Da li je potrebna viza za Kanadu?

Kanada je jedna od najzanimljivijih zemalja kako za turističku, tako i za radnu posetu naših državljana. Da li nam treba viza za Kanadu? Da, bilo da putujete iz turističkih, poslovnih razloga ili zbog studiranja u ovoj severnoj lepotici, viza vam je potrebna. 

U nastavku teksta ćemo, kao i do sada, detaljno da vam objasnimo sam proces dobijanja vize, gde i kada možete aplicirati za istu i koliko će vas to zadovoljstvo koštati. 

 

Viza za Kanadu – Srbija

Državljanima Republike Srbije je neophodna viza za putovanje u Kanadu. Ukoliko u Kanadu putujete iz turističkih razloga (poseta rodbini, prijateljima ili obilazak zemlje) potrebna vam je turistička viza za Kanadu. 

Toronto, Kanada

Vrste viza za Kanadu

Postoje 2 vrste turističkih viza za Kanadu.

Obična turistička viza koja važi na period od 10 godina, sa tim da se u Kanadi možete zadržati maksimum 6 meseci. Ova viza izdaje se za 1 ili više ulazaka o čemu odlučuje imigraciona služba prilikom ulaska u zemlju. Ovu vizu možete koristiti za ulazak u Kanadu sa motivom odmora, posete rodbini i prijateljima ili radi poslovnih obaveza. 

Super viza namenjena je bakama, dekama i roditeljima državljanina Kanade, kao i onima koji imaju stalni boravak u Kanadi. Razlika između obične turističke vize i super vize jeste u periodu boravka, koji je u ovom  slučaju duži. Sa super vizom u Kanadi se možete zadržati do 2 godine. Ovo je viza sa više ulazaka, stoga za period od 2 godine možete više puta dolaziti i odlaziti iz Kanade. 

U turističku posetu Kanade ulazi i putovanje iz poslovnih razloga kao što su učestvovanje na konferencijama i seminarima, pregovaranje i istraživanje tržišta u poslovne svrhe. 

 

Viza za Kanadu – potrebna dokumenta

Kanada

Zahtev za vizu se podnosi u Centru za predavanje zahteva za vize u Beogradu, ulica Skenderbegova 3, telefon: 011 2920 183 i 011 2920 186, mail-adresa: info.canseriom@vfshelpline.com.

Zahtev je moguće podneti i on-line putem Centra za predavanje zahteva za vize u Beogradu:https://canadasites.vfsglobal.com/srb/sr/can, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova u delu za konzularna pitanja. 

Nakon predavanja zahteva za vizu, bićete obavešteni kada da dođete na razgovor o apliciranju za istu. Na razgovor je potrebno da ponesete sledeća dokumenta:

  1. Najpre je potrebno da preuzmete formular za apliciranje za vizu sa sajta. Formular je označen oznakom IMM 5257. Popunjen obrazac odštampati. Popunjeni obrazac (uključujući sve listove sa bar kodovima) mora biti odštampan na belom, kvalitetnom čvrstom mat papiru, korišćenjem laserskog štampača. 2D bar kod mora biti odštampan jasno i na visokokvalitetnom papiru.
  2. Takođe, potrebno je popuniti i odštampati formular IMM 5645, ako je tako od vas zatraženo. Popunjeni IMM 5257 – Schedule 1, IMM 5409 i IMM 5476 ako je potrebno u vašem slučaju.
  3. Moraćete da pročitate Politiku privatnosti i popunite obrazac za davanje saglasnosti, a zatim da ga priložite uz obrazac zahteva. Ako ne priložite potpisani obrazac za davanje saglasnosti sa vašim zahtevom, njihovo osoblje neće moći da vam pomogne, a vaš zahtev biće vam vraćen.
  4. Od dokumenata potrebni su vam još i biometrijski pasoš sa makar 1 belom stranom, ali da ona ne bude poslednja.
  5. Dokaz o plaćenoj taksi.
  6. Dokaz o posedovanju finansijskih sredstava
  7. Kopija povratne karte
  8. 2 fotografije po uputstvu sa sajta 
  9. Za bake i deke pozivno pismo deteta ili unuka koji žive u Kanadi i dokaz da oni imaju finansijskih sredstava i zdravstveno osiguranje na godinu dana sa kanadskom kompanijom.
  10. U slučaju maloletnih lica potrebno je priložiti i saglasnost oba roditelja overenu kod notara

 

U viznom centru mogu vam zatražiti i dodatnu dokumentaciju. Jako je važno da sva dokumenta budu prevedena na engleski jezik. Sa sajta MUP-a Srbije dobili smo sledeće informacije:

“Od 31.07.2018. godine, prilikom podnošenja zahteva za kanadsku vizu uzimaće se biometrijski podaci (tzv. matrix) – otisci svih 10 prstiju i fotografija. Ovoj novini podležu sva lica koja traže turističku vizu, radnu dozvolu, studentsku dozvolu ili stalni boravak u Kanadi. Od davanja biometrijskih podataka izuzeta su deca do 14 godina starosti i lica starija od 79 godina, ministri i akreditovane diplomate drugih zemalja i Ujedinjenih nacija koji putuju u Kanadu službeno, predsednici država i vlada, kao i državljani koji su izuzeti od pribavljanja viza i dolaze turistički u Kanadu sa važećom elektronskom putnom autorizacijom (eTA).

Svi građani koji privatno/turistički putuju u Kanadu u obavezi su da zahtev za vizu, uz plaćanje takse i uzimanje biometrijskih podataka, podnose u viznom centru. Biometrijski podaci se uzimaju na svakih 10 godina, a podnosilac zahteva dobija potvrdu do kada joj uzeti biometrijski podaci važe.”

 

Sledeći koraci za dobijanje vize za Kanadu

Nijagarini vodopadi, Kanada

Pošto aplicirate za vašu vizu za Kanadu, bilo da ste to uradili elektronski ili uživo, potrebno je da zakažete intervju u viznom centru. Od 2. novembra 2019, prethodno zakazivanje je obavezno za biometrijski upis u Centru za podnošenje zahteva za kanadsku vizu u Srbiji.

Vaš termin za biometrijski upis možete zakazati na više načina:

 • Elektronski – online na ovom sajtu, moraćete da sledite uputstva navedena na stranici kako biste kreirali sopstvene podatke za prijavljivanje i zakazali termin
 • Ako želite da zakažete termin telefonom, to možete učiniti tako što ćete pozvati korisnički broj: 011/732-0035. Agent kontakt centra će vam pomoći u zakazivanju termina, promeni termina i otkazivanju zakazanog termina.
 • Ukoliko želite da termin zakažete e-mailom to možete učiniti korišćenjem web obrasca. Jednom kada je termin rezervisan, pismo o terminu, sa referentnim brojem termina, biće vam poslato e-poštom na ID registrovane adrese e-pošte evidentirane tokom procesa zakazivanja termina. Biće vam poslato i SMS obaveštenje sa potvrdom zakazanog termina na vaš broj mobilnog telefona, pod uslovom da ste taj broj dali.
 • Termin možete zakazati i lično. Možete da uđete u Centar za podnošenje zahteva za kanadsku vizu za vreme radnog vremena da zatražite tu uslugu, ali i da zakažete termin korišćenjem samouslužnog metoda. Sve o lokaciji i radnom vremenu centra za kanadsku vizu u Beogradu saznajte na sajtu

Ono što je važno jeste da ćete obaveštenje o zakazanom terminu dobiti na e-mail adresu koju ste ostavili, telefonom ili putem sms-a ukoliko ste ostavili kontakt podatke. Važno je da u svakom slučaju potpišete saglasnost o poverljivosti podataka, kao i da u zakazanom terminu dođete makar 15 minuta ranije. 

