Da li je potrebna viza za Maroko?

Maroko je svakako najzanimljivija zemlja na severozapadu Afrike. Ukoliko vas je privukla njegova nesvakidašnja i pomalo egzotična lepota, trebaće vam viza za Maroko – kako biste mogli da ga posetite. Kazablanka, Fes, Marakeš i glavni grad Rabat sigurno su vredni vašeg puta. U Maroku takođe možete probati tradicionalnu hranu koju mnogi hvale, kao i šetnju kroz pustinju. 

Da biste posetili Maroko, potrebna vam je viza.

Sigurni smo da ste već upoznati sa čuvenom lepotom marokanskih žena, za šta se predpostavlja da je zaslužno arganovo ulje, koga u Maroku ima na pretek. Možda će ipak biti malo teže videti ove lepotice, jer je ovo ipak jedna konzervativna zemlja sa striktnim pravilima i zakonima.

Po svedočenjima onih koji su već posetili ovu prelepu zemlju na obali Sredozemnog mora, retko ćete na ulici videti ženskog državljanina Maroka, osim turistkinja, verovatno nećete imati priliku da uživate u njihovom društvu. 

Osim ovih pomalo čudnih pravila, takođe nije dozvoljeno konzumiranje alkohola na ulici, kao ni kupovina istog za vreme Ramazana. Takođe je važno da se u svim prilikama ponašate pristojno i diskretno i posebno vodite računa o ponašanju u blizini verskih objekata

 

Kako do vize za Maroko?

Za državljane Republike Srbije potrebna je viza ukoliko žele da putuju u ovu meditaransku zemlju. Viza za Maroko ne može se izvaditi na aerodromu i graničnim prelazima. Ona se vadi isključivo u Ambasadi Kraljevine Maroko u Beogradu (Sanje Živanović 4).

Viza se izdaje uglavnom na period za koji vam važi avionska karta, a najviše do 3 meseca. Pre podnošenja neophodnih dokumenata, najpre zakažite svoj termin u Ambasadi na broj telefona: 011/369‑0288. Ambasada radi svakog radnog dana osim petka u periodu od 10 do 12 časova.

Za izdavanje vize obično se čeka oko 10 radnih dana, pa ukoliko niste iz Beograda, napomenite kada zakazujete razgovor, kako bi vam uradili vizu istog dana. 

Viza za maroko – dokumenta

Kada ste dobili svoj termin u Ambasadi Kraljevine Maroko potrebno je da sa sobom na razgovor ponesete sledeća dokumenta:

  • Čitko popunjen zahtev za vizu sa štampanim slovima i potpisom (zahtev možete preuzeti ovde)
  • Pasoš (mora važiti najmanje 3 meseca od planiranog datuma povratka)
  • Fotokopija prve 3 strane pasoša
  • 2 fotografije veličine kao za pasoš
  • Izvod iz banke, potvrda o zaposlenju ili izjava o izdržavanju
  • Rezervacija avionske povratne karte
  • Potvrda o rezervisanom smeštaju ili pozivno pismo
  • Potvrda o uplaćenom zdravstvenom osiguranju za vreme boravka u Maroku

Proces podnošenja dokumenata za vizu za Maroko ne traje dugo i prilično je jednostavan. 

Viza za Maroko – cena

Nakon što ste podneli sva potrebna dokumenta za vizu za Maroko, potrebno je da uplatite taksu u iznosu od 3260 dinara i onda vam preostaje samo da sačekate poziv iz ambasade da dođete po svoju vizu. 

 

Kada dobijete svoju vizu vreme je za putovanje. Iz Beograda još uvek ne postoji direktan let za Maroko, ali možete naći jeftine letove iz gradova okolnih država. Recimo po akcijskoj ceni možete naći kartu iz Budimpešte do Maroka za nepunih 150€. 

Ono što je takođe važno, jeste da prilikom ulaska u Maroko obavezno proverite da li vam je granični predstavnik lupio pečat u pasoš, jer ovom prilikom svaki stranac dobija svoj ulazni broj. U slučaju da ne posedujete lični broj ili overu u pasošu možete biti optuženi za ilegalni boravak i shodno tome sankcionisani. 

U zemlju nije dozvoljeno uneti alkohol, a što se cigareta tiče, možete uneti 1 box.

Između Beograda i Marakeša razdaljina je 3739 km i avionom biste trebali da stignete za nekih 8 sati. 

 

Saveti za bezbedan boravak u Maroku

Kao što smo već napomenuli, uprkos svojoj bogatoj turističkoj ponudi, ova zemlja je i dalje dosta rigorozna u nekim situacijama. Ne preporučuje se da se ženske osobe šetaju oskudno odevene, pa biste na kratke suknje i šorceve trebali da zaboravite.

Takođe, nikako ne ulazite u raspravu o političkim dešavanjima, verskim i drugim ozbiljnim temama jer možete biti pogrešno shvaćeni. Ono što je nama privuklo pažnju jesu strogi zakoni.

Jedan od njih jeste i kažnjavanje vanbračne veze sa zatvorskom kaznom od godinu dana. 

Ono što smo još mogli da zaključimo iz iskustava naših sugrađana koji su posetili Maroko jeste da se nikako ne šetate sami, ne zaustavljate automobil ili zalazite u mračnija mesta. Česte su krađe i džeparenje.

Ulice su uske i zaista za sve turiste liče na neki oblik lavirinta, pa je česta pojava da se neko izgubi unutar zidina grada. Meštani su to videli kao dobru priliku za zaradu pa će vam odmah priteći u pomoć, ali će zahtevati neki vid novčane nadoknade.

 

Zvanična valuta u Maroku je dirham. Predlažemo da novac menjate isključivo u ovlašćenim menjačnicama, one na aerodromima ipak imaju malo nepovoljniji kurs. Voda je ispravna, ali ipak preporučujemo korišćenje flaširane vode

Ono što je naše turiste oduševilo jesu neobične kućice za stanovanje, takozvane Riade. Svaka ima unutrašnje dvorište u većini slučajeva sa palmama i bazenom, što zaista podseća na vašu malu oazu mira i privatnosti usred grada. Pijace su ono što nikako ne smete zaobići, ali nemojte zaboraviti da se cenkate. Na ovaj način možete sniziti cenu čak 10 puta.

Nemojte propustiti ni čuveni marokanski čaj od nane koji je zaista melem za dušu i sva čula. Coucous i tajin su obavezni, nemojte propustiti da probate ove specijalitete, kao ni čuvene marokanske palačinke. Hrana u Maroku je zaista pravo uživanje za sve hedoniste.

 

Nadamo se da smo vam približili sve što je potrebno da znate ukoliko planirate uskoro put u Maroko. Sada vam preostaje samo da se spakujete i pripremite za uživanje. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić