Putna apoteka – Šta poneti od lekova za putovanje?

Najvažnija stvar koja treba da pođe sa vama, bude sa vama i vrati se sa vama kada je u pitanju putovanje, je upravo vaše zdravlje. Zato je neophodno da ponesete putnu apoteku. Vremenom se pokazalo koji su to lekovi koji su najčešće ljudima potrebni na putovanju pa smo sastavili listu od istih, da vam služi kao podsetnik pri pakovanju.

 

Putničko zdravstveno osiguranje

Prvo i osnovno je da ne zaboravite da uplatite putničko zdravstveno osiguranje za vas i članove porodice koji putuju sa vama. Takođe je bitno da ne zaboravite na lekove koje i inače redovno koristite i uz konsultaciju sa lekarom se pobrinete da ih imate dovoljno tokom putovanja. Ukoliko imate neki postojeći zdravstveni problem, dobro je i da ponesete izveštaj lekara koji opisuje vaše zdravsteno stanje i lekove kojima je ono tretirano. 

Najbolje bi bilo da pripremite neki neseser ili metalnu kutiju koja će poslužiti kao putna apoteka i biti vam uvek pri ruci za slučaj da se pojavi neki problem, pogotovo ako putujete sa detetom, jer svi znamo koliko bolešljivo dete može da oteža uživanje u putovanju, a apoteka neće uvek biti u blizini da bismo mogli da se postaramo da i dete nesmetano uživa.

 

Putna apoteka

Torba za prvu pomoć

Ova lista neka vam posluži kao smernica, ali važna napomena je da se za sve lekove posavetujete sa vašim lekarom ili farmaceutom, pogotovo ukoliko su vam lekovi potrebni za dete jer se ne koriste jednako kao za odrasle.

 

Dramamine, Loperamid – mučnina i dijareja

Truckanje pri putu i nagla promena ishrane dva su faktora koji najčešće uzrokuju zdravstvene probleme kada je reč o putovanju. Mučnina tj. povraćanje, kao i dijareja, problemi su koji nisu toliko ozbiljni, ali su dovoljni da nam pokvare doživljaj kada putujemo. Zato je bitno da u vašoj putnoj apoteci stoji Dramamine ( antihistaminik protiv mučnine) – lek koji je potrebno uzeti pre puta, i Loperamid – lek koji se koristi pri pojavi proliva za njegovo brzo i efikasno zaustavljanje. Dobro je imati i neki lek za smirenje želudačnih tegoba.

 

Brufen, Paracetamol, Rapten K – Temperatura i bolovi

Ibuprofen ( Brufen) stupa na snagu kad postoji potreba za spuštanjem telesne temperature ukoliko je ona viša od 38 stepeni, ili ako vas zadese neki bolovi u putu. Nemojte da zaboravite da spakujete i toplomer. Brufen takođe može da posluži kod menstrualnih bolova kod žena. Žene koje koriste neki drugi lek za te tegobe, poput Rapten K, treba da ponesu i ovo.

Dobro je usput napomenuti i da, kad je u pitanju ovakav problem kod žena, ukoliko ste planirale odlazak na more a ispostavilo se da baš tada treba da dobijete menstruaciju, postoji lek za odlaganje menstruacije koji može da vam priskoči u pomoć, ali ovu opciju sagledajte uz savetovanje sa ginekologom.

Kao alternativa za Brufen može se koristiti i Paracetamol, za smanjivanje temperature.

 

Antibiotik i probiotik – stomačne tegobe i preventivno lečenje

Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku, ali treba ih imati kod sebe i u slučaju da se pojavi potreba za korišćenjem Amoksicilina, pronaći lekara i posavetovati se. Probiotik možete slobodno koristiti zbog stomačnih tegoba praćenih prolivom koji su česta pojava kada se promeni klima, pijaća voda ili ishrana. Važno je da izbegavate hranu koja stoji dugo na toplom mestu i koristite flaširanu vodu.

Ako se vodite parolom “Bolje sprečiti nego lečiti” probiotik možete koristiti 3-5 dana pre polaska na put i nastaviti sve vreme boravka na putovanju u formi jedne kapsule dnevno.

 

Terfenadin, Nazafol, Olynth – Lekovi protiv alergija i kapi za nos

Na letovanju su česte alergije na sunce ili insekte, i tu na snagu stupa Terfenadin koji, osim što leči uobičajne alergije kao što je urikarija ( koprivnjača) ublažava i opekotine od prekomernog sunčanja, a može da posluži i ukoliko je svrab od komaraca nesnosan, a mesta uboda veoma otečena.

Za male letnje prehlade, kapi za nos poput Nafazol-a ili Olynth kapi mogu da vam reše problem začepljenog nosa. Nije na odmet da ponesete i kapi za oči za slučaj da boravak na pesku i često trljanje oka dovedu do konjuktivitisa.

 

Pribor za povrede na putovanju

Pribor za povrede na putovanju

Na kraju krajeva, dešava se da se povredite na putovanju, a pribor koji vam može pomoći čine:

  • Antiseptički rastvor
  • Sterilna gaza
  • Zavoj
  • Hanzaplast

 

Putna apoteka za more

Plaža

Pored gorenavedenih lekova, ako idete na letovanje već se zna da treba poneti kremu za sunčanje, a uz nju obavezno ponesite i dobru hranljivu kremu za izgorelu kožu, u slučaju nepredvidivo jakog sunca. Takođe, možete da ubacite i kremu za sportske povrede, a za večeri u prirodi ne zaboravite i sprej protiv komaraca.

 

Sada ste kompletno spakovani I spremni da stavite vaš ruksak sa putnom apotekom na rame i krenete bez brige o posledicama, jer biti spreman na sve označava kraj neprijatnim iznenađenima. Pre polaska, posetite svog lekara i posavetujte se sa njim oko konkretnih lekova koje treba da ponesete i njihovoj upotrebi. Ovaj spisak neka vam posluži kao podsetnik da ponesete sve što vam je potrebno za bezbedno putovanje, jer vam ga onda ništa neće pokvariti i zasluženo ćete odmoriti i svoj um i svoje telo. Srećan put!

 

Autor teksta: Ana Vakoš