 

Intervju u viznom centru

Vankuver, Kanada

Kada ste sve prethodne korake odradili kako treba i zakazali svoj termin, vreme je da posetite vizni centar radi dalje procedure. Na razgovor obavezno dođite 15 minuta pre zakazanog termina. Na zakazani termin potrebno je doći lično, osim u slučaju da za vizu aplicira maloletno lice, onda je potrebno doći u pratnji oba roditelja. Na zakazan intervju doći sa odštampanim dokumentima i pasošem, ponesite i originale i kopije. Ponesite odštampanu kopiju zahteva za vizu, kao i važeći pasoš ili putni dokument sa najmanje 2 stranice koje su prazne sa obe strane.

Ako ste aplicirali za vizu preko interneta, pošto dobijete biometrijsko pismo instrukcija (BIL), ponesite odštampanu kopiju vašeg biometrijskog pisma instrukcija (BIL), obrazac za davanje saglasnosti, kao i važeći pasoš ili putni dokument sa najmanje 2 stranice koje su prazne sa obe strane.

Nakon predavanja dokumenata službenici će početi sa postupkom biometrizacije. Oni će odraditi digitalni sken vašeg lica i svih 10 prstiju.

Digitalni skener otisaka prstiju će prikupiti slike svih 10 prstiju, a u isto vreme će biti snimljena i digitalna fotografija. To je brz, diskretan i neinvazivan proces.

Vaša digitalna fotografija mora da prikazuje vaše celo lice. Ne možete da nosite naočare za sunce ili zatamnjene naočare i glava vam ne sme biti pokrivena, osim iz verskih ili etičkih razloga.

Nakon uzimanja biometrijskih podataka potrebno je uplatiti taksu ukoliko već niste i službenik vam može postaviti nekoliko pitanja u vezi vas i vašeg boravka u Kanadi. Nakon toga vaš intervju je završen. Odgovor o potvrđivanju ili odbijanju vize dobićete najkasnije 10 radnih dana, od datuma predavanja dokumenata.

 

Viza za Kanadu – cena

Obzirom da je od 2018. godine za građane naše zemlje neophodno davanje biometrijskih podataka, cena vize za Kanadu porasla je za 85 kanadskih dolara. Cena same vize je 100 kanadskih dolara plus taksa za izradu biometrijskog profila.

Ukoliko putujete sa porodicom cena takse za vizu biće 500 kanadskih dolara za do 5 članova porodice, dok će vas taksa za uzimanje biometrijskih podataka maksimalno koštati 170 kanadskih dolara za porodicu koja putuje istovremeno na isto mesto u Kanadu. 

 

Saveti za posetu Kanadi

Kanada

Ono što bi još trebalo da znate, ako planirate odlazak u Kanadu u skorijem vremenskom periodu, to je da sa sobom možete poneti do 10.000 kanadskih dolara, a vrsta vaše vize, period važenja i to da li će ona biti sa jednim ili više ulazaka zavisi isključivo od imigracionog službenika na aerodromu u Kanadi. On će po svom slobodnom nahođenju odlučiti koja vrsta vize vam je potrebna.

Takođe, trebalo bi da znate da su bezbednosne mere u Kanadi izuzetne i da je stopa kriminala i ubistava zaista niska, te sa sigurnošću možemo reći da je Kanada jedna od bezbednijih zemalja na svetu. Za posetu Kanadi nije vam potrebna nikakva dodatna vakcinacija. Jedino što bismo mogli da vam posavetujemo, to je da pratite ograničenja brzine i propise Kanade, jer su službenici zaista strogi. Ovo proizilazi iz razloga što je Kanada jedna uređena i pravna država.

Još jedno malo uputstvo, nakon što dobijete potvrdu o prihvatanju vašeg zahteva za vizu za Kanadu, potrebno je da vizu podignete lično sa pratećim dokumentima u viznom centru ili da zatražite da je dobijete putem kurirske službe, što se dodatno plaća. Više informacija potražite na sajtu

 

Još jedan mali savet, u zavisnosti od dela Kanade u koji putujete, pakujte i odeću koju ćete poneti sa sobom. U severnim delovima zemlje temperature mogu biti zaista niske praćene snegom i snežnim olujama, dok vas na jugu zemlje očekuje prava prerijska klima, sa dosta toplih i sunčanih dana.

Preostaje vam samo da uživate u ovoj raznolikoj zemlji! Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić