Sve što je potrebno da bi se dobila viza za Meksiko

Ukoliko se pripremate da upoznate ovu divnu zemlju ušuškanu između Severne i Južne Amerike, onda vam je potrebna viza za Meksiko. Ova zemlja je raj za avanturiste i hedoniste, pa ukoliko se prepoznajete makar u jednom epitetu, sa ovom destinacijom ne možete promašiti. Njegova raznolikost, susret civilizacija i bogate istorije sa modernim, savremenim svetom ostavlja turiste širom sveta bez daha. 

Zašto onda i vi ne biste dozvolili sebi da osetite magiju Asteka i Maja dok uživate na kristalno belom pesku Karipskog mora? Ima dosta agencija u našoj zemlji koje nude odmore u Meksiku, a ako ste ipak ljubitelj samostalne organizacije, možete i sami isplanirati putovanje. Ono što će vam svakako trebati osim novca, vremena i želje, jeste i viza za Meksiko

 

Kako dobiti vizu za Meksiko?

Meksiko

Viza za Meksiko potrebna je svim državljanima Srbije i možete je dobiti besplatno.

Ako živite u Srbiji, za ulazak u Meksiko potrebna vam je viza koju možete dobiti besplatno u ambasadi Meksika u Beogradu.

Turistička viza se dobija na čak 10 godina sa maksimalnim boravkom od 6 meseci po jednom ulazu.

Postoje i posebne studentske vize, ukoliko student dolazi na studiranje u Meksiko na period kraći od 180 dana mora posedovati ulaznu vizu za Meksiko, a na aerodromu popunjava migracioni list koji je potreban za realizaciju studentskog boravka u Meksiku.

Ako ipak ostaje duže od 180 dana, traži se obavezno posedovanje studentske vize i odmah po dolasku mora zatražiti izdavanje određene boravišne dozvole

Onim državljanima Srbije koji mogu da dokažu svoje legitimno boravište u SAD-u, Kanadi ili Japanu, a nameravaju da turistički, poslovno ili u tranzitu posete Meksiko viza nije potrebna.

 

Šta je sve potrebno za dobijanje vize za Meksiko?

Zahtev za dobijanje vize za Meksiko, za državljane Srbije podnosi se lično u ambasadi Meksika u Beogradu, Ljutice Bogdana 5. Sada ćemo vam detaljno objasniti kako teče sam proces dobijanja vize i šta vam je sve potrebno od dokumenata:

 1. Zakažite termin u Ambasadi na broj telefona +38111-367-4170 ili putem email-a consuladoseb@sre.gob.mx
 2. Zahtev se predaje lično uz formular za prijavu na engleskom jeziku koji možete preuzeti u Ambasadi.
 3. Uz zahtev predajete i potvrdu o zaposlenju sa pečatom i potpisom odgovornog lica preduzeća u kojem radite, kao i dokaz o mesečnim nadoknadama i naznačenim datumom od kada ste zaposleni u preduzeću.
 4. Original potvrde iz banke o podacima o računu i primanjima za poslednjih 6 meseci uz potpis i pečat banke (u bankama uglavnom znaju šta da vam daju, ako kažete da vam je potvrda potrebna za vizu)
  napomena: u zavisnosti od banke, može da postoji dodatni trošak za izdavanje ove potvrde 
 5. Važeći pasoš (mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma povratka u Srbiju), fotokopija stranice sa ličnim podacima i sa prethodnim vizama.
  Ukoliko je pasoš izdat 2015. godine, priložiti i prethodni pasoš sa fotokopijama stranice sa ličnim podacima i stranice sa prethodno izdatim vizama.
 6. 1 fotografija formata kao za pasoš

Za penzionere, maloletna lica i studente potrebno je još i:

 • Za penzionere: rešenje o penzionom statusu, potvrda iz banke sa kompletnim informacijama o računu i prethodnim uplatama unazad godinu dana
 • Za studente: potvrda o studiranju ili školovanju (indeks ili đačka knjižica), izvod iz matične knjige rođenih, kao i dokaz o ekonomskoj solventnosti roditelja ili staratelja. 
 • Za maloletna lica: saglasnost oba roditelja da maloletnom licu može da se izda viza od strane ambasade Meksika. Na saglasnosti su potrebni potpisi roditelja i brojevi pasoša maloletnog lica i roditelja

Ono što bi još trebalo da ponesete na razgovor za vizu jeste potvrda o rezervaciji avionske karte i smeštaja. Ukoliko na sebe imate neku nekretninu, ponesite dokaz o posedovanju iste overen kod notara. Takođe, ako posedujete kreditnu karticu ponesite potvrdu iz banke o likvidnosti po kartici. 

Na naše razočarenje, ukoliko ste nezaposleni, a niste student – ne možete dobiti vizu za Meksiko. 

Zakonski rok za dobijanje vize za Meksiko je 10 dana, mada je u praksi ustaljen običaj dobijanja vize istog dana. U Ambasadi Meksika kažu da razgovor traje oko sat vremena, da će popričati sa vama o ekonomskoj solventnosti i svrsi vašeg putovanja. Slikaće vas i uzeti otiske elektronskim putem, a zatim i mastilom. Nakon toga, odlučiće da li će vam izdati vizu, i ako je sve u redu, dobićete je odmah. 

Ukoliko zakažete razgovor i na njega ponesete svu traženu dokumentaciju velika je verovatnoća da ćete vizu dobiti istog dana.

Još detalja možete pogledati na zvaničnom sajtu Ambasade Meksika u Beogradu.

Meksiko

 

Viza za Meksiko – iskustva

U prvom delu teksta, detaljno smo vam objasnili čitavu proceduru dobijanja vize za Meksiko od prikupljanja dokumenata do zakazivanja razgovora i samog dobijanja vize. Međutim, kako bismo vam bili što više od koristi u ovom slučaju, malo smo istražili iskustva onih koji su već dobili vize za Meksiko.

Naime, većina se slaže da vam razgovor neće trajati sat vremena, već eventualno pola sata, da ćete jako brzo dobiti termin i da ćete verovatno istog dana dobiti i vizu. Prenosimo vam kompletno iskustvo jednog našeg sugrađanina. 

 

Marko iz Beograda kaže: “Sakupio sam sva potrebna dokumenta koja su bila na spisku na sajtu Ambasade Meksika u Beogradu. Zaista sam se namučio oko pribavljanja svih papira, a obzirom da često putujem samo fotokopija pasoša zauzela je celu jednu fasciklu. Za potvrdu iz banke dao sam oko 10 evra, što me je naljutilo jer je sama viza besplatna, a za taj novac u Meksiku možete kupiti čak 20 takosa. Zvao sam Ambasadu i ljubazna službenica zakazala mi je intervju za par dana.

Otišao sam na razgovor skockan i sav važan, kako bi na prvi pogled primetili da imam novac i posao i mogu da putujem u Meksiko. Poneo sam dve pune fascikle papira. Kada sam stigao, pozvao me je službenik tačno u minut po zakazanom razgovoru. Predao sam mu prijavu koju sam tamo popunio na engleskom jeziku. Tražio mi je pasoš, gledao dva minuta i rekao dajte mi bilo koji dokument koji ste poneli. Izvadio sam baš dokument iz banke. Samo je pretrčao pogledom po papiru i rekao da sednem da se slikam i dam otiske.

Za par minuta vratio mi je pasoš sa vizom za Meksiko. JUHU, zahvalih se učtivo i izađoh iz Ambasade sa dve fascikle koje mi nisu ni trebale. Ne znam da li sam ja naišao na takvog službenika, ali kasnije sam saznao da još nikom nisu odbili vizu. Tako da, bravo za Meksiko!”

 

Eto, nadam se da smo vas ohrabrili i podstakli da već sutra počnete da planirate svoj put u ovu zaista jedinstvenu zemlju. Nećemo sada o tome šta ćete sve moći da vidite i doživite u Meksiku, o tome u nekom drugom tekstu. Za sada je važno da znate kako da uopšte krenete tamo.

Mala napomena: Viza za državljane Srbije je besplatna, dok se za državljane Crne Gore, BIH i Makedonije plaća direktno u Ambasadi 36 dolara. 

Uživajte u Meksiku i obavezno nam prepričajte vaše avanture!

 

Autor teksta: Magdalena Racić