Šta je sve potrebno da bi se dobila viza za Englesku?

Šta je sve potrebno da biste dobili vizu za Englesku, odnosno Veliku Britaniju?

“Viza za Englesku” zapravo ne postoji, već dobijanjem vize za Veliku Britaniju možete posetiti celo Ujedinjeno Kraljevstvo, u to naravno računajući Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

Ukoliko želite da putujete i studirate, radite ili posetite prijatelje u Velikoj Britaniji, potrebna vam je odgovarajuća viza. Šta je sve potrebno da biste dobili vizu za Veliku Britaniju je prvo pitanje koje se nameće. Kako početi sa procesom, kao i sam proces dobijanja vize za Veliku Britaniju detaljno ćemo vam objasniti u tekstu. Naš cilj je da nakon čitanja ovog teksta možete bez brige početi planiranje vašeg puta u Veliku Britaniju bez obzira na svrhu vašeg putovanja. 

Ovo su neka od prvih pitanja na koja morate odgovoriti pre apliciranja za vizu Velike Britanije: 

 • Odakle dolazite?
 • Koji je vaš razlog putovanja u Veliku Britaniju?
 • Koliko dugo planirate da ostanete?
 • Koja su vaša lična interesovanja i veštine?

Pre svega, važno je odrediti cilj vaše posete Velikoj Britaniji. U zavisnosti od cilja razlikuju se i vize koje će vam biti potrebne. Stoga morate znati da li aplicirate za vizu za studije, radnu vizu ili turističku vizu sa kojom putujete u oblizak zemlje ili posetu prijateljima ili porodici. 

Obzirom da je državljanima Republike Srbije obavezna viza za Veliku Britaniju, za istu možete aplicirati na sajtu https://www.gov.uk/apply-to-come-to-the-uk. Kada unesete zemlju Srbiju kao matičnu zemlju iz koje dolazite, potrebno je da izaberete jedan od ponuđenih razloga za vaš put u Veliku Britaniju. Ponudiće vam dosta opcija, neke od njih su posao, medicinski razlozi, tranzit, venčanje, studiranje, pridruživanje porodici ili turistička poseta… 

 

Razlozi zbog kojih želite u Veliku Britaniju

Edinburg, Škotska

U zavisnosti od razloga vašeg putovanja dobićete i odgovarajuću vizu. One se razlikuju među sobom kako po vremenu za koji važe, tako i za stvari koje sa njom možete raditi u Velikoj Britaniji. 

1. Viza za posetioce, takozvana Standard visitor viza – za nju se prijavite ako putujete u posetu prijateljima, na odmor, zbog kraćih poslovnih obaveza, ili iz drugih razloga kao što je na primer medicinski tretman…Sa ovom vizom ne možete da radite u Velikoj Britaniji, živite u Vleikoj Britaniji dugo, čak ni kroz česte posete, dobiti javna sredstva, niti sklopiti brak ili registrovati građansko partnerstvo.

Ono što možete sa ovom vrstom vize jeste proći kroz zemlju u tranzitu, učestvovati u nekoj poslovnoj aktivnosti navedenoj u Pravilniku o posetiocima, učiti do 30 dana, učestvovati u programu razmene učenika (za osobe ispod 18 godina), pretvorite svoje građansko partnerstvo u brak. Sa ovom vizom možete se zadržati do 6 meseci u Velikoj Britaniji. Više o ovoj vizi kasnije.

2. Studentska viza – ovde razlikujemo tri vrste viza a to su: 

 • Kratkoročna studentska viza, ona traje 6 meseci u izuzetnim slučajevima, a ako imate više od 16 godina i učite engleski jezik može trajati do 11 meseci
 • Opšta studentska viza jeste namenjena onima koji ostaju u Velikoj Britaniji na nekom dužem kursu ili obuci. Ovde je obavezno sponzorstvo od strane licenciranog koledža ili univerziteta, ili da imate rezervisano mesto na kursu. Sa ovom vizom možete i raditi, ali isključivo na usavršavanju veština koje se od vas zahtevaju.
 • Dečija viza, namenjena je deci od 4 do 17 godina koja žele da studiraju u nezavisnim školama u Velikoj Britaniji. 

3. Radna viza – sa ovom vizom možete kratkoročno ili dugoročno raditi u Velikoj Britaniji. Ova viza ima dosta vrsta i uglavnom se razlikuju od vaših veština i kvalifikacija, da li imate ponudu za posao ili sponzorstvo, da li želite da povedete i porodicu sa sobom, šta ćete raditi…

4. Porodična viza je zapravo viza za sve one koji u Velikoj Britaniji imaju nekog člana porodice kao stalnog državljanina zemlje. Važno je da znate da će u ovom slučaju vaš član porodice iz Velike Britanije morati da pruži dokaz da vas može finansijski podržati, kao i garantovati za vas u svakom smislu. 

 

Kako do standardne vize za posetioce?

Most u Londonu, Engleska

Ono čime ćemo se mi baviti u ovom tekstu jeste Standardna viza za posetioce

Kada se odlučite da putujete u Veliku Britaniju, potrebno je da se prijavite za vizu. Prijavljivanje možete započeti najviše tri meseca pre planiranog puta. Ono što je važno na samom početku jeste da proverite do kada važi vaš pasoš. Vas pasoš mora biti važeći minimum još 6 meseci od datuma planiranog povratka u Srbiju!

Ako vam stari pasoš uskoro ističe, pročitajte tekst na našem sajtu: Da li je moguće produženje pasoša koji uskoro ističe?

Prijavljivanje za vizu:

 • Počnite sa popunjavanjem zahteva na portalu: https://visas-immigration.service.gov.uk/product/uk-visit-visa ili na https://www.gov.uk/standard-visitor-visa/apply
 • Formular popunjavajte isključivo na engleskom, trebaće vam oko 2 sata da popunite tražene informacije. Ima ih dosta i čak ćete morati da unosite vreme i destinacije koje ste posetili u poslednjih 10 godina, što zaista oduzima vremena. Pišite obavezno čak i tranzitne zemlje. 
 • Kada završite sa popunjavanjem podataka, platićete viznu taksu. Preko portala taksa je oko 116 € za regularnu vizu (ako želite vizu po ubrzanom procesu koštaće vas čak 380€)
 • Nakon uspešno izvršene uplate takse dobićete potvrdu sa listom dokumentacije koja vam je potrebna za razgovor za vizu
 • Odštampajte potvrdu koju ste dobili i pripremite dokumenta. Obratite pažnju, nisu sva dokumenta sa liste obavezna, pored nekih piše poželjna. 
 • Sada možete da zakažete vaš razgovor za vizu. Ovaj razgovor se više ne obavlja u ambasadi Velike Britanije, već u agenciji za dobijanje vize koja se nalazi u Airport city-ju na Novom Beogradu. Razgovor zakazujete na sajtu https://pos.tlscontact.com/beg_en/index.php
 • Razgovor se plaća 26€ ako želite razgovor u standardnom terminu i uglavnom će biti zakazan za tri radna dana.
 • Na razgovoru vas neće mnogo ispitivati. Ukoliko vi već niste, skeniraće dokumenta za vas (usluga se plaća), daće vam da potpišete potrebne papire od kojih ćete jedan poneti sa sobom i uzeće vam pasoš.
 • Potom će vas fotografisati i ostavićete otiske prstiju. 
 • Standardna procedura za izdavanje vize jeste 21 radni dan, mada obično to bude brže. 
 • Obaveštenje o vašoj vizi dobićete elektronskom poštom, i onda je možete podići u agenciji za dobijanje vize, gde ste i predali dokumenta. Ponesite obavezno sa sobom papir koji su vam dali.

 

Viza za Englesku – cena

Još jednom podsećamo: “Viza za Englesku” zapravo ne postoji, već dobijanjem vize za Veliku Britaniju možete posetiti celo Ujedinjeno Kraljevstvo, u to naravno računajući Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

Da sumiramo glavne troškove za dobijanje vize za Veliku Britaniju:

Napomena: cena može varirati zbog promene novčanog kursa tokom vremena.

Taksa za vizu: oko 116 €
Cena razgovora za vizu u agenciji: 26€
Ukupni trošak
: 142 €
Ukupni trošak za ubrzan proces dobijanja vize: 406 €
Ubrzan proces znači da će nakon završene prijave i plaćanja za vizu trebati samo 5 radnih dana da se završi.

 

Kardif, Vels

 

Viza za Veliku Britaniju – potrebna dokumenta

Kada odradite početne korake i dobijete detaljan spisak dokumenata koje morate prikupiti, nemojte da se iznervirate. Nisu sva dokumenta obavezna. Ono što je sigurno obavezno jeste pasoš koji ne sme da ističe za minimum 6 meseci od datuma povratka. Stari pasoš ponesite, ako ste imali već vizu za Veliku Britaniju ranije, u ovom slučaju lakše će vam odobriti vizu.

Još jednom, ako vam stari pasoš uskoro ističe, pročitajte tekst na našem sajtu: Da li je moguće produženje pasoša koji uskoro ističe?

Potrebno je da ponesete i popunjen zahtev za izdavanje vize, izvod iz banke kao dokaz da ste sposobni da se izdržavate tokom boravka u Velikoj Britaniji, banke već znaju o čemu se radi, samo im napomenite. Potrebna vam je i potvrda o rezervaciji smeštaja i leta. Ukoliko putujete u posetu prijateljima trebaće vam njihovo garantno pismo, koje garantuje da ćete biti smešteni kod njih i da će vas finansijski podržati.

Takođe mogu tražiti da vaš sponzor pošalje kopiju pasoša i izvoda iz banke.

Potvrda o zaposlenju, ovo je jako važno da ponesete. Ukoliko ste nezaposleni trebaće vam potvrde vaših članova porodice sa kojima živite. Veoma je važno da sva dokumenta koja predajete budu na engleskom jeziku i overena (ne mora od notara). Bitno je da sva dokumenta imaju naznaku true and accurate translation of the original document“. Predajte još dokumenta za koja mislite da vam mogu poboljšati šanse za dobijanje vize

Ovo ipak nije sve, može se desiti da vam na letu za Veliku Britaniju daju formular u koji ćete ponovo popunjavati sve podatke o vašem boravku u Velikoj Britaniji. 

Kada predate dokumenta, završite sa svom tom glavoboljom, ostaje vam samo da preuzmete pasoš sa novom vizom. Obaveštenje će vam stići čim viza bude gotova i primljena u agenciji za vize, a vi je potom možete preuzeti i mirno krenuti na put u Veliku Britaniju. 

Mesto predaje dokumenata i podizanja vize:

UK Visa Application Centre
Airport City Belgrade
Omladinskih Brigada 88b
11070, Belgrade
Serbia

Radno vreme mesta:

 • za predaju dokumenata: 8:30 – 15:30
 • za podizanje vize: 8:30 – 16:00

Sa dobijenom vizom moći ćete da posetite Veliku Britaniju u narednih 6 meseci, a ukoliko ste već bili u Velikoj Britaniji sa novom vizom moći ćete i u Irsku

 

Nadamo se da smo vam pomogli oko same procedure dobijanja vize za Veliku Britaniju, kao i da se sada osećate lakše i rasterećenije jer imate sve potrebne informacije na jednom mestu i ne morate da gubite vreme na nepotrebno pretraživanje. Opustite se i uživajte!

 

Autor teksta: Magdalena Racić