Kakva je procedura za vađenje pasoša?

Želite da putujete u inostranstvo, ali još uvek nemate biometrijski pasoš? Nemojte brinuti. Možete lako doći do svog pasoša, a potrebno je samo ispoštovati određenu proceduru za vađenje. 

Odvojite malo vremena i pripremite dokumenta koja su vam potrebna kako biste izvadili pasoš. Pasoš je zapravo lični dokument sa slikom koji vam je potreban ukoliko želite da putujete u inostranstvo. Trenutno bez pasoša možete putovati u Crnu Goru i Bosnu, za sve ostale zemlje biće vam potreban. Naša zemlja je od 2010. na beloj šengen listi što znači da vam za putovanje u države potpisnice ovog ugovora neće trebati viza, već samo novi biometrijski pasoš. 

Procedura za vađenje pasoša nije komplikovana i relativno se brzo dobija ( u zavisnosti od vremena u kome podnosite zahtev). U daljem tekstu detaljno ćemo vam objasniti čitavu proceduru. 

 

Koja su potrebna dokumenta za pasoš?

Dokumenta

Zahtev za vađenje biometrijskog pasoša podnose osobe starije od 18 godina lično u policijskoj stanici – upravi prema mestu prebivališta podnosioca, odnosno u konzularno-diplomatskom predstavništvu. Dokumenta koja su vam neophodna za podnošenje zahteva za pasoš su:

 1. Važeća lična karta
 2. Stari pasoš ili pasoš koji ne može služiti svrsi
 3. Dokaz o uplaćenoj naknadi za izradu pasoša (uplatnice)
 4. Fotografija 50x50mm na sivoj pozadini, nije obavezno
 5. Dokaz o hitnosti, ukoliko želite da vam se pasoš izradi u kraćem roku.

Državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih pribaviće po službenoj dužnosti uz vaš pristanak službenik kod koga predajete dokumenta. Možete ova dokumenta doneti i sami u roku od 15 dana, ukoliko niste saglasni sa pribavljanjem po službenoj dužnosti.

Sliku nije obavezno priložiti, ukoliko je nemate službenik će vas slikati na licu mesta. 

 

Pasoš – cena

Potrebno je da uplatite 3000 dinara na ime naknade za obrazac pasoša NBS i 600 dinara na račun naknade za obrazac pasoša Budžeta Republike Srbije.

 

Uplatnice za pasoš

Primer uplatnice za pasoš

Kako ne biste morali dodatno da pretražujete mi ćemo vam dati podatke koji su vam potrebni da biste popunili uplatnice na ime naknade za vađenje pasoša. 

 • U polje uplatilac unesite vaše ime, prezime i adresu. 
 • U polje svrha uplate unesite “Obrazac pasoša”
 • Primalac: NBS – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca
 • Iznos: 3000,00 dinara
 • Žiro račun: 980-333-07
 • Poziv na broj: 090501

Drugu uplatnicu popunjavate na ime naknade za vađenje pasoše, ali ovde se menja primalac. Možete je popuniti ovako:

Primer uplatnice za pasoš

 • Uplatilac: vaše Ime, prezime, adresa
 • Svrha uplate: Obrazac pasoša
 • Primalac: Budžet Republike Srbije
 • Iznos: 600,00 dinara
 • Žiro račun: 840-30413845-91
 • Model: 97
 • Poziv na broj: šifra opštine prebivališta

Za polje poziv na broj je potrebno uneti odgovarajuću šifru u zavisnosti od vaše opštine prebivališta. Na linku koji se nalazi pored “Poziv na broj” možete pronaći šifre za svaku opštinu u Srbiji.

Većina poštanskih službenika zna da popuni uplatnice koje su vam potrebne, pa možete jednostavno otići do najbliže pošte i zamoliti službenika da vam popuni uplatnice za vađenje pasoša. 

 

Zahtev za izdavanje pasoša

Nakon što ste pribavili sva dokumenta i uplatili naknadu za obrazac pasoša, možete zakazati svoj termin za podnošenje zahteva za izradu pasoša u svojoj policijskoj upravi. Na ovom linku možete pronaći broj za svoju opštinu i zakazati svoj termin za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša. 

Zahtev za izdavanje pasoša u većini opština možete podneti i bez prethodnog zakazivanja termina, uz više čekanja. Odnosno, ako vas zadesi gužva ili podnosite zahtev u sezoni kada većina ljudi podnosi možda je ipak bolje da zakažete svoj termin. Većina policijskih uprava radi od 7-19h, mada je bolje da proverite pre nego što krenete. 

Kada stignete na red u policijskoj upravi predajte sva dokumenta, kao i uplatnice koje ste prethodno uplatili. Službenik će pogledati ispravnost dokumenata, ukoliko je potrebno slikati vas i dati vam aparat za elektronski potpis kojim, takoreći potvrđujete svoj zahtev. Nakon procedure koja obično traje samo par minuta, policijski službenik će poništiti vaš stari pasoš i dati vam potvrdu da ste podneli zahtev za novi biometrijski pasoš. Zakonski rok za izdavanje pasoša je 30 dana, mada je to obično 7 radnih dana. U svakom slučaju, službenik će vam dati informaciju kada i gde možete preuzeti svoj novi pasoš. Novi biometrijski pasoš izdaje se na rok važenja od 10 godina

 

Pasoš za dete

Dete sa pasošem

Situacija kod podnošenja zahteva za pasoš maloletnom detetu se malo razlikuje. Naime, zahtev za izdavanje pasoša maloletnom licu podnosi roditelj ili staratelj uz pisanu saglasnost drugog roditelja ili staratelja koja je overena kod notara. Od dokumenata osim saglasnosti trebaće vam i važeća lična karta, prethodni pasoš ukoliko ga je dete posedovalo, dokaz o uplati naknade za izradu obrasca pasoša, slika po želji. 

Rok važenja pasoša za maloletna lica:

 1. Za lica mlađa od 3 godine, pasoš se izdaje sa rokom važnosti u periodu od 3 godine.
 2. Maloletnim licima od 3 do 14 godina pasoš se izdaje na period od 5 godina.
 3. Deci starijoj od 14 godina pasoš se izdaje kao i punoletnim licima na 10 godina.

Maloletna lica moraju imati prijavljeno prebivalište na teritoriji policijske uprave u kojoj predaju zahtev. Za prvo vađenje pasoša, za decu do 3 godine mogu vam tražiti i prijavu boravka kao dokaz. 

Pasoš se maloletnom licu može izdati bez saglasnosti drugog roditelja u slučaju:

 1. Ako je jedan od roditelja nepoznatog prebivališta ili boravišta.
 2. Ako je jednom od roditelja odlukom suda dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem, ili je odlukom suda dozvoljeno izdavanje putne isprave. 
 3. Ako je jedan od roditelja preminuo.
 4. Ako se jedan od roditelja vodi kao nestalo lice.
 5. U drugim slučajevima pravne i fizičke sprečenosti jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo.

Ukoliko su roditelji maloletnog deteta za koga se podnosi zahtev za izdavanje pasoša razvedeni, zahtev podnosi roditelj kome je sud dodelio puno starateljstvo. Ukoliko je sudom određeno zajedničko starateljstvo nad detetom za koje se podnosi zahtev obavezno je prisustvo oba roditelja prilikom predaje pasoša ili overena saglasnost roditelja koji je sprečen da prisustvuje. 

Otisci prstiju i potpis se ne uzimaju prilikom podnošenja zahteva od deteta, do navršene dvanaeste godine života. Nakon što ste ispoštovali celu proceduru, predali dokumenta i uplatili naknadu, možete podići svoj pasoš kada vam službenik kaže. Pasoš se preuzima lično u policijskoj upravi na teritoriji prebivališta, na kojoj ste i podneli zahtev.

Sada kada ste napokon došli do svog novog biometrijskog pasoša, avantura možđe da počne! Za 28 zemalja potpisnica šengen liste vam nije potrebna viza i možete se kretati slobodno do tri meseca ukoliko zakonom same države nije drugačije određeno. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić