Sve što je potrebno da bi se dobila viza za Australiju

Ukoliko nameravate da posetite ovu raznoliku zemlju i uživate u svemu što ona nudi, biće vam potrebna viza za Australiju. U zavisnosti od svrhe vaše posete zavisi i viza za koju je potrebno da aplicirate. Postoji nekoliko tipova viza koje su potrebne državljanima Republike Srbije ukoliko planiraju posetu ovoj lepotici.

Turistička viza potrebna vam je ukoliko planirate posetu Australiji iz turističkih ili poslovnih razloga. Ona se izdaje na period od 3, 6 ili 12 meseci. Uglavnom važi do godinu dana od dana dobijanja vize. Ova viza nije namenjena onima koji planiraju da se zaposle u Australiji, već samo onima koji putuju kako bi obišli zemlju, posetili prijatelje i rodbinu ili učestvovali na poslovnim događajima. 

Kao i uvek u daljem tekstu detaljno ćemo vas informisati o tome kako da što lakše dođete do svoje vize za Australiju. Postupak apliciranja za vizu sličan je kao i za druge zemlje. 

 

Vrste turističkih viza za Australiju

Australija

Najpre ćemo vam objasniti koje sve vrste turističkih viza za Australiju postoje, kako biste znali za koju je potrebno da aplicirate u skladu sa svojim razlozima putovanja u ovu zemlju. 

 1. Turistička i poslovna poseta. Za turističku vizu za Australiju potrebno je da aplicirate ukoliko je vaš razlog posete isključivo turistička poseta ili poseta iz poslovnih razloga (seminari, kongresi…).
 2. Medicinska nega. Putovanje iz medicinskih razloga kao što su zakazane operacije ili tretmani, kao i doniranje organa, takođe spadaju pod turističku vizu. Uz potrebnu dokumentaciju za dobijanje vize potrebno je priložiti medicinsku dokumentaciju vezanu za postupak koji ćete obaviti u Australiji. Viza važi godinu dana, a ukoliko vam je za medicinsku negu potrebno više vremena možete zatražiti i produženi boravak. 
 3. Tranzit. Za prolazak kroz Australiju ukoliko ona nije vaša krajnja destinacija, takođe vam je potrebna viza. U ovom slučaju ona važi onoliko dana koliko je potrebno da provedete u Australiji kao usputnoj stanici. 
 4. Working holiday vize nažalost nisu dostupne građanima naše zemlje. One služe za mlade ljude koji žele da obiđu Australiju i istovremeno zarade novac. 

 

Kako do vize za Australiju?

Australija

Za državljane naše zemlje koji žele da posete Australiju potrebna je turistička (visitor) viza koja vam omogućava boravak do 12 meseci u ovoj zemlji. Zahtev za izdavanje vize podnosi se imigracionom odeljenju ambasade Australije u Beogradu. Ulica je Vladimira Popovića 38-40, 11070 Beograd. Broj telefona za informacije: 011/3303400; e-mail: immigration.belgrade@dfat.gov.au.

Od decembra 2014. godine ne izdaju se vizne nalepnice. Australijske vize se izdaju i registruju elektronskim putem. Zahtev za vizu se može podneti elektronski – registrovanjem putem linka „Immi Account”. Informacije o novom (elektronskom) izdavanju australijskih viza mogu se pronaći na sajtu Ministarstva za useljeništvo i zaštitu granica Australije. 

Pre ulaska u zemlju, svi putnici su u obavezi da popune tzv. “dolazeću putnu kartu” i pokažu na uvid pasoškoj kontoli i cariniku. 

Kada se prijavite na sajtu potrebno je da sledite dalje korake i popunite formulare koji će vam se otvoriti. 

Da biste pokrenuli onlajn aplikaciju:

 • prijavite se na ImmiAccount
 • izaberite „Nova aplikacija“
 • izaberite aplikaciju sa liste
 • pročitajte i prihvatite uslove i odredbe
 • Izaberite „Sačuvaj“ da biste mogli nastaviti bilo kada

Kada pokrenete i sačuvate aplikaciju za vizu, potrebno je priložiti odgovarajuća dokumenta. To možete uraditi na sledeći način:

 1. Korak: Izaberite za koga prilažete dokument
  • Svi kandidati su prikazani u „Priloži dokumente“.
 2. Korak: Izaberite zašto želite da priložite dokument
  • Na primer, da biste pokazali dokaze za svoju adresu, izaberite „Adresa – prebivalište, dokaz o“.
 3. Korak: Odaberite vrstu dokumenta sa padajuće liste
  • Na primer, da priložite vozačku dozvolu izaberite „Vozačka licenca“.
  • Možete priložiti dokument koji nije na listi. Izaberite „Ostali dokumenti“ pod „Dodatni dokumenti“.
 4. Korak: Izaberite „Pregledaj“ i ime datoteke dokumenta
  • Možete priložiti grupu dokumenata iste vrste. Na primer, možete da priložite bankovne izvode za različite bankovne račune.
  • Izaberite „Priloži“ samo jednom za grupu dokumenata.
 5. Korak: Izaberite „Priloži“ za učitavanje dokumenata
  • Pored dokumenta se pojavljuje zeleni znak za tačno koji pokazuje uspešan prenos.
  • Dokumenti koje priložite prikazuju se kao “Primljeno”.
  • ImmiAccount će obrisati vaše dokumente ako ne predate prijavu za 30 dana. Ponovo dodajte svoje dokumente pre nego što ih pošaljete.

Možda će vam tražiti da priložite još dokumenata nakon podnošenja prijave. Važno je da znate da možete priložiti do 60 dokumenata po osobi. Lični dokumenti mogu iznositi do 500KB. Ostali dokumenti mogu biti i do 5MB.

