Šta uraditi ako je izgubljen pasoš u inostranstvu?

Taman što ste počeli da uživate na svojoj omiljenoj destinaciji, primetili ste da vam nema pasoša. Evo šta sve treba da znate ako izgubite pasoš u inostranstvu. 

Ovo sigurno nije prijatna situacija ni za koga, ali je činjenica da se dešava. Bez validnog dokumenta, u ovom slučaju pasoša, ne možete nastaviti svoje putovanje niti se vratiti u svoju zemlju.

Međutim, nepredviđene situacije su sastavni deo života i ne postoji nijedna situacija koja se ne može rešiti. U daljem tekstu objasnićemo vam detaljno sve korake koje možete preduzeti, ako na vašem putovanju iz bilo kog razloga ostanete bez svog pasoša. 

Svakako ne želimo da vam bilo šta pokvari odmor ili putovanje, a ovakve situacije često izazivaju pojavu stresa što sigurno nije svrha vašeg putovanja. Bez brige, i ovakve situacije se mogu rešiti. 

 

Koraci koje morate preduzeti, ako ste izgubili pasoš u inostranstvu

Ukoliko vam se desilo da vam je pasoš nestao u inostranstvu, bilo da ste ga izgubili ili je ukraden, što pre počnite sa koracima koji će vam omogućiti povratak u svoju zemlju. Bez pasoša nemoguće je nastaviti dalje putovanje u druge zemlje, kao ni povratak u svoju zemlju. 

Evo šta sve treba da preuzmete kako biste dobili odgovarajuću putnu ispravu za povratak kući:

 1. Najpre, čim primetite da vam nema pasoša – nestanak prijavite u najbližoj policijskoj stanici u zemlji u kojoj se trenutno nalazite. Ovo je jako važno da uradite odmah. Kada podnesete prijavu, trebalo bi da znate makar broj svog pasoša kako bi policijska uprava mogla da vam izda potvrdu o izgubljenom pasošu bez koje nećete moći da preuzmete sledeće korake. 
 2. Kada nabavite potvrdu o prijavljenom gubitku pasoša sa njom se zaputite u Diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Srbije u zemlji u kojoj se nalazite. Biće vam potreban i izveštaj policije o nestanku pasoša. Ambasada Srbije može vam izdati putni list koji važi 60 dana i sa njime se možete vratiti kući, ali ne možete ići u druge zemlje. 
 3. Da biste podneli zahtev za izdavanje putne isprave u Ambasadi Republike Srbije u zemlji u kojoj se trenutno nalazite, potrebna su vam sledeća dokumenta: 
  • Izvod iz matične knjige rođenih i izvod iz matične knjige državljana Republike Srbije (prihvataju skenirana dokumenta i dokumenta poslata faksom.)
  • Dokument koji potvrđuje vaš identitet (lična karta, vozačka dozvola ili bilo koji dokument sa slikom)
  • Potvrda o prijavi gubitka pasoša iz policije, gde ste podneli prijavu
  • Potrebno je da popunite formular o okolnostima pod kojima ste ostali bez pasoša, direktno u ambasadi.
  • Popunjen formular za izdavanje putnog lista
  • 3 fotografije u boji 3,5 x 4,5 cm (mogu vas slikati odmah u ambasadi)
  • Dokaz o uplati konzularne takse. Dobićete je na licu mesta, odmah po plaćanju takse (u većini slučajeva taksa je od 50 do 100 €)

 

Nakon toga, službenik u ambasadi će vam izdati putni list, ukoliko je sve u redu. Ovaj putni list važi samo za povratak u Srbiju i ne smete ga koristiti za odlazak u drugu zemlju, jer se to tretira kao ozbiljan prekršaj i moraćete platiti ne tako malu kaznu.

Dobra vest je da, ako ste kojim slučajem pasoš izgubili jer vam je ukraden zajedno sa novcem, možete zamoliti da taksu platite po dolasku u Srbiju. Većina službenika će vam izaći u susret. 

Ukoliko ste izgubili samo pasoš, a zadržali barem jedan lični dokument sa slikom, imate sreće, jer će postupak izdavanja putnog lista biti brži i jednostavniji.

Ukoliko nemate nijedan lični dokument koji će dokazati vaš identitet možete povesti 2 svedoka, državljana Republike Srbije koji će dati izjavu da ste to vi. Ove izjave koštaće vas dodatnih 20€ po svedoku.

Proces dobijanja putnog lista ne bi trebalo da traje dugo i neki okvirni rok jeste 24h nakon podnošenja zahteva. U suštini sve zavisi od brzine dobijanja potvrde iz Beograda.

 

Šta da radite kada se vratite u Srbiju?

Sada, kada ste dobili svoj putni list i napokon se vratili u svoju voljenu zemlju, pre nego što se opustite, trebalo bi da se uputite u najbližu policijsku stanicu. 

Moraćete i u zemlji da prijavite gubitak pasoša i podnesete zahtev za poništavanje starog, kako biste mogli da dobijete novi. 

Najpre, oglasite pasoš nevažećim, ako ste iz Beograda to ćete morati da uradite u Ljermontovoj, taksa je oko 1650 dinara. Na rešenje se čeka oko 10 dana, pa ako vam je hitno izdavanje novog pasoša priložite dokaz o predstojećem putovanju. U tom slučaju trebalo bi da vam rešenje bude izdato za 2 dana. Nakon dobijanja rešenja podnosite zahtev za izdavanje pasoša. 

Sve što je potrebno da znate o vađenju pasoša pogledajte u tekstu:  Kakva je procedura za vađenje pasoša?

 

Krađa pasoša u inostranstvu

Osim što vam se može desiti da u inostranstvu izgubite pasoš i ostala lična dokumenta, ona vam lako mogu biti i ukradena.

Ukoliko je ovo vaš slučaj, procedura za dobijanje putnog lista i povratak kući je ista

Krađa novčanika, ličnih dokumenata i novca čest je slučaj, ako ste turisti u stranoj zemlji. Neka mesta su već okarakterisana kao mesta sa pojačanim delovanjem lopova, a njihova spretnost vas zaista može iznenaditi.

Izbegavajte mračne i uske uličice, prometne pijace i markete i obavezno povedite više računa o svojim stvarima ukoliko koristite metro prevozPostoje i neke destinacije koje su poznate po čestim krađama, pa biste na njima trebali da povedete više računa.

U Grčkoj, kao najpopularnijoj destinaciji za letovanje kod Srba, obratite posebnu pažnju ako posećujete Kavos na Krfu, Laganas na Zakintosu, Faliraki na Rodosu, Malia na Kritu i Kardamenu na Kosu.

Takođe, više pažnje obratite u zemljama koje nisu ekonomski razvijene i sa lošom bezbednosnom i političkom situacijom.

U ovim zemljama zabeležena su česta pljačkanja turista. Ove godine i Halkidiki u Grčkoj bio je pogođen brojnim provalama i dejstvima sitnih lopova koji su krali dokumenta i novac turistima na plaži ili čak u apartmanima. 

 

Iako ovo sigurno nije situacija koju priželjkujete, videli smo da ipak postoji rešenje kako da se bezbedno vratite kući. Možda bi bilo dobro da uvek nosite sa sobom fotokopiju pasoša ili makar napisan broj pasoša, jer će vam u slučaju gubitka istog olakšati posao. Bez brige i srećno!

 

Autor teksta: Magdalena Racić