Da li je moguće produženje pasoša koji uskoro ističe?

Pripremili ste se za put, spakovali stvari, uplatili osiguranje, međutim, saznajete da vam pasoš važi još samo mesec dana. Šta raditi ako vam pasoš uskoro ističe? Ovo je često pitanje koje se postavlja kada se planira put u inostranstvo. Mnogi od nas misle da je dovoljno da je pasoš važeći kako bi napustili matičnu zemlju i krenuli u nove avanture, međutim, važno je znati da vaš pasoš mora važiti još najmanje 3 meseca nakon izlaska iz zemlje u koju putujete.

Važeći pasoš nije moguće produžiti, već je potrebno da izvadite novi koji će ga zameniti.

Pasoš se u našoj zemlji za osobe starije od 14 godina izdaje na period od 10 godina, dok se za decu do 3 godine izdaje na period važenja od 3 godine, a decu od 3 do 14 godina izdaje se na period važenja od 5 godina. 

Međutim, iako je vaš pasoš još uvek u roku važenja, pitali smo u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije šta ako vam pasoš ističe za manje od 3 meseca i dobili konkretan odgovor: Uslov za ulazak državljana Republike Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih 10 godina i koja mora da važi najmanje 3 meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije države članice EU – saopštili su iz Ministarstva.

Na ovo obavezno obratite pažnju, jer iako vaš pasoš još uvek važi, pogranični službenici mogu vam praviti problem na granici, a takva neprijatnost vam nije potrebna. Ovaj rok utvrđen je zbog toga što građani Srbije imaju pravo da u zemljama EU borave 3 meseca. Stoga, ukoliko vaš pasoš važi manje od ta 3 meseca sumnja se da može doći do zloupotrebe, odnosno da se može desiti da želite da ostanete duže u nekoj od zemalja Šengena i tako prekršite zakonske odredbe. Da bi se sprečili takvi nemili događaji i iskorišćavanje turističke vize za neprijavljeni rad ili boravak u inostranim zemljama uvedena je ova regulativa da vam pasoš mora važiti više od 3 meseca od dana planiranog povratka u zemlju. 

Ukoliko posedujete srpski pasoš, trenutno možete putovati bez vize u 84 zemlje, za 72 zemlje vam je potrebna regularna viza dok u 42 zemlje možete izvaditi vizu po dolasku u istu. 

Ono što je korisno znati jeste da vam za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Crnu Goru još uvek nije potreban pasoš i možete ući samo sa ličnom kartom

 

Kako do novog pasoša, ako vam stari još važi?

dokumenti

Pošto smo zaključili da bi po zakonskim pravilima vaš pasoš morao da važi još minimum 3 meseca nakon putovanja u željenu destinaciju sada vam otkrivamo kako možete doći do novog pasoša. Ovo zapravo i nije jednostavna procedura jer je vaš pasoš još uvek u roku važenja i sada rešenje vašeg problema zavisi isključivo od volje službenika.

Postoje jasno definisani slučajevi u našem zakonu kada možete zatražiti novu putnu ispravu, ako vam stara i dalje važi. To su: popunjen pasoš bez mesta za overu, pasoš koji ne može služiti svrsi ( opran, oštećen ), promena ličnih podataka ( promena prezimena, adrese), promenjen lični opis ( plastične operacije). 

Važno: Sa najnovijim izmenama i dopunama zakona o putnim ispravama, saznali smo da sada vaš pasoš možete bez poteškoća zameniti čak iako vam stari još uvek važi, i to više od 6 meseci!

U slučaju da vam je rok važenja putne isprave kraći od 3, odnosno 6 meseci ako putujete u neku od zemalja za koju vam je potrebna viza, MUP Republike Srbije može vam tražiti dokaz o odbijanju vize. Odnosno, dokaz da vam je viza odbijena iz razloga što vam pasoš važi manje od 6 meseci. Ovu potvrdu možete tražiti u konzulatu zemlje u koju putujete i pitanje je da li ćete je dobiti, ali svakako vredi pokušati. 

Ukoliko putujete u neku od zemalja sa Šengen liste za koju vam ne treba viza možete kao dokaz priložiti vaučer, potvrdu o rezervaciji smeštaja ili potvrdu o putnom osiguranju. Nismo došli do podatka da je neko odbijen za vađenje novog pasoša, ako mu stari ističe za 3 meseca ili kraće, ali po zakonu oni nisu u dužnosti da vam izdaju novi. Ovo je prava situacija za korišćenje vašeg šarma za dobijanje novog pasoša bez muke :). 

Napomena: Od 01.02.2020. godine na snagu je stupila uredba o ceni obrasca putnih isprava. Ova uredba predstavlja poskupljenje naknade za obrazac pasoša na ime Budžeta Republike Srbije sa 600 dinara na 1200 dinara. Ova naknada važi samo za one koji žele da svoj stari pasoš zamene novim pre zakonskog roka od 7 meseci do isteka važnosti prethodnog pasoša. Za sve ostale naknada se nije menjala i i dalje iznosi 600 dinara.

 

Šta vam je potrebno za novi pasoš?

dokumenti potrebni za pasos

Zahtev za novi pasoš možete podneti u policijskoj stanici ili upravi prema mestu prebivališta. Uz zahtev potrebno je da priložite i sledeća dokumenta:

  • važeću ličnu kartu
  • pasoš čiji je rok važenja istekao ili u ovom slučaju ne služi svrsi
  • dokaz o uplaćenoj naknadi izrade pasoša
  • možete priložiti fotografiju veličine 50x50mm ili vas mogu slikati u stanici
  • dokaz o hitnosti, ukoliko vam je hitno potreban pasoš i ne možete da čekate zakonski rok od 30 dana za izdavanje pasoša
  • dokaz o putovanju u slučaju da vam pasoš važi manje od 3 meseca

Putnu ispravu podnosite i uzimate lično, a uz novi pasoš službenik će vam vratiti poništen stari pasoš ukoliko želite. 

Za detaljnije o proceduri vađenja pasoša pročitajte tekst na našem sajtu:
Kakva je procedura za vađenje pasoša?

Da vam se planiranje putovanja ne bi pretvorilo u košmar pri samom kraju, važno je da na vreme proverite važenje vaših putnih isprava kako bi imali dovoljno vremena da izvadite nove ukoliko je potrebno. Posebno obratite pažnju na dečije pasoše jer oni važe kraće i često se dešava da roditelji previde rok važenja pasoša svoje dece. Da ne bi bilo jurnjave u zadnji čas najjednostavnija opcija vam je da već kod same ideje o putovanju, pre rezervisanja karata i smeštaja prvo proverite rok važenja putnih isprava svih putnika. Ovo će vam uštedeti i vreme i živce. Moći ćete u potpunosti da se prepustite uživanju na putovanju.

 

Rok važenja pasoša za ulazak u neke zemlje

mapa sveta, globus

Za kraj, mali podsetnik koliko vaš pasoš mora da važi za ulazak u neke od popularnih zemalja koje posećuju naši državljani tokom letnjih meseci.

Za ulazak u Grčku i ostale zemlje Evropske Unije pasoš mora da važi još minimum 90 dana od datuma povratka u našu zemlju. 

Za ulazak u Tursku ili Egipat vaš pasoš mora važiti minimum 180 dana, od dana povratka u zemlju, dok je kod Tunisa taj broj smanjen na 150 dana. 

Nadamo se da smo vam pružili korisne informacije u vezi isteka putnih isprava i da ćemo vas ovim informacijama poštedeti nerviranja, briga i bespotrebnog trošenja vremena. 

Sada možete da se spakujete i zaplovite u nove avanture na vašem putovanju!

 

Autor teksta: Magdalena Racić