Da li je potrebna viza za Egipat?

Egipat je zemlja slavnih faraona, zemlja koja svedoči o istoriji starih civilizacija. Da li nam treba viza za Egipat? Ukoliko ste planirali da posetite ovu neverovatnu zemlju, biće vam potrebna viza. Sve o tome kako do vize za Egipat, gde se predaje zahtev i ostale informacije koje vam mogu pomoći da isplanirate vaše putovanje u Egipat slede u nastavku teksta. 

Egipat je smešten na severu Afričkog kontinenta i jedna je od najposećenijih destinacija. Naši državljani se sve više opredeljuju za posetu ovoj jedinstvenoj zemlji. Egipat je kolevka starih civilizacija, a o njenom postojanju svedoče brojni spomenici kulture i istorije.

Glavni grad Egipta je Kairo u kome živi preko 20 miliona stanovnika. Kada govorimo o Egiptu, važno je napomenuti i Aleksandriju koja zbog svoje bogate istorije zauzima posebno mesto. Sigurno ste svi čuli za čuvene piramide u Gizi.

 

Ako želite da se upoznate sa istorijom i nasleđem ove pustinjske zemlje, trebaće vam viza za ulazak u Egipat. 

Gde možete nabaviti vizu za Egipat?

Državljani Republike Srbije moraju imati vizu za ulazak u Egipat. Za vizu za Egipat možete aplicirati u ambasadi Egipta u Beogradu (Andre Nikolića 12)

Za jednokratnu turističku vizu za Egipat možete aplicirati na graničnom prelazu, ukoliko je vaš boravak isključivo turistički. Viza važi 30 dana, a od dokumenata vam je potreban pasoš koji važi najmanje još 6 meseci od datuma planiranog povratka u Srbiju. Taksa za vizu na graničnom prelazu iznosi 25 dolara

Zahtev za turističku vizu možete podneti i online putem sajta, najmanje 7 dana pre planiranog putovanja

Viza za egipat – cena

Taksa za jednokratnu vizu je 25 dolara, a za višekratnu 60 dolara. Uz to, ako vizu izvadite diretno u ambasadi, plaćate dodatnu taksu od 12 dolara.

 

Potrebna dokumenta za vađenje vize u ambasadi

Ukoliko odlučite da svoju vizu za Egipat izvadite direktno u ambasadi Egipta u Beogradu, biće vam potrebna sledeća dokumenta:

  • važeći pasoš (mora biti važeći 6 meseci nakon povratka u Srbiju)
  • avionska karta
  • potvrda o rezervaciji smeštaja
  • dve slike formata 4×6 
  • formular koji popunjavate u ambasadi

Taksa za vizu u konzulatu iznosi 12 dolara.

Obavezno je zakazivanje termina za vizu u ambasadi i možete zakazati na broj telefona +381(0)11 2651 225. Proces dobijanja vize traje 9 radnih dana od dana podnošenja zahteva. Važno je napomenuti da se plaćanje vrši isključivo u dolarima, pa vam predlažemo da najpre zamenite svoj novac. 

Ukoliko u Egipat putujete individualno nije obavezno zdravstveno osiguranje, mada bi najbolje bilo da ga obezbedite na vreme. Ukoliko putujete posredstvom turističke agencije polisa zdravstvenog osiguranja je obavezna

Takođe, ukoliko putujete individualno pogranični službenici mogu vam tražiti potvrdu o posedovanju novca u minimalnom iznosu od 200 dolara.

 

Korisne informacije o Egiptu

U ovom delu objasnićemo vam sve ono što biste trebali da znate ukoliko planirate da posetite Egipat. 

Unošenje kućnih ljubimaca moguće je ukoliko posedujete pasoš za ljubimca sa svim potvrdama o primljenim vakcinama i zdravstvenom stanju vašeg ljubimca. 

Pročitajte više o putovanju sa kućnim ljubimcima: Putovanje sa kućnim ljubimcem u inostranstvo

 

Naši građani obično koriste međunarodne aerodrome u Hurgadi, Sharm el Sheikh-u i Kairu. Ovo su ujedno i najpoznatija letovališta koja naši državljani posećuju u Egiptu. 

U Egiptu se može voziti sa međunarodnom vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji i saobraćajnom dozvolom. U slučaju da dolazite u Egipat sopstvenim vozilom, potrebno je da posedujete još i međunarodno osiguranje (Zelenu kartu), koje se može pre polaska na put izvaditi u AMSS.

 

Bezbednost u Egiptu

Što se tiče bezbednosti, situacija u Egiptu nije među boljim, pa ukoliko odlučite da koristite usluge kao što su iznajmljivanje automobila ili slične, vodite računa o proverenosti istih. 

 

VAŽNO: Od terorističkih napada na Aleksandriju i Tantu 2017. godine u Egiptu je uvedeno vanredno stanje!

