno osiguranje

Wiener osiguranje ima zaista dosta opcija u okviru osnovnog putnog osiguranja. Ovo osiguranje takođe, možete kupiti online u webshop-u, poslovnicama osiguranja širom zemlje i u turističkim agencijama koje su partneri Wiener osiguravajuće kuće.

U osnovno osiguranje ulaze čak i neophodni rendgentski pregledi kao i pomagala ukoliko se radi o povredi koja ih iziskuje. U slučaju ambulantnog lečenja, osiguranik je dužan da sam snosi troškove do 100 evra, a razliku do punog iznosa, osiguravač će nadoknaditi direktno zdravstvenoj ustanovi.

Ovo osiguranje omogućava vam i korišćenje GSB – help mobilne aplikacije koja sadrži sve podatke ukoliko vam zatrebaju tokom boravka u stranoj zemlji. Na ovom sajtu možete pogledati sve informacije o njihovoj ponudi putnog osiguranja. 

Wiener putno osiguranje online

Da biste kupili wiener putno osiguranje online, posetite link

 

Ono što nismo pomenuli to je pogodnost koju neke osiguravajuće kuće pružaju ukoliko često putujete u inostranstvo. U ovom slučaju možete uplatiti godišnju polisu putnog osiguranja koja vam pokriva troškove do 45 dana tokom jednog boravka. Ova polisa jeste u startu malo skuplja, ali ako putujete često zaista se isplati.

 

Mi smo se potrudili da vam detaljno objasnimo sve u vezi putnog osiguranja, a na vama je da izaberete ono koje najviše odgovara vašim potrebama. 

Važno: Mi nismo povezani sa osiguravajućim društvima koje smo nabrojali u tekstu. Ne garantujemo njihov kvalitet i cenu. Pre kupovine obavezno pročitajte uslove putnog osiguranja, kako biste bili sigurni šta realno dobijate uplatom polise, kod bilo kog osiguravajućeg društva. 

Srećan put i iskreno se nadamo da nećete morati da koristite putno osiguranje na putu, ali je svakako važno da ga imate sa sobom.

 

Autor teksta: Magdalena Racić