Nakon što završite sa aplikacijom na sajtu imate opciju da pratite status vaše aplikacije i on se prikazuje u “Sažetak mojih aplikacija”. Tu možete dobiti sledeća obaveštenja:

 • Nepotpuno znači da ste pokrenuli, ali niste popunili prijavu.
 • Spremni za podnošenje znači da ste ispunili prijavu i da je možete podneti.
 • Podnešeno znači da ste poslali prijavu.
 • Primljeno znači da su primili aplikaciju od vas i mogu je proceniti u trenutnom vremenu obrade.
 • Početna procena znači da procenjuju vašu prijavu.
 • Dalja procena znači da procenjuju informacije koje su tražili od vas.
 • Finalizirano znači da su doneli odluku. Obavestiće vas e-poštom ili poštom.

Proveravajte redovno svoj e-mail. 

Iz Ambasade Australije i sa zvaničnog sajta poručuju da je bolje da se za vizu aplicira online, ukoliko ipak želite prijavu sa svim pratećim dokumentima, možete je predati u samoj Ambasadi. Svakako ćete morati elektronski platiti taksu, jer ne primaju keš. 

 

Dokumenta koja je potrebno priložiti uz prijavu

Australija

Naravno, kao i za bilo koju drugu vizu, obavezni ste da predate određena dokumenta kada predajete vaš zahtev za vizu. Osim obaveznog pasoša, koji mora važiti najmanje 6 meseci od datuma planiranog povratka u Srbiju, potrebno je priložiti i sledeća dokumenta:

 1. Popunjen formular
 2. Popunjen vizni upitnik
 3. Uplaćena taksa za obradu vaše aplikacije za dobijanje vize za Australiju
 4. Dodatni upitnik potpisan – savetujemo da na sva pitanja date odgovor.
 5. 4 fotografije veličine kao za pasoš (stari pasoš), stare do godinu dana
 6. Garantno pismo kao dokaz o australijskom državljanstvu ili stalnom boravku osobe koju posećujete i njena izjava da je spremna da garantuje za vaš smeštaj, finansijsku pomoć i vaš odlazak iz Australije
 7. Ako će vaš rođak ili prijatelj finansijski podržati vaše putovanje i boravak u Australiji, morate dostaviti dokaz o primanjima te osobe; to može biti potvrda o oporezivanju, izjava banke ili pismo od njihovog poslodavca
 8. Dokaz o vašem zaposlenju/nezaposlenju i prihodima; morate dostaviti pismo vašeg poslodavca koje potvrđuje dužinu zaposlenja, platu i poziciju u firmi ili ugovor o radu. Ako ste privatnik, priložite dokaze da je vaša firma registrovana i da je trenutno operativna.
 9. Dokaz o posedovanju nekretnina 
 10. Ako sami finansirate putovanje i boravak u Australiji, priložite potvrdu iz banke o redovnim primanjima i stanju na računu. Obično u banci znaju šta vam treba kada tražite potvrdu za vizu.
 11. Ukoliko ste student potrebna vam je potvrda o studiranju, index i potvrda o odobrenom odsustvu sa studija radi putovanja. 
 12. Za decu mlađu od 18 godina, potrebno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih za dete , kao i saglasnost roditelja overenu kod notara, ako sa detetom putuje samo jedan ili nijedan roditelj, odnosno staratelj. 
 13. Za osobe starije od 75 godina – dokaz o zdravstvenom osiguranju za čitav period boravka u Australiji kao i medicinski pregled kojim se utvrđuje vaša fizička sposobnost za putovanje (po prihvatanju vaše aplikacije biće vam savetovano gde i kako da obavite ovaj pregled)

 

Ovo su neka od dokumenata koja su obavezna, međutim, vrlo lako se može desiti da vam potraže još neki dokument kako biste dokazali da je vaše putovanje u Australiju isključivo turistički i da nemate nameru da tamo ostanete duže nego što vam odobre vizu. 

 

Viza za Australiju – dodatne informacije

Australija

Proces dobijanja vize traje od pola sata do 2 nedelje u zavisnosti od vaše pripremljenosti i onoga što će od vas zahtevati. Ne postoji univerzalno pravilo da li će vam i na koliko meseci odobriti vizu. Stvar je individualna i zavisi isključivo od njih.

Kada popunite prijavu online ili odnesete uživo, potrebno je zakazati razgovor u Ambasadi. To možete uraditi na broj telefona : 011/411-2800 (Europe Service Centre), radnim danima od 10:00 do 13:00 h. Sva pitanja e-mailom se sada takođe postavljaju preko sajta.

Obzirom da sama procedura apliciranja za vizu za Australiju i nije baš najjednostavnija, predlažemo da pre svega nazovete Ambasadu Australije u Beogradu, a ljubazni službenici će vam dati sve potrebne informacije o koracima koje biste trebali da preduzmete kako biste što lakše i bolje došli do svoje vize. 

Nemamo informacije da je obavezno da date svoje biometrijske podatke kao što su otisci prstiju, stoga napomenite to službeniku kada budete zvali da se informišete.

Priložite svaki dokument za koji mislite da će vam olakšati dobijanje vize. U Australiji nije ograničeno koliko para možete poneti sa sobom, ali sve preko 10.000 AUD je potrebno da prijavite cariniku. Dozvoljeno je preneti 2,25 l alkoholnih pića i do 50 cigareta ili cigara. 

 

Viza za Australiju – cena

Cena, odnosno taksa koju morate platiti prilikom apliciranja za vizu iznosi 145 AUD ili 95€.

 

Nadamo se da će vam proces dobijanja vize biti brz i jednostavan, a boravak u Australiji prijatan. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić