Šta sve treba da znate ako idete na putovanje sa bebom

Došlo je vreme da sa svojim novim članom porodice krenete na put? Kako zaista izgleda putovanje sa bebom i šta sve treba da znate? Odgovore na ova i sva ona pitanja koja vam se trenutno motaju po glavi možete naći u ovom tekstu.

Da li ste znali: bebe jako dobro podnose i putovanja i promene. Što pre počnete da ih navikavate na promenu sredine njima će to postati normalna pojava i kasnije, kada već malo porastu sasvim će lepo prihvatiti putovanja. Bebe su zapravo, mnogo jače nego što mi mislimo.

Većina parova putovanje sa bebom odlažu dok beba ne postane već dete od 3 ili 4 godine. Nekako kao da su u grču i posmatraju ih kao da će se svakog trena slomiti. Putovanja treba da služe da se upoznate, da uživate u igranju, šetnji, zajedničkim avanturama, da se smejete do besvesti i uživate u svemu što vam se na putovanju dogodi.

Da, i te kako će biti pehova: ujeda insekata, ogrebotina, temperature i stomačnih problema, ali nikako ne dozvolite sebi da paničite! Prihvatite to kao sasvim normalnu pojavu i koncentrišite se na one lepe stvari. Na bebino oduševljenje kada je prvi put stavite na pesak ili kada vidi vodopad, kada ceo dan provede na čistom vazduhu i u prirodi.

 

Planiranje putovanja sa bebom

Beba

Naravno, postoje neke stvari koje ne biste trebali da zanemarite pri planiranju putovanja sa bebom. Dobra priprema za put uštedeće vam vreme i poštedeće vas neprijatnosti na putu. Evo nekoliko važnih stvari koje će vas zanimati, ako planirate putovanje sa bebom:

  1. Posetite lekara pre puta. Odvedite bebu na kontrolu pre puta, odradite krvnu sliku, da se uverite da dete nema neku infekciju ili virus. Može se desiti da beba već ima neki virus, ali simptomi još uvek nisu prisutni. Da biste izbegli neprijatnosti u putu posavetujte se sa lekarom, koji probiotik dati bebi pre i za vreme putovanja. Obično se daje nekoliko dana pre puta i sve vreme dok ste na putu. Probiotik će regulisati detetu metabolizam, pa se ne morate bojati stomačnih problema koji su česti kod beba. Pripremite sirup za temperaturu, za alergiju i neko sredstvo za dezinfekciju. Obavezno ponesite kremicu za osipe i protiv ujeda insekata. Ukoliko beba ima grčiće ili joj rastu zubići ponesite medikamente koje koristite i kod kuće. 
  2. Ponesite dovoljno čiste garderobe u skladu sa vremenskim prilikama. Možete poneti i malo praška za veš, pa ćete lako oprati nešto od stvari ako zafali. Ponesite pelene, ćebence i obavezno igračkice koje najviše voli. Tako ćete zabaviti dete tokom putovanja. Ukoliko putujete na dalje destinacije najbolje bi bilo da to bude noću kada će dete prespavati većinu puta. Ukoliko ipak putujete bliže možete putovati nakon doručka kada je obično vreme za prvu dremku. 
  3. Ne preterujte sa kozmetikom. Dovoljni su vam šampon, makazice i štapići za uši. Sve ostalo je bespotrebno na par dana. Ponesite detetu čistu posteljinu i par pidžama, da ne rizikujete da na vašoj destinaciji nema čiste posteljine za bebu. 
  4. Obavezno ponesite asepsol, i dezinfikujte kupatilo i podove na vašoj destinaciji. Ponesite kolica, spasiće vas mnogo puta. 
  5. Ne preterujte sa oblačenjem. Obucite bebu kao i sebe, u skladu sa temperaturom i uslovima. Po mom iskustvu bebe su podložnije nervozi, ako nisu adekvatno obučene. Dajte bebi vode, možda će u putu, a i kasnije biti više žedna nego obično, pa joj ponudite vodu češće. 
  6. Vodite računa da joj ne remetite ritam na koji je navikla. Dajte joj hranu u vreme koje inače jede i kod kuće. Nemojte joj menjati rutinu spavanja. Stavite je na spavanje u isto vreme kao i kod kuće.

 

Ovo su neka od osnovnih pravila koja će vam olakšati putovanje sa bebom. Opustite se, šta god da se desi, trudite se da se ne nervirate. Nervoza se lako prenosi na bebu i onda ulazite u začarani krug iz koga nećete moći da se izvučete. 

Savet plus: Uplatite putno osiguranje. Za svaki slučaj, ako se beba i razboli na putovanju bićete smireni i sigurni, jer je uvek možete odvesti kod lekara, gde god da se nalazite. 

Da sačuvate živce i predupredite još neku situaciju koja vas može izbaciti iz koloseka, proverite bebina dokumenta. Pasoš mora važiti tri meseca nakon povratka sa putovanja, mada ako ste bebi izvadili pasoš, on važi tri godine. Sedište za dete je obavezno po zakonu, a i iz bezbednosnih razloga najbolje je da dete bude u sedištu koje je namenjeno njegovom uzrastu. Što se izbora destinacija tiče, za putovanje sa bebom, makar u početku birajte destinacije prilagođene deci.

Sve o pasošu za dete možete pročitati u našem tekstu: Kakva je procedura za vađenje pasoša? 

 

Šta poneti na put sa bebom?

Beba u šetnji

Bilo da putujete na more ili na planinu, raspitajte se šta sve u smeštaju ima za bebu pre rezervacije. Mnogi smeštaji danas nude krevete za bebe, stolice za hranjenje ili čak korito za kupanje, pa dobro istražite pre nego što krenete. Kupite i ponesite sa sobom pribor za jelo za bebu.

Na ovaj način ćete biti sigurni u čistoću pribora za jelo, a može vam koristiti i u putu. Ako je vaša beba navikla da jede kašice koje joj sami spremate, ponesite nekoliko od kuće. Pripremite kašice kod kuće, spakujte ih u teglice i zamrznite. U putu vam za njihov transport može koristiti ručni frižider

U suštini, ono najvažnije što bebi treba tokom putovanja ste vi. Smireni i raspoloženi. Spakujte neophodno, ponesite novac i dokumenta i obavezno dobro raspoloženje. Sve što se desi ne prihvatajte dramatično, sve je to moglo da se desi i kod kuće. Ne dozvolite strahovima da vas sputavaju.

Vaše dete će vam kasnije u životu biti veoma zahvalno na ovom i svakom sledećem putovanju. Suština roditeljstva nije da budete savršeni, već da se trudite najbolje što možete. Vama će ovo prvo putovanje sa bebom sigurno biti i najvažnije.

 

U prvih godinu dana bebinog života mnoge stvari će se promeniti, putovanje sa bebom biće odličan ventil i tako reći pauza od svakodnevne jurnjave. Opustite se, zagrlite svoju bebu, nabacite osmeh i krenite u jedan od prvih zajedničkih izazova vaše porodice.

 

Autor teksta: Magdalena Racić