 

Iako je u letovalištima situacija mirna, preporučujemo da ipak vodite računa o svojoj bezbednosti. Nemojte izlaziti iz letovališta samostalno, već uvek uz pratnju vodiča. Izbegavajte mesta masovnih okupljanja i demonstracija. Posebno treba biti oprezan u blizini verskih objekata, vladinih objekata, poslovnih objekata u Kairu i Aleksandriji kao i vojnih postrojenja

Postoji i opasnost od otmica pa vam predlažemo da izbegavate pustinjske oblasti. Žene bi za svaki slučaj izvan letovališta trebalo da budu bolje odevene, odnosno pokrivene. Izbegavajte šorceve i kratke majčice. Izbegavajte izlete u predelima saharske pustinje, kao i u blizini granica sa Sudanom i Libijom

Alkohol je strogo zabranjen i ne sme se konzumirati na ulici već samo u restoranima, barovima i kafićima koji imaju dozvolu za točenje alkohola.

Preporučujemo vam da se dobro raspitate o oblasti u koju putujete kao i o letovalištu i izletima koje planirate u Egiptu pre samog putovanja

Svi zainteresovani građani Republike Srbije mogu se obratiti za informacije Ambasadi Republike Srbije u Kairu na telefone: +2022736-5494, +2022735-4061; mobilni tel. konzula: +201061818418.

 

Novac

U Egiptu je zvanična valuta egipatska funta LE. Vrednost valute varira u zavisnosti od valute na međunarodnom tržištu. Kartice naših banaka koje u Egiptu možete koristiti za plaćanja su Visa Electron i Master Card. Njima možete plaćati usluge i kupovati u većim marketima, kao i podizati novac na bankomatima uz određenu proviziju. 

 

Zdravstvena situacija

Egipat nije na listi zemalja u kojima ima infektivnih oboljenja, tako da vam ne treba posebna vakcina za posetu Egiptu. Bilo bi dobro da za svaki slučaj uplatite polisu zdravstvenog osiguranja za svaki slučaj.

Voda je ispravna i možete je piti, ali vam ipak preporučujemo da tokom boravka u Egiptu koristite flaširanu vodu za piće. Na tržnicama širom Egipta tokom cele godine možete kupiti razno voće, ali ga dobro operite ili termički obradite pre jela, zbog loših uslova navodnjavanja

Usluge medicinske službe i lekara u hotelima su zadovoljavajuće i skoro svaki hotel ima svoju medicinsku službu. 

 

Zanimljivosti

Iako možda nije najbezbednija zemlja na svetu, slažemo se sa konstatacijom da barem jednom u životu svako od nas treba da poseti Egipat. Ova čarobna zemlja piramida, Crvenog mora i snažnog Nila, ima mnogo šta da pruži svakome od nas. 

Ukoliko po strani ostavimo piramide, dolinu kraljeva u Luksoru, velelepni Kairo i toplo Crveno more, Egipat ima i mnogo više od toga. 

Pravi dragulji ovde, posebno za ne-domaće stanovnike, su čudesni ostrvski grebeni u blizini letovališta Hurgada i manjih naselja Port Safaga, El-Kuseir i Marsa Alam na jugu. Cela ova regija doživela je brzu transformaciju u poslednje 2 decenije, katalizirala je nalet godišnjih turista, a najznačajniji razvoj bila je buduća izgradnja novog glavnog grada Egipta u blizini ove obale.

Ova odredišta ostavljaju snažan utisak kada je reč o turistima koji žude za odmorom na putovanju. Ronjenje sa morskim psima, ronjenje na dasci i surfovanje zmajem upotpunjeni su revitalizujućim efektima golf terena sa 18 rupa, privatnim plažama, bioskopima na otvorenom i nenadmašnim scenama noćnog života.

Ono što takođe ne možemo zanemariti jeste egipatska kuhinja. Njihova tradicionalna hrana bazirana je na jagnjetini i raznovrsnom povrću. Humus, falafel, šavarma neka su od jela koja ne biste trebali da propustite u Egiptu. Sladak pirinač nalik našem sutlijašu omiljena je poslastica u Egiptu. Prihvatili su i nešto iz Turske kuhinje, pa tako često možete naići na alvu, baklavu ili sudžuk na ulicama ili jelovnicima u Egiptu.

 

Zbog svega navedenog, a i svega onoga što nismo u mogućnosti da u ovako skraćenoj formi napišemo o ovoj zemlji faraona, zaista bi svako od nas trebalo makar jednom posetiti Egipat. Ne možemo graditi budućnost i razmišljati o njoj, ako nismo upoznati sa prošlošću. Ovo mesto je odlično za početak potrage o istoriji čovečanstva. 

 

Autor teksta: Magdalena Racić