Sve što je potrebno da bi se dobila viza za Tajland

Ukoliko ste u potrazi za novim i nesvakidašnjim iskustvom pravo je vreme da posetite Tajland. Ako želite da iskusite nezaboravan noćni provod u Bangkoku ili probate neki od specijaliteta dok uživate na besprekorno čistom, belom pesku, Tajland je idealno mesto. U poslednje vreme ova destinacije je i te kako zanimljiva turistima iz Srbije, a mnoge agencije nude i posebne porodične aranžmane. 

Za državljane Republike Srbije je potrebna viza za Tajland. Od 2017. godine otvoren je Počasni konzulat Kraljevine Tajland u Beogradu. Sam postupak apliciranja i dobijanja vize nije komplikovan, a mi ćemo vam u ovom tekstu detaljno opisati sam postupak apliciranja. 

 

Kako do vize za Tajland?

Tajland

Konzulat Kraljevine Tajland u Beogradu izdaje turističku, poslovnu, radnu, volontersku, tranzitnu, diplomatsku, oficijalnu vizu. U daljem tekstu objasnićemo vam šta vam je sve potrebno kako biste što lakše dobili odgovarajuću vizu. 

Mi ćemo se prvenstveno baviti turističkom vizom, ali ćemo svakako napomenuti šta vam je potrebno i za druge vrste. 

Na samom početku potrebno je da znate da za vizu za Tajland možete aplicirati najviše 80 dana pre planiranog putovanja u ovu egzotičnu zemlju. 

Formular za apliciranje za vizu za Tajland potrebno je da ispunite elektronski na njihovom sajtu. Ovde je najpre potrebno da odaberete vrstu vize za koju aplicirate, popunite polja vezana za lične podatke, kao i ona vezana za sam boravak na Tajlandu, kao što su dužina boravka, mesto odsedanja, svrha putovanja, način ulaska u Tajland, kao i obavezno polje gde treba da navedete osobu za hitan kontakt u slučaju nezgode. 

 

Viza za Tajland – potrebna dokumentacija

Tajland

Nakon što popunite elektronski formular za vizu, potrebno je da pripremite sledeća dokumenta:

 1. Pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma planiranog povratka u Srbiju. Pasoš mora da ima barem 2 prazne strane i to jednu naspram druge. 
 2. Fotokopija pasoša, odnosno strane sa slikom i ličnim podacima.
 3. Fotografija u koloru dimenzija 4×6 cm
 4. Fotokopija kupljene povratne avionske karte za Tajland (sama rezervacija karte nije dovoljna)
 5. Uplaćena taksa za izradu vize
 6. Konzulat zadržava pravo da vam traži dodatna dokumenta kao što su:
 • potvrda o zaposlenju
 • potvrda iz banke o novčanim primanjima
 • potvrda o školovanju ili studiranju
 • potvrda o posedovanju nepokretnosti

 

Ukoliko na put idete sa maloletnim detetom biće vam potrebna i ova dokumenta:

 1. Saglasnost drugog roditelja overena kod notara (ukoliko dete putuje sa jednim roditeljem)
 2. Fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za dete
 3. Fotokopija pasoša roditelja koji ne putuje. 
 4. Ukoliko dete putuje sa roditeljem kome je dodeljeno starateljstvo sudskim putem potrebno je priložiti i kopiju sudske presude
 5. Ukoliko dete putuje sa jednim roditeljem, a drugi roditelj je preminuo potrebno je priložiti izvod iz matične knjige umrlih za pokojnika
 6. Ukoliko dete putuje sa osobom koja mu nije roditelj ili staratelj potrebno je priložiti overenu saglasnost oba roditelja, kao i kopije pasoša oba roditelja. 

 

VAŽNO: Od 2017. godine nosioci turističke vize moraju kod sebe imati novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta odnosno oko 510 € po osobi ili 40.000 Bahta što je oko 1020 € po porodici u gotovini ili na kartici prilikom ulaska u zemlju. 

Tajland

 

Poslovna viza

Ukoliko vam je potrebna poslovna viza, spisak dokumenata je isti, samo proširen za sledeća dokumenta:

 1. Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
 2. Pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
 3. Pozivno pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na podnosioca zahteva

 

Radna viza

Za radnu vizu osim standardnih dokumenata potrebno je priložiti i sledeće:

 • Original potvrdu o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
 • Pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
 • Pozivno pismo kompanije / partnera iz Tajlanda adresirano na podnosioca zahteva
 • Overena fotokopija registracije kompanije / partnera iz Tajlanda
 • Kopija ugovora sa poslodavcem iz Tajlanda ili potvrda o angažovanju sa detaljnim opisom zaduženja
 • Potvrda iz Ministarstva rada. Da bi se obezbedila ova potvrda, tajlandski poslodavac treba da podnese formular WP3 u službu pod nazivom “Office of Foreign Workers Administration, Department of Employment, Ministry of Labour”. 

 

Volonterska/obrazovna viza

Za ovaj tip vize biće vam potrebna sledeća dokumenta:

 1. Original potvrda o zaposlenju od strane poslodavca iz Srbije, adresirana na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia / ili kopija i original (na uvid) đačke knjižice ili indeksa
 2. Pismo kompanije / obrazovne institucije iz Tajlanda adresirano na Royal Thai Honorary Consulate Belgrade – Serbia
 3. Overena kopija registracije kompanije ili obrazovne institucije
 4. Pismo kompanije / obrazovne institucije u kojem se navodi da je podnosilac zahteva prihvaćen da volontira, odnosno da se obrazuje, adresirano na podnosioca zahteva
 5. Pismo kancelarije “Private Education Commission of Thailand”

 

Za sve ostale vrste viza potrebno je da se obratite lično konzulatu Kraljevine Tajland u Beogradu. To možete uraditi putem elektronske pošte na adresu: info@thaiconsulate.rs ili na broj telefona: +381 11 4037 819.

Sve informacije u vezi sa vizom za Tajland pogledajte na oficijalnom sajtu konzulata. Počasni Konzulat Kraljevine Tajland se nalazi na Gundulićevom vencu broj 6, drugi sprat, apartman broj 3. 

Obavezno je zakazivanje termina u konzulatu na gorenavedeni broj telefona. Radno vreme prijema zahteva za vize je svakog radnog dana od 10 do 14h, a telefonom možete zakazati termin za podnošenje zahteva za vizu svakog radnog dana u periodu od 14 – 17h. 

Rok za izradu vize je 2 do 3 dana ako se radi o turističkoj vizi, a 5 radnih dana, ako se radi o nekoj drugoj vrsti vize

 

Viza za Tajland – cena

Tajland

U zavisnosti od vrste vize za koju aplicirate zavisi i cena koju treba da platite na ime takse za izradu. Ako ste se odlučili za turističku vizu sa 1 ulaskom koja važi do 90 dana i sa kojom imate pravo boravka do 60 dana na Tajlandu, cena vize je 40€ i plaćate je gotovinski.

Ukoliko vam je potrebna turistička viza sa više ulazaka koja važi do 180 dana sa periodom boravka od 60 dana, potrebno vam je 170 € u gotovini. Međutim, za “multiple” vizu neophodna je potvrda o posedovanju novčanih sredstava u iznosu od najmanje 10.000 € i odobrenje ambasade Tajlanda u Atini (odobrenje pribavlja Konzulat).

Ako aplicirate za poslovnu vizu B sa 1 ulaskom i periodom boravka i važenja vize do 90 dana potrebno je uplatiti 80€ u gotovini. Za radnu vizu cena i rok važenja vize su isti kao i za poslovnu vizu. Za obrazovnu odnosno volontersku vizu cena je ista kao i za prethodne 2. Rok važenja vize i maksimalan boravak u zemlji je takođe 90 dana. Sve vrste viza možete naknadno produžiti u bilo kom Immigration Office-u. 

 

Viza za Tajland – iskustva

Kao i uvek, trudimo se da vam damo precizne i tačne informacije. I ovoga puta izvor informacija bio nam je zvanični sajt Počasnog konzulata Kraljevine Tajland u Beogradu. 

Kao što ste mogli da primetite, iskustva onih koji su već putovali na Tajland iz Srbije svedoče o tome da je proces apliciranja i dobijanja vize zaista jednostavan. Mnogi turisti imaju pozitivna iskustva, kažu da se sa pripremljenim dokumentima sve brzo završava i da za sada ne znaju nikoga ko je bio odbijen za vizu.

Potrebno je popuniti elektronski formular, zatim pribaviti dokumenta i zakazati termin za razgovor u konzulatu. Na zakazani termin dođite nekih 15 minuta ranije. Sam razgovor završava se za nekoliko minuta, taksu plaćate odmah u gotovini i za nekoliko dana bićete obavešteni kada da dođete i preuzmete svoju vizu. 

 

Saveti o Tajlandu

Tajland

Na Tajlandu se razlikuju 3 sezone, kišna, vrela i sveža. Ako želite da izbegnete kišnu sezonu, preporučujemo vam da putujete u periodu od novembra do aprila. Temperature vazduha kreću se od 19 oC do 38 oC. Od 2020. godine počeo je da važi zakon obaveznog plaćanja taksi za turiste.

Ministarstvo turizma ove zemlje odlučilo se na ovaj potez iz razloga što sve manje turista uplaćuje putno osiguranje, pa često dolaze u nezavidne situacije. Taksa za turiste će biti oko 2 € i plaćaće se odmah po ulasku u zemlju. Ova taksa pokrivaće hitne medicinske intervencije, kao i troškove prenošenja tela u domovinu turiste u slučaju iznenadne smrti. 

U južnom delu zemlje, u provincijama ili delovima provincija Patana, Jala, Narativat i Songla, kao i u delovima pograničnih područja sa Kambodžom i dalje je na snazi vanredno stanje.

“Državljanima Republike Srbije, koji borave ili nameravaju da putuju na Tajland, savetuje se da budu oprezni i izbegavaju boravak u oblastima gde je na snazi vanredno stanje. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Ukoliko budu opljačkani potrebno je kontaktirati policiju na broj 191.” savetuju nam iz Ministarstva spoljnih poslova. 

Wai je uobičajeni pozdrav prilikom kog savijate glavu dok su vam ruke u molitvenom položaju. Svako koga sretnete će vas pozdraviti na ovaj način pa uvek uzvratite uz osmeh. Ako pozdravljate monaha načinite dublji naklon.

 

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao i da vam je bilo zadovoljstvo da ga pročitate i saznate nešto novo. Mi vam želimo srećan put i lep provod na Tajlandu!

 

Autor teksta: Magdalena Racić