Šta je sve potrebno da bi se dobila viza za Ameriku?

Ukoliko ste nameravali da posetite ovu obećanu zemlju, biće vam potrebna viza za Ameriku. Za državljane naše zemlje koji planiraju da posete ovu zemlju širokih mogućnosti i raznolikosti potrebna je turistička viza. Za vizu za Ameriku potrebno je malo vremena i strpljenja, stoga vam predlažemo da detaljno iščitate naš tekst i polako se pripremite za proceduru koja sledi. Naš savet je da pre svega predate papire za vizu i obavite razgovor u ambasadi, a tek potom rezervišete svoju kartu za putovanje u Ameriku

 

Šta je viza za Ameriku i kome je potrebna?

Viza za Ameriku potrebna je za sve državljane koji ne ulaze u program bezviznog režima za SAD. U ovom slučaju, državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u SAD. U slučaju da u Ameriku putujete iz turističkih razloga, potrebna vam je B1/B2 turistička viza za ulazak u Ameriku.

Ona se dodaje u vaš pasoš i nakon dobijanja možete je koristiti za ulazak u Ameriku. U principu turistička viza se izdaje na period od 90 dana i ono što je jako važno jeste da vaš pasoš mora biti važeći minimum 6 meseci nakon povratka iz SAD-a u Srbiju.

 

Kako dobiti vizu za Ameriku?

Sama procedura podnošenja zahteva za vizu za Ameriku ne razlikuje se mnogo od podnošenja zahteva za bilo koju drugu vizu. Međutim, ipak postoje stroga pravila i neke specifičnosti po kojima se izdvaja. 

Koraci za podnošenje zahteva za vizu za Ameriku

U nastavku teksta trudićemo se da vam na što jednostavniji način približimo sam proces podnošenja zahteva za vizu za Ameriku, a na vama je da korake pažljivo ispratite. 

 • Najpre, odredite vrstu vize koja vam je potrebna za vaše putovanje u Ameriku. Na ovom sajtu možete se upoznati sa vrstama i kategorijama vize za Ameriku, kako biste lakše odredili koja vam je potrebna. 
 • Nakon određivanja vrste vize koja vam je potrebna, neophodno je da se registrujete na sledećem sajtu, i popunite online obrazac DS-160. Ovo je zvanični online formular Vlade SAD-a i možete ga popuniti isključivo na datom sajtu
 • Nakon što popunite obrazac DS-160 engleskim jezikom, čitko, uđite na oficijalni sajt za vize Ambasade SAD-a u Srbiji. Na ovom sajtu potrebno je da pre svega:
  1. kreirate korisnički nalog
  2. unesete broj potvrde sa DS-160 obrasca za svakog podnosioca vize
  3. izvršite proceduru za vraćanje dokumenata kurirskom službom
  4. platite taksu za obradu zahteva za neuseljeničku vizu
  5. zakažete svoj termin za intervju u Ambasadi u Beogradu
 • Odete na intervju u zakazanom terminu (poželjno je doći makar 15 minuta ranije od dogovorenog termina)
 • Nakon intervjua sledite uputstva koja će vam uputiti službenik u Ambasadi u vezi promene odluke o vašoj vizi kao i dostavi dokumenata kurirskom službom. 

 

Saveti za lakši proces podnošenja zahteva za vizu za Ameriku

Ukoliko ste dobro sumirali sve navedene korake, mi ćemo vam još malo olakšati čitav proces nekim pojedinostima koje ne možete naći na oficijalnom sajtu. 

Naime, kada popunjavate obrazac DS-160, biće vam potrebna i slika u digitalnom obliku formata 5×5 koja ne sme biti starija od 6 meseci. Pripremite i 1 fotografiju ovog formata u štampanom obliku koju treba da ponesete na intervju. Kada završite sa popunjavanjem ovog obrasca dobićete potvrdu na vaš email, i nju treba da odštampate i ponesete sa sobom na intervju

Viza za ameriku cena

Nakon dobijanja potvrde o uspešnom popunjavanju obrasca DS-160 dobićete i uputstva za uplatu takse za vizu koja iznosi 160$. Taksu možete uplatiti gotovinski ili kreditnom karticom. Sredstva koja uplatite na ime takse za obradu zahteva za vizu su nepovratna i neće vam se refundirati ni u kom slučaju.

Nakon uplate i evidentiranja uplate dobićete instrukcije za odabir termina za intervju u Ambasadi SAD-a u Beogradu. 

 

Dokumentacija za vizu za Ameriku – potrebna dokumenta za intervju u Ambasadi

Na ovom linku možete pogledati detaljan spisak svih dokumenata koja su vam potrebna za viziranje, odnosno koja biste morali da ponesete sa sobom na intervju u zakazanom terminu.

Važno: Obavezno proverite celu stranicu jer u zavisnosti od vašeg razloga putovanja u Ameriku, potrebna je dodatna, specifična dokumentacija.

Mi ćemo izdvojiti nekoliko najvažnijih:

 • Pasoš (mora važiti minimum 6 meseci po povratku u Srbiju)
 • DS-160 potvrda o popunjavanju aplikacije koju ste dobili putem email-a
 • Jedna fotografija dimenzija 5×5 ne starija od 6 meseci
 • Pasoš u kome se nalazi prethodna viza za Ameriku, ukoliko ste je imali
 • Dokumenta koja dokazuju razlog vašeg putovanja
 • Dokumenta koja dokazuju vašu nameru da napustite SAD nakon putovanja i vratite se u Srbiju – npr. izvod iz knjige venčanih, dokaz o stalnom zaposlenju, dokaz da ste redovan student (potvrda i indeks) ili da se školujete (svedočanstva), dokaz o vlasništvu nekretnina i sl.
 • Dokaz da možete platiti troškove puta ili dokaz da će to uraditi neko drugi za vas
 • Ukoliko putujete u posetu prijateljima ili porodici ponesite garantno pismo od vaših domaćina

 

Kako izgleda intervju za vizu za Ameriku?

Kada prikupite sva dokumenta, uplatite taksu za obradu zahteva i zakažete intervju u Ambasadi, potrebno je da dođete na intervju makar 15 minuta pre zakazanog termina sa svim neophodnim dokumentima

Kada stignete u Ambasadu, prijavite se službeniku koji će vas sprovesti do bezbednosne kontrole. Bezbednosna kontrola slična je onoj na aerodromima, odnosno i vi i vaše stvari proći ćete kroz skener. Ovde ćete takođe morati da ostavite svoj mobilni telefon i dobićete karticu sa kojom ga možete preuzeti nakon intervjua.

Naš savet jeste da ne nosite sa sobom nikakvu elektronsku opremu, jer ćete u tom slučaju biti zadržani duže na kontroli, a može se desiti da vas čak i ne prime. 

Nakon bezbednosne kontrole bićete upućeni dalje do šaltera na kome treba da se prijavite i potom sačekate da vas pozovu na intervju. 

Biće vam sličan osećaj kao da čekate recimo u banci. Prostorija ima nekoliko šaltera iza kojih stoji konzul odgovoran za vaš intervju, a iznad njega tabla sa brojevima kandidata koji su na redu. Pratite brojeve i kada vaš broj izađe na ekranu, uputite se ka šalteru gde ćete obaviti dalju proceduru

Na ovom šalteru predajete dokumenta koja ste poneli, sliku i dajete otiske prstiju. Nakon toga, na istom šalteru konzul će vam postavljati pitanja i odlučiti da li vam je viza odobrena ili ne. 

Ne postoji univerzalno pravilo koja pitanja će vam biti postavljena, kao ni da li će vam viza biti odobrena.

Sam razgovor za vizu traje između 3 i 15 minuta i mogu vam biti postavljena standardna pitanja u vezi svrhe vašeg putovanja, motiva kao i mogućnosti pokrivanja troškova. 

Odgovor dobijate odmah i on može biti:

 • Vaša viza je odobrena (Your visa has been approved)
 • Vaša viza je odbijena (Your visa has been denied) ili 
 • Vaša viza zahteva administrativno procesiranje (Administrative processing), u ovom slučaju potvrdan ili negativan odgovor ćete morati da sačekate. Obično će vam tražiti još neki dokument i sam proces može trajati do 60 dana.

Ukoliko je vaša viza konačno odobrena, moći ćete da je podignete za nekoliko dana u DHL predstavništvu. Dobićete kod za praćenje pasoša i bićete obavešteni kad stigne u DHL.

 

Detalji u vezi vaše vize za Ameriku

Kada dobijete svoju vizu za Ameriku, na njoj će biti istaknuti datumi važenja vize. Odnosno od kad do kad možete sa datom vizom ući u SAD. Datum važenja vize, odnosno vašeg ostanka u Americi ne određuje se na vizi, već će vam ga odrediti službenik prilikom ulaska na teritoriju SAD-a.

Kada stignete u SAD, na aerodromu ćete morati da prođete kroz Imigration, deo gde ćete razgovarati sa imigracionim službenikom. Na ovom razgovoru biće vam postavljena pitanja u vezi sa vašim boravkom u Americi i na osnovu toga, službenik će vam udariti pečat u pasošu sa datumom do kada morate napustiti SAD. Period boravka u Americi za turističku vizu može biti maksimum 6 meseci

Na vizi potražite oznaku M ili S koja vam označava koliko puta smete ući u Ameriku. S je oznaka za samo 1 ulazak, dok je M oznaka za više ulazaka. U svakom slučaju Ameriku morate napustiti do datuma sa pečata imigracionog službenika.

 

Sada kada smo vam sve detaljno objasnili i nadamo se olakšali vam samu proceduru i na neki način uštedeli vreme, ostaje samo da vam damo nekoliko opštih saveta u vezi procesa dobijanja vize za Ameriku. Naime, nemojte rezervisati kartu za let do Amerike pre nego što obavite intervju u Ambasadi.

U slučaju da vaša viza mora dodatno da se ispita (Administrative processing), vizu možete čekati čak 60 dana, a možete na kraju biti i odbijeni. U sučaju da vam je karta rezervisana za period kraći od 60 dana, možete ostati bez novca za povrat prilikom otkazivanja karte.

Takođe, u Ambasadu na razgovor dođite ranije, opušteni i bez treme, ali se dobro pripremite. Pored osnovnih papira ponesite sve ono što vam može pomoći da lakše dobijete vizu. Nemojte zamućkivati na intervjuu i dobro pripremite odgovore na standardna pitanja koja se postavljaju. 

 

To bi bilo sve, nemojte imati tremu niti slušati tuđe prognoze, zaista ne postoji univerzalno iskustvo. Kada već dobijete vizu za Ameriku, spakujte se i ponesite obavezno dobro raspoloženje. Uživajte i srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić